Ben je in de war over crypto? Blijft blockchain je brein verbazen? Raak dan niet in paniek. Hier bij CoinCentral leven en ademen we dit spul elke dag van de week. Dus ten behoeve van niet-ingewijden hebben we een samenvatting samengesteld van hoe het allemaal werkt, zo eenvoudig is dat zelfs je oma het snapt. Dit is onze gids voor Bitcoin voor dummy’s.

Bitcoin is een peer-to-peer digitale valuta, waar transacties worden geregistreerd op een gedistribueerd grootboek. Schrik niet van de hele term, want we zullen het stap voor stap opsplitsen.

Een stapsgewijze handleiding voor Bitcoin voor dummies

“Fiat” is de naam van de valuta die we dagelijks gebruiken, zoals Amerikaanse dollars, Mexicaanse peso’s of Japanse yen, uitgegeven door centrale banken. Deze valuta’s zijn ontstaan ​​uit de behoefte om opgeslagen waarde te creëren. Hun waarde komt voort uit het vertrouwen dat we hebben in centrale banken om die waarde te eren. Dus als Alice contant geld aan Bob geeft in de vorm van bijvoorbeeld een dollarbiljet, is het afhankelijk van de Amerikaanse overheid om de waarde van dat dollarbiljet te respecteren.

Stel dat Alice een elektronische overboeking naar Bob wil doen. Ze moet hiervoor via een bank of een andere financiële instelling gaan. Ze kan hem het geld niet zomaar e-mailen. Dat zou toch krankzinnig zijn? Omdat u als e-mailbijlage het geld oneindig vaak kunt kopiëren. Alice kon gewoon al haar geld dupliceren en hetzelfde geld keer op keer naar Charlie, Debbie, Eric en alle andere letters van het alfabet sturen.

bankieren

Ze laten ons niet zomaar ons geld kopiëren. Zo oneerlijk.

Het probleem van dubbele uitgaven

Het risico van duplicatie van digitaal geld is wat bekend staat als ‘de dubbele besteding”Probleem. Het oplossen ervan maakt Bitcoin tot zo’n ingenieuze uitvinding. Wanneer Alice Bob een geldoverdracht via een bank stuurt, werken de grootboeken van de banken de saldi van beide rekeningen bij om aan te geven dat Alice nu minder geld heeft en Bob meer..

Met Bitcoin is er één digitaal grootboek van alle Bitcoin-transacties die ooit hebben plaatsgevonden. Het betekent dat Alice bitcoin rechtstreeks naar Bob kan sturen zonder ooit via een bank of een andere derde partij te hoeven gaan. Wanneer de overdracht van bitcoins plaatsvindt, wordt het Bitcoin-grootboek bijgewerkt om te laten zien dat de digitale portemonnee van Alice nu minder bitcoin (of BTC, zoals het ook wordt genoemd) en die van Bob meer.

Notitie: We gebruiken een kleine “b” voor bitcoin, de valuta en een hoofdletter “B” voor Bitcoin, het netwerk.

Het ‘digitale’ deel van digitale valuta betekent dat bitcoins fysiek niet bestaan. Het zijn digitale representaties van valuta. Dit lijkt een beetje op de cijfers die uw banksaldo weergeven totdat u het geld uitgeeft.

Bitcoin

Deze zijn niet echt – het is magisch internetgeld zoals uw banksaldo. Afbeelding via Quince Media https://quincemedia.com

We kennen dus het peer-to-peer-gedeelte en we kennen het digitale valuta-gedeelte. Volgende in Bitcoin voor dummies – gedistribueerde grootboeken.

Wat is een gedistribueerd grootboek en wie werkt het Bitcoin-grootboek bij??

Een gedistribueerd grootboek is een logboek van transacties die op meerdere computers zijn opgeslagen. In Bitcoin worden deze computers knooppunten genoemd. De knooppunten werken allemaal samen om het grootboek bij te werken en op te slaan met alle transacties die plaatsvinden.

Veel gidsen voor Bitcoin voor dummies gebruiken de analogie van een Google-document versus een Microsoft Word-document. Als veel mensen aan een MS Word-document werken, heb je uiteindelijk één persoon nodig die een ‘hoofd’-exemplaar bewaart om te bepalen wie wat bijwerkt. Anders krijg je veel exemplaren met allemaal verschillende wijzigingen. De rol van deze persoon is vergelijkbaar met de rol die een bank speelt bij het bemiddelen van geldovermakingen.

Met een Google-document kunnen veel mensen aan hetzelfde document werken. Google werkt het in realtime bij, dus er is geen rol van “hoofdcontroller” nodig.

Onder de motorkap van een Distributed Ledger

Oké, we weten dat we zeiden “Bitcoin voor dummies”, maar we moeten nu wat gedetailleerder worden. Met een gedistribueerd grootboek is wat er achter de schermen gebeurt complexer dan alleen het opslaan van een document in de cloud. In Bitcoin zijn transacties gegroepeerd in blokken. En elke Bitcoin-mijnwerker concurreert met alle anderen in een race om het volgende blok te mijnen. Om de race met succes te winnen, moeten ze een enorme hoeveelheid rekenkracht gebruiken om een ​​cryptografische puzzel op te lossen. In Bitcoin noemen we dit “bewijs van werk.​

mijnwerker

Dit is een mijnwerker – ze werken heel hard.

Deze machtsuitgaven spelen in op de principes van de speltheorie. Het stroomverbruik betekent dat de mijnwerkers wat skin in het spel hebben. In ruil daarvoor ontvangen ze een aantal nieuw geslagen bitcoins wanneer ze het volgende blok succesvol mijnen.

Zodra een mijnwerker met succes het blok heeft gedolven, moeten alle andere computers (knooppunten) op het netwerk het erover eens zijn dat het geldig is. Hoewel het proces van het delven van een blok complex is, is het proces om het te verifiëren relatief eenvoudig.

Hashing

Elk blok heeft zijn eigen cryptografische hash, wat een soort unieke beschrijving is van een vaste lengte. Elk nieuw blok bevat een verwijzing naar de unieke hash van zijn directe voorganger. Dit creëert een ketting, waar het woord blockchain komt van.

Als je het nog steeds bijhoudt, dan is dat goed gedaan. Je studeert af van Bitcoin voor dummy’s naar iemand die iets meer weet dan de gemiddelde Joe.

Een ander aandachtspunt betreft de manier waarop een hash-functie werkt. Wanneer u een hash maakt, moet u altijd exact dezelfde invoer opgeven om dezelfde hash-uitvoer te krijgen. Een kleine wijziging in de invoer zal resulteren in een andere hash-uitvoer.

Als iemand daarom een ​​transactie uit het verleden probeert te wijzigen, moet hij die wijziging in elk volgend blok herhalen. Dit maakt het manipuleren van een blockchain rekenkundig onhaalbaar, tenzij u de meerderheid van de rekenkracht van het hele netwerk beheert.

Vanwege hun onveranderlijke aard noemen we Bitcoin-transacties onveranderlijk. We noemen het scenario waarin iemand de meerderheid van de controle over de rekenkracht verwerft a 51% aanval omdat 51% een meerderheid vertegenwoordigt.

Mijnbouw creëert dus niet alleen nieuwe bitcoins, maar het dient ook als de manier waarop het hele netwerk consensus bereikt over de algehele staat van het grootboek. Elke speler heeft een prikkel om te handelen in het belang van het netwerk. Ze zorgen voor de integriteit van transacties, waarvoor ze bitcoins verdienen.

Wie kwam hiermee op de proppen?

Dat is een van de grootste mysteries in de wereld van cryptocurrencies. Niemand weet wie met Bitcoin op de proppen kwam. We weten dat het iemand was, of meerdere mensen, die opereerden onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. De ongrijpbare Satoshi heeft echter geweigerd zijn identiteit ooit te onthullen. Wie hij ook is, hij bezit veel bitcoins en vanwege de waardering in waarde is hij nu een zeer rijke man.

Bitcoin is ongetwijfeld het werk van een genie, die op zichzelf een financiële revolutie teweegbrengt. Een enkele bitcoin bereikte eind 2017 $ 20k aan waarde. Het echte genie zit echter in de uitvinding van de blockchain. De technologie die aan Bitcoin ten grondslag ligt, bewijst zijn waarde op gebieden als toeleveringsketen, financiën en zelfs bij het bestrijden van klimaatverandering.

Hoewel er nog veel meer aan de hand is onder de motorkap, zou deze gids voor Bitcoin voor dummies alle nieuwkomers voldoende informatie moeten geven om te klinken alsof ze een beetje weten waar ze het over hebben. En natuurlijk, als je meer wilt weten, dan zijn er meer dan genoeg informatieve artikelen van het geweldige team van crypto-schrijvers hier op CoinCentral.

Uitgelichte afbeelding met dank aan Pixabay