Viberate crypto is een op Ethereum gebaseerd gedecentraliseerd talentecosysteem voor livemuziek. Het verbindt artiesten, fans, talentmanagementbureaus en organisatoren van evenementen allemaal samen op hetzelfde platform. De livemuziekindustrie wordt lange tijd gedomineerd door een paar toonaangevende beheermaatschappijen die de overgrote meerderheid van grote artiesten controleren die op prominente locaties spelen. Tegelijkertijd worstelen kleinere artiesten om erkenning te krijgen en verbinding te maken met de locaties die hun bedrijf willen. Viberate is van mening dat de industrie toe is aan een opschudding.
In deze gids kijken we naar:
- Hoe Viberate crypto werkt
- Munttoevoer
- Routekaart
- Over het project en het team
- Handel
- Hoe VIB-tokens te kopen en op te slaan
Hoe werkt het?
Viberate is zowel een business to business (B2B) als een business to consumer (B2C) marktplaats. Het heeft tot doel verschillende segmenten van de livemuziekindustrie te integreren. Het algemene bedrijfsmodel kan ingewikkeld zijn om te begrijpen, omdat het zo veelzijdig is.
Ontwikkelingen in het B2C-aanbod
Ticketverkoop
Binnen de business-to-consumer-markt is het primaire aanbod kaartverkoop voor live-evenementen, waaronder concerten en festivals. Voor deze specifieke inkomstenstroom werkt Viberate al op affiliate basis samen met verschillende online boekingsbureaus, zoals Ticketmaster.
In de toekomst is Viberate crypto van plan om zijn eigen ticketreserveringsservice aan te bieden: de Digital Ticket Exchange (DTX). Consumenten kopen hun evenementtickets rechtstreeks met cryptocurrency en laten het ticket als token naar hun digitale ERC20-portemonnee sturen. Slimme contracten worden gebruikt om ticketkosten in bewaring te houden, zodat fans restitutie kunnen krijgen als het evenement niet doorgaat. Het zal ook reseller-functionaliteit bevatten, zodat tickets kunnen worden doorverkocht als de oorspronkelijke koper niet aanwezig kan zijn.
Crowdfunding-optredens
Een tweede functionaliteit in de B2C-ruimte is voor fans van crowdfunding-optredens. Groepen fans die in gebieden wonen die normaal niet worden bediend door livemuziekevenementen, kunnen via crowdfunding hun favoriete artiesten naar hen toe komen.
Groepen zetten het native token van het Viberate-platform in, VIB-tokens genaamd. Bij het bereiken van een bepaalde drempel zal de Viberate-app de campagne ter promotie naar een social media-campagne sturen. Als er voldoende geld wordt opgehaald, worden digitale tickets naar de portemonnee van de donateurs gestuurd. De artiest treedt op en claimt hun aandeel in het fonds. Als de financieringsdrempel niet wordt gehaald, krijgen degenen die hebben gedoneerd hun geld terug in hun portemonnee.
Ontwikkelingen in het B2B-aanbod
In de kern is het Viberate-platform een database van vijf verschillende spelers binnen de branche. Viberate beschikt over een profieldatabase voor elk van hen, met al aanzienlijke aantallen binnen elke sector volgens de website van het bedrijf. Advertenties die toegankelijk zijn voor het grote publiek, omvatten:
- Muzikanten / artiesten
- Evenementen
- Locaties
Advertenties voor organisatoren van evenementen en boekingsagenten worden bijgehouden voor een gericht publiek, niet voor het publiek. Viberate crypto heeft zich al ontwikkeld of heeft plannen voor verschillende manieren waarop de verschillende partijen kunnen verbinden. Het VIB-token dient als stimulans voor partijen om te communiceren, afhankelijk van wie het voordeel krijgt.
Muzikanten verbinden met organisatoren van evenementen
Viberate dient als een soort matchingsplatform om een vergelijkbare rol te vervullen als die van de boekingsagent. Gezien het feit dat niet alle muzikanten gebruik kunnen maken van de diensten van een boekingsagent vanwege kosten of zichtbaarheid van hun profiel. Daarom opent dit model de boekingsmarkt, zodat elke locatie elke muzikant kan vinden en matchen, en vice versa.
Slimme contracten bevatten artiestenvergoedingen in escrow en betalingen in ETH- of VIB-tokens. Het Viberate-platform vraagt een boekingsprovisie, maar tegen een veel lager tarief dan boekingsagenten die tegenwoordig in rekening brengen.
Andere branchepartners verbinden met PR en andere artiestencontacten
Premiumkosten zijn van toepassing op het platform zodat gebruikers toegang hebben tot de manager- of agentgegevens van artiesten. Voor dit premiumtoegangsniveau moet een vergoeding worden betaald in VIB of ETH. Dit is bedoeld voor diegenen die om zakelijke redenen in contact willen komen met artiesten, bijvoorbeeld merchandisers.
Via het netwerk zijn ook andere verbindingen mogelijk. Organisatoren van evenementen kunnen bijvoorbeeld door beschikbare locaties bladeren voor een evenement dat ze willen organiseren.
Beloningen verdienen
Alle gebruikers van het systeem (bedrijven en consumenten) kunnen beloningen verdienen uit de VIB-bountypool. Beloningen worden toegekend op basis van activiteiten, zoals het registreren voor de dienst, het doorverwijzen van vrienden en het onderhouden en beheren van de database. Dit laatste is onderhevig aan validatie door de redactie.
De bountypool bestaat uit een vaste waarde van 10 miljoen VIB-munten, en het geld wordt als volgt vrijgegeven:
- 5% uitgegeven op het moment van de tokenverkoop (voltooid eind 2017)
- 5000 tokens worden elke dag vrijgegeven gedurende de eerste 2000 dagen
Daarna is het niet duidelijk hoe het aanvullen van de premiepool zal werken. Er wordt alleen vermeld dat het afkomstig zal zijn uit andere stromen, zonder nieuwe munten uit te geven.
Munttoevoer
VIB-tokens zijn ERC20-tokens, dus ze worden niet gedolven. Ze zijn gemaakt met behulp van slimme contracten op basis van Ethereum. Viberate crypto zal een eindig aantal 200 miljoen ERC20 VIB-tokens vrijgeven, als volgt toegewezen:
- 60% verkocht bij ICO om projectontwikkeling te financieren
- 16% aan het projectteam
- 4% aan early / angel-investeerders
- 5% naar de bountypool (zie hierboven)
- Rest aan andere partners (adviesteam etc)
Routekaart
De functionaliteit van het platform wordt in fasen uitgerold, dus het loont de moeite om zowel terug als vooruit te kijken.
Pre-ICO was Viberate een bestaand bedrijf met een actief gebruikersbestand dat al uit verschillende bronnen had geïnvesteerd. Het bedrijf is in 2016 begonnen als register van dj’s. Halverwege 2017, na de tweede ronde van durfkapitaal ter waarde van 440.000 dollar, werd Viberate 2.0 gelanceerd. Dit was een muziekdatabase voor alle genres met meer dan 120.000 inzendingen, inclusief profielgegevens en analyses van sociale media en boekingsinformatie voor live evenementen.
Vervolgens is de ICO medio 2017 gelanceerd met een aparte website om de campagne te promoten. Het was uitverkocht en bracht meer dan $ 10 miljoen aan fondsen op.
De Viberate Token-startpagina
In 2017 werden ook de profielen van het boekingskantoor en de evenementenorganisator gelanceerd. Er werden ook gelieerde relaties met ticketingservices gelegd, waardoor fans via het platform tickets konden boeken bij derden zoals Ticketmaster.
De vooruitzichten voor de toekomst omvatten de lancering van het digitale boekingsplatform voor tickets en de matchmaking- en boekingsfunctionaliteit voor muzikanten en locaties
Over Viberate Crypto – Team en bedrijf
Het bedrijf werd in 2016 opgericht door drie Sloveense vrienden en gepassioneerde muziekliefhebbers. In tegenstelling tot veel blockchain-projecten, zijn geen van de oprichters blockchain-ontwikkelaars. Oprichter en ambassadeur Uroš Umek is een bekroonde Sloveense dj en componist van dansmuziek. Bekend als DJ Umek, wordt hij gecrediteerd voor het starten van de technomuziekscene in Slovenië. Sinds 1993 is hij actief als muzikant.
De minimalistische homepage van DJ Umeks
Het oprichtende team waren oorspronkelijk vrienden, maar kwamen later samen in zaken toen Umek zijn vrienden vroeg om zijn muziekmanagers te worden. Nadat ze hun eigen muziekmanagementbedrijf hadden opgericht, kwamen de drie op het idee om een IMDb-achtige listing-site voor dj’s te starten. Dus Viberate begon zijn leven als een eenvoudige directory met beoordelingen van een paar duizend DJ’s.
De twee oprichters naast Umek zijn Vasja Veber en Matej Gregorcic. Veber is COO en heeft een achtergrond in digitale marketing en eventmanagement. Viberate CEO Gregorcic was ook medeoprichter Eligma, dat is een blockchain- en AI-handelsplatform.
Bovendien bestaat het technische blockchain-team uit Sloveense ontwikkelaars Bostjan Zakelj, Rok Bavec en Rok Babic.
Hoewel andere projecten de muziekindustrie raken, lijkt Viberate crypto een unieke operator te zijn op het gebied van livemuziek. Andere projecten zoals Soundcoin en Musichain richten zich op het beheer van royaltybetalingen. Ceek is een ander project dat zich richt op de muziekindustrie, maar om geld te verdienen met live optredens via VR-uitzendingen.
Het bedrijf heeft een mediapartnerschap met Mixmag, de grootste dansmuziekpublicatie in de sector.
Handelsweergave
Zoals de meeste altcoins, zijn de prijsschommelingen van VIB-tokens vergelijkbaar met die van Bitcoin en de andere grote crypto-tokens. De prijs was dus het hoogst in december en januari, maar daalde in februari en heeft sindsdien moeite om te herstellen. Dit ondanks het feit dat sinds de ICO de profielfunctionaliteit van het boekingsbureau en de evenementorganisator is toegevoegd.
Toekomstige ontwikkelingen in 2018 en 2019 omvatten de lancering van de apps die boekingen via het platform en betaling van diensten met cryptocurrency mogelijk maken. Deze ontwikkelingen kunnen een positieve impact blijken te hebben op de tokenwaarde.
Waar kun je het kopen??
Via Changelly of Binance kun je VIB-tokens inwisselen met 80 andere cryptocurrencies. Als u met fiat wilt kopen, kunt u met Changelly ook Bitcoin of Ether kopen met een creditcard. Meld u aan en maak een account aan en doe vervolgens uw BTC- of ETH-aankoop met uw creditcard. Zodra u uw nieuw verworven cryptocurrency in uw account heeft, kunt u deze inwisselen voor VIB-tokens, ook met Changelly.
U kunt VIB-tokens opslaan in elke ERC20-compatibele portemonnee.
Gevolgtrekking
Viberate heeft een ongelooflijk ambitieus bedrijfsmodel. Ja, het is waar dat het bedrijf het voordeel heeft de first mover te zijn en momenteel de enige speler in het live muziekspel. Het kan echter een risico zijn om te proberen alles te zijn voor alle mensen in een sector met zo’n versleten bedrijfsmodel.
Dat gezegd hebbende, heeft Viberate crypto al meer dan één ronde van seed-financiering verzameld, en het team heeft zeker een geweldige vorm in de muziekindustrie. De kaartverkoop voor liveoptredens is zeker een gebied dat zou kunnen profiteren van extra transparantie en kopersbescherming, gezien de huidige situatie op de markt.
Het zal zeker interessant zijn om de voortgang van Viberate de komende jaren te zien. Het doel om de enige volledig geïntegreerde en gedecentraliseerde B2B / B2C-marktplaats voor livemuziek te zijn, is stratosferisch maar gemotiveerd door oprechte passie. Passie is vooral een geweldige plek om te beginnen.