Wat is 0x?

Zoals het website zegt: “0x is een open protocol dat de peer-to-peer-uitwisseling van activa op de Ethereum-blockchain mogelijk maakt” en wordt gebruikt om gedecentraliseerde uitwisselingen (DEX’s) van stroom te voorzien.

Toen ze in oktober 2016 0x oprichtten, gokten Amir Bandeali en Will Warren op het ontwrichtende traject van blockchain-technologie. Ze geloven in een toekomst waarin activa van alle smaken, van aandelen tot valuta’s tot edelmetalen, openbaar worden verhandeld als tokens op de blockchain. Gezien de veelzijdigheid van het platform van Ethereum en de omvang van de gedecentraliseerde applicaties, denken ze dat de blockchain van Ethereum het ideale medium is om deze revolutie in de uitwisseling van activa op te vangen..

TL; DR: 0x is een protocol dat tokenhandel wil stroomlijnen met off-chain orders via door Ethereum aangedreven slimme contracten.

Om een ​​meer diepgaande kijk te geven, behandelen we:

Hoe 0x werkt

De kern van de gedecentraliseerde handel van 0x is gericht op een off-chain orderrelais dat de gasprijzen verlaagt en het opgeblazen netwerk vermindert. Voor degenen onder u die enige ervaring hebben met een gedecentraliseerde uitwisseling zoals Ether Delta, ziet u misschien al het voordeel van off-chain bestellingen.

Als u dat niet doet, volgt hier een korte uitleg. De meeste gedecentraliseerde uitwisselingen werken met slimme contracten die worden aangedreven door de Ethereum-blockchain. Dit betekent dat alle orderfuncties en transacties plaatsvinden binnen deze slimme contracten en dat gebruikers altijd de controle hebben over hun geld, in plaats van ze te vertrouwen aan een derde partij zoals ze zouden doen bij een gecentraliseerde uitwisseling (bijv.Binance en Bittrex).

Het betekent ook dat handelaren elke keer dat ze hun geld willen beheren transacties op de blockchain moeten uitvoeren, of dat nu is om geld te storten in het slimme contract van een beurs of om een ​​bestelling te plaatsen, te annuleren of uit te voeren. Dit kost gas, een vergoeding die in Ethereum wordt betaald om ervoor te zorgen dat deze transacties door haar miners op de blockchain worden verwerkt.

Als u Ether Delta bijvoorbeeld gebruikte, zou u een gasvergoeding betalen elke keer dat u geld wilde storten in het slimme contract van de beurs om een ​​bestelling te plaatsen. En u betaalt nog een gasvergoeding om die transactie uit te voeren zodra uw bestelling is uitgevoerd.

Tussen het storten, het plaatsen van een order, het uitvoeren van een transactie en het opnemen, kunnen gasvergoedingen snel oplopen. Gedecentraliseerde uitwisselingen zijn geweldig vanwege hun veiligheidsvoordelen, maar ze lopen om deze reden achter op hun gecentraliseerde tegenhangers wat betreft zowel de gebruikskosten voor de gebruiker als de toegankelijkheid.

Hier komt 0x om de hoek kijken. Het 0x-protocol verbetert gedecentraliseerde uitwisselingen door gebruik te maken van off-chain orderrelays in combinatie met on-chain settlements. In wezen stelt dit u in staat om een ​​bestelling buiten de keten uit te zenden die een andere gebruiker vervult. Alleen waardeoverdrachten worden on-chain uitgevoerd, alle andere handelsopdrachten worden overgelaten aan off-chain procedures. Dus, transacties worden alleen via het netwerk uitgevoerd wanneer een transactie wordt uitgevoerd, waardoor gebruikers de gasvergoedingen voor handelsactiviteiten kunnen verlagen.

off-chain

0z Off-Chain Order Relay

Om dit te bereiken, gebruikt 0x wat het ‘relayers’ noemt. Relayers zijn verantwoordelijk voor het uitzenden van bestellingen via openbare of particuliere orderboeken. Ze brengen liquiditeit in het netwerk door de orderboeken te hosten en fungeren effectief als een beurs. In tegenstelling tot een beurs kan een relayer echter geen transactie uitvoeren. Het kan de handel alleen vergemakkelijken door makerorders te presenteren die naar het netwerk worden uitgezonden. Om een ​​transactie volledig uit te voeren, moet een nemer de bestelling uitvoeren door de handtekening van de maker en zijn eigen handtekening in te dienen bij het slimme contract van de gedecentraliseerde beurs. Ter compensatie voor het vergemakkelijken van deze uitwisseling, ontvangt een relayer een vergoeding in de eigen valuta van 0x, ZRX, voor elke transactie.

relayer

0x relais

Wanneer transacties worden verwerkt via een relayer, staan ​​ze bekend als Uitzendopdrachten. Met uitzendopdrachten kan iedereen een bestelling bij het netwerk plaatsen, en op zijn beurt kan iedereen deze bestellingen onderscheppen en uitvoeren.

0x herbergt ook Point-to-Point-bestellingen, dit zijn orders die zijn verzonden door makers met een specifieke afnemer in gedachten. Met deze bestellingen kunnen twee gebruikers rechtstreeks geld overmaken via verschillende berichtmedia, waaronder e-mail, Facebook-messenger en meer. Wanneer een maker-adres op deze manier een orderrelais verzendt, kan alleen het opgegeven afnemer-adres hieraan voldoen, waardoor fondsen worden beschermd tegen kaping door kwaadwillende derden.

point-to-point orders tafel

Point-to-Point Orders-tabel

Extra functies

Naast compenserende relayers voor het uitzenden van orderboeken, wordt het ZRX-token gebruikt om gedecentraliseerd beheer op het platform van 0x te vergemakkelijken. Stakeholders gebruiken de valuta om te stemmen over beslissingen die van invloed zijn op de blockchain, inclusief protocolintegraties en upgrades, zonder het hele netwerk te verstoren.

0x structuur

0x Protocol update-structuur

Bovendien is het 0x-protocol applicatie-agnostisch en zijn de slimme contracten open source en openbaar toegankelijk. Hierdoor kan elk ontwikkelteam op 0x bouwen als ze een uitwisselingsfunctie voor hun token of platform nodig hebben, dus het protocol dient als een plug-in voor andere door Ethereum aangedreven DApps. De applicatie-agnosticisme en gedeelde protocollaag maken ook DApp-interoperabiliteit mogelijk, waardoor een “gedeelde infrastructuur voor een verscheidenheid aan [applicaties] wordt gecreëerd.”

Er zijn al een aantal cryptoprojecten die op 0x voortbouwen, waaronder Augur, Status, district0x, Blocknet, Request Network en veel meer.

Ten slotte heeft 0x een “Token Registry-contract [dat] zal worden gebruikt om een ​​lijst met ERC20-tokens op te slaan met bijbehorende metadata voor elk token: naam, symbool, contractadres en het aantal decimalen dat nodig is om de kleinste eenheid van een token weer te geven ( nodig om wisselkoersen te bepalen). Het register zal dienen als een officiële referentie in de keten die door marktdeelnemers kan worden gebruikt om onafhankelijk tokenadressen en wisselkoersen te verifiëren voordat een transactie wordt uitgevoerd. ” 0x-belanghebbenden zijn verantwoordelijk voor het beheer van deze informatie door gegevens toe te voegen, aan te passen en te verwijderen wanneer dat nodig is.

0x handelsgeschiedenis

Na een hoogtepunt van $ 0,50 dat uit zijn ICO kwam, zakte 0x langzaam terug naar een steun van ~ $ 0,20 in september 2017. Het bleef op dit niveau in de maand oktober en kende een relatief rustige november in een tijd waarin de meeste altcoins aan het winnen waren.

Vanaf december 2017 maakte 0x een vlucht naar de hemel, met een piek van $ 2,37 op 13 januari. Vanaf deze top werd het snel gecorrigeerd, maar halverwege maart 2018 zakte het naar $ 0,373.

Sindsdien heeft de symbolische prijs drie aanzienlijke hobbels gekend. De eerste vond plaats in april / mei en bereikte toen een lokaal hoogtepunt van net geen twee dollar. Na dat hoogtepunt is de prijs consequent gedaald, met korte prijsstijgingen die samenvielen met de lancering van 0x V2 op testnet in juni en de lancering van 0x V2 op mainnet in september. Verrassend genoeg zag de ZRX-prijs onmiddellijk een daling nadat hij in oktober 2018 op Coinbase was genoteerd.

0x wordt momenteel verhandeld tegen iets meer dan $ 0,30. Veel beleggers stellen dat in het verleden behaalde resultaten geen indicatie zijn voor toekomstige prijsbewegingen. Het lijkt er echter op dat de ZRX-prijs de neiging heeft om onmiddellijk te stijgen na nieuws over de lancering van een nieuw product. Zorg ervoor dat u de roadmap van het project in de gaten houdt om te zien wanneer de volgende aankondiging kan plaatsvinden.

Waar te koop ZRX

De meeste 0x handelsvolume komt van Binance in de vorm van Bitcoin- en Ethereum-handelsparen, maar staat genoteerd op een aantal populaire beurzen, waaronder Huobi, OKEx, HitBTC en Liqui..

Je kunt ook wat ZRX pakken op Coinbase Pro (voorheen GDAX) voor USD of EUR.

Waar ZRX

0x is een ERC20-token, dus de MetaMask-browserextensie, Ledger Nano S en MyEtherWallet ondersteunen 0x samen met elke andere ERC20-compatibele portemonnee. Als u op zoek bent naar een softwareportefeuille, bekijk dan Exodus.

0x Team en competitie

Het 0x-team wordt geleid door mede-oprichters Will Warren en Amir Bandeali, maar is meer bekend om hun adviesraad. Fred Ehrsam (medeoprichter van Coinbase), Joey Krug (Co-CIO van Pantera Capital) en Linda Xie (medeoprichter Scalar Capital) adviseren allemaal het project.

De grootste concurrent van het 0x-protocol is het Kyber-netwerk. Beide projecten richten zich op gedecentraliseerde uitwisselingsprotocollen, zij het op verschillende manieren. Terwijl 0x orderboeken plaatst en off-chain matching houdt, houdt Kyber het hele proces on-chain.

Routekaart

In september 2017, het 0x-team heeft een bijgewerkte roadmap geplaatst op hun blog. Eind november van dat jaar hebben ze gepost een ontwikkelingsupdate het aanpakken van enkele van de Q4-doelen van de roadmap voor 2017, waaronder:

  • Wijzigingen in het JavaScript van 0x die 1) een orderwatcher implementeren voor effectiever orderboeksnoei en orderupdates en 2) aanpasbare gasprijzen en limieten.
  • Introductie van 0x connect, een javascript-bibliotheek waarmee DApps en traders verbinding kunnen maken met meerdere relayers via een enkele API-integratie.
  • Vooruitgang op 0x v.2 en gevraagde feedback / bijdragen van de gemeenschap.

Het team heeft de items op hun routekaart goed gedaan. Ze wilden 0x V2.0 voltooien in Q2 2018 en zie, ze hadden het in juni voltooid.

0x Instant is een recente release van het 0x-team. Met Instant kunt u een widget aan uw app of website toevoegen waarmee gebruikers ERC20- en ERC721-tokens kunnen kopen. 0x heeft nog geen roadmap voor 2019 uitgebracht.

0x Instant Widget Voorbeeld

0x Instant Widget Voorbeeld

Laatste gedachten

Met zijn protocol neemt 0x de sterke punten van zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde uitwisselingen over, terwijl ze hun zwakke punten achter zich laten. Off-chain orderrelays maken dezelfde goedkope operaties mogelijk die gecentraliseerde beurzen bieden zonder in te boeten aan persoonlijk vermogensbeheer en fondsveiligheid. De transactie-afwikkelingen op de keten bieden gebruikers bovendien alle voordelen van gedecentraliseerde handel, waardoor transacties pas worden afgehandeld als zowel makers als nemers hun einde van de afspraak volhouden. En beide processen worden beheerd via slimme contracten voor verbeterde beveiliging.

Gezien de maalstroom van hacks die in 2017 en 2018 geld van gecentraliseerde beurzen hebben weggevaagd, heeft de cryptocurrency-gemeenschap gedecentraliseerde uitwisselingen nodig. Naarmate crypto aan bekendheid wint en er meer geld op de markt komt, zullen ook de kansen voor kwaadwillende actoren toenemen om te profiteren van kwetsbare investeerders. Gedecentraliseerde beurzen bieden een wondermiddel voor een dergelijke gemeenschapskwaal, en misschien zal het nieuwe ontwerp van 0x zijn steentje bijdragen om een ​​nieuw tijdperk van veilige, gedecentraliseerde handel in te luiden.

Noot van de redacteur: dit artikel is op 1.7.2019 bijgewerkt door Steven Buchko om de recente wijzigingen van het project weer te geven.

Handige bronnen