Wat is Bit Gold?
Bitgoud was een van de eerste pogingen om een gedecentraliseerde digitale valuta te creëren, voorgesteld door blockchain-pionier Nick Szabo in 1998. Hoewel het Bit Gold-project nooit werd geïmplementeerd, wordt het vaak beschouwd als de directe voorloper van Satoshi Nakamoto’s Bitcoin-protocol..
Bitcoin en Bit Gold
Er zijn veel overeenkomsten tussen de architectuur van Bitcoin en het Bit Gold-voorstel, met name in de technische mechanismen die worden gebruikt om transacties te verwerken en het gedecentraliseerde netwerk te beveiligen..
Zowel Bitcoin als Bit Gold worden aangedreven door een op POW gebaseerd consensusalgoritme waarin rekenkracht wordt gebruikt om cryptografische puzzels op te lossen. De oplossing voor die puzzels wordt vervolgens verwerkt via een Byzantine Fault Tolerant (BFT) peer-to-peer-netwerk. Ten slotte wordt een cryptografische hash-ketting gemaakt om de oplossing van de meest recente puzzel te koppelen aan de uitkomst van de volgende, waardoor blokken met transacties worden gevalideerd. Dit proces voor het posten van transacties op het netwerk is consistent tussen Bitcoin en Bit Gold.
Bitcoin onderscheidt zich door het oplossen van het probleem van dubbele uitgaven, wat het Bit Gold-voorstel destijds niet kon. Bit Gold’s voorstel riep op tot een Byzantijnse methode die vertrouwt op een quorum van netwerkadressen in plaats van een quorum van (hash) rekenkracht. Dit maakte het Bit Gold-netwerk overdreven kwetsbaar voor Sybil-aanvallen. Bitcoin daarentegen heeft blokbevestigingen toegevoegd om succesvol te beschermen tegen dubbele uitgaven.
Bitcoin realiseerde met succes de bedoeling van Bit Gold en is momenteel een volledig functioneel protocol, dat vanaf mei 2018 ongeveer 20 miljoen gebruikers wereldwijd bedient. De twee protocollen trekken zulke nauwe overeenkomsten dat mensen vaak speculeren dat Nick Szabo de anonieme Bitcoin-maker is, Satoshi Nakamoto. (ondanks zijn ontkenning.)
Waarom is Bit Gold gemaakt??
Bitgoud werd geïnspireerd door inefficiënties van het traditionele financiële systeem en het gebruik van edelmetalen als betaalmiddel.
Traditionele inefficiënties van het financiële systeem
Szabo wijst erop dat het traditionele financiële systeem vereist dat partijen veel vertrouwen investeren om transacties te laten plaatsvinden. Als iemand bijvoorbeeld een makelaar zou vinden om een geverifieerde lening te krijgen, zoals de meeste gedekte leningen worden via een makelaar toegepast, en om vervolgens een lening van een financiële instelling te accepteren, moet de instelling die persoon vervolgens vertrouwen met het terugbetalen van de lening zoals overeengekomen. Evenzo moeten klanten van een bank erop vertrouwen dat hun geld goed is beveiligd en niet wordt verduisterd door de bank.
Transacties via op vertrouwen gebaseerde systemen bieden kans op kostbare problemen zoals fraude of diefstal. Een studie uitgevoerd door Lexis Nexis in 2009 bleek dat handelaren in de Verenigde Staten ongeveer $ 190 miljard per jaar verliezen aan creditcardfraude. De consistente hoge kosten van verliezen en de geïsoleerde architectuur van het traditionele financiële systeem motiveerden Szabo.
Bitgoud werd geïntroduceerd om een betrouwbaarder transactiemodel te bieden. Szabo’s presentatie op de Bitcoin Investor Conference van 2015 hielp het onderliggende doel van Bit Gold te benadrukken als ‘software om kwetsbaarheden van alle partijen voor elkaar te minimaliseren’.
Toen hem werd gevraagd naar de bedoeling van Bit-goud, legde Nick Szabo uit: “Ik probeerde in cyberspace de veiligheids- en vertrouwenskenmerken van goud zo goed mogelijk na te bootsen, en de belangrijkste daarvan is dat het niet afhankelijk is van een vertrouwde centrale. Gezag.” Szabo’s antwoord beschreef de bepalende kenmerken van een gedecentraliseerd netwerk, dat Bitcoin iets meer dan een decennium later met succes implementeerde.
Bitgoud als verbetering van edelmetalen als valuta
Bitgoud was een poging om de economische eigenschappen van goud te repliceren de onvergeeflijke waarde van goud) terwijl de beveiligingseigenschappen worden verbeterd.
Szabo stelt dat goud historisch gezien geen zekerheid heeft gehad. Hij verwijst naar historische gebeurtenissen zoals de Spaanse plundering van de Azteken en de Engelse plundering van de Spanjaarden om te erkennen dat fysiek goud met geweld kan worden verkregen. Szabo bespreekt ook hedendaagse politieke bedreigingen, waarbij hij het voorbeeld geeft van het uitvoerende bevel van president Franklin D.Roosevelt uit 1933, waarin werd geëist dat Amerikanen een groot deel van hun goud aan de federale overheid moesten inleveren..
Het Bit Gold-voorstel was revolutionair omdat het gebruik maakte van geavanceerde computerwetenschappelijke principes (zoals codering) om een nieuw, betrouwbaar financieel systeem te ontwikkelen. Het voorgestelde gedecentraliseerde netwerk biedt individuen een mate van monetaire soevereiniteit die fysiek goud niet kan. Bitcoin-expert Trace Mayer beschrijft monetaire soevereiniteit voor individuen als “een manier waarop mensen de privésleutels van hun eigen vermogen kunnen bezitten.”
Het uit de eerste hand bezitten van uw vermogen is vrij direct het doel van het bezitten van goud, maar gedecentraliseerde financiële netwerken, zoals voorgesteld door Bit Gold, suggereren dat persoonlijk vermogensbeheer kan worden bereikt op een veiligere, gedigitaliseerde en betrouwbare manier..
Voordelen voorgesteld door Bit Gold
Het betrouwbare financiële model van Bit Gold bood gebruikers een reeks ongekende voordelen. In het bijzonder voorzag Szabo twee belangrijke kenmerken van een betrouwbaar systeem:
- Onafhankelijkheid van financiële instellingen
Via een gedecentraliseerd Bit Gold-netwerk konden gebruikers veilig transacties uitvoeren zonder een financiële instelling te vertrouwen of te betalen om die transacties te beheren. Het Bit Gold-netwerk zelf zou de functionaliteit bieden om de saldi van gebruikersaccounts nauwkeurig te volgen en legitieme transacties te verwerken. Bovendien zijn gebruikers in het bezit van de privésleutels van hun eigen vermogen (monetaire soevereiniteit.)
Door deze combinatie van kenmerken konden transacties en het opslaan van geld virtueel en onafhankelijk plaatsvinden, waardoor de afhankelijkheid van financiële instellingen werd weggenomen.
- Naadloze werking over grenzen heen
Het traditionele financiële systeem kent veel silo’s. Het kan enkele dagen tot weken duren voordat geld over de grens is verzonden. Dit komt omdat banken een zeer rigide en gereguleerd proces moeten ondergaan om geld naar andere financiële instellingen te sturen voordat dat geld de beoogde partij kan bereiken..
Gedecentraliseerde netwerken zoals Bitcoin en Bit Gold verwijderen deze silo’s en creëren de mogelijkheid om binnen enkele minuten grensoverschrijdende transacties te verwerken. Nogmaals, deze voordelen werden niet gerealiseerd met Bit Gold, aangezien het model nooit is geïmplementeerd, maar momenteel wordt gerealiseerd via het protocol van Bitcoin.
Laatste gedachten
Na een bespreking van de inefficiënties van zowel edelmetalen als op vertrouwen gebaseerde financiële systemen, stelt Nick Szabo de visie voor Bit goud: “Het zou dus heel mooi zijn als er een protocol zou zijn waarmee onvergeeflijk dure bits online kunnen worden gemaakt met minimale afhankelijkheid van vertrouwde derde partijen, en vervolgens veilig kunnen worden opgeslagen, overgedragen en getest met een vergelijkbaar minimaal vertrouwen. Beetje goud. “
Belangrijkste leerpunten
- Bitgoud was het eerste haalbare voorstel van een gedecentraliseerd financieel netwerk.
- Nick Szabo bedacht Bit Gold na het aanpakken van inefficiënties van het traditionele financiële systeem en het gebruik van edelmetalen als betaalmiddel.
- Een gedecentraliseerd financieel netwerk (Bit Gold) zou de afhankelijkheid van financiële instellingen kunnen wegnemen en tegelijkertijd een naadloze grensoverschrijdende werking kunnen bieden
- De visie van Bit gold werd meer dan tien jaar later door Bitcoin gerealiseerd en de twee protocollen delen een zeer vergelijkbare architectuur.
Lees voor meer informatie de Bit Gold-post van Nick Szabo op zijn blog Niet genummerd.