Wat is Dash?

Dash is een instant en semi-privé cryptocurrency gebaseerd op de codebasis Bitcoin en Litecoin. Het bevat echter verschillende wijzigingen en verbeteringen die het hebben gedifferentieerd sinds het debuut in 2014. De maker van het project, Evan Duffield, bouwde Dash om drie belangrijke problemen aan te pakken die hij in het bestaande Bitcoin-netwerk zag: privacy, governance en transactiesnelheid. In de afgelopen vier jaar is Dash uitgegroeid tot een van de beste wereldwijde cryptocurrencies, met zijn marktkapitalisatie consequent in de top twintig van cryptocurrencies ondanks een zeer concurrerende markt.

Het belangrijkste doel van Dash is om digitaal geld beter bruikbaar te maken. Momenteel kunt u Bitcoin verzenden voor online transacties en waardeoverdrachten. De wachttijd voor transactiebevestiging op de Bitcoin-blockchain maakt het echter onhaalbaar om Bitcoin te gebruiken voor transacties in winkels of andere waardeoverdrachten die vrijwel onmiddellijke bevestiging vereisen..

De hoge kosten van Bitcoin maken het ook een slechte keuze voor kleinere transacties, waardoor het algemene nut ervan als digitale valuta voor het kopen van goederen en diensten wordt beperkt. Zoals we zullen zien, probeert Dash deze problemen op te lossen met zijn innovatieve architectuur.

In deze gids duiken we in:

Een korte geschiedenis van Dash

Dash begon als een vork van de Bitcoin / Litecoin-codebase. Met de nadruk op privacy en transactiesnelheid, had het oorspronkelijk een reputatie als munt voor illegale transacties. In het begin stond het bekend als XCoin, maar die naam veranderde al snel in Darkcoin, waardoor het idee verder werd ingespeeld dat de privacyfuncties van Dash konden worden gebruikt om schetsmatige transacties te verbergen. Omdat ze de duistere muntenvereniging wilden verlaten, onderging de gemeenschap een laatste naamswijziging in Dash, een samenvoeging van ‘digitaal geld’.

De vroege dagen van Dash werden gekenmerkt door het ontwerp en de bouw van de unieke architectuur met twee niveaus van de munteenheid die hoge transactiesnelheden mogelijk maakt en het mixen van munten die nodig zijn voor privacy. Kort daarna implementeerde Dash een gedecentraliseerd governancesysteem waarmee hoofdgebruikers kunnen stemmen over ontwikkelingsvoorstellen voor het netwerk.

In de zakenwereld staat vier jaar nog in de kinderschoenen. In de snelgroeiende en opkomende cryptocurrency-ruimte is Dash nu echter een van de oude bewakers. Het vertegenwoordigt een van de meest stabiele en gevestigde cryptocurrencies momenteel op de markt. Deze stabiliteit komt gedeeltelijk voort uit de zeer actieve gebruikersgemeenschap van Dash. Deze gebruikers hebben duizenden threads en opmerkingen over het project gegenereerd Reddit en BitcoinTalk, en ze hebben het project wijd en zijd gedeeld. Sinds de oprichting heeft Dash consequent knooppunten aan zijn netwerk toegevoegd, waardoor de betrouwbaarheid en beveiliging met deze groei zijn toegenomen.

Hoe werkt Dash?

De innovatie van Dash was een structuur met twee niveaus voor de blockchain. Het eerste niveau is bekend bij iedereen die Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin en ander standaard proof of work cryptocurrencies heeft bestudeerd. Op Dash zijn mijnwerkers verantwoordelijk voor het maken van nieuwe blokken en het beveiligen van de blockchain. In ruil voor mijnbouwblokken ontvangen mijnwerkers op Dash 45 procent van de blokbeloning. Dit in tegenstelling tot Bitcoin, waar miners 100 procent van de blokbeloning ontvangen. De resterende 55 procent van de blokbeloning wordt elders toegewezen, zoals we binnenkort zullen zien.

Dash heeft een gemiddelde 2,5 minuut bloktijd, vier keer sneller dan Bitcoin. Voor de mijnbouw heeft het ontwikkelingsteam een ​​eigen hash-algoritme gemaakt, bekend als X11, dat sequentiële, herhaalde hashing vereist. Het is aangetoond dat het X11-algoritme 30% minder wattage dan Litecoins Scrypt algoritme.

Aantal Dash Masternodes (jan '19)

Aantal Masternodes (januari ’19)

Het tweede niveau van de architectuur van Dash is voor servers die zijn opgezet door ervaren gebruikers, ook wel masternodes genoemd. Deze masternodes verwerken Instant Pay-transacties, vergemakkelijken het mixen van munten en stemmen over bestuursvoorstellen. In ruil voor deze services ontvangen masternodes 45 procent van de blokbeloning. Iedereen kan een masternode maken op het Dash-netwerk, maar dat moet u eerst bewijs dat u 1.000 DASH bezit (momenteel gelijk aan ongeveer $ 90.000).

Het minimum van 1.000 munten is een beveiligingsmaatregel die een aanval op een peer-to-peer-netwerk dat bekend staat als een Sybil-aanval. Sybil-aanvallen omvatten het creëren van veel nepaccounts onder pseudoniemen, genoeg nepaccounts om een ​​meerderheid van het gebruikersbestand te vormen en daarom het netwerk te beïnvloeden. Door 1.000 DASH te vereisen om een ​​masternode op te zetten, zou het onbetaalbaar duur zijn om een ​​Sybil-aanval uit te voeren op het masternode-netwerk. Het minimum van 1000 DASH heeft als bijkomend voordeel dat de prijs van de munt stabiel blijft, en het zorgt ervoor dat wanneer masternodes stemmen over governance-voorstellen, ze worden geïnvesteerd in het succes van het hele netwerk.

Hoe Masternodes directe betalingen mogelijk maken

Een van de belangrijkste functies van Dash is InstantSend. Omdat Dash een vorm van digitaal contant geld wil zijn die mensen in winkels kunnen gebruiken, moet transactieverificatie onmiddellijk plaatsvinden. Hoewel een bloktijd van 2,5 minuut betekent dat de standaardtransacties van Dash sneller zijn dan die van Bitcoin, is 2,5 minuut nog steeds te lang om te wachten tot uw transactie is gewist bij de supermarkt of het benzinestation. De oplossing van het project is InstantSend-betalingen, geverifieerd door de masternodes van het netwerk.

In wezen stuurt u uw transactie naar een masternode. De masternode vergrendelt het geld zodat ze niet dubbel kunnen worden uitgegeven en stuurt een bevestiging zodra het geld is vergrendeld. De transactie zelf wordt nog steeds toegevoegd aan het grootboek als onderdeel van een toekomstig blok, maar aangezien de masternode het geld heeft vergrendeld, wordt de transactie gegarandeerd betaald. InstantSend-betalingen kunnen binnen enkele seconden worden geverifieerd. Het probleem van snelle bevestigingen oplossen is een niet-triviale hindernis voor cryptocurrencies. De masternode-oplossing van Dash is een van de weinige opties voor onmiddellijke verwerking van digitale valutatransacties.

Dash-functies en voordelen

Enkele voordelen

Ingebouwde muntenmix bevordert anonimiteit & Privacy

Verschillende applicaties van derden bieden diensten voor het mixen van munten voor Bitcoin, maar standaard zijn Bitcoin-transacties openbaar traceerbaar. Als iemand uw identiteit aan uw openbare adres koppelt, kan hij bovendien uw inkomende en uitgaande transacties volgen. Dit is problematisch voor de fungibiliteit en bruikbaarheid van een digitaal kassasysteem. In 2014 werd Dash een van de eerste privacymunten die op de markt verkrijgbaar waren (samen met Monero in hetzelfde jaar). Het netwerk bevat een ingebouwde muntmixing waardoor het bijna onmogelijk is om transacties te traceren.

Dash noemt zijn service voor het mixen van munten PrivateSend. Als u een privétransactie wilt verzenden, stuurt u het verzoek in de meeste gevallen naar de masternodes. Eén masternode zendt uw mixverzoek uit en koppelt u aan andere transacties die tegelijkertijd plaatsvinden, waardoor u coupures van 0,1, 1 of 10 DASH tussen veel gebruikers kunt verplaatsen. Vervolgens geeft de eerste masternode uw transactie door aan een andere masternode waar het mengproces opnieuw begint, waardoor het pad verder wordt verdoezeld.

Masternodes kunnen de details van uw transacties niet direct leren, maar het gebruik van een dergelijk muntenmengsysteem vereist impliciet dat u het Dash-netwerk en de masternode-operators vertrouwt. Als privacy uw grootste zorg is in een digitale valuta, hebben Monero en Zcash de problemen van netwerkvertrouwen en identiteitsafscherming veel gedetailleerder onderzocht. Voor de meeste toepassingen biedt Dash echter een hoog niveau van privacy en onvindbaarheid door het mengen van munten.

Gedecentraliseerde governance verzacht hard forking

We zeiden eerder dat miners 45 procent van de blokbeloning ontvangen en masternodes nog eens 45 procent. De overige 10 procent is bestemd voor de ontwikkeling, marketing en infrastructuur om het Dash-netwerk te laten groeien en verbeteren.

Een van de uitdagingen waarmee Bitcoin wordt geconfronteerd, is dat elke keer dat de gebruikers het niet eens zijn over hoe verder te gaan met een wijziging van het systeem, het resultaat een harde vork van de Bitcoin-blockchain is. In de loop van de tijd heeft dit de Bitcoin-gemeenschap gefragmenteerd in veel kleinere gemeenschappen, waaronder Litecoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold en zelfs Dash. Om dit probleem van het versnipperen van de gemeenschap met hard forks op te lossen, implementeerde Dash een gedecentraliseerd bestuursmodel.

Dash Masternode-informatie (jan '19)

Masternode-informatie (19 januari)

In Dash’s bestuur en stemsysteem, iedereen kan een nieuwe functie, wijziging of marketingplan voorstellen om het Dash-netwerk te verbeteren. De masternodes stemmen vervolgens over elk voorstel. Het aantal ja-stemmen voor het voorstel moet het aantal nee-stemmen overtreffen met ten minste 10 procent van het totale masternodegetal. Zo zijn er momenteel 4.800 masternodes op het Dash-netwerk. Daarom zouden voor elk nieuw voorstel de ja-stemmen 480 stemmen moeten overtreffen (10 procent van het totale aantal masternodes) om het voorstel te laten slagen.

Zodra een voorstel is aangenomen, ontvangt het financiering uit de blokbeloning. Op deze manier zou Dash in theorie kunnen stemmen om zijn huidige ontwikkelingsteam te ontslaan als de gemeenschap het niet eens was met de richting die het team inslaat.

Bruikbaarheid uitbreiden met een app & API

De nieuwste ontwikkeling in de Dash-architectuur is Dash Evolution. Als onderdeel van het doel van het project om gebruiksvriendelijke, directe digitale contanten te gebruiken, heeft het een duidelijke manier nodig om Dash-betalingen te accepteren en uit te voeren. De website van het project beschrijft de uitdaging als het zo eenvoudig maken van digitale transacties dat uw oma begrijpt wat ze moet doen.

Daartoe is Evolution een API en een mobiele app waarmee consumenten betalingen kunnen doen en webwinkels betalingen kunnen accepteren zonder interactie met de blockchain-client. Hoewel het nog niet volledig is geïmplementeerd, zijn de oprichters van mening dat dit het volgende niveau van bruikbaarheid voor digitaal geld is.

Routekaart

Helaas heeft het team hun routekaart sinds juni 2018. Zoals hierboven vermeld, is de volgende grote mijlpaal voor het project Dash Evolution. Meer dan alleen een API en mobiele app, Evolutie omvat:

  • Gedeeld bestandssysteem (DashDrive)
  • Lichte klantportefeuilles
  • Bijgewerkte stem- en beheersystemen voor begrotingen
  • Sociale portemonnee met vriendenlijst en multisig-accounts

Het is niet duidelijk wanneer deze nieuwe functies beschikbaar zullen zijn.

Handel

DASH kende een redelijk rustige eerste jaren qua prijs. Pas begin 2017 nam de DASH-prijs een hoge vlucht en schoot van ongeveer $ 10 (~ 0,0105 BTC) om een ​​all-time bitcoin high van ~ 0,1083 BTC (of $ 110) te bereiken. Dat komt neer op een stijging van 1000 procent in USD en meer dan 900 procent in BTC – binnen slechts drie maanden.

Deze extreme prijsschommeling werd hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een aantal factoren. Misschien wel de meest impactvolle oorzaak was de aankondiging van een releasedatum voor de eerste stappen van Evolution. Het is waarschijnlijk dat deze aankondiging, in combinatie met speculatief beleggen, een Korte druk het verhogen van de prijs hoger dan het organisch zou hebben.

Na de prijsbeweging van begin 2017 volgde de munt grotendeels de algemene markt. Het is echter vermeldenswaard dat de prijs de neiging heeft om vluchtiger te schommelen dan andere altcoins – in beide richtingen. DASH deed het beter dan de meeste altcoins tijdens de bearmarkt van 2018. De prijs ligt momenteel tussen $ 75 en $ 85.

Adoptie is op dit moment de naam van het spel voor Dash. Houd de aankondigingen van de Evolution-release in de gaten, aangezien deze in het verleden een positieve invloed hebben gehad op de prijs en rechtstreeks verband houden met de acceptatie in de echte wereld.

Waar DASH kopen

Verrassend genoeg hebben minder bekende beurzen een hoog DASH-handelsvolume dan hun meer populaire tegenhangers. Voor het hoogste volume moet u Bithumb bekijken en de munt met KRW kopen.

Je kunt ook wat DASH krijgen met USD op Bitfinex of met BTC op ETH op Binance.

Mijnbouw en Masternodes

Behalve dat je DASH gewoon koopt, kun je het ook mijnen of het als masternode ontvangen. Hoewel u technisch gezien de munt kunt minen met een CPU / GPU, is deze niet langer winstgevend, dus u moet dit doen met een ASIC mijnwerker in plaats daarvan. Er is geen tekort aan miningpools waar u lid van kunt worden.

Onthoud om word een masternode, je moet 1000 DASH inzetten. Zodra u dat doet, kunt u uw eigen server voor uw masternode gebruiken of een gehoste masternode opzetten. De laatste optie heeft de voorkeur als je deel uitmaakt van het niet-technische kamp.

Waar DASH op te slaan

Portemonnee, portemonnees en meer portemonnees. Het aantal DASH portemonnees is schijnbaar oneindig. Je hebt de Core-portemonnee voor Windows-, OSX- en Linux-systemen. De softwareportefeuilles Exodus en Jaxx ondersteunen ook de munt.

Misschien ben je meer een hardware-man (of -meisje). Ledger, Trezor en KeepKey ondersteunen allemaal ook DASH. Eindelijk kun je het old school schoppen met de officiële papieren portemonnee. Uw mogelijkheden zijn eindeloos

Gevolgtrekking

Dash heeft een sterk trackrecord en een ongelooflijke community. In de loop van de afgelopen vier jaar heeft het gedecentraliseerde beheer van het project indrukwekkende verbeteringen opgeleverd aan de unieke architectuur met twee niveaus van het netwerk. Als gevolg hiervan heeft Dash een gestage, consistente groei gezien die het aan de top van het pakket van veel altcoins heeft gehouden. Houd deze munt de komende jaren in de gaten en verwacht een constante groei.

Noot van de redacteur: dit artikel is op 1.9.2019 bijgewerkt door Steven Buchko om de recente wijzigingen van het project weer te geven.

Aanvullende bronnen

Website

Telegram

Reddit

Twitter

Github

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me