Een DEX is een gedecentraliseerde uitwisseling en is in wezen een nieuw type paarmatching waarmee mensen bestellingen kunnen plaatsen en cryptocurrencies kunnen verhandelen zonder een tussenpersoon die het grootboek beheert of gebruikersfondsen beheert.
Cryptocurrencies maakten veel mensen enthousiast omdat ze een manier creëerden om waarde te verhandelen zonder tussenpersonen. Blockchain-technologie stelt vreemden in staat elkaar te vertrouwen zonder dat er een centrale instelling nodig is. Het is een geweldige technologie met het potentieel om de manier waarop we onze economie structureren en de manier waarop we over handel denken, te veranderen.
De uitdaging is natuurlijk om het ecosysteem te betreden dat je wat cryptocurrency moet kopen met een valuta die je al hebt (dollars, euro’s, enz.). Meestal doe je dit op een van de belangrijkste beurzen, zoals Coinbase of Kraken. Dat zijn echter beide gecentraliseerde instellingen.
Ze nemen uw informatie, beheren uw accounts en zijn kwetsbaar voor vertragingen of regelrechte aanvallen. Het is een ironische ervaring om gecentraliseerde beurzen te gebruiken om cryptocurrency te kopen. Om een betrouwbaar, gedecentraliseerd ecosysteem te betreden, moet u een gecentraliseerde instelling vertrouwen.
DEX’en proberen die ervaring te veranderen door gebruikers manieren te bieden om elkaar te vinden en direct op de keten te handelen. Geen enkele grote DEX heeft tot nu toe een fiat-gateway, maar veel concurrenten hebben gedecentraliseerde uitwisselingen gebouwd die crypto-naar-crypto-handel mogelijk maken. In deze uitgebreide gids zullen we onderzoeken wat een DEX is, de voor- en nadelen van een dergelijke aanpak en wie de belangrijkste spelers zijn in de race om levensvatbare DEX-platforms te bouwen..
Bewaring versus niet-bewaring, gecentraliseerd versus gedecentraliseerd
Om DEX’s te begrijpen, is het belangrijk om te beseffen dat cryptocurrency-uitwisselingen bestaan op twee basisassen: bewaring en centralisatie.
Hechtenis
Bewaring verwijst naar wie de sleutels bezit van rekeningen op de beurs. Wanneer u bijvoorbeeld een Bitcoin op Coinbase koopt, wordt deze weergegeven in uw Coinbase-account, maar u bezit en beheert die Bitcoin nog niet echt. U moet een overboeking van Coinbase naar een extern wallet-adres dat u beheert aanvragen voordat de Bitcoin echt van u is. Als Coinbase wordt aangevallen, vertraagd of technische problemen heeft, kunt u uw Bitcoin niet beveiligen. Dit is bij veel uitwisselingen zo vaak een probleem geweest dat ‘geld is veilig’ een meme is geworden in de gemeenschap, aangezien uitwisselingsbeheerders proberen gebruikers gerust te stellen in de nasleep van systeemproblemen.
Een niet-bewaarplichtige uitwisseling laat al het geld achter in de privéportefeuilles van zijn gebruikers. Gebruikers kunnen vervolgens zelf transacties indienen en bevestigen vanuit hun persoonlijke portemonnee, waarbij ze de uitwisseling in wezen gebruiken als een matching-service. Een tussenoplossing houdt in dat gebruikers geld indienen bij open source, geverifieerde slimme contracten die worden uitgevoerd wanneer een match wordt gemaakt en op elk moment kunnen worden geannuleerd. Dit heeft het voordeel van beveiliging en automatisering, maar er is een periode dat het geld niet in de portemonnee van gebruikers staat. Als er een probleem is met het contract, kan het geld verdwijnen.
Centralisatie
Centralisatie verwijst naar waar de orderafstemming, routing en uitvoering plaatsvinden. In een gecentraliseerde uitwisseling is er een eigen orderboek dat alle inkomende bestellingen beoordeelt en overeenkomsten tussen gebruikers creëert. De uitwisselingssoftware en servers voeren vervolgens de transactie uit.
Gedecentraliseerde centrales werken op een netwerk van computers. Sommige werken direct aan de ketting door het gebruik van slimme contracten. Anderen vertrouwen op tweedelaags netwerken van vertrouwde knooppunten, bekend als relayers, om orderovereenkomsten te vinden en te maken.
Gecentraliseerde beurzen doen veel meer volume dan DEX’s
Volgens Tom Goldenberg schrijven bij CoinDesk, vindt 99 procent van het handelsvolume plaats op gecentraliseerde beurzen. Hiervan is 73 procent vrijheidsstraf. De implicatie hier is de overgrote meerderheid van de cryptohandel vindt plaats via gecentraliseerde instellingen. Voor sommigen is dit een enorme tekortkoming van de cryptocurrency-ruimte, het bouwen van de gedecentraliseerde toekomst bovenop gecentraliseerde uitwisselingsproviders.
Voor anderen lijkt het duidelijk dat een uitwisseling gecentraliseerd moet worden. Velen hebben zelfs beweerd dat “gedecentraliseerde uitwisseling” een oxymoron is. Een uitwisseling is tenslotte een verzamelpunt waar mensen samenkomen om handel te drijven. Het moet natuurlijk een enkele entiteit zijn om transacties snel te vergemakkelijken.
Zoals bij de meeste debatten, hebben beide partijen hun argumenten verdiend. De uitdagingen van het bouwen van een geweldige, niet-vrijgestelde DEX zijn zeer genuanceerd, maar de voordelen zijn ook moeilijk te ontkennen.
Voordelen van DEXs
Handelen op een DEX heeft veel voordelen die het aantrekkelijk maken voor gebruikers van cryptocurrency. Het belangrijkste is dat DEX’s het uitwisselingsecosysteem opsplitsen, tussenpersonen verwijderen en vrije, directe handel tussen partijen mogelijk maken. Dit past in het algemeen bij de decentraliserende filosofie en missie van crypto. Dat alleen al maakt DEX’s tot een strijdkreet voor de decentralisatie-tegen-elke-prijs, libertaire diehards, waarvan de cryptogemeenschap een behoorlijk aantal heeft.
Maar DEX’en hebben nog andere voordelen die de gemiddelde gebruiker misschien ook aantrekkelijk vindt.
1. Anonimiteit
Omdat DEX’s in hun puurste vorm alleen blockchain-informatie gebruiken, hoef je alleen maar een openbaar adres te delen om een DEX te gebruiken. De meeste gecentraliseerde uitwisselingen vereisen een volledig aanmeldingsproces met naam, e-mail en zelfs bankrekeninggegevens. Zelfs anonieme crypto-naar-crypto-uitwisselingen hebben nog steeds locatiegegevens en andere persoonlijke gegevens nodig om te voldoen aan overheidsvoorschriften en beperkingen.
Dat gezegd hebbende, als DEX’s meer bekendheid krijgen, zullen ze waarschijnlijk regelgevers ontmoeten. De meeste DEX-makers zijn van plan te zeggen dat ze alleen open source-software vrijgeven en niet aansprakelijk zijn voor wat de gemeenschap met die software doet, waardoor ze de KYC- en AML-problemen vermijden. Het valt echter nog te bezien of dat argument juridisch langdurig standhoudt, vooral als schade het gevolg is van een slecht geschreven smart contract of een beveiligingsfout.
2. Controle van fondsen
DEX’s zijn over het algemeen, maar niet noodzakelijk, niet-bewarend. Als gevolg hiervan behouden gebruikers de controle over hun geld gedurende het hele overdrachtsproces tot het moment van uitwisseling, wanneer een slim contract de ondertekende transactie uitvoert. Geen ‘fondsen zijn safu’-berichten meer. Het veilig houden van uw geld is uw eigen verantwoordelijkheid van een DEX.
3. Hacks
Een geschiedenis van aanvallen op gecentraliseerde uitwisselingen
Omdat een DEX bestaat in een netwerk van computers, wordt het veel gecompliceerder om aan te vallen. Er is geen enkel toegangspunt of mislukking. Dit maakt DEX’en exponentieel veiliger. Het maakt ze ook moeilijker om te ontwerpen en te testen, wat een van de redenen is waarom de ontwikkeling van DEX tot nu toe traag is.
4. Uitvaltijd
Omdat er geen single point of failure is in een gedistribueerde centrale, is er minder kans dat DEX uitvalt. Het uitrollen van updates gebeurt knooppunt voor knooppunt. Zelfs als individuele knooppunten uitvallen vanwege onderhoud of een aanval, kunnen de resterende knooppunten nog steeds het uitwisselingsnetwerk exploiteren.
Nadelen van DEX’s
DEX’en zijn inherent ingewikkelder dan hun gecentraliseerde tegenhangers. Dit leidt tot uitdagingen in implementatie en bruikbaarheid die grote DEX’s nog niet volledig moeten aanpakken.
1. Bruikbaarheid
De eerste en grootste uitdaging is gebruiksvriendelijkheid. Het aanmaken van een account op een grote gecentraliseerde beurs is een redelijk eenvoudig proces en het werkt net als bank- en brokeragetoepassingen waarmee gebruikers vertrouwd zijn. Aan de andere kant vereist het gebruik van een DEX verbinding maken met een DApp of zelfs een zelfstandige DEX-client installeren.
Op zijn eenvoudigst hoeft u misschien alleen een MetaMask-portemonnee in te stellen, die portemonnee te financieren en vervolgens verbinding te maken met een op Ethereum gebaseerde DEX DApp. In het meest gecompliceerde geval moet u misschien een onafhankelijk knooppunt opzetten en gedurende lange tijd online blijven om transacties te ondertekenen.
2. Vereenvoudigde handelsinstrumenten
Gecentraliseerde beurzen bieden geavanceerde tools zoals opties en margehandel. Deze zijn eenvoudigweg niet mogelijk voor de DEX’s van vandaag. Handelen op een DEX omvat doorgaans alleen koop- of verkooporders.
3. Lage liquiditeit
DEX’s vertegenwoordigen ongeveer één procent van het handelsvolume van de cryptocurrency-markt. Als gevolg hiervan is alleen handel in populaire munten met een laag volume mogelijk. Er is niet genoeg liquiditeit om grootschalige handel mogelijk te maken, en er zijn geen gecentraliseerde instellingen die marketmaker-diensten aanbieden.
4. Latentie
Wanneer u een transactie op een beurs uitvoert, wilt u zo dicht mogelijk bij onmiddellijke uitvoering. Anders loopt u mogelijk een prijswijziging mis. Helaas hebben DEX’s tot nu toe een langzame annulering en langzame verwerking van bestellingen laten zien, aangezien alle verzoeken zich over het gedecentraliseerde netwerk moeten verspreiden. Dientengevolge is prijsverschuiving – prijsveranderingen tussen ordertijd en uitvoeringstijd – gebruikelijk.
5. Vooraan lopend
Omdat u uw bedoelingen naar het hele netwerk moet uitzenden om een transactie uit te voeren, is het mogelijk dat slechte actoren op het netwerk met snelle verbindingen voor u in de rij springen en munten tegen een lagere prijs opkopen om ze terug te verkopen aan u. Deze praktijk staat bekend als front-running en ondermijnt de eerlijkheid van de uitwisseling. Er is geen echte manier om ervoor te zorgen dat miners of relayers op een gedecentraliseerde beurs niet in de rij kunnen staan voor bestellingen. Momenteel werken DEX-makers aan mogelijke oplossingen met handtekeningen of onderpand, maar tot nu toe bestaat er geen concrete oplossing.
6. Echte decentralisatie?
Bij sommige DEX’en moet u nog steeds de bewaring van uw munten overhandigen. Andere hebben betrekking op kleine, gecentraliseerde knooppuntnetwerken van relayers. Toch hebben anderen een orderboek buiten de keten dat op de een of andere manier moet worden bijgehouden door externe entiteiten. Deze voorbehouden ondermijnen allemaal de claims van decentralisatie van de beurzen.
Top DEX-projecten
Populaire DEX-projecten op dit moment
Hoewel DEX’s slechts één procent uitmaken van het totale handelsvolume op de markt, zijn er nog steeds behoorlijk wat projecten in de ruimte.
EtherDelta en IDEX zijn twee van de meest gevestigde gedecentraliseerde uitwisselingen. Ze zijn beperkt tot tokens die op Ethereum zijn gebouwd en ze hebben allebei een aantal bruikbaarheidsproblemen van de eerste generatie. Meer recente nieuwkomers, zoals Bitsquare, Bitshares, Waves DEX en 0x, hebben meer flexibiliteit voor meer munten en functies. Elk platform heeft zijn eigen uitdagingen voor bruikbaarheid, toekomstige ontwikkelingen en ook liquiditeit.
Dit zijn slechts enkele van de vele projecten die proberen muntoverdrachten te decentraliseren. Andere projecten werken aan atomaire swaps, onmiddellijke orderverwerking en integraties voor tweederangs technologieën zoals Lightning Network om DEX’s bruikbaarder te maken.
De toekomst van gedecentraliseerde uitwisselingen
Er zijn nog steeds grote technische hindernissen waarmee DEX’s in de toekomst worden geconfronteerd, en volledige decentralisatie is niet mogelijk of zelfs niet wenselijk. Hoogstwaarschijnlijk zal een hybride model de overhand krijgen waarbij de snelheid en front-running bescherming van een gecentraliseerd orderboek voldoen aan de veiligheids- en niet-bewarende aard van gedecentraliseerde oplossingen.
Atomic swaps, Lightning en andere gelaagde oplossingen zullen de overgang en hybridisatie gemakkelijker maken. Het is ook nog steeds onduidelijk welke rol regulering hierin zal spelen, en misschien hebben uitwisselingen nog steeds gecentraliseerde autoriteiten nodig om KYC-informatie te verzamelen en te antwoorden aan overheidsregelgevers..
Uiteindelijk zal de technologie achter de DEX’s van vandaag een golf van innovatie stimuleren in de manier waarop munten worden verhandeld. We zullen minder beveiligingsproblemen zien omdat beurzen hun netwerk van knooppunten diversifiëren en meer muntbewaring voor uitwisselingsgebruikers. De perfecte DEX is waarschijnlijk denkbeeldig, maar als de ontwikkeling doorgaat, komen we een stuk dichter bij eerlijke, snelle, goedkope en veilige handel in munten.