Wat is een eerste muntenaanbieding (ICO)?

Een eerste muntenaanbieding, of ICO, is een fondsenwervingsstrategie waarbij een blockchain-team de onderliggende cryptocurrency van hun project verkoopt in ruil voor het geld dat ze nodig hebben om het platform te creëren. Over het algemeen bestaan ​​die fondsen uit bitcoin, ether of beide.

ICO’s kwamen in 2017 in de schijnwerpers als verhalen van 24-uurs, miljoen dollar verhoogt begon nieuwsuitzendingen over de hele wereld te verspreiden. Status bracht $ 100 miljoen op in juni, Tezos verzamelde $ 237 miljoen in juli en Filecoin bracht in augustus van dat jaar $ 257 miljoen op. Plots leek het alsof elk team dat aan een cryptocurrency werkte, gemakkelijk minstens honderdduizend dollar kon ophalen. ICO’s gaven jonge startups de mogelijkheid om aanzienlijk kapitaal op te halen zonder te hoeven omgaan met de soms meedogenloze durfkapitaalbedrijven (VC).

Top vijf van de hoogste ICO's aller tijden

Top vijf van de hoogste inkomensaanbiedingen aller tijden (afbeelding via ICORating

Met alle hype die ICO’s hebben gekregen, vraagt ​​u zich misschien nog steeds af: “Maar wat is een ICO precies en hoe werken ze?” Laten we dieper ingaan op deze technologische doorbraak en hoe deze een geheel nieuwe manier van geld inzamelen heeft ingeluid. Onze uitleg omvat:

Geschiedenis van ICO’s

Hoewel ICO’s in 2017 populair werden, bestonden ze toen al vier jaar. De eerste ICO vond plaats medio 2013 waarbij Mastercoin ongeveer een half miljoen dollar aan bitcoin ophaalde. De ontwikkelaar van het project, J.R. Willet, stelde in zijn whitepaper voor om Bitcoin te gebruiken als protocolbasislaag voor toekomstige protocollen, Het tweede Bitcoin-witboek, vergelijkbaar met hoe we Ethereum vandaag gebruiken. Zijn project, Mastercoin, zou het eerste project zijn dat dit mechanisme zou helpen faciliteren.

Zonder vast te lopen in de details, was Mastercoin voor zijn tijd niet in staat om verschillende kritieke functies uit te voeren vanwege het gebrek aan Turing-volledigheid van Bitcoin..

Pas met de komst van Ethereum begon de blockchain-gemeenschap echt kennis te nemen van ICO’s. Ethereum en zijn scripttaal, Solidity, hebben veel van de eerste problemen opgelost die Bitcoin had met de ontwikkeling van smart contract en gedecentraliseerde applicaties (dapp). Ethereum is voornamelijk geschreven in een Turing-complete taal, “Waardoor iedereen slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties kan schrijven waar ze hun eigen willekeurige regels voor eigendom, transactieformaten en toestandsovergangsfuncties kunnen creëren.”

Het Ethereum-team haalde ongeveer $ 18,4 miljoen op tijdens de ICO van het project in september 2014. En vanaf dat moment sneeuwde de bekendheid van de ICO in de lawine die we vandaag voor ons hebben.

Hoe werkt een ICO?

De meeste, zo niet alle, initiële muntenaanbiedingen maken gebruik van een soort slim contractnetwerk. Deze netwerken variëren in architectuur, sterke punten en ideale use-cases, maar ze gebruiken allemaal een gedecentraliseerde blockchain. Populaire voorbeelden zijn onder meer EOS, Tron en NEO. Het populairste ICO-platform is echter verreweg Ethereum.

De ERC20-standaard

De meeste tokens die een ICO op het Ethereum-netwerk lanceren, volgen de ERC20-standaard. Deze standaard schetst in feite een reeks programmeerregels die alle ERC20-tokens moeten volgen. Het bevat zes primaire tokenfuncties:

  • Toelage
  • Goedkeuren
  • BalanceOf
  • TotalSupply
  • Overdracht
  • TransferFrom

Met deze zes functies kunt u de totale tokenvoorraad krijgen, een rekeningsaldo krijgen, tokens overboeken en het token goedkeuren als een vorm van geld. Omdat deze functies gestandaardiseerd zijn, weten ontwikkelaars welk gedrag ze kunnen verwachten bij het werken ieder ERC20-token. Maar laten we teruggaan naar ICO’s …

Slimme contracten vormen de ruggengraat van ICO’s. De open-source programmering garandeert dat:

  1. Het project ontvangt de bitcoin of ether die u bijdraagt,
  2. U krijgt in ruil daarvoor de cryptocurrency van het project, en
  3. In sommige gevallen ontvangt u uw investering terug als het project zijn minimale inzamelingsdoel niet bereikt.

Slimme contracten voeren al deze taken automatisch uit en zonder tussenkomst van een tussenpersoon.

Het typische ICO-proces

Deelnemen aan een ICO is een relatief eenvoudig proces. Laten we ons voor dit voorbeeld concentreren op een op Ethereum gebaseerde versie.

Ten eerste pepert de ICO-host hun nieuwe cryptocurrency met behulp van de soliditeitscode van Ethereum en plaatst die munten in hun eigen portemonnee. Daarna stuur je als deelnemer een deel van de ETH naar de portemonnee van de gastheer. In ruil daarvoor ontvang je een deel van de nieuwe cryptocurrency. Het bedrag dat u ontvangt, is afhankelijk van de waarde die de host de crypto geeft wanneer hij / zij deze creëert. Omdat zowel Ethereum als het nieuwe token de ERC20-standaard volgen, is het niet nodig om voor elk een aparte portemonnee te maken.

Basic ICO Smart Contract

Basic ICO Smart Contract

En dat is het. Elk gerenommeerd team zal de slimme contracten die hun ICO aandrijven, beschikbaar maken voor het publiek. Wees op uw hoede voor elk project dat deze code verborgen houdt.

ICO versus IPO: zijn initiële muntenaanbod legaal?

Op dit moment heeft u waarschijnlijk enkele parallellen getrokken tussen initiaal munt offergaven (ICOs) en initiaal openbaar offergaven (IP.Os). In beide scenario’s overhandigt u een bedrag in ruil voor wat een aandeel in het bedrijf / project lijkt te zijn. Deze aanname is echter gevaarlijk om te maken, aangezien er enkele kritische verschillen tussen de twee zijn:

Initiële openbare aanbieding (IPO)

  • Gecentraliseerd
  • Zware regelgeving
  • Hoge bureaucratie
  • Bescherming van investeerders
  • Ontvang aandelen / eigen vermogen

Initiële muntenaanbieding (ICO)

  • Gedecentraliseerd
  • Weinig tot geen regelgeving (momenteel)
  • Geen administratieve rompslomp
  • Geen beleggersbescherming
  • Ontvang tokens

Zoals u kunt zien, bieden ICO’s weliswaar enkele voordelen ten opzichte van traditionele IPO’s (decentralisatie, geen bureaucratie), maar brengen ze ook meer risico met zich mee. Zoals het er nu uitziet, is er niet veel dat een cryptoteam ervan weerhoudt om na een ICO met uw geld weg te rennen. Talrijke projecten hebben dit al met succes gedaan.

Een bijkomend risico is dat u tokens ontvangt in plaats van equity bij uw investering. Er is dus een kans dat, hoewel het bedrijf achter uw token succesvol is, de tokens die u bezit bijna niets waard zijn, waardoor u in een kreek achterblijft. Het succes van uw ICO-investering hangt uiteindelijk af van de acceptatie van het token binnen zijn ecosysteem.

Zijn ICO’s dus zelfs legaal??

Ja, dat zijn ze. Ja soort van.

De voorschriften rond ICO’s verschillen van land tot land. Terwijl landen als Zwitserland en Malta een meer progressieve benadering van wetgeving hebben gevolgd, werken anderen, zoals de Verenigde Staten, nog steeds aan het oplossen van knikken in de regelgeving.

In de Verenigde Staten heeft de Security and Exchange Commission (SEC) verklaard dat de meeste ICO’s in plaats daarvan beveiligingsaanbiedingen zijn, omdat de tokens die ze aanbieden effecten zijn omdat de Howey-test. Daarom moeten de teams achter hen zich registreren bij de SEC – iets wat ze niet hebben gedaan. Bovendien classificeert de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) tokens als een virtuele valuta waarvoor een andere set licenties nodig is, en de Internal Revenue Service (IRS) heeft zijn eigen classificatie, waardoor de belastingen daarop worden vertroebeld..

Als je hoofd op dit moment draait, ben je niet de enige. Houd er rekening mee dat elke staat ook zijn eigen voorschriften heeft en u de huidige moeilijkheid kunt begrijpen bij het runnen van een legale ICO.

De toekomst van het eerste muntenaanbod

Hoewel hun regelgevingslandschap onzeker is, is het duidelijk dat het aanvankelijke aanbod van munten, of sommige alternatieven, zal blijven bestaan. Zelfs in de bearmarkt van 2018 waren dat er meer dan 1250 ICO’s die in totaal 7,85 miljard dollar hebben opgehaald – meer dan een miljard dollar meer dan in 2017.

Meer in het algemeen begint symbolische fondsenwerving steeds meer te versmelten met traditionele methoden. We beginnen Security Token Offerings (STO’s), Equity Token Offerings (ETO’s) en zelfs Simple Agreements for Future Tokens (SAFT’s) te zien, een draai aan de favoriet Door YCombinator gemaakte SAFE.

Met hogere liquiditeit, 24/7 handel en de eliminatie van tussenpersonen, lijkt het erop dat de toekomst van tokenisatie, inclusief meer ICO’s, eraan komt.