U beseft het misschien niet, maar wanneer u een traditioneel contract ondertekent, neemt u nog steeds een risico. De wederpartij mag niet leveren. Ze kunnen een geheimhoudingsverklaring schenden. Misschien ontvang je je salaris niet. Hoe dan ook, je moet je een weg banen naar het gerechtsgebouw en duizenden advocatenkosten betalen, alleen voor de mogelijkheid om gerechtigheid te krijgen.
Klinkt paranoïde? Het komt vaker voor dan u denkt. Tenminste 47% van alle civiele zaken zijn contractgerelateerd, volgens een onderzoek onder 26 Amerikaanse staten.
Blockchain heeft gelukkig niet alleen een revolutie teweeggebracht in onze financiële transacties. Het heeft ook een doorbraak in de wet gemaakt.
Dus hoe werken slimme contracten??
Een slim contract is niet anders dan zijn papieren voorganger. Het helpt u eigendommen, diensten en valuta uit te wisselen. Maar in tegenstelling tot die nauwelijks afdwingbare papierstapel die nauwelijks aan elkaar is geniet, is dit contract een zelfuitvoerend document.
In werkelijkheid zijn slimme contracten niet bepaald ‘nieuw’. De term werd uitgevonden door Nick Szabo in 1994. De teruggetrokken Szabo, een geleerde van zowel rechten als informatica, is sinds dag één betrokken bij cryptocurrency (bekijk zijn Bit Gold-bijdrage). Met slimme contracten wilde hij de tussenpersoon verwijderen, die traditioneel de rol van contracthandhaver speelde. In plaats daarvan zag hij slimme contracten als een verkoopautomaat.
Denk na over de procedure van een automaat: het is de eenvoudigste transactie die u kunt maken. U beslist wat u wilt en steekt geld in de automaat. Zodra u op de knop klikt of de code invoert voor het artikel met dezelfde waarde, geeft de machine deze automatisch vrij. Slimme contracten werken in wezen op dezelfde manier. Deze contracten gelden automatisch zodra aan bepaalde voorwaarden is voldaan.
Nick Szabo
Op deze manier zijn de enige betrokken personen degenen die rechtstreeks bij het contract betrokken zijn. Er is geen advocaat, notaris of een andere tussenpersoon nodig.
Slimme contracten zijn gecodeerd in blockchains, dus ze zijn ook gedecentraliseerd. Dit aspect vereenvoudigt het proces en gooit de tussenpersoon weg. Omdat de handhaver nu de code is, heeft u geen advocaat nodig om ervoor te zorgen dat het contract correct wordt uitgevoerd. Sommige mensen voegen zelfs een component met meerdere handtekeningen (kortweg multi-sig) toe, die elke partij vraagt te ondertekenen voordat ze geld of werk overmaken. Zelfs met de multi-sig-component kunt u de wachttijd verkorten, aangezien het contract heen en weer gaat tussen alle betrokken partijen. U bespaart dus niet alleen de hoofdpijn en het risico om door de derde partij te worden opgelicht, maar het proces wordt ook sneller.
Nadat het contract door beide partijen is geschreven en ondertekend, wordt het gecontroleerd door computers op het blockchain-systeem. In de meeste gevallen is het contract zelf openbaar en zijn de betrokken partijen pseudo-anoniem (daarover later meer). Bovendien zijn er bepaalde triggers in de code. Wanneer een serviceprovider bijvoorbeeld het eindproduct levert, moet de werkgever in cryptocurrency betalen. Wanneer de eerste voorwaarde wordt geactiveerd, wordt het geld automatisch vrijgegeven.
Ethereum: The Pen and Paper
Dus welke technologie gebruik je zelfs om een smart contract te maken of te ondertekenen??
Vitalik Buterin, oprichter van Ethereum
De meeste contracten worden gebouwd met Ethereum, een blockchain-gebaseerd platform. Ethereum werd voor het eerst voorgesteld door een Russisch-Canadese programmeur Vitalik Buterin in 2013 en uitgebracht in 2015. Elk contract wordt uitgevoerd met behulp van een Turing-complete Ethereum Virtual Machine. Ja, we weten dat dat een mond vol is. Dit betekent in feite dat dit programma een computer kan simuleren. Het denkt niet per se, maar het is expressief. Het kan dingen op een als / dan-manier ‘beslissen’. Deze logica maakt het perfect voor slimme contracten, die moeten kunnen functioneren en opdrachten met veel variabelen moeten kunnen uitvoeren.
Dit maakt Ethereum fundamenteel anders dan Bitcoin, dat eenvoudige mechanismen gebruikt om geld te verdelen. Ethereum is doorgaans beter geschikt voor elke transactie die meerdere stappen vereist.
Het slimme contract: de toekomst van alles?
Vanaf het begin kunnen we al vier primaire voordelen van het slimme contract zien:
- Onafhankelijkheid – U hoeft niet afhankelijk te zijn van tussenpersonen. Dit bespaart kosten, verhoogt de efficiëntie en voorkomt fraude door derden. Omdat slimme contracten gedecentraliseerd zijn, hoeft u zich ook geen zorgen te maken over vooringenomenheid van een overheidsinstantie.
- Vertrouwen – Het is niet nodig om een persoon te vertrouwen, u hoeft alleen maar het systeem te vertrouwen. En als je iets weet over blockchain, dan weet je dat het systeem over het algemeen waar is.
- Veiligheid – Dit hangt samen met vertrouwen. Denk er zo over na: als een dief uw geld wil afpakken, hackt hij uw bankrekening. Maar omdat blockchain gedecentraliseerd is, is er geen enkele plek om aan te vallen. Een dief kan niet zomaar uw bankrekening hacken. Ze zouden 51% van het netwerk moeten overnemen om alles te kunnen controleren. Slimme contracten, die in blockchain zijn gecodeerd, zijn net zo veilig.
- Snelheid – Deze contracten zijn niet alleen veilig of nauwkeurig – ze zijn snel. En het is niet alleen omdat het wachttijden voor advocaten en notarissen wegneemt. Omdat het contract wordt gemonitord door de blockchain, zijn de resultaten vrijwel direct. Het is een volledig geautomatiseerd proces.
Al deze dingen verhogen de kostenefficiëntie van slimme contracten ten opzichte van traditionele. Maar dat is niet alles.
Zoals u zich kunt voorstellen, zijn slimme contracten niet alleen beperkt tot de financiële sfeer. U kunt ze gebruiken bij de overheid, het beheer van de gezondheidszorg, het beheer van cursussen in het hoger onderwijs, verzekeringen en onroerend goed. Elke situatie die de handel in goederen voor diensten vereist, kan technisch goed gebruik maken van slimme contracten.
Hoe werken slimme contracten??
En ontwikkelde landen zoals de VS en Europa zijn niet de enigen die hiervan profiteren. Burgers in landen als India, waar het verkrijgen van een paspoort of visum maanden in plaats van weken kan duren, profiteren daar enorm van. Internationale zakelijke deals worden plotseling vereenvoudigd, waardoor de handel gemakkelijker en lucratiever wordt voor alle betrokkenen.
Het is waarschijnlijk dat in de toekomst aan elk bedrijf een smart contract is gekoppeld. Op wereldwijde schaal.
Slimme contracten in actie
Weet je nog steeds niet zeker hoe slimme contracten eruitzien in het wild? Hier is een glimp:
Je begint je zaterdag met een fenderbuiger. We hebben nooit gezegd dat dit een betoverende reis was, toch? Je bumper is gedeukt. U belt uw verzekeringsmaatschappij en maakt een foto van de schade. Je was niet de dader, maar je hebt wel hun gegevens. De verzekeringsagent logt uw informatie en crashgegevens in hun op blockchain gebaseerde systeem, waardoor een clausule in uw contract wordt geactiveerd. U ontvangt een waarschuwing. Het geeft een schatting van uw reparatiekosten en geeft u een ondersteunde serviceprovider. Ga daarheen en de rekening zal worden afgehandeld.
Dus je gaat naar de autowinkel. Er is net een nieuwe bumper in de winkel aangekomen en het eigendom van het stuk is via – je raadt het al – een slim contract overgedragen aan de winkel. Helaas liep hun verzending van vervangende luchtfilters vertraging op, maar maak je geen zorgen. Het geld wordt pas overgemaakt naar de leverancier als de winkel het heeft ontvangen. Slimme contracten en supply chain in actie.
We kunnen doorgaan, maar we denken dat u de essentie begrijpt.
Wat kan er fout gaan?
“Slimme contracten kunnen niet perfect zijn! Wat als iemand wordt bestraft voor een kleine fout? Het kan zeker niet hack-proof zijn! “
Hoe veilig zijn slimme contracten?
Hoewel menselijke fouten een geldige kritiek op het systeem zijn, hoeft u met een slim contract niet per se voor de rechter te komen. Het is mogelijk dat fondsen niet worden vrijgegeven of dat een werkgever automatisch wordt terugbetaald. Menselijke fouten zullen gebeuren, op de blockchain of niet.
Fouten in code of menselijke fouten met de beveiliging (het weggeven van uw privésleutels) kunnen ook leiden tot hacking of diefstal. De code is zo complex, dat er soms contracten worden kwetsbaar voor hackers.
Bijvoorbeeld de ICO KICKICO verloor $ 8 miljoen na een slimme contractbreuk in juli. Maar de meest opvallende hack vond plaats in juni 2016 op de DAO (Decentralized Autonomous Organization), waarin de hackers 50 miljoen dollar verdienden. Dit leidde tot een splitsing of hard fork van Ethereum Classic (ETC) naar Ethereum (ETH) in een poging om het platform veiliger te maken.
Die klinken als behoorlijk forse bedragen – maar zijn ze dat echt? In 2017 verloren consumenten in de VS bijna $ 17 miljard alleen door identiteitsdiefstal. (Natuurlijk kun je binnenkort ook je identiteit beschermen met blockchain-technologie.)
Het is waarschijnlijk dat blockchain en slimme contracten – ondanks menselijke zwakte – de antwoorden zijn op onze traditionele systeemproblemen. Blockchain-technologieën bieden nog steeds meer bescherming. Het is het verschil tussen een gewoon hangslot en een Schlage-nachtslot … of helemaal geen slot.
“Prima, maar zijn er geen beperkingen? Als het allemaal openbaar is, is er geen manier om gevoelige gegevens op te slaan. “
Dat is waar – maar niet voor lang.
Er zijn minstens twee grote projecten die privacy en “geheime contracten” aanpakken – Enigma en Wanchain. Een geheim contract is een slim contract waarmee gevoelige gegevens veilig kunnen worden opgeslagen, zelfs als deze worden gevalideerd met behulp van blockchain-technologie. Om de privacy van gebruikers te behouden, gebruikt Wanchain ringhandtekeningen en eenmalige adresgeneraties voor hun slimme contracttransacties. Hierdoor blijven identiteiten anoniem.
Als er problemen optreden met slimme contracten, doen ook oplossingen. Of het nu gaat om Bitcoin of slimme contracten, Szabo, Satoshi en Buterin waren allemaal geïnteresseerd in het upgraden van een inefficiënt financieel systeem. Ongeacht of de oplossing ligt in slimme Ethereum-contracten of een ander platform, de kern blockchain-technologie is essentieel voor de toekomst van FinTech.
Een schermafbeelding van de Enigma-homepage.
Voorlopig
Het grootste probleem met slimme contracten gaat eigenlijk helemaal niet over slimme contracten. Het probleem is dat veel regeringen ze niet begrijpen – en niet weten hoe ze ze moeten reguleren. Maar dat is aan het veranderen. De Amerikaanse staat Tennessee een rekening aangenomen dit jaar om slimme contracten als wettelijk bindend te erkennen. Canada doet er ook mee. Begin 2018 zijn ze begonnen beproevingen om slimme overheidscontracten te gebruiken. Naarmate de voordelen duidelijker worden, zal het niet lang duren voordat de rest van de wereld aan boord springt.
Maar waarom zou je wachten tot ze de achterstand hebben ingehaald? U kunt vandaag slimme contracten gaan gebruiken – of u kunt uw eigen contracten leren coderen.