Wat is Factom?
Factom is een blockchain-protocol dat de onveranderlijkheid van blockchain-technologie scheidt van de valuta’s die er gewoonlijk aan worden geassocieerd. Dit maakt het voor bedrijven gemakkelijker en goedkoper om data op de blockchain op te slaan.
Factom probeert drie belangrijke problemen in het Bitcoin-netwerk op te lossen:
- Snelheid – Bitcoin-transacties duren minstens 10 minuten voor een enkele bevestiging. Met een communitystandaard van 6 bevestigingen voordat een transactie volledig is verwerkt, duren veel ervan meer dan een uur.
- Kosten – De transactiekosten voor Bitcoin zijn gestegen en kunnen dit blijven doen naarmate er meer transacties het netwerk binnenkomen.
- Bloat – Met blokgroottes van 1 MB wordt het aantal mogelijke transacties per seconde beperkt. Zelfs de implementatie van Segregated Witness (SegWit) en het Lightning Network is misschien niet genoeg van een verbetering om de schaalproblemen van Bitcoin te beteugelen.
Bovendien worden de documenten en gegevens die zijn opgeslagen met Factom kan gemakkelijk worden gecontroleerd waardoor de kosten die bedrijven nodig hebben om een veilige en nauwkeurige gegevensopslag te hebben, verder worden verlaagd.
Factom is vooral handig voor bedrijven waar belangrijke gegevens regelmatig van eigenaar wisselen. Documenten zoals landtoelagen en medische gegevens moeten de nauwkeurigheid hebben verzekerd als ze van de ene persoon naar de andere gaan. Het opslaan van gegevens op de blockchain biedt deze bedrijven enorm veel waarde. Het bijhouden van papieren documenten is duur en traditionele digitale opslag is kwetsbaar voor misbruik. Factom lost beide problemen op.
In deze Factom-gids bespreken we:
- Hoe werkt Factom?
- Factom-team & Vooruitgang
- Factom Trading
- Waar FCT kopen
- Waar FCT
- Gevolgtrekking
- Aanvullende Factom-bronnen
Hoe werkt Factom?
Factom gebruikt twee tokens op het netwerk:
- Factoïden
- Toegangspunten
Factoïden (FCT)
Factoïden hebben hun eigen keten in Factom en kunnen vrij worden verhandeld zoals de meeste andere cryptocurrencies. Deze munten decentraliseren het systeem en voorkomen dat gebruikers het netwerk spammen.
Factom-servers ontvangen Factoids als beloning voor het onderhouden van het netwerk. Het netwerk geeft deze beloningen vrij tegen een vast tarief (~ 73.000 per maand) in een proces dat is onafhankelijk van hun prijs.
Entry Credits (EC’s)
U kunt Factoids gebruiken om te kopen Toegangspunten via het protocol. Entry Credits zijn niet overdraagbaar en je kunt ze alleen gebruiken om te betalen voor Entries of om te stemmen op Authority nodes.
Omdat ze weinig intrinsieke waarde hebben, kunt u Entry Credits opslaan in een weinig beveiligde ruimte met weinig risico dat dieven ze zullen stelen.
U moet Entry Credits uitgeven om gegevens toe te voegen aan de Factom-blockchain. Wanneer u een instapkrediet uitgeeft, zijn de Factoids die u gebruikte om het te kopen verwijderd uit het systeem (AKA verbrand).
Het scheiden van Factoids van Entry Credits stelt Factom open voor gebruikers die cryptocurrency niet begrijpen of niet willen gebruiken. Ze kunnen gewoon Entry Credits kopen in de valuta van hun keuze. Factom koopt vervolgens Factoids van de open markt en verbrandt ze om de aankoop te dekken.
De Factom-keten
Elke invoer die u indient, heeft een ketting-ID. De Chain ID bepaalt welke subgroep de Entry moet bevatten. Inzendingen hebben een maximale grootte van 10 KB, maar u kunt meerdere vermeldingen gebruiken om grotere bestanden aan elkaar te koppelen.
Een reeks inzendingen vormt een Ketting. De Chain legt de volgorde van de inzendingen vast, wat een audit trail achterlaat. Simpel gezegd, Ketens zijn als mappen en Entries zijn als de bestanden die u in mappen plaatst.
Een ketting is een opeenvolging van inzendingen.
Een Toegangsblok is een groep hashes van alle items met een bepaalde keten-ID. Het is belangrijk op te merken dat het invoerblok alleen de hashes bevat, niet de feitelijke gegevens van de invoer.
Elke minuut maken de Federated Servers een Directory blokkeren door de hashes van de Entry Blocks uit dat tijdsbestek te groeperen.
Entry Blocks bevatten alleen de hashes van Entries.
Zodra er 10 Directory Blocks zijn gevormd (elke 10 minuten), worden de hashes van die Directory Blocks verankerd aan de Bitcoin blockchain. Het Authority-knooppunt dat deze actie uitvoert, wordt willekeurig gekozen.
Het ontwerp van het netwerk maakt het controleren van records een eenvoudig en goedkoop proces.
Bij Bitcoin heb je de volledige geschiedenis van de blockchain nodig om een transactie te valideren. Dit is niet nodig met Factom. Door Directory Blocks en Chain ID’s te gebruiken, kunt u de hoeveelheid bandbreedte die nodig is om de records te controleren aanzienlijk verminderen.
Drie soorten servers
Factom gebruikt een consensusalgoritme vergelijkbaar met het Vlot-algoritme. Met behulp van dit algoritme bereikt het netwerk consensus door willekeurig een leider te kiezen uit de pool van Federatieve servers.
Factom maakt gebruik van drie soorten servers (knooppunten).
Federatieve servers zijn de primaire servers die het Factom-netwerk draaien. Zij zijn de enigen die gegevens naar de blockchain kunnen schrijven en Factoid-beloningen kunnen ontvangen.
Deze servers sturen een “hartslagbericht” naar de volgers op het netwerk om hun bestaan te bewijzen. Als een Federated Server geen hartslagbericht produceert, starten de volgers onmiddellijk een verkiezing om een nieuwe Federated Server te kiezen om zijn plaats in te nemen.
Audit Servers dubbelcheck het werk van de Federated Servers. Als een federatieve server een fout maakt, wordt deze een auditserver en wordt een van de auditservers geüpgraded naar een federatieve server.
Deze servers ontvangen geen beloningen voor het werk dat ze doen.
Volger-servers kan alleen transactieverzoeken doen. Wanneer ze een toegangsverzoek ontvangen, sturen ze dit door naar een Federated Server.
Het netwerk voert geen audits uit op de eerste invoer, dus u moet al uw invoer controleren voordat u ze in het systeem invoert.
Factom-team & Vooruitgang
Het Factom-project begon in 2014 wat het aan de oudere kant van het blockchain-spectrum plaatst. Het team heeft sindsdien gestage vooruitgang geboekt.
Ze brachten begin 2015 de eerste versie van Factom uit en hadden hun tokenverkoop halverwege dat jaar. In augustus 2015 werden ze toegelaten tot de Plug and Play FinTech-accelerator en in mei 2016 werden ze gekozen als een van Austin’s A-List start-ups..
Gebaseerd uit Austin, TX, de kernteam heeft meerdere leden met meerdere jaren ervaring in de blockchain-ruimte.
Paul Sneeuw leidt het team als oprichter en CEO. Hij fungeert ook als de Chief Architect voor het open-sourceproject, DTRules, en richtte de Texas Bitcoin Conference op.
Blockchain kan legaal bewijs verifiëren, Chinese rechterregels https://t.co/P7svO2ytzI via @CoinDesk
CoinDesk bagatelliseert Factom hier, maar de hashes waren in Factom die in Bitcoin verankerd. Onze mensen in China hebben in dit geval technische ondersteuning geboden!
– Paul Sneeuw (@ paulsnx2) 29 juni 2018
Factom heeft momenteel meer dan 11 miljoen inzendingen evenals enkele opmerkelijke partnerschappen. Het team werkt samen met de Ministerie van Binnenlandse Veiligheid om audittrails te bieden voor gegevens die aan de Amerikaanse grenzen zijn verzameld. Ze werken ook samen met de Gates Foundation om medische dossiers op te slaan voor mensen in ontwikkelingslanden.
In juni 2018 gebruikte een Chinese rechtbank gegevens die waren opgeslagen met de Factom-blockchain als juridisch bewijs, waarmee een precedent werd geschapen voor toekomstige zaken..
In mei 2018 voltooide het Factom-team de laatste grote mijlpaal van hun whitepaper, M3. Met de implementatie van M3, de autoriteitsservers zijn overgeschakeld van servers die worden beheerd door Factom, Inc. naar onafhankelijke operators in negen landen. Bovendien heeft het team substantiële verbeteringen aangebracht in de snelheid van de blockchain, door de doorvoer met 5x te verhogen en de bevestigingstijd met een factor 600 te verkorten.Ze hebben ook ondersteuning toegevoegd voor Ethereum blockchain-ankers.
Concurrenten
Het bedrijf heeft weinig directe concurrenten. De grootste concurrent is NEM die een wit papier voor Apostille in 2017. Net als Factom is Apostille gespecialiseerd in het legaliseren en tijdstempelen van gegevens en documenten.
Factom Trading
De FCT-prijs bereikte een recordhoogte (in BTC) van ~ $ 33,72 (~ 0,0135 BTC) in juni 2017. Gedurende bijna de rest van 2017 daalde de prijs gestaag met een kortstondige piek eind augustus. Vanaf november 2017 schoot FCT samen met de rest van de markt omhoog en bereikte in januari 2018 een recordhoogte (in USD) van ongeveer $ 77,65 (~ 0,00505 BTC)..
Na die bullrun viel FCT gedurende het grootste deel van 2018, met een vloer van ongeveer vier dollar. Factom was een van de weinige projecten die schijnbaar uit de bearmarkt van 2018 begon te breken. Begin november begon de FCT-prijs weer te stijgen tot bijna tien dollar en bleef rond die prijs. Aangezien deze prijsbeweging plaatsvindt in een tijd van een slecht marktsentiment, kan dit een teken zijn dat Factom een aanzienlijke acceptatie onder ondernemingen wint.
De prijs van FCT is direct gekoppeld aan de hoeveelheid netwerkgebruik. Naarmate meer bedrijven zich bij het netwerk aansluiten, wordt het duurder om inzendingen in te dienen, wat op zijn beurt de FCT-prijs zal beïnvloeden.
Zodra het aantal FCT dat wordt verbrand groter is dan de 73.000 die elke maand worden gecreëerd, zal de valuta deflatoir worden. Het passeren van dit break-evenpunt zou de prijs nog verder moeten opdrijven.
Waar FCT kopen
U kunt FCT kopen op Poloniex en Bittrex als handelspaar met Bitcoin.
Om FCT op deze beurzen te kopen, moet u eerst Bitcoin bezitten of een aantal kopen op een andere beurs, zoals GDAX of Gemini. Van daaruit kunt u uw Bitcoin overzetten om de uitwisseling uit te voeren.
CoinMarketCap geeft een lijst van alle beurzen en handelsparen die beschikbaar zijn voor Factom.
Waar FCT
U heeft twee aanbevolen portemonnee-opties om uw FCT op te slaan:
- Veilige (versleutelde) Enterprise-portemonnee
- Ledger Nano S
De Enterprise Wallet is beschikbaar op Mac, Windows en Linux. U vindt instructies om de portemonnee te downloaden en te gebruiken hier.
U kunt uw FCT ook opslaan in de Ledger Nano S hardware wallet. The Ledger is een van de meest vertrouwde en veilige portefeuilles in de cryptocurrency-gemeenschap.
Er zijn nog niet veel andere wallets die FCT ondersteunen, maar ze lijken grip te krijgen. Exodus’s nieuwe portemonnee, Eden, ondersteunt FCT, maar het bevindt zich nog in de pre-release, dus u kunt problemen ondervinden bij het gebruik ervan.
Gevolgtrekking
Factom is een gerenommeerd project dat een enorm probleem oplost dat zich over meerdere bedrijfstakken uitstrekt. Hoewel marketing niet de focus van het team was, hebben ze in de schaduw gewerkt om zakelijke partnerschappen te vormen en hun producten te blijven verbeteren.
Het team heeft niet alleen ervaring met het samen werken aan eerdere projecten, maar deelt ook meerdere jaren blockchain-kennis.
Naarmate het project groeit, wordt het interessant om te zien hoe de FCT-prijs reageert en wat er zal gebeuren als en wanneer het een deflatoir punt bereikt.
Noot van de redacteur: dit artikel is bijgewerkt door Steven Buchko op 27-11-2018 om de recente wijzigingen van het project weer te geven.