Wat is het kwadrantprotocol?

Het Quadrant-protocol vergemakkelijkt de creatie en distributie van datagerichte producten en diensten. Simpel gezegd, het is een marktplaats voor databronnen om informatie efficiënter te verkopen aan dataconsumenten. Het team erachter is van mening dat we aan de vooravond staan ​​van een datagestuurde toekomst en willen de vele problemen oplossen die ze al in de branche zien optreden.

De problemen

Vanwege de hoge kosten voor het verzamelen van gegevens voor machine learning, kunnen kleinere bedrijven niet concurreren met de giganten (bijv. Google) op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en big data..

Zelfs als ze gegevens kunnen kopen, is het moeilijk voor bedrijven om de authenticiteit van wat ze ontvangen te valideren. Gegevensverkopers, gemotiveerd door gemakkelijke winsten, verkopen gewoonlijk gegevens uit onethische bronnen of verzinnen zelfs statistieken om een ​​verkoop te doen.

Bovendien zijn veel datafeeds tegenwoordig afhankelijk van gecentraliseerde systemen die kunnen crashen. Elke storing in een enkele datafeed kan nadelig zijn voor de vele bedrijven die ervan afhankelijk zijn voor hun dagelijkse activiteiten. Storingen kunnen optreden als gevolg van alles, van een stroomstoring tot het faillissement van de provider. Deze systemen zijn niet robuust.

Ten slotte, hoewel data-economieën relatief jong zijn, kun je al een oneerlijke verdeling van inkomsten zien. Gegevensbronnen, ook wel bekend als Atomic Data Producers (ADP’s), krijgen vaak het korte einde van de stok als leveranciers hun gegevens opnieuw verpakken en doorverkopen om het grootste deel van de inkomsten te behalen. Een eenmalige verkoop voor een gegevensbron kan meerdere deals betekenen voor de leverancier aan wie ze verkopen.

Al deze problemen veroorzaken een onhoudbare acceptatiecyclus die qua vorm vergelijkbaar is met de Gartner Hype Cycle (zie hieronder). Het doel van het Quadrant-protocol is om klanten vanaf het begin af te zetten op het Plateau of Productivity.

De hype-cyclus van gegevens

De hype-cyclus van gegevens

Hoe werkt het Quadrant Protocol?

Het Quadrant-protocol bestaat uit vier soorten entiteitenWaarschuwing: Strong Space-thema):

  • Kwekerijen zijn in feite ADP’s die gegevens brons. Het protocol verwijst naar onbewerkte gegevens als sterren die worden gecombineerd om sterrenbeelden te vormen.
  • Pioniers zijn dataleveranciers die Quadrant smart contracts gebruiken om sterrenbeelden te maken.
  • Elons neem die Constellations en verbind ze om dataproducten en -diensten te produceren.
  • Beschermers zijn de Quandrant protocol masternodes. Ze stempelen, authenticeren en verifiëren gegevens in Constellations.

Laten we nu eens kijken hoe elk van deze entiteiten past in enkele van de belangrijkste kenmerken van het Quadrant-protocol.

Kwadrant Protocol Sleutelspelers

Kwadrant Protocol Sleutelspelers

Bewijs van authenticiteit en herkomst van gegevens

Vergelijkbaar met blockchain dat de herkomst in de kunst verbetert, stelt het Quadrant-protocol je in staat om elk stukje data terug te traceren naar de bron.

Dit is hoe het werkt: Pioniers hashen de data van hun Constellations en pushen een DNA-stempel van die data naar Quadrant. De eindgebruiker hasht vervolgens de informatie die hij ontvangt om te controleren of deze overeenkomt met wat de Pioneer heeft verstrekt. Als het overeenkomt, heeft de consument een bewijs van gegevensauthenticiteit.

Dit herkomstmechanisme lost het probleem van valse gegevens op dat we eerder bespraken.

Kwadrant DNA-stempelproces

Kwadrant DNA-stempelproces

Opstellingen voor ongelijksoortige gegevensbronnen

Opstellingen zijn het brood en de boter van het Quadrant-protocol. Door gemakkelijke toegang te bieden tot een reeks gegevens, stellen deze clusters kleinere bedrijven in staat om te concurreren met de grote spelers.

De voordelen zijn tweeledig. Ten eerste worden gegevens toegankelijker naarmate de concurrentie tussen gegevensbronnen de prijzen drukt. Ten tweede maken meerdere, vergelijkbare gegevensbronnen de feeds robuuster. Als een gegevensbron om welke reden dan ook uitvalt, kan een andere zijn plaats innemen met beperkte uitvaltijd.

Eerlijke beloning en het delen van incentives

Het Quadrant-protocol verbetert de huidige staat van inkomstenverdeling in de data-industrie door betalingen in de datapijplijn te automatiseren. Wanneer een Elon een Constellation van een Pioneer koopt, wijzen slimme contracten het juiste betalingsbedrag toe aan de dataproviders van de Nursery. Deze providers ontvangen betaling in de vorm van QUAD-tokens.

In het Quadrant-ecosysteem zorgen automatische betalingen ervoor dat databronnen eerlijker worden gecompenseerd dan anders het geval zou zijn.

QUAD en eQUAD tokens

Het Quadrant-protocol technisch gezien heeft twee lopers. De eQUAD-tokens zijn echter slechts een tijdelijke aanduiding voor ERC20 totdat het team hun mainnet lanceert. Na de lancering moeten alle eQUAD-houders hun tokens omzetten in QUAD. Om die reden gaan we ons alleen richten op QUAD.

QUAD is de munteenheid in het Quadrant-protocol. Het meest voor de hand liggende gebruik van QUAD is voor betaling tussen degenen die gegevens verkopen en de partijen die het kopen. Maar het is ook vereist voor andere protocolfuncties.

Elons moet QUAD inzetten om toegang te krijgen tot verschillende datasets. Guardian-knooppunten ontvangen QUAD voor het verifiëren van transacties en het bijwerken van de blockchain. En de vergoeding van Pioneers is in QUAD.

Er is een totaal aanbod van een miljard QUAD. Van deze voorraad verkocht het team tijdens de crowd-sale veertig procent van de tokens aan het publiek.

Quadrant Protocol Team & Vooruitgang

CEO en oprichter Mike Davie startte het project in Q3 2017. Voordat hij aan het Quadrant-protocol werkte, richtte Davie op DataStreamX, een online marktplaats voor realtime gegevens. DataStreamX is de eerste partner die het Quadrant-protocol gebruikt.

Het project heeft ook de steun van enkele opmerkelijke adviseurs. Dorjee Sun (Santiment.net COO), Benedict Chan (BitGo CTO) en Pavel Bains (Bluzelle CEO) zitten allemaal in de adviesraad.

Sinds het begin in 2017 heeft het project een testnet uitgebracht en is het begonnen met testen bij een aantal eerste klanten. Dit jaar is het team van plan om het mainnet te lanceren, met Nursery-microbetalingen en gedistribueerde Guardian-knooppunten die respectievelijk in 2019 en 2020 komen..

Quadrant Protocol Roadmap

Quadrant Protocol Roadmap

Wedstrijd

Datamarkten zijn een drukke ruimte voor blockchain-projecten, maar met een verwachte marktomvang van $ 200 miljard in 2020 is de taart groot genoeg om te delen.

Dat gezegd hebbende, er zijn oudere en aantoonbaar waardevollere cryptocurrencies die al gegevensproblemen aanpakken. IOTA heeft een actieve marktplaats voor IoT-sensorgegevens. En Enigma bouwt momenteel ook een datamarktplaats uit.

Zelfs Amazon heeft een patent voor een op abonnementen gebaseerd datafeed-streamingplatform. Geen van deze projecten heeft de markt echter nog in het nauw gedreven.

Laatste gedachten

Het Quadrant-protocol werkt aan een gelijk speelveld voor datagedreven bedrijven door een duurzame marktplaats te bieden voor alle betrokken partijen. Met behulp van het protocol kunnen gegevensbronnen (kwekerijen) geld verdienen met hun gegevens lang na de eerste verkoop, gegevensverkopers (pioniers) ontvangen een betrouwbaardere gegevensstroom en consumenten (Elons) kunnen vertrouwen op de geldigheid van de gegevens die ze krijgen.

Het belangrijkste is echter dat de incentives-structuur van het protocol kleinere bedrijven toegang geeft tot datastromen die voorheen niet beschikbaar waren. Het openstellen van deze stromen zou op zijn beurt het hele data-ecosysteem moeten helpen groeien, aangezien steeds meer bedrijven producten bouwen met behulp van de overvloed aan data waarover ze beschikken. En hoe groter het data-ecosysteem, des te meer voordelen voor alle betrokkenen: verkopers, kopers en eindgebruikers.