Wat is Litecoin?

Litecoin (LTC) is een gedecentraliseerde peer-to-peer cryptocurrency die werd uitgebracht op 7 oktober 2011 en live ging op 13 oktober 2011.

“Het zilver voor het goud van Bitcoin. Bitcoin’s kleine broertje dat er niet veel uitkomt. “

Dit zijn slechts enkele van de dingen die u misschien hoort rondgooien als cryptoliefhebbers over Litecoin praten. Op het eerste gezicht oogst Litecoin niet veel respect als cryptocurrency in de top 10 van marktkapitalisaties. Echter, als je eenmaal in het onkruid kruipt, presenteert Litecoin een buitengewoon nuttige en interessante toepassing van de originele Bitcoin-blockchain. Ondanks alle afweer die Litecoin krijgt, is het gemakkelijk om over het hoofd te zien wat het werkelijk is en welke functies het dient.

In deze gids behandelen we de volgende secties van het project. Ga naar een bepaald nummer als u er liever direct naar toe wilt:

The Low-Down op Litecoin

Voormalig Google-medewerker Charlie Lee heeft Litecoin opgericht. Het was een van de eerste vorken van de Bitcoin-kernclient. Het werd voorgesteld als een oplossing voor enkele van de knelpunten en schaalbaarheidsproblemen met Bitcoin, met name het aantal transacties dat binnen een bepaald tijdsbestek kon worden verwerkt. Het voordeel dat Litecoin heeft ten opzichte van Bitcoin is dat de betalingstransactiekosten extreem laag zijn en het in staat is om betalingen ongeveer vier keer zo snel mogelijk te maken..

Het zilver naar het goud van Bitcoin

Er is een reden waarom Litecoin veel wordt vergeleken met Bitcoin. Met uitzondering van een handvol kleine onderscheidingen, dient Litecoin precies hetzelfde doel als Bitcoin. Het was tenslotte een van de eerste Bitcoin-forks.

bitcoin versus litecoin

Litecoin was een van de eerste Bitcoin-forks.

Litecoin vergelijken met Bitcoin is niet alleen logisch vanuit het oogpunt van gemak, maar het stelt ons ook in staat om te bepalen wat het anders maakt op technologisch niveau. Litecoin is bedoeld om te worden gebruikt als een peer-to-peer cryptocurrency. Het is eigenlijk in staat om hetzelfde werk te doen dat Bitcoin sneller en goedkoper doet.

Snelheid

Transactiebevestigingssnelheden spelen een grote rol in hoe snel een valuta wordt aangenomen. Bitcoin-bevestigingen duren meestal ongeveer tien minuten met periodes van wel 2.548 minuten. Het netwerk van Litecoin kan transacties veel sneller bevestigen.

De verificatieperiode van Litecoin duurt een vaste 2,5 minuut. Voor elk individueel Bitcoin-blok dat wordt bevestigd, worden vier Litecoin-blokken van gelijke grootte bevestigd.

Kosten

De kosten voor het verzenden van een denominatie van LTC kost ongeveer $ 0,02, terwijl Bitcoin momenteel schommelt rond de $ 0,35. De kosten zijn momenteel vrijwel verwaarloosbaar, maar tijdens piekuren lijken de transactiekosten van Bitcoin behoorlijk dramatisch te stijgen. Dit is een direct voordeel voor kleine transacties, aangezien het splitsen van een Uber van $ 10 met een vriend voor de meeste mensen niet logisch is als je daarbovenop $ 5,00 moet betalen. Litecoin biedt de mogelijkheid om voor alledaagse goederen te betalen zonder hoge kosten die zeer snel beginnen op te lopen.

Mijnbouw

Een van de doelen van Litecoin is om hash-energie gelijkmatiger te verdelen dan het netwerk van Bitcoin. Dit omvat mijnbouwpools, mijnbouwgroepen en een veel kleinere (en minder gedecentraliseerde) subset van mijnwerkers. Litecoin streeft ernaar om de hash-kracht gedecentraliseerd te houden.

De mijnbouw van Litecoin houdt ook de transactiekosten relatief laag vanwege het inherent hogere totale aanbod. Er kunnen maar 21 miljoen Bitcoins bestaan, terwijl er tot 84 miljoen Litecoins kunnen zijn. Dit is belangrijk omdat het mijnbouw minder competitief maakt, en hoe competitiever mijnbouw wordt, hoe hoger de transactiekosten.

Hoewel Bitcoin te maken heeft met een aantal ernstige schaalbaarheidsproblemen vanwege de hoge transactiekosten, is Litecoin in theorie in staat om blok na blok uit te voeren en de lagere transactiekosten te behouden. Toegegeven, niet zo veel mensen gebruiken Litecoin als Bitcoin en zouden theoretisch met dezelfde schaalbaarheidsproblemen te maken kunnen krijgen als het een vergelijkbare groei en gebruik zou ervaren, maar dat is gewoon nog niet het geval..

Litecoin gebruikt ook de Scrypt hash-algoritme dat veel minder verwerkingskracht gebruikt dan het hash-algoritme Bitcoin SHA-256. Door meer nadruk te leggen op het gebruik van high-speed RAM, maakt Litecoin het veel minder mogelijk voor een enkele speler (of een kleine collectieve groep van grote spelers) om de mijnwereld te domineren..

Over Litecoin

Geschiedenis

Het is belangrijk om te kijken naar de verschillen in hoe zowel Bitcoin als Litecoin tot stand kwamen. De oorsprong van de oprichter van Bitcoin is relatief in mysterie gehuld. Satoshi Nakamoto (het pseudoniem van de oprichter van Bitcoin) is in wezen gedegradeerd tot legende en mythe.

De oprichter van Litecoin was daarentegen publiekelijk beschikbaar en actief in de gemeenschap. U kunt vinden Charlie Lee op Linkedin of op Twitter, als @SatoshiLite. Nadat hij bij Google had gewerkt en Litecoin had opgericht, werkte hij ook aan de technische kant bij Coinbase, een van de grootste cryptocurrency-uitwisselingen ter wereld..

Lee lijkt een toegankelijk en open karakter te hebben in vergelijking met de mysterieuze geheimzinnige Satoshi. Het feit dat Lee in staat is om de situatie licht (Lite) te maken, is erg menselijk. Bovendien zou het moeilijk zijn om serieuze claims of illusies van grootsheid binnen het Litecoin-kamp te vinden. Het is bedoeld om cryptocurrency voor iedereen toegankelijk en bruikbaar te maken en het is prima om een ​​rol op de achterbank in te nemen voor Bitcoin.

Het feit dat Litecoin zijn eigen gewicht kan behouden als het gaat om het hebben van een legitieme use-case, zegt veel, vooral in een cryptocurrency-wereld met meer dan 700+ alt-munten met dubieuze doeleinden. Het heeft immers een marktkapitalisatie van meer dan $ 1,8 miljard. Dat gebeurt niet alleen door dom geluk.

Om eerlijk te zijn, gebruikers hebben Litecoin echter niet tot het uiterste gedreven, omdat er simpelweg niet zoveel mensen zijn die het gebruiken. Voorlopig doet Litecoin precies waarvoor het is gemaakt: goedkope, snelle transacties aanbieden op een manier die Bitcoin niet kon.

Wedstrijd

In vergelijking met Bitcoin, dat een marktkapitalisatie heeft van ongeveer 33x groter, biedt Litecoin verschillende voordelen. Zoals hierboven vermeld, kan het gebruikers lagere transactiekosten, snellere transactieverwerkingstijden, een meer gedecentraliseerd mijnnetwerk bieden en de oprichter gooit zelfs af en toe een zinger op Twitter. Deze voordelen maken Litecoin technisch gezien een betere munt voor de overgrote meerderheid van kleine transacties.

Luke schijt al jaren op Litecoin, maar dit is een nieuw dieptepunt! Ik denk dat hij gewoon jaloers is dat hij Litecoin niet zelf heeft gemaakt. &# 129315; https://t.co/LWw0wIzegd

– Charlie Lee [LTC⚡] (@SatoshiLite) 29 oktober 2017

Handelsgeschiedenis

Litecoin begon oorspronkelijk de aandacht te trekken tijdens zijn explosieve groei in november 2013, waar het een bijna 15x prijsstijging zag. Deze prijsstijging was echter van korte duur en Litecoin zweefde ongeveer twee jaar rond de $ 4 per LTC-bereik. Pas in mei 2017 begon het weer op stoom te komen in een tijd waarin over het algemeen alle cryptocurrencies een enorme groei doormaakten.

De prijs kwam eind 2017 uit op ongeveer $ 350 en het bereikgebonden proces lijkt zich opnieuw af te spelen. Als de geschiedenis iets te bieden heeft, kunnen we de prijzen een jaar of twee zien dalen voordat de stieren terugkeren. Sindsdien zweeft Litecoin rond de $ 40 per LTC-markering.

Litecoin is ook relatief innovatief geweest, door nieuwe technologieën zoals Segregated Witness toe te passen en de eerste Lightning Network-transactie uit te voeren die in minder dan een seconde 0,00000001 LTC van Zürich, Zwitserland naar San Francisco, de VS stuurde..

Op een meer controversiële noot, Charlie Lee gemeld dat hij eind 2017 al zijn Litecoin-bezit verkocht. Destijds hadden sommige leden van de gemeenschap zijn betrokkenheid bij het project in twijfel getrokken. Deze stap was puur geniaal of dom geluk vanuit een handelsperspectief, aangezien hij de markt tot bijna perfectie had getimed. Slimme beleggers willen misschien opletten als hij ooit besluit om weer in te kopen.

Waar Litecoin kopen

Zowel grote als kleine beurzen verkopen Litecoins, dus je zou geen problemen moeten hebben om er een paar te kopen. Het is vooral populair in Azië op beurzen zoals OKEx, Bibox en Huobi. Als u op zoek bent naar iets dichter bij huis, kunt u er een kopen op Bittrex of Coinbase.

Waar Litecoin opslaan

Vanwege de bredere acceptatie van LTC zijn er nogal wat manieren om het op te slaan. Als je een groot bedrag opslaat, kun je het beste altijd kiezen voor een hardware wallet zoals een Ledger Nano S of Trezor. Als u van plan bent om het regelmatig te verhandelen en / of het dagelijks te gebruiken, zijn er enkele handigere opties. Je zou kunnen gaan met de officiële desktopportemonnee voor Windows, Mac en Linux.

Als je onderweg bent, wil je waarschijnlijk iets mobielers, zoals de Jaxx-portemonnee of LoafWallet. Houd er rekening mee dat veel exchanges mobiele portemonnees bieden, hoewel u niet echt over uw eigen privésleutels beschikt.

Gevolgtrekking

LTC is gewoon een andere cryptocurrency die toevallig zijn use-case bewijst als een goedkope gedecentraliseerde peer-to-peer-betalingsmethode.

Het is nooit gemaakt om het op te nemen tegen Bitcoin, maar de technologische voordelen ervan vormen een enigszins bedreiging. Hoewel het theoretisch misschien ‘beter’ is dan Bitcoin, is Bitcoin al weggelopen met het netwerkeffect van een snelle introductie van een veel grotere en actieve gebruikersgroep..

Bitcoin heeft ook het voordeel dat het inmiddels een bijna begrip is, terwijl Litecoin veel obscuurder is (vooral omdat er regelmatig nieuwe tokens aan de ruimte worden toegevoegd). De overgrote meerderheid van de mensen die in de cryptocurrency-wereld springen, zullen eerst Bitcoin kopen. Als hun honger niet verzadigd is, zullen ze mei pak ook wat Litecoin en Ethereum.

Adoptie

Hoewel het heel goed lijkt te functioneren waarvoor het bedoeld is, is het interessant om situaties te overwegen waarin het een enorme gebruikersacceptatie en groei zou kunnen ervaren. Er zit niet veel vlees op de botten van wat loyalisten ook kauwen, maar het is vermeldenswaard dat het slechts een kwestie van tijd kan zijn voordat meer mensen Litecoin aan hun portefeuilles gaan toevoegen..

Als, en dit is een grote IF, Bitcoin niet in staat is om zijn schaalbaarheidsproblemen aan te pakken, zal Litecoin er zijn om op zijn minst hetzelfde hulpprogramma aan te bieden zonder hoog te hoeven betalen (en als Bitcoin de climax van zijn schaalbaarheidsproblemen bereikt – extreem hoog ) vergoedingen.

Tot die tijd zal Litecoin waarschijnlijk rond de top tien cryptocurrencies met marktkapitalisatie blijven hangen en hetzelfde doen als altijd.

Noot van de redacteur: Ryan Smith heeft dit artikel op 19 december 2018 bijgewerkt om de recente wijzigingen van het project weer te geven.

Aanvullende bronnen

Meer informatie over de munt, het team en het project vind je op de volgende kanalen: