Wat is Monero?

Monero, een afsplitsing van Bytecoin, is een veilige, privé en niet-traceerbare valuta, gebouwd op het Cryptonote-protocol met behulp van Ring Signatures. Proof of Work-mechanisme genaamd CryptoNight geeft nieuwe munten uit die mijnwerkers stimuleren om het netwerk te beveiligen en transacties te valideren. Oorspronkelijk gelanceerd in april 2014 als BitMonero, Monero (symbool XMR), betekent geld in het Esperanto.

Het openbare en verborgen Monero-grootboek stelt iedereen in staat om privé transacties te verzenden en te ontvangen. Dit betekent dat geen enkele externe waarnemer de afzender, het bedrag of de bestemming kent.

Monero en zijn community staan ​​achter drie kernwaarden: (1) Beveiliging, (2) Privacy en (3) Decentralisatie

De Monero-website werkt verder uit:

Veiligheid

Gebruikers moeten Monero kunnen vertrouwen met hun transacties, zonder risico op fouten of aanvallen.

Privacy

Monero neemt privacy serieus. Monero moet gebruikers kunnen beschermen voor de rechtbank en, in extreme gevallen, tegen de doodstraf.

Decentralisatie

Monero streeft naar maximale decentralisatie.

In deze Monero-gids behandelen we alles wat u moet weten, waaronder:

Hoe werkt Monero?

Monero is gebaseerd op een cryptografisch protocol op applicatieniveau dat gericht is op privacy, genaamd Ring Signatures.

Ringhandtekeningen werden oorspronkelijk voorgesteld op een cryptografieconferentie in 2001 in Queensland, Australië. De auteurs van Ring Signatures zijn onder meer Ron Rivest, Adi Shamir en Yael Tauman. Ring-handtekeningen zijn het kernmechanisme achter hoe Monero-transacties worden gestructureerd nadat ze vanuit de portemonnee zijn uitgezonden.

De belangrijkste use-case achter Monero is hoe transacties niet koppelbaar of traceerbaar zijn vanwege verborgen adressen. Dit beschermt de afzender en ontvangers terwijl het ook selectieve observatie van transacties mogelijk maakt via een publieke / private view-sleutelconstructie naast normale private / publieke sleutels (hierover later meer).

Monero heeft een variabele bloklimiet die flexibiliteit in gegevensbeheer (blokgroottes) en schaalbaarheid mogelijk maakt. Het heeft dit grotendeels nodig vanwege zijn architectuur. Privacy vereist meer cryptografie en gegevens rond transacties.

Uiteindelijk gebruikt Monero ringhandtekeningen, ring-vertrouwelijke transacties (RCT) en stealth-adressen om transacties op protocolniveau te verdoezelen om zowel afzenders als ontvangers te beschermen tegen afluisteren, terwijl transacties desgewenst door een derde partij kunnen worden gevalideerd.

Technische details

Gelanceerd: 14 april 2014

Totale muntenvoorraad: Aanvankelijk 18,4 miljoen munten (daarna zal er een permanent vaste productie zijn van 0,3 XMR per minuut om verloren munten per jaar te compenseren)

Algoritme: Proof of Work (PoW) met CryptoNight

Beloning blokkeren: Soepel variërend

Blokkeertijd: 120 seconden

Moeilijkheidsgraad: Retargets bij elk blok

Het probleem met Bitcoin

Met fungibiliteit kunt u hetzelfde type goed of activum met een ander ruilen. Dit impliceert een gelijke waarde tussen de goederen en activa. U kunt bijvoorbeeld een zilveren adelaarsmunt ruilen voor een andere zilveren adelaarsmunt (geeft dezelfde waarde aan tussen de twee munten).

Maar wat als u uw zilveren munt niet voor een andere zou kunnen ruilen omdat die zilveren munt werd gebruikt voor illegale activiteiten??

Dit is precies het raadsel waarmee Bitcoin wordt geconfronteerd vanwege zijn volledig transparante architectuur. Als een instantie zou besluiten dat een bepaalde Bitcoin-transactie voor illegale doeleinden werd gebruikt, zou dit een bedreiging vormen voor het vermogen van die Bitcoin om aanvaardbaar te zijn als vervangbare valuta.

Dit is een missiekritieke constructie voor iets dat als “geld” wordt beschouwd en het is verontrustend om te zien dat Bitcoin onder vuur ligt. Gelukkig probeert Monero dit probleem op te lossen door ingebakken en gecodeerde privacy.

Dilbert met Dogbert strip over vervangbaarheid

Dogbert weet wat er aan de hand is.​Dilbert © 2006 Scott Adams

Monero versus Bitcoin

Een van de grootste nadelen van Bitcoin is het gebrek aan flexibiliteit voor de implementatie van nieuwe functies, die een bijna volledige netwerkupdate vereisen.​Zoals we hebben gezien bij het blokkeringsdebat

Dit omvat hardgecodeerde beperkingen en natuurlijke elementen van het ontwerp (zoals blokfrequentie, de maximale hoeveelheid geld en het aantal benodigde bevestigingen).

De traceerbaarheid van transactiebedragen, evenals de afzender / ontvanger, is automatisch openbaar zichtbaar met Bitcoin, tenzij specifieke stappen worden genomen door de gebruiker.

Het proof of work-algoritme (PoW) heeft ook de oorspronkelijke Satoshi-visie van “één CPU-één-stem” geschonden met de komst van GPU- en Application Specific Integrated Circuit (ASIC) -hardware. Hierdoor kunnen die mijnwerkers de meerderheid (51% +) over het netwerk krijgen en wijzigingen beheren. (Zoals een vork, om het netwerk draaiende te houden.)

Onregelmatige emissie verwijst naar het construct waarbij de Bitcoin-beloningen elke 4 jaar worden gehalveerd. De oorspronkelijke bedoeling was om een ​​beperkte soepele emissie te creëren met exponentverval. (Meer voorspelbaar niet schokkerig patroon)

In plaats daarvan hebben we een stuksgewijze lineaire emissie (zoals hieronder afgebeeld) die de mogelijkheid creëert voor een aanval met dubbele uitgaven. Dit komt doordat de hash-snelheid van het netwerk bij elke halvering afneemt. Let op de “trappenhuis” -achtige bewegingen.

Bitcoin-mijnbouw moeilijkheidsgrafiek

De moeilijkheidsaanpassingen van Bitcoin verlopen niet soepel.

Bytecoin Fork

Bytecoin is de eerste bekende implementatie van het CryptoNote-protocol met code die volledig vanaf nul is geproduceerd. Maar waarom was Monero nodig als er al een implementatie van was? Nou, zoals altijd met crypto, bereid je voor op wat drama.

Monero-subreddit

Bytecoin is mogelijk premined.

Zoals uitgewerkt in deze Monero-subreddit van drie jaar geleden was er niet alleen een Bytecoin-premine maar ook een vervalsing van de blockchain om een ​​eerlijke verdeling te tonen. Toen waren er twee jaar “kreupele” code die had kunnen worden verbeterd, maar dat was niet zo. Ricardo Spagni ook bekend als ‘Fluffypony’ zei het Monero-team deze problemen in een paar weken had opgelost.

Monero-team

Volgens de team sectie op de Monero-website omvat het kernteam:

Bovendien zijn er geweest meer dan 30 ontwikkelaars en 420 bijdragers gedurende de levensduur van het project. Aangezien Monero gefocust is op privacy, is het geen verrassing dat veel teamleden ervoor kiezen anoniem te blijven

Monero-technologie

De belangrijkste technologie achter Monero is een balans waarin u uw sleutels kunt beheren en privé kunt werken met bewezen beveiligingsmechanismen, terwijl u ook maakbaarheid en ontwikkeling in het netwerk mogelijk maakt. (Bijv. Variabele blokgrootte, integratie van Kovri)

Hoe een normale (niet volledig anonieme) transactie werkt

Hoe een normale (niet volledig anonieme) transactie werkt

De standaardinstelling voor Bitcoin-transacties is volledig transparant en pseudoniem als er geen stappen worden ondernomen om iemands identiteit en transacties te verhullen (bijv. Een VPN en mixdiensten). Dit betekent dat uw IP-adres kan worden verbonden met uw apparaat (d.w.z. persoonlijke identiteit) met voldoende middelen om de twee te verbinden.

Ringhandtekeningen verbergen transacties

Ring-handtekeningen zijn digitale handtekeningen waarbij meerdere ondertekenaars een transactie ondertekenen. Denken: ondertekenen met een gezamenlijk account, maar zonder dat iemand de echte ondertekenaar kent

De afzender genereert een eenmalige bestedingssleutel en de ontvanger is de enige partij die het geld kan detecteren en uitgeven op basis van die sleutel.

Sleutelafbeeldingen, cryptografische sleutels, worden afgeleid van elke output die wordt uitgegeven en voorkomen dubbele uitgaven. Dit komt omdat er één sleutelafbeelding per output (uitgave) op de Blockchain is.

Ring-handtekeningtransacties omvatten meerdere ondertekenaars, onbekend bij externe waarnemers

Ring-handtekeningtransacties omvatten meerdere ondertekenaars, onbekend bij externe waarnemers.

Een ringsignatuur gebruikt uw accountsleutels en geselecteerde openbare sleutels uit de blockchain om een ​​”ring” van mogelijke ondertekenaars te vormen. De belangrijkste beveiligingseigenschap van een ringsignatuur is dat het onmogelijk is om te zien welke sleutels van de groepsleden de handtekening hebben geproduceerd.

Geen enkele externe waarnemer kan de ondertekenaars in de ring evenaren, zodat transactie-outputs niet traceerbaar zijn. Bovendien blijft de fungibiliteit bestaan ​​omdat het netwerk de bestede bedragen niet kent (ondanks het feit dat er een echte transactie heeft plaatsgevonden).

Ik ben verheugd om vooruitgang te zien met vertrouwelijke transacties. Fungibiliteit is het enige kenmerk van goed geld dat Bitcoin / Litecoin mist.

Ik kijk er naar uit om dit aan Litecoin toe te voegen als het klaar is. &# 128640; En dit kan gedaan worden met een zachte vork. Blijf kijken!

– Charlie Lee [LTC⚡] (@SatoshiLite) 14 november 2017

Ring Confidential Transactions (RCT) Verberg het verzonden bedrag

De afzender kan net genoeg informatie vrijgeven voor de mijnwerkers om de transactie te bevestigen zonder het totale uitgegeven bedrag openbaar te maken. (Bekend als een “commit”) Hierdoor kan de transactie zijn authenticiteit bewijzen zonder de privacy als gebruiker te verliezen.

Het netwerk versleutelt de hoeveelheid van elke output en neemt deze op in de transactie. Het bedrag dat door de afzender is versleuteld, maakt gebruik van een gedeeld geheim dat in de transactie is ingebouwd en die wordt berekend door de persoonlijke weergavesleutel van de ontvanger te combineren met de openbare weergavesleutel van de transactie (die in de transactie is ingebouwd)

Derden kunnen het bedrag niet zien op basis van deze constructie van Ring Confidential Transactions (RCT)

RingCT-uitgangen

RingCT-uitgangen zijn nu verplicht vanaf september 2017

Stealth-adressen beschermen afzenders en ontvangers

Moneropedia werpt licht op dit construct dat afzenders en ontvangers beschermt tegen externe waarnemers:

Stealth-adressen zijn een belangrijk onderdeel van de inherente privacy van Monero. Ze staan ​​en vereisen dat de afzender willekeurige eenmalige adressen aanmaakt voor elke transactie namens de ontvanger.

Door stealth-adressen te gebruiken, kunnen alleen de afzender en de ontvanger bepalen waar een betaling naartoe is gestuurd.

Wanneer u een Monero-account maakt, heeft u een privé-weergavesleutel, een privéuitgavesleutel en een openbaar adres. U gebruikt de uitgavesleutel om betalingen te verzenden, de weergavesleutel om inkomende transacties weer te geven en het openbare adres om betalingen te ontvangen. Zowel de bestedingssleutel als de weergavesleutel dragen bij aan het opbouwen van uw Monero-adres. U kunt een portemonnee hebben die alleen de view-toets gebruikt.

Een verborgen adres voorkomt uiteindelijk dat het geld van de ontvanger aan zijn portemonnee wordt gekoppeld. Een derde partij kan dat adres echter controleren om te bewijzen dat de transactie heeft plaatsgevonden. (Door de afzender die zijn openbare weergavesleutel deelt)

De ontvanger krijgt zijn geld via de privéview-sleutel van zijn portemonnee, die de blockchain scant. Eenmaal gedetecteerd en opgehaald door de portemonnee, wordt een persoonlijke sleutel voor eenmalig gebruik gemaakt die overeenkomt met de openbare sleutel van de afzender.

De ontvanger kan dat geld nu uitgeven met zijn persoonlijke bestedingssleutel. Dit gebeurt zonder portefeuilles van de afzender of ontvanger, noch het verwerkte bedrag openbaar gekoppeld.

Van BCHGraz - Meetup # 9 - Monero door Justin Ehrenhofer

Hoe Stealth-adressen afzenders en ontvangers beschermen | Bron: Justin Ehrenhofer, Slideshare

Hoe Monero-transacties werken

Dit proces wordt hierin zeer beknopt uitgelegd Monero Bitcointalk-draad (nummers horen bij een afbeelding hieronder):

“Bob besluit een output te besteden die naar de eenmalige publieke sleutel is gestuurd. Hij heeft Extra nodig (1), TxOutNumber (2), en zijn account privésleutel (3) om zijn eenmalige privésleutel te herstellen (4). Bij het verzenden van een transactie naar Carol, genereert Bob de extra waarde willekeurig (5). Hij gebruikt Extra (6), TxOutNumber (7) en de openbare sleutel van Carol’s Account (8) om haar Output public key te krijgen (9).

In de invoer verbergt Bob de link naar zijn uitvoer tussen de externe sleutels (10). Om dubbele uitgaven te voorkomen, pakt hij ook de sleutelafbeelding in, die is afgeleid van zijn eenmalige privésleutel (11). Ten slotte ondertekent Bob de transactie met zijn eenmalige privésleutel (12), alle openbare sleutels (13) en sleutelbeeld (14). Hij voegt de resulterende Ring Signature toe aan het einde van de transactie (15).​

Voorbeeld van een Monero-transactie

Voorbeeld van een Monero-transactie

Wedstrijd

Hoe verhoudt Monero zich tot alternatieve privacygerichte oplossingen??

Het belangrijkste punt van differentiatie met Monero is de CryptoNote-implementatie, die al bestaat sinds 2001 en een aanzienlijke peer-review heeft gekregen over de functionaliteit ervan. (Traceerbare ringhandtekeningen bijvoorbeeld)

Hoe CryptoNote werkt

Hoe CryptoNote werkt

Twee andere implementaties van privacytechnologie van andere cryptocurrencies zijn:

ZeroCoin / ZeroCash – Met behulp van zero-knowledge proofs (ZKP’s) verhult dit protocol de afzender en de hele economie. Vanwege de anonieme aard van het netwerk zou je pas veel later exploits (zoals het creëren van valse bewijzen / uitgaven) kennen. Een van de grootste risico’s is het gebrek aan volwassenheid en peer review achter de cryptografie. Ook vertrouwen ZKP’s op de makers van de oorspronkelijke privésleutel van RSA om deze te vernietigen.​Zoals zogenaamd gedaan is in deze computerverbrandingsceremonie

Monero vs Zcash: ZCash-transacties zijn gebaseerd op een Zero-Knowledge Security Layer (ZSK)

CoinJoin is een mengprotocol dat transacties combineert maar gebruikers, afzenders of transacties niet maskeert op protocolniveau. Oorspronkelijk ontwikkeld door bitcoin-ontwikkelaar Gregory Maxwell, wordt Coin Join gebruikt door Dash, die gebruikmaakt van het Masternode (MN) -model waarbij gebruikers 1000 DASH moeten hebben om een ​​MN te hosten. Critici zeggen dat dit een single point of failure creëert zoals de individuele knooppunten die de mixservice leveren kwetsbaar voor Sybil-aanvallen.

Monero vs Dash: Dash gebruikt CoinJoin dat transacties door elkaar haalt, maar geen bescherming biedt op protocolniveau van de afzender en ontvangers

Monero vs Dash: Dash gebruikt CoinJoin dat transacties door elkaar haalt, maar geen bescherming biedt op protocolniveau van de afzender en ontvangers.

Edward Snowden vroeg Charlie Lee, de maker van Litecoin, onlangs over Zcash vs Monero:

Alle privétransacties

Meer geteste privacytechnologie

Geen belasting op mijnwerkers om investeerders te betalen

Geen hoge inflatie… betere investering.@BuienRadarNL

– Charlie Lee [LTC⚡] (@SatoshiLite) 29 september 2017

Kovri (gebaseerd op I2P) Beschermt gebruikers op protocolniveau

Kovri is een gratis, gedecentraliseerde, anonieme netwerklaag ontwikkeld door Monero die is gebaseerd op de kernspecificaties van I2P. De kernarchitectuur van I2P werkt op dezelfde manier als TOR (die ui gebruikt), behalve dat Kovri knoflookversleuteling en -routering gebruikt om privé, beschermde netwerktoegang te creëren.

Kovri (met zijn knoflookrouting) gaat een stap verder dan TOR door een anoniem, op berichten gebaseerd overlay-netwerk van internetgenoten te creëren. Dit overlay-netwerk helpt gebruikers om hun geografische locatie en internet IP-adres te verbergen en zo het internetverkeer anoniem te maken.

I2P Infographic van het privacynetwerk

I2P uitgelegd

Hoe Monero opsplitst in vijf vorken (eigenlijk zes nu)

Een recente ontdekking van geheime ASIC-productie van Monero-mijnwerkers heeft ertoe geleid dat de munt in 6 verschillende munten is opgesplitst.

Als gevolg van het ontdekken van Monero ASIC-productie en geheime mijnbouw (zonder medeweten van de gemeenschap), besloot Monero om af te wijken van het oorspronkelijke algoritme vanwege de dreiging van gecentraliseerde mijnbouw.

Dit leidde tot een beetje een “oorlog tegen ASIC’s” door een gemeenschap die graag hun kernwaarden van decentralisatie wilde behouden.

In dit artikel wordt dieper ingegaan op Monero is opgesplitst in zes verschillende munten. Deze nieuwe munten zijn: Monero 0 (XMZ), Monero Original (XMO), Monero Classic (XMC), Monero-Classic (ja, nu met een streepje), MoneroC (CXMR), en zojuist aangekondigd MoneroV (XMV). De originele Monero (XMR) is ook nog aanwezig.

Kritieken, zwakke punten en zorgen

Hoewel het erop lijkt dat Monero veel onderscheidingen heeft ontvangen, wat zijn enkele van zijn zwakke punten? Zoals besproken in deze subreddit Er zijn een paar:

 • Privacy – Er is de mogelijkheid om het IP-adres te volgen van het knooppunt dat een transactie heeft veroorzaakt. Dit loggen van IP-adressen kan de anonimisering van gebruikers veroorzaken. Dat gezegd hebbende, de Monero-ontwikkeling verbetert voortdurend de privacyfunctionaliteit en heeft bepaalde Tor-mogelijkheden toegevoegd om dit risico te verminderen.
 • Centralisatie van mijnbouw – De meerderheid van de Monero-mijnbouw werd gedomineerd door vier pools die elk niet meer dan 20% hadden. Deze centralisatie is niet langer het geval, maar vormt nog steeds een potentiële bedreiging.
 • Darkweb PR – Hoewel dit geen directe oorzaak is van het Monero-team, is het vermeldenswaard, aangezien de branding en de publieke perceptie altijd iets zijn om in gedachten te houden en de acceptatie kan vertragen, omdat mensen bang zijn voor het gebruik ervan voor illegale doeleinden.
 • Transactiegrootte – Monero-transacties zijn veel groter dan die van Bitcoin, vereisen meer gegevens en veroorzaken een grotere blockchain die dagelijks groeit. Gelukkig heeft Monero in oktober 2018 bulletproofs gevorkt en geïmplementeerd. Met de implementatie van bulletproofs zijn de transactiegroottes in sommige gevallen tot 97 procent gedaald..
 • Ontwikkelingsmoeilijkheden – De mogelijkheid om te integreren met portefeuilles met meerdere munten en andere integraties die het gebruik op grotere schaal zouden maken, is traag geweest.
 • Beperkte handelaarstools – De tools voor handelaren om betalingen te integreren zijn momenteel moeilijk en moeilijk te integreren. Er duiken echter steeds meer services van derden op om dit te verhelpen.

Prestaties

 • Monero-transacties verminderd met 97 procent – Een recente upgrade van de harde vork heeft “bulletproofs” geïmplementeerd, een cryptografisch schema dat de omvang en kosten van transacties vermindert. Als gevolg hiervan daalden de transactiekosten van Monero met 97 procent, van $ 0,60 tot slechts $ 0,02.
 • Kovri-vork, waardoor transacties veiliger worden gemaakt met een I2P-laag in C++ – I2P, bekend als het Invisible Internet Project, is een TOR-alternatief dat een veilige laag zou toevoegen voor alle transacties die naar het netwerk worden gepusht. Dit werd geïmplementeerd nadat gebruiker anoniem pleitte bij de Monero-gemeenschap die ermee instemden om fulltime ontwikkeling te financieren om het te realiseren. (Ik moet dol zijn op crowdfunding)
 • Monero Hardware wallet vrijgegeven – Dit project is georganiseerd en gecreëerd als een financieringsmechanisme in de Monero Forum Funding System (FFS) -gemeenschap. Michael Schloh von Bennewitz, software- en maker-veteraan, evenals anonimal, hoofdontwikkelaar van Kovri, leidde het project. Ledger en Trezor hebben ook XMR-ondersteuning toegevoegd.
 • U kunt op Overstock betalen met Monero – Dankzij Shapeshift en hun API accepteert Overstock nu zowel Monero als verschillende andere altcoins. Dit toont verdere geloofwaardigheid aan om de meer gangbare adoptie te hebben.

Routekaart

Monero heeft een van de meest actieve ontwikkelingsteams in crypto, dus het zou je niet moeten verbazen dat de mijlpalen van het project voortdurend evolueren. Op dit moment zijn de enige twee actiepunten op hun openbare roadmap voor 2019:

 1. Schaaloplossingen voor de tweede laag
 2. Aanvullende onderzoeksdocumenten van Monero Research Lab (MRL)

Controleer de roadmap van het project regelmatig om op de hoogte te blijven van wat komen gaat.

Handel

XMR begon in 2014 en zag geen relatief grote prijsactie tot augustus 2016. Op dat moment ging de prijs bijna verticaal en sprong van ongeveer $ 1,80 (~ 0,003 BTC) naar $ 13,17 (~ 0,0217 BTC). In minder dan een maand tijd steeg de prijs in USD met meer dan 600 procent. Die aanvankelijke snelle stijging was hoogstwaarschijnlijk te wijten aan de toegenomen populariteit van XMR op het dark web en de eerste verschijning van de munt op reguliere media..

Gedurende zijn levensduur heeft de XMR-prijs de typische achtbaan van cryptocurrency-prijzen gereden. In de bull run van 2017 (RIP) haalde de munt een 10x om zijn hoogste punt ooit te bereiken van ongeveer $ 475.

Wat altcoins betreft, heeft XMR het goed gedaan. Het heeft de neiging om zijn waarde beter vast te houden dan andere munten tijdens bearmarkten, terwijl het nog steeds aanzienlijke vooruitgang boekt in gelukkiger tijden.

Nu overheden en bedrijven in toenemende mate inbreuk maken op persoonlijke privacy, zou Monero een gestage vraag moeten zien van mensen die hun financiële anonimiteit willen behouden. Behalve darkweb-gebruikers omvat deze basis iedereen die niet wil dat zijn bestedingspatroon of persoonlijke balans wordt uitgezonden in een grootboek of onder de ogen van een soms snode derde partij. De aanhoudende vraag zou de XMR-prijs een gezonde bodem moeten geven.

Hoe XMR te kopen en te mijnen

U kunt XMR op Binance kopen met BTC of ETH. Als u XMR rechtstreeks met fiat wilt kopen, zijn Bitfinex en Kraken twee extra opties.

Hoewel oorspronkelijk uitgedaagd door poolcentralisatie, zorgde de recente splitsing van ASIC-mijnwerkers ervoor dat de originele Monero (XMR) -pool-hashrate met meer dan 50% daalde. De dreiging van geheime ASIC-mijnbouw was aanleiding voor deze splitsing. Als gevolg hiervan blijft Monero nog steeds als een GPU-mineable-munt staan Wat te mijnen. Bovendien vindt u een lijst met mijnpools hier.

Hoe XMR op te slaan

Er zijn verschillende desktopportefeuilles voor Monero met ondersteuning voor Linux, Mac en Windows.

Aan de kant van de hardcore ontwikkelaar zijn er Inschakelen (v7 & 8) OS voor chipsets die op mobiele apparaten worden gebruikt, evenals een source blockchain waarmee u een blockchain-bootstrap kunt verkrijgen van een onbewerkt bestand.

Mobiele en lichte portemonnees zijn onder andere Cake Wallet, Monerujo en My Monero.

Als de extra beveiliging van een hardware wallet meer jouw probleem is, ondersteunen Ledger en Trezor beide XMR. Monero heeft ook een intern gebouwd portemonnee-abonnement gefinancierd door de gemeenschap en is momenteel in ontwikkeling.

Monero Cat

Monero is inderdaad (en is) aan het gebeuren.

Gevolgtrekking

Monero, een vork van Bytecoin, is een veilige, persoonlijke en onvindbare valuta. Het maakt gebruik van het Cryptonote-protocol naast Ring Signatures, Ring Confidential Transaction en Stealth Addresses om de privacy van de gebruiker te beschermen.

De Monero-gemeenschap volgt drie kernwaarden: (1) beveiliging, (2) privacy en (3) decentralisatie.

De belangrijkste use-cases achter Monero zijn transacties die privé, anoniem en niet traceerbaar zijn. Het heeft ook selectieve transparantie waardoor gebruikers bepaalde transacties desgewenst zichtbaar kunnen maken. (Bijv. Een auditor of een andere partij om de transactie te bewijzen) Ironisch genoeg is deze functie aantrekkelijk voor veel commerciële belangen die kritieke bedrijfsgegevens en handelsgeheimen willen beschermen.

Wat de schaalbaarheid betreft, bestaat er een bloklimiet om flexibeler gegevensbeheer (blokgroottes) en groeioplossingen mogelijk te maken. Dit was zo ontworpen om flexibiliteit mogelijk te maken in de groei van de architectuur van Monero (waarvoor meer cryptografie en gegevens rond transacties nodig zijn) dan de meeste blockchains.

Hoewel Monero een zeer stabiele en innovatieve speler is geweest, is deze groei niet zonder grote problemen gekomen. De recente ontdekking van geheime ASIC-productie van Monero-mijnwerkers heeft ertoe geleid dat de munt in 6 verschillende vorken is gebroken.

Dit heeft niet alleen de gemeenschappen verdeeld, maar ook bezorgdheid geuit over wat echte decentralisatie betekent.

Ondanks deze dreigende dreigingen gaat de toewijding van het team aan het bouwen van een robuust en veilig project door. Privacyprotocollen zoals Kovri en hardwareportefeuilles zoals de Ledger Nano S die het ecosysteem voortdurend verbeteren, zijn een goed voorteken voor het project. Bovendien blijft het team ontwikkelingsmijlpalen behalen.

Bewaar deze veilige privacymunt op uw radar. Het team en de community zijn leiders in de branche en zullen er voor onbepaalde tijd naar kijken.

Noot van de redacteur: dit artikel is op 1.9.19 bijgewerkt door Steven Buchko om de recente wijzigingen van het project weer te geven.

Aanvullende Monero-bronnen

Website

Reddit

Stack Exchange

BitcoinTalk

Meest belangrijk

Telegram