Wat is nano?

Nano hoopt te worden wat Bitcoin soms worstelt: een efficiënt, haalbaar alternatief voor fiat-valuta’s.

In Nano’s wit papier, Het ontwikkelingsteam van de cryptocurrency maakt zich zorgen over de bruikbaarheid van Bitcoin als gemeenschappelijke valuta. De zorgen zijn als volgt:

  • Door schaalbaarheidsproblemen worden gebruikers geconfronteerd met hoge transactiekosten, met een gemiddelde vergoeding van $ 10,38.
  • De hoge rekenlatentie van Bitcoin zorgt voor een gemiddelde transactietijd van 164 minuten.
  • De consensus van het bewijs van werk van Bitcoin gebruikt naar schatting 27,28 TWh per jaar, gemiddeld 260 kWh per transactie.

Met behulp van zijn eigen blokroosterstructuur wil Nano slagen waar Bitcoin tekort schiet. De cryptocurrency belooft transacties zonder kosten in realtime te leveren zonder dezelfde arbeidsintensieve overhead en energieverbruik als Bitcoin..

Als je denkt dat dit allemaal te mooi klinkt om waar te zijn, knijp jezelf dan in en blijf lezen. In deze gids bespreken we:

Hoe Nano werkt

blokrooster

Block-Lattice-structuur

Net als IOTA gebruikt Nano een DAG-algoritme (Direct Acyclic Graph), maar in plaats van DAG te gebruiken voor de tangle, gebruikt het project zijn eigen nieuwe technologie, het block-lattice..

De block-lattice-infrastructuur werkt als een blockchain, maar met een paar belangrijke verschillen. Om te beginnen heeft elk account op het protocol van Nano zijn eigen blockchain, een zogenaamde accountketen. Alleen de gebruiker van een accountketen kan zijn / haar individuele keten wijzigen, waardoor elke accountketen asynchroon kan worden bijgewerkt ten opzichte van de rest van het block-lattice-netwerk.

Dit betekent in feite dat u blokken in uw accountketen kunt verzenden en bijwerken zonder afhankelijk te zijn van het hele netwerk. Om dit te bereiken, heeft elk geld dat u via het block-lattice van Nano verstuurt twee transacties nodig: een afzendertransactie en een ontvangertransactie. Om een ​​transactie af te wikkelen, moet de ontvangende partij een blok ondertekenen om te bevestigen dat het geld is ontvangen. Als alleen de blokkering van de verzendende partij is ondertekend, wordt een transactie als niet afgehandeld beschouwd. Alle transacties worden verzonden in User Datagram Protocol (UDP) -pakketten, waardoor de computerkosten laag blijven en afzenders geld kunnen overboeken, zelfs als een ontvanger offline is.

Block-Lattice Ledger

Een van de aantrekkelijkere kenmerken van het blokrooster is hoe het grootboek transacties afhandelt en opslaat. Elke Nano-transactie is zijn eigen blok en elk nieuw blok vervangt het voorgaande in de accountketen van de gebruiker. Om een ​​correcte accountgeschiedenis bij te houden, nemen nieuwe blokkeringen een record van het huidige saldo van de accounthouder en tellen dit mee in de verwerkingstransactie.

Om dit te illustreren, als u NANO naar iemand stuurde, wordt de transactie geverifieerd door het verschil te nemen tussen het verzendblok en uw huidige saldo op het voorgaande blok. Aan de andere kant van de transactie voegt het ontvangende blok het bedrag dan toe aan het voorgaande blok van zijn rekeningketen. Het eindresultaat is een nieuw blok dat het bijgewerkte saldo van elke gebruiker registreert.

Volgens dit systeem houdt Nano het saldo van een rekening bij in het grootboek, niet een volledige geschiedenis van alle transacties zoals traditionele gedistribueerde grootboeken. Dit betekent dat het Nano-netwerk alleen een register hoeft bij te houden van elk account in het volledige grootboek. In plaats van alle eerdere transacties bij te houden, slaat het netwerk alleen rekeningsaldi op.

Als u niet begrijpt waarom dit een oplossing kan zijn voor de latentie- en schaalbaarheidsproblemen van Bitcoin, gaan we hieronder enkele van de voordelen bespreken.

De voordelen van een Block-Lattice-infrastructuur

Verbeterde latentie

Dankzij account-chains kan elk account en zijn chain asynchroon worden bijgewerkt van het hele netwerk. Door een mechanisme voor dubbele transacties te implementeren, is het aan zowel de ontvanger als de afzender om een ​​transactie te verifiëren. Dit elimineert de behoefte aan mijnwerkers volledig en maakt de weg vrij voor directe en gevoelloze transacties.

Schaalbaarheidsoplossingen

Alle transacties op Nano worden onafhankelijk van de hoofdketen van het netwerk afgehandeld. Ze passen ook in een enkel UDP-pakket en worden opgenomen in hun eigen blokken. Dit elimineert in feite blokkeerproblemen, omdat knooppunten niet verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van een uitgebreid overzicht van alle netwerktransacties. In plaats daarvan hoeven ze alleen de individuele rekeningsaldi van elke rekeningketen op te slaan in plaats van hun volledige grootboek.

Met het traditionele gedistribueerde grootboek van Bitcoin kan een transactie pas worden gewist als een volledig blok in de blockchain is ingebouwd. Deze blokken fungeren als uitgebreide grootboeken voor de financiële informatie van het netwerk en omvatten de volledige transactiegeschiedenis van Bitcoin. Naarmate er meer informatie wordt opgeslagen, hebben we trage transactietijden en hoge kosten gezien. De accountketens van Nano zorgen voor een lichtgewicht infrastructuur. En als resultaat biedt het block-lattice verbeterde schaalbaarheid in vergelijking met legacy blockchains.

Energie-efficiëntie en decentralisatie

Nano houdt zijn netwerk veilig met behulp van een gedelegeerd proof of stake-model (DPoS) vergelijkbaar met Ark. Als er discrepanties ontstaan ​​bij conflicterende transacties, stemmen de Nano-afgevaardigden over welke transactie ze als geldig moeten verifiëren. De DPoS biedt een aantal voordelen in vergelijking met het proof-of-work-mechanisme van Bitcoin.

Ten eerste, zonder mijnwerkers, beschermt Nano zichzelf tegen mijnaanvallen en de defacto centralisatie die grote mijnbouwpools naar het netwerk van Bitcoin hebben gebracht. Nano-afgevaardigden hebben een aandeel in zijn valuta, dus worden ze afgeschrikt om hun macht te misbruiken, anders zouden ze de legitimiteit van het hele netwerk en dus hun eigen investering in gevaar brengen.

Verder hoeven afgevaardigden vanwege de blokroosterstructuur alleen transacties te verifiëren als zich een probleem voordoet. Als gevolg, het runnen van een knooppunt op het Nano-netwerk verbruikt veel minder energie dan wanneer de knooppunten zouden werken onder een proof of work-model.

dPos

Gedelegeerde knooppunten valideren alleen tegenstrijdige transacties.

Handelsgeschiedenis

Nano kende eind 2017 een indrukwekkende stijging vanuit prijsoogpunt. Maar de munt is sindsdien uit de gratie geraakt. Tijdens de laatste twee weken van december van dat jaar schoot de Nano-prijs omhoog van ongeveer $ 2,30 (~ 0,000114 BTC) naar een recordhoogte van ongeveer $ 35,00 (~ 0,00248 BTC). We zullen de wiskunde voor je doen: een sprong van meer dan 1.400 procent in een halve maand.

Helaas is de Nano-prijs snel en gestaag gedaald sinds hij dat hoogtepunt bereikte. Je kunt er wat ophalen voor iets meer dan $ 0,95 (~ 0.00024 BTC)

Als cryptocurrency die rechtstreeks concurreert met Bitcoin, is het moeilijk voor te stellen dat Nano zich herstelt. Het succes van de schaaloplossingen van Bitcoin zou hoogstwaarschijnlijk het einde van de medaille betekenen.

Waar te koop Nano

Een groot deel van de handel van Nano vindt plaats op Binance met BTC of ETH. U kunt ook BTC / NANO- en ETH / NANO-handelsparen met lagere volumes vinden op KuCoin en HitBTC.

Waar te slaan Nano

De munt heeft momenteel twee online portemonnee-opties (NanoWallet, NanoVault) en drie mobiele opties (NanoWalletCompany, Kano, NanoBlocks​.

Als u op zoek bent naar extra beveiliging, is de Ledger Nano S een andere geweldige optie.

Nano verleden, heden en toekomst

Sinds de lancering in 2015 en de re-branding begin 2018, heeft het Nano-team gezamenlijke inspanningen geleverd om hun project te ontwikkelen en de gemeenschap op de hoogte te houden van hun vorderingen. Het team van minder dan tien personen wordt geleid door Colin LeMahieu, een software-engineer met tien jaar ervaring onder zijn riem.

In maart 2018 bereikte het team een ​​belangrijke mijlpaal met de creatie van Universal Blocks. Voorheen gebruikte het project vier soorten blokken. Universele blokken consolideren deze vier typen in één bloktype. Deze mijlpaal zorgde voor verbeterde efficiëntie, meer schaalbaarheid en opende de mogelijkheid voor verschillende andere functies.

In april 2018 heeft het team zijn langetermijn opnieuw gestructureerd routekaart. De webpagina bevat grondige en steeds veranderende informatie over de ontwikkeling van Nano op vier gebieden: ervaring, acceptatie, portefeuilles en protocol.

Laatste gedachten

Nano zou heel goed een werkende oplossing kunnen bieden voor de schaalbaarheid en latentieproblemen van Bitcoin. Het zou ook het energieverbruik aanzienlijk kunnen verminderen dat het bewijs van werkmijnbouw is geworden.

Als cryptocurrency echt een levensvatbaar alternatief voor fiat-valuta wil worden, dan moeten we de problemen die Bitcoin presenteert uitroeien of verzoenen. Als Nano in de praktijk net zo goed functioneert als op papier, koop je de komende jaren misschien je pompoen gekruide latte met Nano.

Noot van de redacteur: dit artikel is bijgewerkt door Steven Buchko op 2.19.19 om de recente wijzigingen van het project weer te geven.

Aanvullende bronnen

Website

Twitter

Onenigheid

Github

Reddit

Medium