Wat is Nexus?
Nexus is een peer-to-peer-netwerk dat de snelheid, schaalbaarheid, beveiliging en toegankelijkheid van de huidige blockchain-protocollen verbetert. Het project bereikt dit voornamelijk door het gebruik van een kwantumbestendige 3D-blockchain in combinatie met communicatiesatellieten in de ruimte. Hiermee streeft Nexus-oprichter Colin Cantrell ernaar om “de decentralisatie te decentraliseren”, door deze buiten het bereik van enige overheidscontrole of mijnbouwmonopolies te houden..
Houd je hoed vast, mensen. Dit is een van de meer ambitieuze projecten die er zijn, dus laten we er meteen op ingaan.
In deze Nexus-handleiding gaan we het volgende bespreken:
- Driedimensionale ketting (3DC)
- Nexus-hardware
- Nexus Coin (NXS)
- Nexus-team & Vooruitgang
- Handel
- Waar te koop NXS
- Waar kan NXS worden opgeslagen
- Gevolgtrekking
- Aanvullende Nexus-bronnen
Driedimensionale ketting (3DC)
Nexus gebruikt niet één, niet twee, maar drie consensusmechanismen om een driedimensionale blockchain te vormen. Het team stelt dat het hebben van drie verschillende mechanismen de centralisatie van mijnwerkers vermindert en een efficiëntere schaalvergroting in de keten mogelijk maakt.
Prime kanaal
Het Prime Channel is een Proof-of-Work-kanaal. In dit kanaal zoeken mijnwerkers via trial-and-error naar 308-cijferige dichte prime-clusters. Dense prime cluster mining is ASIC-resistenter dan traditionele hash-mining. Daarom kun je, zelfs als je maar een CPU hebt, op dit kanaal minen.
Buiten cryptocurrency produceert de mining op het Prime Channel gegevens die verder kunnen worden gebruikt in priemgetalonderzoek voor kwantumfysica.
Hashing-kanaal
Het hash-kanaal is ook proof-of-work maar gebruikt Hashcash in plaats van dichte prime clusters. Dit is vergelijkbaar met het mining-algoritme van Bitcoin, behalve dat miners zoeken naar SHA-3 (met Skein) hashes, terwijl Bitcoin-miners SHA-256-hashes vinden. De Nexus-block-hashes zijn 4x zo groot als Bitcoin-block-hashes.
U moet een GPU gebruiken bij het minen op dit kanaal.
Bewijs van bezit
Het derde en laatste kanaal gebruikt Bewijs van bezit om het netwerk te beveiligen. Dit is in wezen hetzelfde als de Proof-of-Stake-consensusmethode die wordt gebruikt door munten zoals NEO. Je verdient nieuw geslagen Nexus-munten (NXS) door de munten die je al hebt vast te houden.
Vier attributen bepalen wat uw rendement zal zijn als u uw munten inzet:
- Rentetarief – Een jaarlijks percentage van uw saldo, dit is het tarief waartegen u nieuwe munten ontvangt. Dit begint bij 0,5% per jaar en loopt op tot 3,0% per jaar na 12 maanden.
- Vertrouwensgewicht – Dit is een indicatie van het vertrouwen van uw node. Het begint bij 5% maar bereikt al snel zijn 100% maximum na slechts één maand.
- Blokgewicht – Dit kenmerk wordt elke keer dat u een uitzettransactie ontvangt, opnieuw ingesteld op 0%. Het klimt dan langzaam gedurende 24 uur naar 100%. Als uw blokgewicht ooit 100% bereikt, vervalt uw Trust Key en worden al uw attributen gereset. De reset-trigger zorgt ervoor dat u continu bezig bent om het netwerk te onderhouden.
- Gewicht inzet – De waarde hiervan wordt grofweg bepaald door het gemiddelde van uw vertrouwensgewicht en blokgewicht. Hoe hoger dit is, hoe groter de kans dat u een transactie ontvangt.
Nexus-hardware
Nexus heeft een drieledig gedistribueerd telecommunicatiesysteem om het netwerk verder te decentraliseren.
Mesh-netwerken
Omdat het netwerk drie verschillende mining-mogelijkheden biedt, kan bijna iedereen over de hele wereld een node draaien en deelnemen aan netwerkbeveiliging. Alle knooppunten in een mesh-netwerk werken samen om een blok op te lossen in plaats van met elkaar te concurreren. Dit dient om netwerkgegevens meer te verspreiden dan andere systemen.
Om verder te gaan, kan Nexus gespecialiseerde antennes produceren die u kunt kopen om ook lokaal gebaseerde netwerken te beheren.
Nexus streeft naar een autonome internetinfrastructuur via een Low Earth Orbit-satellietnetwerk.
Kubus-satellieten
Nexus werkt samen met Vector Space Systems (Vector) om een Low Earth Orbit (LEO) te creëren Satellietnetwerk van knooppunten. De satellieten, in combinatie met het ground mesh-netwerk, zullen het Nexus-netwerk hosten, evenals alle gedecentraliseerde apps (DApps) die erop zijn gebouwd. Nog opmerkelijker is dat het satellietnetwerk een wereldwijd gedecentraliseerd internet biedt voor diegenen die voorheen geen toegang hadden tot hun eigen netwerk.
Grondstations
De Nexus-grondstations verbinden de mesh-netwerken op de grond met het satellietnetwerk in de ruimte. Ze voeren de uplink / downlink-bewerkingen uit, inclusief het definiëren van de route van het adres-eindpunt en caching op de grond. Ze draaien ook hun eigen exemplaar van Daemon, de softwarecomponent van het Nexus-systeem.
Nexus Coin (NXS)
De Nexus-munt (NXS) is de valuta van het netwerk. Er is geen limiet op het aantal NXS dat wordt geslagen. In plaats daarvan heeft de munt een distributieperiode van 10 jaar waarin 78 miljoen NXS worden gedistribueerd tot 23 september 2024. Na deze tijd zal het aanbod elk jaar met maximaal 3 procent toenemen via het holdingkanaal en 1 procent via het prime- en hashing-kanalen.
Knooppunten maken gemiddeld elke 50 seconden blokken en voor een NXS-transactie zijn 6 bevestigingen vereist. Momenteel kosten de meeste transacties 0,01 NXS. Zodra de 3DC echter is gebouwd en de distributie over 10 jaar is voltooid, zullen transactiekosten verdwijnen. In plaats daarvan zal het systeem de vergoedingen absorberen via inflatie.
Nexus had geen ICO (Initial Coin Offering). In plaats daarvan heeft het project een ontwikkelaarsfonds dat een kleine commissie ontvangt van mijnbeloningen. Deze commissie begon bij 1,5 procent en loopt op tot 2,5 procent over 10 jaar. Bovendien is 20 procent van de blokbeloningen bestemd voor marketing en voor de productie en lancering van het Nexus-satellietnetwerk.
Nexus-team & Vooruitgang
Colin Cantrell, ook wel bekend als Videlicet, is de oprichter en hoofdontwikkelaar van Nexus. Hij noemde het project voor het eerst Coinshield (CSD) toen hij begon in september 2014. De originele code bevatte alleen het hoofdkanaal; het team voegde het hash-kanaal toe in oktober 2014. In april 2015 veranderde het team naar Nexus, en ze voegden Proof-of-Holdings toe in juli 2015.
Naast de samenwerking met Vector op het satellietnetwerk, heeft Nexus ook de krachten gebundeld met SingularityNET om hun 3DC-architectuur te leveren aan het gedecentraliseerde AI-netwerk van het project..
In de toekomst brengt Nexus belangrijke updates uit volgens hun TAO (Tritium, Amine, Obsidian) roadmap-strategie. De releases omvatten onder meer de 3DC, mobiele portefeuilles, kwantumweerstand en het satellietnetwerk.
Nexus TAO-routekaart
Het Nexus-team werkt momenteel aan het Tritium-fase van de roadmap. Naast de introductie van Signature Chains en parallelle verwerkingskanalen, implementeert deze fase ook een Proof-of-Stake-update, Tritium Trust. Tritium Trusts bouwt voort op het huidige Nexus Proof-of-Stake-systeem met de toevoeging van een vertrouwenssleutel en een vertrouwensgewicht die uw kansen op succes bepalen.
Nexus-ontwikkelaars hebben niet aangekondigd wanneer Tritium voltooid zal zijn, maar ze geven updates consistente vooruitgang laten zien.
Wedstrijd
Nexus is misschien wel een van de meest ambitieuze projecten in de cryptocurrency-ruimte. Eerst en vooral probeert het project Bitcoin te onttronen als de beste peer-to-peer-valuta. Met het gedecentraliseerde internet dat wordt geproduceerd door zijn mesh-netwerk van satellieten, concurreert Nexus ook met Substratum.
Handel
Net als de meeste cryptomarkten was Nexus relatief rustig tot 2017. In dat jaar steeg de prijs van $ 0,026 (~ 0,000027 BTC) naar $ 3,34 (~ 0,00087 BTC) in september. Kort daarna daalde de prijs terug tot ongeveer $ 1, voordat hij omhoogschoot tot een recordhoogte van $ 13,33 (~ 0.0008 BTC) in januari 2018.
Deze aanzienlijke prijsstijging kan hoogstwaarschijnlijk worden toegeschreven aan de aankondiging van het Vector-partnerschap in combinatie met het succes van de hele markt op dat moment. Sindsdien is de prijs drastisch gedaald en bedroeg op het moment van schrijven ongeveer $ 0,30 (~ 0,000083 BTC). Nieuws over het SingularityNET-partnerschap lijkt geen effect te hebben gehad op de prijs.
Het team heeft geen roadmap met exacte datums gepubliceerd, dus het is moeilijk om prijsvoorspellingen te doen voor de nabije toekomst. Zoals bij de meeste cryptocurrency-projecten, zouden belangrijke ontwikkelingsreleases een positieve invloed op de prijs moeten hebben. Gezien de omvang van dit project, zou u het waarschijnlijk als een langetermijnstop moeten beschouwen.
Waar te koop NXS
U kunt NXS kopen op Bittrex of Binance met BTC. Als u momenteel geen BTC bezit, bekijk dan onze gids over hoe u er een kunt kopen.
Zoals eerder vermeld, kun je ook NXS verdienen door te minen. Bekijk de Nexus mijnbouwpagina om de mijnwerker te downloaden die het beste bij uw strategie past. Ter herinnering: u moet de mijne gebruiken met de Prime kanaal als u een normale CPU gebruikt, en u moet de Hashing-kanaal als u van plan bent om een speciale mijnbouwinstallatie zoals een ASIC te gebruiken.
Als je tenminste eenmaal vasthoudt 1.000 NXS, je kunt ook inzetten om extra munten te verdienen. Technisch gezien is het mogelijk om met minder dan het minimum in te zetten, hoewel u het moeilijk zult hebben om uw Trust Weight te behouden.
Waar kan NXS worden opgeslagen
Nexus heeft een officiële portemonnee voor Windows-, Mac- en Linux-desktops. Alle drie de besturingssystemen hebben een opdrachtregelinterface (CLI) portefeuilleversie, terwijl alleen Windows en Mac een gebruiksvriendelijkere grafische interfaceportefeuille hebben.
Hoewel u uw NXS op een beurs kunt houden, is het ten zeerste aan te raden om ze naar een portemonnee te verplaatsen. U kunt uw munten alleen inzetten als ze zich in een Nexus-portemonnee bevinden.
Gevolgtrekking
Nexus bouwt een nieuw type blockchain met drie afzonderlijke mechanismen om het netwerk te beveiligen. Bovendien stuurt het team knooppuntsatellieten de ruimte in om een gedecentraliseerd internet en netwerk te creëren waar geen enkele entiteit de controle over heeft. De algemene missie is om een verbeterde Bitcoin te creëren met snellere transacties, lagere kosten en minder centralisatie van mijnwerkers.
Nexus is een van de weinige projecten die daadwerkelijk kwantumresistentie en andere potentiële toekomstige problemen aanpakt. Als deze problemen zo groot worden als het team denkt te zullen, en ze hun verheven missie kunnen volbrengen, is Nexus misschien wel een van de weinige projecten die 20 jaar later nog steeds in actie zijn..
Noot van de redacteur: dit artikel is op 2.11.19 bijgewerkt door Steven Buchko om de recente wijzigingen van het project weer te geven.