Wat is Siacoin?
Siacoin, of kortweg Sia, biedt een gedecentraliseerde cloudopslagoptie die concurreert met gecentraliseerde oudere concurrenten zoals DropBox, Amazon, Apple en Microsoft. Met Sia kan iedereen versleutelde opslag hosten of openen via het platform, en alle contracten, opslagbewijzen en transacties zijn verifieerbaar met behulp van het openbare grootboek van de blockchain..
Herinner je je die oude Apple-marketingcampagne nog toen de iPhone nog in de kinderschoenen stond en de rage van de app store in volle gang was? “Daar is een app voor.” Nou, blockchain heeft de wereld op zijn kop gezet met zijn eigen stijgende populariteit, en naarmate use-cases en adoptie in overvloed aanwezig zijn, zou een soortgelijke mantra kunnen klinken: daar is een crypto voor.
Het lijkt er inderdaad op dat ontwikkelingsteams crypto naar elke bestaande industrie pushen die mogelijk een use-case voor blockchain heeft. We hebben er al een paar besproken, die projecten met daadwerkelijke, werkende services. En we zullen er een dieper ingaan in deze gids. In deze Siacoin-gids kijken we naar:
- Hoe werkt Siacoin?
- Waarom Sia?
- Siacoin-team en concurrenten
- Handelsgeschiedenis
- Waar te koop en op te slaan SC
- Siacoin-routekaart
- Laatste gedachten
- Aanvullende Siacoin-bronnen
Hoe werkt Siacoin?
Op fundamenteel niveau neemt Sia cloudopslag uit de handen van monolithische providers en geeft deze weer in handen van individuen. Hierdoor ontstaat een peer-to-peer-opslagecosysteem waarmee iedereen de vrije ruimte op de harde schijf kan verhuren of gebruiken.
Sia-transacties
Alle services op het netwerk ontvangen Siacoin (SC) -betalingen. En alle transacties in het Sia-ecosysteem worden beveiligd door middel van archiveringscontracten en opslagbewijzen.
Opslag-ecosysteem
Het platform van Sia bestaat uit zowel providers (hosts) als klanten (gebruikers). Via het platform vragen gebruikers opslagruimte van hosts en worden de hosts gecompenseerd voor hun diensten in Siacoin.
Het ecosysteem biedt flexibele opslagmogelijkheden en is grotendeels vrijemarktgestuurd. Aanbieders kunnen hun eigen prijzen bepalen, reclame maken voor hun betrouwbaarheidsniveau en normen stellen voor boetes voor het geval er problemen optreden bij de opslag (zoals verloren bestanden). Bovendien kunnen ze ervoor kiezen om opslag van een klant te weigeren als ze zich niet op hun gemak voelen bij de aard van de gegevens van die klant (bijv. Gevoelig, illegaal of ethisch twijfelachtig materiaal).
Sia is een vrijemarktecosysteem.
Klanten hebben ook een reeks beschermingsmaatregelen om hun eigen belangen te beschermen. Ze hebben de mogelijkheid om kopieën van hun gegevens over meerdere providers te splitsen om de bestandsbeveiliging en terughaalbaarheid te garanderen. Als een provider bijvoorbeeld het bestand van een klant kwijtraakt of gewoon weigert het vrij te geven, kan de klant zijn bestanden nog steeds ophalen uit de opslag van een andere provider. Beide partijen kunnen ook contractuele boetes overeenkomen die een aanbieder oploopt als ze geen bewijs van opslag kunnen overleggen.
Klanten hebben de mogelijkheid om providers te belonen met uptime-incentives bovenop de opslagkosten. Met deze betalingen stimuleren klanten providers om meer aandacht te besteden aan hun behoeften, wat betekent dat ze sneller documenten uploaden, beter onderhoud bieden om verzoeken te verwerken, enz..
Contracten indienen
Wanneer een klant en een aanbieder zaken willen doen, komen zij overeen om een dossier contract. Terwijl de harde schijf van een provider alle gegevens opslaat, bewaart de blockchain van Sia de contracten voor deze regelingen.
Deze dossiercontracten bepalen de voorwaarden van een opslagovereenkomst en zorgen ervoor dat beide partijen hun zaken dienovereenkomstig uitvoeren. Aangezien het contract is opgeslagen in het blockchain-grootboek, is de oorspronkelijke regeling verifieerbaar en onveranderlijk zodra deze bij het netwerk is ingediend.
Zoals we hierboven hebben besproken, zijn contractuele voorwaarden flexibel op basis van de omstandigheden. Als een klant bereid is betrouwbaarheid op te offeren voor betaalbaarheid, is dat binnen zijn recht. Als een provider meer wil vragen voor het opslaan van grote hoeveelheden gegevens, en de klant gaat akkoord met de voorwaarden van het contract, het zij zo. Gebruikers op het platform moeten hun eigen leverancierskeuzes bepalen op basis van de reputatie en opslagvereisten van een host. Evenzo moet een aanbieder beoordelen of ze een klant al dan niet kunnen huisvesten op basis van de behoeften en eisen van die klant.
De blockchain van Sia houdt alle bestandscontracten van het netwerk bij.
Toch voegen bestandscontracten een hoognodige beveiligingslaag toe aan het netwerk. Ze bepalen de duur van een overeenkomst, hoe vaak een aanbieder een opslagbewijs moet overleggen en een overeengekomen uitbetaling.
Wanneer u als klant een contract aanmaakt, uploadt u een saldo van Siacoin in het contract voor toekomstige betalingen. Dus wanneer u een document uploadt voor opslag, wordt een deel van het geld van dit saldo overgemaakt naar de host. Als u niet al uw saldo gebruikt en de voorwaarden van een contract eindigen, keren de resterende munten terug naar uw portemonnee.
Bewijs van opslag
Sia implementeert opslagbewijs om klanten te beschermen tegen frauduleuze of kwaadwillende providers. Om een betaling te ontvangen, moet een provider een bepaald aantal bewijzen aan het netwerk overleggen binnen de termijnen die zijn gespecificeerd in de voorwaarden van het dossiercontract.
Als een aanbieder binnen dat tijdsbestek geen bewijs van opslag levert, wordt de juiste betaling naar een gemist bewijsadres totdat het bewijs is geleverd. En de aanbieder kan een boete krijgen voor hun nalatigheid. Als een aanbieder te veel bewijs van opslagmandaten mist, kan het contract volledig worden beëindigd.
Wanneer een aanbieder echter met succes het bewijs van opslag levert, kent het contract betaling toe aan een geldig bewijsadres. Er moet aan een aantal bestedingsvoorwaarden worden voldaan voordat een provider toegang kan krijgen tot deze munten, inclusief netwerkhandtekeningen en tijdvergrendelingen.
Waarom Sia?
Het platform van Sia biedt een aantal voordelen in vergelijking met traditionele cloudopslagdiensten.
- Privacy: Alle gegevens die op het netwerk van Sia worden verwerkt, zijn gecodeerd. Tenzij een provider de privésleutel van de gegevens heeft, hebben ze geen toegang tot uw bestanden, wat betekent dat u altijd de volledige eigendom / controle heeft over alle materialen die u vastlegt. Volgens traditionele modellen hebben de bedrijven die cloudopslag hosten volledige toegang tot alle gegevens die u aan hun servers overdraagt.
- Betaalbaarheid: Siacoin biedt flexibele, marktgestuurde prijsopties voor zijn gebruikers. Er is geen one-size-fits-all-optie waaruit klanten kunnen kiezen. Zo kost 1 TB aan gegevensopslag met Sia slechts $ 2 per maand, vergeleken met de services van Amazon, die $ 23 per maand kosten..
- Veiligheid: Nogmaals, alle gegevens op Sia worden gecodeerd en verwerkt via een gedecentraliseerd netwerk, waardoor uw materiaal wordt beschermd tegen de kwetsbaarheden van een gecentraliseerd systeem. Bovendien biedt Sia redundante opslag. Bij het splitsen van documenten tussen meerdere providers, beschermt Sia klantgegevens tegen een enkel storingspunt.
Kostenvergelijking tussen Sia en andere populaire providers
Siacoin-team en concurrenten
Sia is een project onder Nebulous, Inc. dat begon in 2015. In tegenstelling tot de meeste andere altcoins, had Sia geen pre-mine en geen ICO. In plaats daarvan heeft het bedrijf geld ingezameld van First Star Ventures, Fenbushi Capital en anderen.
Het in Boston gevestigde team wordt geleid door medeoprichters David Vorick en Luke Champine. Het paar is jong en studeerde slechts vijf jaar geleden af aan het Rensselaer Polytechnic Institute.
Wedstrijd
Er is geen tekort aan gedecentraliseerde opslagsystemen in de blockchain-industrie. Een concurrent, Filecoin, had een van de grootste ICO’s en haalde $ 257 miljoen op. Ze hebben echter nog geen product uitgebracht.
Siacoin concurreert ook met Storj en MaidSafe. Sia en Storj benaderen gedecentraliseerde opslag met vergelijkbare strategieën. Sia werkt echter op zijn eigen blockchain, terwijl Storj een ERC20 op Ethereum is. Momenteel heeft SC de hoogste marktkapitalisatie van alle concurrenten.
Handelsgeschiedenis
De Siacoin-prijs heeft voor het grootste deel de algemene markt gevolgd. Het heeft drie belangrijke sprongen in zijn geschiedenis gehad.
De eerste vond plaats in het midden van 2016, toen de prijs in minder dan twee maanden met 1150% steeg. Het nieuws over de aanstaande v1.0-release in juni 2016 veroorzaakte hoogstwaarschijnlijk deze groeispurt. Daarna viel SC voor de rest van 2016 en begin 2017.
De volgende reeks zinvolle prijsacties was in mei / juni 2017. Deze beweging volgde direct op een bedrijfsupdate gevuld met positief nieuws waaronder de publicatie van een roadmap. Half juni bereikte de SC-prijs zijn hoogste BTC-record van 0,00000843 BTC.
De meest recente prijsstijging in SC viel samen met de bullrun van 2017, waarin het een all-time USD-prijs van $ 0,10 bereikte. Zoals de meeste crypto-activa, werd Siacoin hard geraakt in de correctie van 2018. Het lijkt momenteel enige ondersteuning te hebben gevonden rond $ 0,002 (0,00000062 BTC).
Met een product dat al op de markt is, heeft een verhoogde acceptatie het meest directe effect op de prijs. Een paar belangrijke aankondigingen van het partnerschap kunnen ook helpen. Als prestaties uit het verleden echter een indicator zijn voor toekomstige resultaten, kan het een marktomslag vergen om deze munt in beweging te krijgen.
Waar te koop en op te slaan SC
U kunt Siacoin kopen in BTC- of ETH-handelsparen van Binance en Bittrex. De eerste huisvest het grootste deel van de SC-handel met ongeveer 25 procent van het dagelijkse volume.
Je hebt ook mijnbouw als een andere methode om wat SC te verkrijgen. Uw twee belangrijkste opties voor SC-mijnpools zijn Luxor en SiaMining.
Er zijn twee soorten wallets beschikbaar gesteld door het Sia-team. De eerste, Sia Daemon, is een opdrachtregelinterface (CLI) -portemonnee die beschikbaar is op Mac, Windows en Linux. Als u niet technisch onderlegd bent, moet u deze portemonnee vermijden. De tweede portemonnee is Sia UI. Deze grafische gebruikersinterface (GUI) portemonnee is gemakkelijker te gebruiken dan Sia Daemon.
Siacoin-routekaart
De roadmap van Siacoin is openbaar beschikbaar, zodat u op de hoogte blijft van alles waaraan ze momenteel werken. Op dit moment wil het team op korte termijn hun gebruikersinterface volledig herzien en ondersteuning voor videostreaming toevoegen.
Op middellange tot lange termijn zijn ze van plan om:
- Eenvoudig delen van bestanden toevoegen (binnen en buiten het Sia-netwerk)
- Ondersteuning voor grotere bestanden (>10 TB) en kleine bestanden (~ 100 kB)
- Schakel bestandsherstel in via wallet seed
- Creëer mobiele portemonnees en lichtclients
- Veel, veel meer
Laatste gedachten
Siacoin is een verfrissend project in een ruimte vol beloften, vapourware en onbewezen producten. Het Sia-team heeft eigenlijk een product waar je vandaag toegang toe hebt, en hoewel er nog ruimte is voor verbetering, zoals de roadmap suggereert, is de service nog steeds actief.
Verder biedt Sia een meer flexibele opslagoptie voor zijn gebruikers in vergelijking met andere cloudopslagproviders. Het peer-to-peer-ecosysteem is rechtstreeks in lijn met het gedecentraliseerde, bevrijdende karakter van blockchain-technologie. Het eindspel van het project “is om de opslaglaag van het gedecentraliseerde internet te worden, privacy en redundantie te waarborgen door middel van decentralisatie en bestaande aanbieders van cloudopslag volledig te vervangen.”
Dus als Sia – en blockchain – volwassen worden, zullen we zien of het de tussenpersoon kan uitschakelen en het langetermijndoel kan bereiken als de nieuwe industriestandaard voor cloudopslag.
Noot van de redacteur: dit artikel is op 2.14.19 bijgewerkt door Steven Buchko om de recente wijzigingen van het project weer te geven.