Wat is stellair?

Stellar adverteert zichzelf als een open source, gedistribueerd betalingsinfrastructuur, gebaseerd op het uitgangspunt dat de internationale gemeenschap “een wereldwijd financieel netwerk nodig heeft dat voor iedereen openstaat”. Het project voorziet in deze behoefte door individuen, instellingen en betalingssystemen via zijn platform met elkaar te verbinden.

Hiermee wil het Stellar-team geldtransacties goedkoper, sneller en betrouwbaarder maken dan onder de huidige systemen. Bovendien verbindt hun protocol mensen van over de hele wereld door efficiëntere grensoverschrijdende betalingen mogelijk te maken.

In deze gids gaan we in op alle details, waaronder:

Hoe werkt Stellar?

Net als (bijna) alle andere cryptocurrencies, draagt ​​Stellar dat mooie modewoord dat het kenmerk is geworden van blockchain-technologie: decentralisatie. Het netwerk draait op een web van gedecentraliseerde servers die worden ondersteund door een internationaal consortium van individuen en entiteiten. Deze servers ondersteunen het gedistribueerde grootboek dat de gegevens en transacties van het netwerk bijhoudt.

In de praktijk functioneert het Stellar-protocol als een meer inclusieve, flexibelere PayPal. Om het te gebruiken, moet u geld uploaden naar een anker op het netwerk. Net als bij een bank of PayPal, houdt dit anker uw geld vast en geeft het in plaats daarvan krediet aan uw virtuele portemonnee.

anker

Stellaire ankers

U vraagt ​​zich misschien af ​​waarom u in de eerste plaats debet moet inwisselen voor krediet met een anker. Nou, ankers dienen als een brug voor een bepaalde valuta en het Stellar-netwerk. Met de swap kunt u uw geld formeel omzetten in het openbare grootboek van Stellar.

Deze integratie betekent dat u direct geld over het netwerk kunt verzenden zonder te hoeven wachten op een bankoverschrijving, zoals bij PayPal. Het stroomlijnt ook grensoverschrijdende betalingen. Stel dat u geld wilde sturen naar uw arme expatbroer die in Frankrijk woont. U zou uw gecrediteerde USD-saldo gebruiken om hem via het Stellar-netwerk over te schrijven. Stellar zou dan automatisch de USD naar EUR omrekenen met de laagste wisselkoers, en het omgeruilde bedrag in EUR zou op de rekening van uw broer worden gecrediteerd. Na ontvangst van de overschrijving kan hij het geld opnemen van een anker dat de EUR ondersteunt en zijn Boheemse levensstijl voortzetten.

Voorbeeld uitwisseling van stellaire lumen

Voorbeeld uitwisseling van stellaire lumen

Gedistribueerde uitwisseling

Stellar biedt u ook de mogelijkheid om wisselorders in het grootboek te plaatsen om andere valuta te kopen of verkopen. Alle tarieven worden vooraf bepaald door de persoon die de bestelling plaatst, dus ze zijn niet onderworpen aan de automatische wisselkoers die Stellar toepast op persoonlijke overschrijvingen.

Als u bijvoorbeeld GBP voor EUR wilt omwisselen, plaatst u een bestelling in het orderboek van Stellar. Die bestelling komt dan op de wereldmarkt, die u ook kunt raadplegen om te zien hoe uw bestelling het doet ten opzichte van soortgelijke. Merk op dat deze uitwisseling niet beperkt is tot alleen fiat-valuta. Het bevat ook cryptocurrency en fiat-handelsparen.

Transacties in meerdere valuta’s

Zoals we eerder hebben opgemerkt, stelt Stellar u in staat om vrijelijk geld over de grenzen te sturen zonder het gedoe van formele bankprocedures of het wisselen van valuta.

Om dit te bereiken, doet het netwerk een van de volgende drie dingen wanneer u een valutaoverdracht aanvraagt:

  • Stellar converteert het geld met een eerder bod in zijn orderboek en faciliteert automatisch de uitwisseling.
  • Stellar gebruikt Lumens (XLM), zijn munt, als tussenpersoon voor de uitwisseling. Het converteert het geld van valuta A naar Lumens op de wereldmarkt, en vervolgens neemt het die Lumens en converteert ze naar valuta B voor de gebruiker die dit geld ontvangt.
  • Als er geen handelsparen zijn in de uitwisseling voor de twee valuta’s, zoekt Stellar naar aanbiedingen op het netwerk die zullen leiden tot een kettingconversie in de gewenste valuta (bijv. USD naar EUR, EUR naar GBP, BGP naar AUD, AUD naar JPY ).

Dit uitwisselingsproces voor meerdere valuta’s is behoorlijk ingenieus en biedt gebruikers een flexibele benadering om gemakkelijk valuta op internationale schaal te wisselen.

Stellair team

Jed McCaleb is het gezicht van Stellar. Eerder creëerde hij de beruchte Mt. Gox, hoewel hij niet langer betrokken was tijdens de hack van meer dan $ 450 miljoen. Daarna vond hij Ripple, de meest opvallende concurrent van Stellar. In 2013 verliet hij Ripple vanwege verschillen in ideologie tegen de rest van het leiderschapsteam. Kort daarna begon hij met Stellar.

Stellar heeft een van de meest indrukwekkende adviesraden van elk ander project in de cryptocurrency-ruimte. De lijst bevat Patrick Collison (Stripe CEO), Matt Mullenweg (WordPress Founder), Naval Ravikant (AngelList Founder) en Sam Altman (Y Combinator President).

XLM-handelsgeschiedenis

XLM heeft op zijn zachtst gezegd een interessante handelsgeschiedenis gehad. De munt kende eind 2014 een waardestijging van ongeveer 5x. Die aanloop was echter van korte duur en de prijs daalde langzaam gedurende heel 2015, 2016 en zelfs begin 2017..

Pas in mei 2017 begonnen de zaken echt om te draaien voor de medaille. Die maand schoot de prijs omhoog van $ 0,00547 (~ 0,00000363 BTC) naar iets meer dan $ 0,047 (~ 0,0000283 BTC) in vier dagen. Het is niet precies duidelijk wat deze monumentale sprong veroorzaakte. Het kan een recente airdrop zijn geweest die het team organiseerde, meer mensen die leerden om te projecteren, of gewoon typische markt-shenanigans.

Na de stijging van begin mei volgde de XLM-prijs min of meer de rest van de markt. Het groeide in januari 2018 tot een recordhoogte van meer dan $ 0,91 (~ 0,000061 BTC) en daalde voor de rest van dat jaar. Dat gezegd hebbende, heeft XLM de bearmarkt aanzienlijk beter doorstaan ​​dan de meeste andere altcoins. In feite heeft het slechts ongeveer 50 procent van zijn BTC-waarde verloren, terwijl veel andere munten meer dan 90 hebben verloren.

De toevoeging van meer ankers, partners en (uiteraard) gebruikers zou allemaal een positieve invloed moeten hebben op de prijs.

Waar XLM kopen

Stellar Lumens handelt onder zowel de XLM- als de STR-ticker. Het Stellar-team veranderde de ticker een tijdje geleden van STR naar XLM, maar sommige uitwisselingen, zoals Poloniex, hebben niet de moeite genomen om het te veranderen.

Bittrex, Poloniex en Binance zijn goed voor een groot deel van het handelsvolume van XLM. Binance en Bittrex ondersteunen zowel ETH- als BTC-handelsparen, terwijl Poloniex alleen BTC, USDT en USDC ondersteunt.

Als je XLM met USD of EUR wilt kopen, is het de moeite waard om naar Kraken te kijken.

Waar XLM opslaan

De meeste wallets die worden gebruikt om XLM op te slaan, zijn XLM-specifiek of bestaan ​​binnen het netwerk van Stellar voor gebruik met zijn wereldwijde marktplaats. Bolwerk, is bijvoorbeeld de gedistribueerde uitwisseling ingebouwd in het systeem van Stellar, en StellarTerm is een klant waarmee u toegang krijgt tot de gedistribueerde beurs om te handelen of geld te verzenden. Het Stellar-team heeft ook een desktopclient gemaakt die specifiek is voor de XLM-valuta.

Als u op zoek bent naar een niet-Stellar-exclusieve portemonnee, is de Ledger Nano S waarschijnlijk de veiligste gok, maar als u deze hardware-portemonnee niet heeft, kunt u kijken sterrenkijker, Papaja, en Saza.

In een recente promotiestunt heeft Blockchain ondersteuning voor XLM toegevoegd en $ 25 aan XLM weggegeven toen je je identiteit verifieerde.

XLM Wallet-opties

XLM Wallet-opties

Stellaire routekaart

Stellar heeft geen concrete roadmap op hun website, maar ze houden er wel een regelmatig bij blog.

In deze blog plaatsen ze maandelijkse overzichten van de grootste ontwikkelingen van die maand. Voor de verzameling van oktober 2017, Ze herhaalden bijvoorbeeld hun partnerschappen met IBM en KlickEx voor grensoverschrijdende betalingen. Ze hebben ook partnerschappen gesloten met Remitr, MSewa Software Solutions, PesaChoice en Chaneum ICO Advisory Services.

In de trant van ICO’s, de Stellar-team gelooft dat hun netwerk ideaal zou zijn om toezicht te houden op ICO’s en fondsenwerving voor het opstarten van blockchain. Er zijn sterke argumenten voor de flexibiliteit die het netwerk van Stellar biedt voor startende ondernemingen, aangezien het een groot aantal opties voor cryptocurrency en fiat-betalingen zou kunnen vergemakkelijken..

Zoals hierboven vermeld, werkte Stellar in november 2018 samen met de Blockchain-portemonnee-provider. De samenwerking omvat de integratie van XLM-ondersteuning in Blockchain en het uitzenden van maximaal 500 miljoen XLM naar Blockchain-gebruikers..

Laatste gedachten

Als Ripple (XRP) is gebouwd voor financiële instellingen en bankreuzen, dan gaat Stellar Lumens aan het werk voor de gewone man. Het heeft het potentieel om de manier waarop we peer-to-peer-transacties op wereldwijde schaal verwerken, te vernieuwen.

Door zijn veelzijdigheid en gebruiksscenario’s functioneert het als een financieel Zwitsers zakmes. Met Stellar kunt u microbetalingen met nominale kosten afhandelen, overmakingen verzenden zonder u zorgen te hoeven maken over het wisselen van valuta of bankoverschrijvingen, en betalingen in realtime afrekenen (2-5 seconden).

XLMuses

Enkele van de sterke punten van Stellar

Als de partnerschappen van IBM en KlickEx niet genoeg waren om indruk op u te maken, zijn Deloitte, Parkway Projects en Tempo begonnen met het bouwen van services op het netwerk van Stellar.

Tussen deze bedrijven die Stellar gebruiken voor acceptatie in de echte wereld, zijn officiële partnerschappen en de visie die Stellar heeft voor de toekomst van het wisselen van valuta, zijn we verheugd om te zien wat de komende jaren in petto hebben voor de leek Ripple. We zullen je niet vertellen om je geld erin te stoppen, maar het is de moeite waard om het te leren kennen.

Noot van de uitgever: dit artikel is op 1.10.2019 bijgewerkt door Steven Buchko om de recente wijzigingen van het project weer te geven.

Extra geweldige bronnen

Website

Twitter

Github

Reddit

Blog