The Art, It Is a-Changin ‘
Blockchain-technologie heeft een duik genomen in de high-end kunstwereld door authenticiteitsverificatie en kunstgeschiedenis. Het begint echter ook het kunstcreatieproces te beïnvloeden. Blockchain bevordert nieuwe genres en opent de deuren voor aspirant-artiesten op klassieke gedecentraliseerde wijze.
In dit artikel onderzoeken we vijf verschillende manieren waarop blockchain-technologie de kunstcreatie beïnvloedt en waarom het een goede zaak is voor makers overal ter wereld.
Blockchain-technologie maakt meer digitale kunst mogelijk
Met behulp van tokenized assets op de blockchain hebben digitale artiesten nu een manier om schaarste aan hun kunstwerken te brengen. Historisch gezien is digitale kunst voor iedereen relatief gemakkelijk geweest om voor eigen gewin te plagiaat. Omdat kopieën vaak de markt overspoelen, hebben kunstenaars moeite hun werken te verkopen voor een prijs die de werkelijke waarde weerspiegelt.
De oplossing is eenvoudig: tokenize elk stuk met een certificaat van echtheid. Als artiest stelt u gewoon in hoeveel replicaties u wilt hebben en maakt u een overeenkomstig aantal tokens. Als je de kunst verkoopt, geef je het token door als bewijs. Hoewel iemand uw kunstwerk nog steeds zou kunnen kopiëren, zonder het authenticiteitstoken, verliest het zijn waarde.
Met projecten zoals Anime Coin kunt u uw afbeeldingen rechtstreeks uploaden naar de blockchain van het platform en de beschikbare hoeveelheid instellen. Bovendien kunt u uw kunstwerken rechtstreeks op de gedecentraliseerde centrale van ANIM verkopen, waardoor dure tussenpersonen in het proces worden vermeden.
Blockchain-technologie geeft digitale kunstenaars eindelijk een manier om hun kunstwerken net zo effectief te verkopen als die in de fysieke ruimte. Deze toename van het genereren van inkomsten zou moeten leiden tot een toename van het aantal kunstenaars dat digitale werken produceert.
Collectibles zijn cool (alweer)
Herinner je je de populariteit van Beanie Babies in de jaren 90 nog? Hoe zit het met Pokemon-kaarten? Voel je je al nostalgisch? Hoewel die verzamelobjecten uit de boot zijn gevallen, heeft blockchain-technologie een heropleving van de belangstelling voor zeldzame verzamelobjecten opgeleverd.
Het meest opvallende was dat CryptoKitties eind 2017 de cryptocurrency-scene binnenkwam en snel genoeg grip kreeg om ernstige congestie op het Ethereum-netwerk te veroorzaken. Deze digitale dieren bestaan op de blockchain en kunnen worden gekocht, verkocht of zelfs gefokt. Net als bij de verzamelobjecten uit de jaren 90, heeft elke CryptoKitty een zekere mate van zeldzaamheid die (geen woordspeling bedoeld) geldwaarde voortbrengt.
Deze verzamelobjecten zijn ook niet alleen voor kleine investeerders. De duurste CryptoKitty werd verkocht voor meer dan $ 100.000, terwijl Rare Pepe-kaarten, een andere vorm van op blockchain gebaseerde verzamelobjecten, consequent prijskaartjes van duizend dollar ophaalden.
Blockchain-technologie vervaagt de grenzen tussen kunstgenres
Verschillende kunstenaars gebruiken blockchain-technologie om schijnbaar niet-verbonden kunstgebieden samen te voegen. Ze verbinden de digitale en fysieke ruimtes op manieren die voorheen ondenkbaar waren. Plantoids en IAMA Coin zijn twee voorbeelden van dit fenomeen.
Plantoïden zijn robotinstallaties die zijn ontworpen om op bloemen te lijken. Het autonome kunstwerk overleeft van Bitcoin-donaties en slaat zijn ‘DNA’ op het Ethereum-netwerk op als een slim contract. Zodra de donaties van een plantoïde een bepaalde drempel bereiken, doet hij een bod aan de makers om de volgende plantoïde langs zijn genetische lijn te produceren. De artiest die het bod wint, moet de DNA-regels volgen om zijn Bitcoin-betaling te ontvangen.
IAMA-munt is een van de meest interessante kunstprojecten in de ruimte. Gemaakt door de wereldberoemde kunstenaar Kevin Abosch, bestaat IAMA Coin uit 100 fysieke kunstwerken die zijn getokeniseerd op de Ethereum-blockchain. De twist: Abosch heeft zijn bloed gebruikt om elk kunstwerk te voorzien van het adres van het bijbehorende slimme contract.
Art Creation werkt steeds meer samen
Door het open karakter van blockchaintechnologie wordt de kunstproductie ook meer gedecentraliseerd. Blockchain stelt artiesten in staat om gemakkelijker samen te werken aan een enkel project. En ze hoeven nooit in dezelfde kamer te zijn of elkaar zelfs maar te kennen om dat te doen.
Het Scarab-experiment maakt één kunstwerk met duizend inzendingen van kunstenaars over de hele wereld. Het experiment bereikt dit door middel van kunstmatige intelligentie (AI) beeldverwerking. Als u bijdraagt aan het project, ontvangt u een Scarabee-token. Deze tokens zijn verhandelbaar op de blockchain van de tegenpartij en geven u stemrecht op welke inzendingen in de installatie zijn opgenomen.
Amateurkunstenaars verdienen geld met hun kunstwerken via blockchain
Voorheen was het voor een amateurkunstenaar bijna onmogelijk om geld te verdienen met hun vroege werk. Exorbitante vergoedingen en marktinefficiënties betekenden dat kunstenaars hoge prijskaartjes moesten stellen voor hun werk – iets dat beginners niet met succes kunnen doen. Met de opkomst van gedecentraliseerde marktplaatsen is dit niet langer het geval.
Met behulp van een gedecentraliseerde kunstgalerie kunnen amateurkunstenaars hun kunst tegen een redelijke prijs aanbieden zonder zich zorgen te hoeven maken dat vergoedingen het grootste deel van hun winst opeten.
Hoewel het een specifieke vorm van kunst is, zijn Curio Cards een goed voorbeeld van deze nieuwe trend. Curiosa kaarten zijn digitale kaarten en GIF’s die u rechtstreeks bij Ethereum koopt. Honderd procent van de verkopen op het platform gaat naar de artiest – er is geen tussenpersoon die een vergoeding vraagt.
Bovendien betaalt Slothicorn amateurkunstenaars een basisinkomen in cryptocurrency om hen te helpen beginnen. Dien gewoon uw stuk in bij de Slothicorn Steemit account, en u ontvangt een kleine hoeveelheid cryptovaluta voor uw moeite.
Met de verlaagde toetredingsdrempels tot de kunstwereld, zouden we een stormloop van nieuwkomers moeten zien die naam willen maken.
Laatste gedachten
Dankzij blockchain-technologie is het creëren en inkomsten genereren van kunst nog nooit zo eenvoudig geweest. Het smeedt nieuwe genres, opent de digitale kunstwereld en geeft beginners de ondersteuning die ze nodig hebben wanneer ze net beginnen.
Met de hoeveelheid creativiteit in de kunstindustrie, zal het interessant zijn om te zien hoe het blijft evolueren en de blockchain opneemt in toekomstige werken.