Freelancen is een uitstekend startpunt voor de discussie over de impact van technologie op de evolutie van een zeer actieve en ondernemende microkosmos binnen het grote professionele personeelsbestand.

Tien jaar geleden werd freelancen gezien als een soort eiland van buitenbeentjes – mensen die anders uitgesloten waren van het grotere personeelsbestand, hetzij door beroepskwalificaties, geografische locatie of discriminatie zoals tatoeage-hoezen, of die gekke weinigen die besloten om hun eigen bedrijf.

Tegenwoordig heeft het bloeiende freelancen-ecosysteem de traditionele professionele route door elkaar geschud.

In plaats van te werken in het plaatselijke restaurant of de bar, kiezen studenten ervoor om geld te verdienen met hun ontluikende professionele vaardigheden door webinhoud te programmeren of te schrijven voor $ 20- $ 45 per uur. Het is geen schok dat velen van begin twintig op de Digital Nomad Rocketship en de wereld rondreizen en een heel jaarsalaris verdienen in hun eigen tempo en uren.

Een studie uit 2017 van Upwork en Freelancers Union schat dat 57,3 miljoen Amerikanen (ongeveer 36% van de Amerikaanse beroepsbevolking) in een bepaalde hoedanigheid freelancen en elk jaar $ 1,4 biljoen aan de economie toevoegen, een sprong van bijna 30% sinds 2016.

Door dit huidige groeipercentage te extrapoleren, komt het grootste deel van de VS tegen 2027 in het freelancespectrum.

Bekwame professionals betreden de freelance-economie om de klappen van de post-gentrificeerde huur in San Francisco en New York City te verzachten, zo niet om op zijn minst een paar extra dollars te verdienen van $ 65- $ 150 + / uur.

Internetbewuste werkzoekenden over de hele wereld kunnen ook een veel hoger loon verdienen in vergelijking met hun autochtone loon. Neem het moederland van deze schrijver, Bulgarije, waar het maandelijks minimumloon ongeveer $ 290 USD (235,20 EUR) bedraagt. Een eenvoudig webcontent-optreden met een gemiddelde van ongeveer $ 15 / uur op een typische 8-urige werkdag brengt deze werknemer op 12x het minimumloon op $ 3.600 / maand (2.900 EUR). Dat zijn er veel shkembe chorba en Kamenitza-bier.

63% van de freelancers verklaarde dat ze freelancen naar keuze, een sprong van 18% van 2014 naar 2017. Bovendien merkte 63% van de freelancers op dat ze de voorkeur geven aan de zekerheid van een gediversifieerde portefeuille van klanten in plaats van een enkele werkgever.

Upwork infographic

Afbeelding van Upwork

De opkomst van de freelance-economie en de seismische verschuiving van talent hebben geleid tot tussenpersonen die in staat zijn om een ​​absolute moord te plegen door freelancers en klanten te verbinden.

Tussenpersonen zoals Upwork, Toptal en Fiverr fungeren als talentenmarktplaatsen, escrow-agenten om betalingen vrij te geven wanneer de freelancers en klanten het onderling eens zijn over de voltooiing van het werk, en als een soort zoekmachine om de ‘best beoordeelde’ freelancers bovenaan te plaatsen van de nieuwe vacaturesuggesties.

Upwork: Target Practice voor Blockchain-startups

Laten we, om deze kans in perspectief te plaatsen, eens kijken naar Upwork, een van ‘s werelds populairste freelancingsplatforms.

Upwork startpagina

Upwork’s homepage.

Upwork zoals we het nu kennen, ontstond in 2015 als een rebranding uit de fusie van Elance (opgericht in 1999) en Odesk (opgericht in 2003). Met een geschatte over 9 miljoen geregistreerde gebruikers (veel minder actief) in 180 landen met meer dan $ 1 miljard aan jaarlijkse freelancerfacturen, wordt Upwork grotendeels beschouwd als een pionier van de freelance-economie.

Upwork is een uitstekende doelgroep voor blockchain-startups omdat het heeft kunnen bereiken wat maar weinig freelanceplatforms niet hebben gedaan: een vertrouwd platform creëren met een bruisend ecosysteem van actieve en tevreden gebruikers. Voor elk Upwork zijn er tientallen vreselijke en oplichterijplatforms die hogere kosten in rekening brengen zonder bijna dezelfde ervaring te bieden als Upwork.

Upwork treedt op als tussenpersoon en escrow-agent en brengt freelancers een vergoeding in rekening voor elke transactie (20% tot $ 500, 10% van $ 500 tot $ 10.000, 5% $ 10.000 +, en klanten betalen verwerkingskosten van 2,75%.) Upwork verdient een geschatte omzet van ongeveer $ 68.826.417 per jaar, waarvan het merendeel afkomstig is van deze vergoedingen.

Een enkele gebruiker die $ 65.000 / jaar verdient van meerdere klanten op de Upwork, verdient Upwork overal van $ 3.250 tot $ 13.000 per jaar met heel weinig onderhoud – niet te armzalig voor een algoritme!

Al het menselijke onderhoud dat nodig is voor bemiddeling en klantenondersteuning gebeurt via chat via het ondersteunend personeel van Upwork, dat hoogstwaarschijnlijk een netwerk is van goedkope virtuele assistenten met scripts van over de hele wereld.

Duizenden fulltime freelancers met actieve roosters van klanten en gestage werkstromen zullen Upwork graag bedanken voor het op weg helpen van hun reis. Het platform presenteert een utopie voor ambitieus, bekwaam talent met een voorliefde om hun levensonderhoud volledig te benutten, hun eigen uren en contractvoorwaarden vast te stellen en te werken waar ze maar willen – of dat nu op een strand in Thailand is of in de coffeeshop in de straat van Mom’s huis.

Helaas is alles wat blinkt niet goud. Duizenden freelancers die het volle gewicht van hun levensonderhoud op het platform zetten, hebben geklaagd over het feit dat de vloer onder hen vandaan werd getrokken door oneerlijke accountbevriezingen, reputatie-vernietigende negatieve feedback van slechte Apple-klanten, evenals notoir slecht Klantenservice.

Zelfs een prettige ervaring met Upwork is geen garantie voor loyaliteit. Freelancen is niet zonder kosten. Huur, eten, ziektekostenverzekering, co-working spaces, vliegtickets en de ondeugden die gepaard gaan met een in wezen zelfvernietigend carrièrepad kloppen.

Met freelancen komt ook de onmiddellijke dreiging dat een van uw kernklanten erdoor valt, waardoor u naar de stijgende vaste uitgaven staart en klautert om het verschil te maken.

Op een gegeven moment moeten freelancers de zakelijke beslissing nemen of het de moeite waard is om 10% tot 20% van hun salaris naar een tussenpersoon te laten gaan. Die 10% tot 20% zou het verschil kunnen zijn tussen een nieuwe auto, een aanbetaling op een woning of een ziektekostenverzekering.

Hoge vergoedingen zijn een grote reden waarom freelancingsplatforms zoals Upwork een uittocht van hun anders loyale gebruikers naar off-site overeenkomsten waar vertrouwen nauwelijks een factor is met langdurige klanten waarmee ze vertrouwd zijn geraakt en van wie ze betrouwbaar werk kunnen verwachten.

Zonder dat Upworks kernwaardepropositie van vertrouwen nodig is, kunnen freelancers hun hele bedrijf verplaatsen naar Gmail / Skype en Paypal of crypto. Klanten vinden het ook niet erg om hun eigen communicatiemethode te gebruiken en te besparen op de verwerkingskosten van 2,75%.

Wat miljoenen freelancers en klanten naar het platform trekt, is het concept van vertrouwen en de handhaving ervan, een waardepropositie die existentieel wordt bedreigd door een ‘onbetrouwbare’ blockchain..

Hoewel freelancingsplatforms al in een ondeugd zitten met hun dilemma voor gebruikersretentie, zijn tientallen op blockchain gebaseerde concurrenten die een slimme contractoplossing aanbieden, met vuurwapens uitgekomen.

De overhangende dreiging van verstoring doemt op bij elke tussenpersoon in een post-blockchain-wereld, en de hoge bezoekersaantallen en gemakkelijk te gelde te maken freelancende economie liggen voor het oprapen.

CanYa

Canya.io is het dichtstbijzijnde opkomende platform bij Upwork. Deze blockchain-aangedreven marktplaats van services heeft meer dan $ 12 miljoen AUD opgehaald in hun ICO van november 2017 en beweert meer dan te hebben gedaan 7600 gebruikers en 3.400 serviceproviders.

CanYa's startpagina.

CanYa’s homepage.

CanYa biedt in wezen dezelfde diensten als traditionele freelance-platforms met vergoedingen van ongeveer 1% die worden uitgevoerd in het native utility-token CanYaCoin. De CanYaCoin wordt gebruikt om het netwerk van transacties aan te drijven en om de groei van het platform en het gebruikersgedrag te stimuleren.

Wat CanYa onderscheidt van online freelancer-platforms (behalve de voordelen van blockchain en een gedecentraliseerd netwerk), is dat het ook in-home diensten wil aanbieden, zoals het inhuren van een loodgieter.

Kijk voor meer informatie op het CanYa website en wit papier.

Steemit

Hoewel Steemit niet per se een platform is voor freelancers om in contact te komen met klanten, springt het voorbij de behoefte aan klanten door contentproducenten een manier te bieden om inkomsten te genereren met hun content.

De typische betrokkenheid tussen freelancers op het gebied van webcontent is als volgt:

Het traditionele model voor het genereren van inkomsten met inhoud houdt in dat inhoud wordt gebruikt voor verkeer in de hoop advertentie-inkomsten of aangesloten commissie te genereren. Ondernemers met kennis van digitale marketing met een goed begrip van wat voor soort inhoud goed presteert, hoe deze moet worden geschreven, hoe deze moet worden geoptimaliseerd voor zoekmachines, enz., Huren freelancers in om de inhoud te maken.

Freelancers krijgen een contract voor zoiets als “24 voordelen van CBD-olie om je katers te genezen” en leggen het artikel ter goedkeuring voor aan de klant. Als het wordt goedgekeurd, gaat het artikel live en gebruiken de klanten hun vaardigheden om verkeer naar de inhoud te leiden (of ze huren iemand in die dat kan). Honderden of duizenden geïnteresseerde gebruikers lezen het artikel. De site-eigenaar wordt betaald door de advertentie-inkomsten van AdWords, een commissie van de aangesloten links op de site of andere soorten partnerschapsovereenkomsten.

Steemit's homepage

Steemit’s homepage

Steemit elimineert in wezen de behoefte aan de intermediaire klant en stelt freelancers in staat om hun inhoud op te plaatsen https://steemit.com/, waar gebruikers de inhoud zullen lezen, erop reageren en zich ermee zullen bezighouden.

De makers van inhoud worden vervolgens in Steem beloond in verhouding tot het aantal mensen dat het leest en ermee bezig is, gebaseerd op het aantal ‘Steem Power Units’ van die specifieke gebruiker.

Het Steemit-platform is ontworpen om nieuwe eenheden van “Steem” te genereren om het netwerk draaiend te houden, zodat er nooit reclame van derden of affiliate marketing nodig zal zijn om de lichten aan te houden.

Ethearnal

Ethearnal is een op blockchain gebaseerd freelanceplatform dat zich primair richt op het tokeniseren van reputatie als belangrijkste onderscheidende factor. Het biedt ook dezelfde diensten voor het escrowen en modereren van geld.

Ethearnal's homepage

Ethearnal’s homepage

De reputatie van freelancers wordt berekend op basis van hoeveel ERT ze hebben. Freelancers ‘zetten’ vervolgens een bedrag aan ERT in dat door een klant is vastgesteld om het specifieke slimme contract aan te gaan.

Werkgevers moeten ERT inzetten om freelancers in te huren, en moderators moeten ERT inzetten om geschillen op te lossen.

Telkens wanneer een contract afloopt zonder dat er arbitrage nodig is, gebruikt het Ethearnal-platform $ van het contract om ERT-tokens op de open markt te kopen om zowel de werkgever als de freelancer te belonen met 0,5%, waardoor ze tokens kunnen ontvangen die de reputatie versterken in verhouding tot de contractwaarde.

Bekijk voor meer informatie het Ethearnal site en wit papier.

Oorsprong protocol

Het Origin Protocol heeft tot doel de hele deeleconomie te decentraliseren en heeft mensen als Uber, Airbnb, Fiverr en Getaround in het vizier. Hoewel de reikwijdte van zijn missie breder is dan het lasergerichte freelancermodel, speelt het een aantoonbaar grotere rol in de samenzwering om de hele deeleconomie te ondermijnen, die naar schatting zal uitgroeien tot $ 335 miljard in 2025.

De homepage van Origin Protocol.

De homepage van Origin Protocol.

Door het Origin-protocol te gebruiken, kunnen bedrijven of individuen hun activiteiten uitvoeren op het gedecentraliseerde web. CanYa bouwt bijvoorbeeld hun marktplaats voor diensten voor de gig-economie op het Origin Protocol.

Oorsprong protocol

Bekijk voor meer informatie het Oorsprong protocol site en wit papier.

OpenBazaar

OpenBazaar is ‘s werelds grootste gedecentraliseerde marktplaats en brengt geen platformkosten in rekening.

Voortgekomen uit het winnende idee van een darknet-marktplaats van een Toronto-hackathon in 2014, is OpenBazaar gemaakt om volledig peer-to-peer te zijn zonder centrale controlerende organisatie.

OpenBazaar's startpagina.

OpenBazaar’s startpagina.

De oprichters begonnen toen een bedrijf genaamd OB1 met $ 1 miljoen aan durfkapitaalinvesteringen van Union Square Ventures en Andreessen Horowitz. OB1 ontving in de herfst van 2016 een tweede investeringsronde van $ 3 miljoen.

OpenBazaar functioneert als een soort wereldwijde Craigslist waarmee freelancers ook verbinding kunnen maken met nieuwe klanten.

Gebruikers kunnen betalen met meer dan 50 cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Zcash en Fash, en verkopers kunnen betalingen ontvangen in Bitcoin, Bitcoin Cash of Zcash.

Voor meer informatie, bekijk de OpenBazaar site.

Moneo

Moneo is een op blockchain gebaseerd freelancerplatform dat zijn freelancers onderzoekt en verifieert met als primair doel het aanbieden van een array van blockchain-experts te huur.

Moneo's startpagina.

Moneo’s homepage.

Bekijk voor meer informatie het Moneo site en wit papier.

Blockchain Out the Woodwork

Kort na de popularisering van het bewustzijn van het potentieel van blockchain kwam er een bijna commoditisering van blockchain-gebaseerde platforms.

Herhalingen van iteraties op het concept ‘op blockchain gebaseerd smart contract freelance platform’ begonnen massaal uit te rollen met namen die niet noodzakelijkerwijs proberen te concurreren op de Creativity Olympics.

Blocklancer biedt een Distributed Autonomous Job Marketplace (DAJ) aan die wordt uitgevoerd op de Ethereum-blockchain. Dit platform streeft ernaar volledig zelfregulerend te zijn met minimale kosten en een gedecentraliseerd tribunaal systeem om eerlijke geschillenbeslechting te garanderen en fraude te minimaliseren.

Coinlancer doet hetzelfde en is nauwelijks meer dan een slim contractplatform met een gebruiksvriendelijke ervaring.

Net als in de traditionele tech-ondernemerswereld in Silicon Valley, zullen talloze bedrijven op zoek gaan naar een productmarkt die past in een niche waarin geld kan worden verdiend, maar dit keer met blockchain als concurrentievoordeel ten opzichte van de oude garde..

Laatste gedachten – zijn op blockchain gebaseerde freelanceringsplatforms de toekomst?

Theoretisch lijkt een betrouwbare blockchain de sleutels te bevatten tot de emancipatie van freelancers, of op zijn minst mogelijk een aanzet te geven tot een substantiële herstructurering van de huidige hoge kostenstructuur van de koning opgelegd door tussenpersonen..

Het sleutelwoord is echter theoretisch.

Platforms zoals Upwork hebben miljoenen uitgegeven om de gebruikersinterface en gebruikerservaring voor alle partijen te vereenvoudigen, en om de algemene bevolking voor te lichten over het gebruiksgemak en de voordelen van de freelancer-economie..

Natuurlijk kan een startup de UI / UX van de heersende platforms reverse-engineeren, maar de uitdaging van branding is reëel.

Het laagst hangende fruit voor nieuwe platforms zijn gebruikers die de tijd, flexibiliteit en geduld hebben om nieuwe opties te testen, wat niet noodzakelijk een grote doelgroep is.

Blockchain-startups hebben zeker hun werk voor hen op het gebied van gebruikersacquisitie, vooral sindsdien Facebook en Google hebben allebei harde standpunten ingenomen tegen advertenties in cryptocurrency. En zelfs dan moeten deze startups een sprong maken over de volgende hindernis om een ​​tweezijdige gemeenschap op te bouwen die concurreert met de activiteit van digitale metropolen zoals Upwork..

Aan de andere kant zitten de gevestigde freelance-platforms vast in hun eigen problemen. De belangrijkste oplossing voor het probleem van hoge vergoedingen, blockchain, vereist de inlevering van de kernwaardepropositie van de tussenpersoon en de inlevering van de belangrijkste bron van inkomsten..

Mocht een platform als Upwork naar blockchain draaien om de kosten te verlagen, dan zouden ze hun bijna (geschatte) $ 70 miljoen aan jaarlijkse inkomsten terugdringen. Dat zou de salarisadministratie voor hun kunnen maken 250+ medewerkers een beetje moeilijk.

Dus de verhalen zijn om zichzelf te onthullen.

Zullen kleine, wendbare en voldoende gefinancierde post-ICO blockchain-gebaseerde startups in staat zijn om met succes enorme hoeveelheden freelancers en klanten in dienst te nemen en een zelfvoorzienend ecosysteem creëren of zullen ze voortijdig uitputten en zichzelf veroordelen tot een kleine esoterische cirkel van liefhebbers van cryptocurrency?

Zullen noodlijdende oud-garde-platforms het leeglopen van hun kunnen stoppen meest waardevolle geldkoeien getalenteerde freelancers, of zullen ze een nieuwe reeks relikwieën worden die verouderd zijn door de woedende golf van technologische innovatie?

De tijd zal het leren.

Eén zekerheid begint zich echter te manifesteren: de bloeiende freelance-economie heeft nog een andere mogelijkheid om optionaliteit uit te oefenen als het gaat om het verdienen van geld aan ervaringen, vaardigheden en arbeid, en om ambitieus talent te verbinden met projecten die de beschaving bevorderen..