Wanneer mensen denken aan de ontwikkeling van Bitcoin, stellen ze zich meestal vrijwilligers voor die over de hele wereld worden verspreid onder een gedeeld belang. Sinds enkele jaren wordt een groot deel van de ontwikkeling echter uitgevoerd door het particuliere bedrijf Blockstream. Blockstream is een blockchain-ontwikkelings- en infrastructuurbedrijf dat zich voornamelijk op Bitcoin richt.

Opgericht in 2014 door Dr.Adam Back, de maker van HashCash (dat wordt gebruikt in het mining-algoritme van Bitcoin) en andere Bitcoin-ontwikkelaars, heeft Blockstream een ​​reeks technologieën en commerciële producten ontwikkeld voor het Bitcoin-ecosysteem.

We gaan deze verschillende ontwikkelingen bekijken en wat ze betekenen voor de toekomst van Bitcoin.

Kerntechnologie

Elementen

Elements is een open-source blockchain-protocol dat mensen kunnen gebruiken als een zelfstandige blockchain of als sidechain. Sidechains zijn in wezen afzonderlijke blockchains die parallel lopen aan een originele blockchain, zoals Bitcoin. Het doel hiervan is om functies aan de sidechain te delegeren, zoals complexere slimme contractmogelijkheden of hogere doorvoer die u niet wilt integreren in de originele blockchain.

Elements biedt drie belangrijke voordelen: uitgegeven activa, vertrouwelijke transacties en transactionele interoperabiliteit. Uitgegeven activa maken het mogelijk om meerdere verschillende digitale activa uit te geven en te verhandelen. U kunt bijvoorbeeld Bitcoin, Ether en een tokenized fiat-valuta hebben die allemaal op de Elements-blockchain werken.

Vertrouwelijke transacties zijn een privacyfunctie die het transactiebedrag verbergt, evenals wat het digitale activum is. Door de identiteit van het digitale activum te verbergen, is het onmogelijk om onderscheid te maken tussen de Bitcoin, Ether en tokenized fiat-valuta die u gebruikt. Het interoperabele aspect van Elements is veelbelovend. Hiermee kunnen gebruikers activa verhandelen naar en tussen andere blockchains, via iets dat een tweerichtingspeg wordt genoemd.

Blockstream gebruikte de Bitcoin-codebase om Elements te ontwikkelen. Omdat het nog steeds erg op elkaar lijkt, biedt Elements een uitstekende speeltuin om meer geavanceerde technologieën te testen die ooit hun weg naar Bitcoin zelf zouden kunnen vinden. Het team is bijvoorbeeld van plan om Schnorr-handtekeningen op Elements in te zetten voordat het Bitcoin Core-team het op Bitcoin implementeert. Schnorr-handtekeningen worden voorgesteld om het huidige ECDSA-handtekeningschema dat op Bitcoin wordt gebruikt te vervangen en zouden de doorvoer verhogen en de weg vrijmaken voor verschillende privacy-upgrades.

Beperkingen van elementen

Elements gebruikt geen mining of proof of work (PoW) zoals Bitcoin, maar gebruikt in plaats daarvan een kenmerkend federatieschema. Het is in wezen een bewijs van autoriteit-model, waarbij partijen worden aangeduid als block ondertekenaars maak en onderteken de blokken. Ondanks dit verschillende consensusmodel stelt Blockstream dat collusie tussen ondertekenaars van blokken wordt voorkomen, omdat ze allemaal geld hebben opgesloten in het netwerk.

c-Bliksem

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van het Lightning Network. Dit is een tweede-laag-protocol, dat transacties en microtransacties met zeer hoge snelheid en lage kosten biedt, ondersteund door de beveiliging van de Bitcoin-blockchain. Het netwerk maakt gebruik van een vorm van slimme contracten die betalingskanalen worden genoemd.

Er zijn momenteel drie hoofdversies van het Lightning Network: namelijk Lightning Labs Daemon, ACINQ’s Eclair en Blockstream’s c-Lightning.

c-Bliksem, in tegenstelling tot Daemon, wordt het door Blockstream op de markt gebracht voor gebruik op bedrijfsniveau, meer dan wat dan ook. In april 2018 publiceerde Christian Decker, een Blockstream-onderzoeker, een update van Lightning genaamd eltoo. Dit belooft het netwerk veiliger te maken en biedt een nieuw type off-chain slimme contracten, genaamd kanaalfabrieken. c-Lightning bevindt zich momenteel in de bètafase en we zijn niet op de hoogte van datums waarop het mogelijk volledig live is.

Privacybijdragen

Afgezien van deze twee kernfocus, dragen Blockstream-teamleden actief bij aan de ontwikkeling van Bitcoin Core-code en bieden ze verschillende verbeterprotocollen aan.

Het Blockstream-onderzoeksteam heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van Bulletproofs. Dit is een methode om de omvang van vertrouwelijke transacties te comprimeren en ze praktisch te maken voor integratie in elke cryptocurrency. Het Monero-team heeft Bulletproofs al geïmplementeerd, en veel mensen in het Bitcoin-ecosysteem zien ze als de beste en gemakkelijkste manier om de privacy van de Bitcoin-blockchain op korte termijn te vergroten. Andrew Poelstra, een Blockstream-onderzoeker, heeft ook een concept gepubliceerd met de naam Scriptless Scripts. Dit concept belooft de privacy van slimme contracten te vergroten, daarom kunnen ontwikkelaars het gebruiken om de anonimiteit van alle gebruikers op het Lightning Network te vergroten.

Toepassingen en producten

Satellietnetwerk

Het werk van Blocksteam gaat verder dan alleen software en code. In 2017 begon het bedrijf met de lancering van hun eigen satellietnetwerk, dat nu de hele wereld bestrijkt. Voordat dit bestond, vertrouwde het Bitcoin-netwerk erop dat de internetinfrastructuur functioneel bleef. Als er een storing is in de internetverbinding in uw regio, is het onmogelijk om uw node te verbinden met de Bitcoin-blockchain. Het satellietnetwerk lost dit probleem op en biedt voor iedereen gratis 24/7 toegang tot de Bitcoin blockchain.

Om verbinding te maken met het netwerk, heeft een node-operator alleen een satellietantenne en een USB-ontvanger nodig. In totaal zou dit minder dan $ 100 moeten kosten. Voor mensen in afgelegen gebieden met intermitterende internettoegang zou dit netwerk veel meer betrouwbaarheid moeten bieden.

Vloeistof

De belangrijkste toepassing van Elements is de eigen Liquid blockchain van Blockstream. Blockstream ontwierp Liquid om het snelle en privé-verkeer van liquiditeit tussen instellingen te vergemakkelijken. Vertrouwelijke transacties waarborgen deze privacy.

In plaats van dat instellingen hun crypto-activa op afzonderlijke blockchains verplaatsen, kunnen ze de Liquid-blockchain gebruiken voor snellere en meer privéoverdrachten. Bovendien is de theorie dat door het wegnemen van de noodzaak om Bitcoin over te dragen op de Bitcoin-blockchain, ruimte zal worden vrijgemaakt en de kosten voor andere Bitcoin-gebruikers zullen worden verlaagd. Gezien de huidige limiet voor het blokgewicht van 4 MB op Bitcoin, zullen applicaties zoals Liquid steeds belangrijker worden om te voorkomen dat de ketting verstopt raakt.

vloeistof

De Liquid Blockchain van Blockstream hoopt de liquiditeitssnelheid tussen beurzen te verhogen

Omdat Liquid is gebaseerd op Elements, ondersteunt het meerdere crypto-activa en tokenized fiat-valuta’s allemaal in één keten. Daarnaast zegt Blockstream dat het ook tokenized securities ondersteunt.

Datafeed

Blockstream werkt samen met ICE om een ​​datafeed voor cryptocurrency te maken. Het is een commercieel product en Blockstream mikt het op handelaren en handelsinstellingen. De datafeed verzamelt en presenteert real-time en historische handelsgegevens in cryptocurrency. Momenteel hebben gebruikers toegang tot gegevens voor 15 afzonderlijke cryptocurrencies en 17 fiat-valuta’s.

ICE is het bedrijf achter de langverwachte Bakkt-beurs en is momenteel eigenaar van de New York Stock Exchange en 11 andere beurzen over de hele wereld..

Afsluitende gedachten

Sinds 2014 heeft Blockstream zich ontwikkeld tot een kolos binnen de Bitcoin-industrie. Op dit moment wil het duidelijk een belangrijke speler worden in zowel de technologische als financiële infrastructuur van Bitcoin.

Opgericht door academici en ontwikkelaars, is het niet verrassend dat Blockstream een ​​actieve rol speelt bij de ontwikkeling van code. Het team heeft een duidelijke focus op het verbeteren van privacy en fungibiliteit; niet alleen in Bitcoin, maar ook in de meeste andere belangrijke crypto-activa.

2019 zou een belangrijk jaar moeten worden voor het bedrijf. We zijn vooral geïnteresseerd in de voortgang van de c-Lightning implementatie van het Lightning Network en het succes van Liquid.