Amrit Kumar, Zilliqa President en Chief Scientific Officer

Amrit Kumar Zilliqa

Amrit Kumar

Gedecentraliseerde app (dApp) -platforms lijken de laatste tijd problemen op te lopen. Velen hebben moeite met opschalen, terwijl anderen vervelende bugs hebben gezien vanwege kwetsbaarheden in smart contract. Het Zilliqa-team wil dat omdraaien. Zilliqa implementeert sharding, naast zijn eigen programmeertaal, Scilla, om een ​​veiligere, schaalbare blockchain naar voren te brengen.

Deze week had Steven Buchko van CoinCentral het genoegen te spreken met Amrit Kumar, de president en Chief Scientific Officer van Zilliqa. Ze bespraken onder andere blockchain-privacy, advies voor de industrie en de problemen in het slimme contractlandschap van vandaag. Lees hieronder verder:

In eenrecent interview, Je zei dat je begon als een postdoc die onderzoek deed naar privacyverbeterende technologieën voor blockchains. Wat is uw mening over het huidige landschap voor die technologieën en de privacymunten die deze implementeren??

Privacybewarende en privacyvriendelijke technologieën hebben zeker hun weg gevonden naar blockchains.

Verschillende projecten zoals Monero, ZCash en MimbleWimble zijn goede voorbeelden die privacytechnologieën in verschillende vormen hebben geïmplementeerd. Ze kunnen helpen de afzender van een transactie te anonimiseren, het verwerkte bedrag verbergen, enz.

Tegelijkertijd zijn we ook getuige van veel tooling die specifiek rond zkSNARKs wordt ontwikkeld – een technologie die de privacy beschermt om de kennis van bepaalde geheime gegevens te bewijzen. Met zkSNARKs en vergelijkbare cryptografische primitieven wordt het bereik van privacy verder geduwd dan eenvoudige betalingen naar het uitvoeren van slimme contracttransacties. Het is interessant om te zien dat veel van deze privacytechnologieën ook daadwerkelijk voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt, zoals schaalvergroting.

zkSNARKs worden door verschillende projecten gebruikt om te worden gebruikt voor schaalvergroting en niet noodzakelijk voor privacy. Dit toont duidelijk aan dat veel van de onderliggende primitieven in privacymunten veel bredere toepassingen hebben dan alleen privacy.

Wat betreft slimme contractontwikkeling, welke problemen zie je in traditionele programmeertalen zoals Javascript, en waarom denk je dat zelfs Ethereum’s Solidity nog steeds tekortschiet??

Het is belangrijk om te erkennen dat de blockchain-industrie tien jaar later nog steeds grotendeels bezig is met het bepalen en vaststellen van de beste praktijken – of het nu de beste infrastructuur is om te gebruiken voor een bepaald gebruik, of in dit geval de beste programmeertaal om te ontwerpen slimme contracten. Dat gezegd hebbende, in deze ontluikende fase zijn de huidige infrastructuren die we tot onze beschikking hebben slechts een work-in-progress.

Verouderde programmeertalen, met name Javascript, hebben het voordeel dat ze worden beschouwd als de “gateway” -taal voor nieuwkomers die vaardigheden op het gebied van codering willen verwerven. Javascript is algemeen bekend en toepasbaar op verschillende gebieden van de informatica en verlaagt de toegangsdrempels aanzienlijk voor een deel van het veld dat als zeer complex wordt beschouwd. Met de nadruk op bruikbaarheid, zal het gebruik van Javascript als een moedertaal programmeertaal op elk platform zeer nuttig zijn, aangezien een project ernaar streeft om hun gemeenschap op te bouwen terwijl ze nieuwe ontwikkelaars aan boord nemen..

Evenzo was een taal als Ethereum’s Solidity evenzeer ontworpen met het oog op bruikbaarheid, waardoor het de populairste programmeertaal is voor slim contractontwerp.

De geschiedenis heeft echter aangetoond dat de taal zelf niet is ontworpen met het oog op veiligheid. Met incidenten zoals de DAO- en Parity-hacks, waarbij verkeerd ingevoerde code resulteerde in het verlies van aanzienlijke hoeveelheden geld, kunnen we zien dat er meer beveiliging nodig is op taalniveau.

Met mainstream adoptie als het langetermijndoel van elk project in de ruimte, moet er meer nadruk worden gelegd op het ontwikkelen van secure-by-design infrastructuren. Om verreikende oplossingen mogelijk te maken die mogelijk worden gemaakt door slimme contracten, of het nu gaat om de financiële dienstverlening of de gezondheidszorg, waar aanzienlijke hoeveelheden valuta of gevoelige gegevens worden verhandeld,moetKomen eerst.

Bij Zilliqa hebben we geprobeerd dit probleem aan te pakken door onze eigen slimme contracttaal te ontwikkelen, Scilla, die is ontworpen met het oog op functionele programmeertaalprincipes. Door dit te doen, zullen ontwikkelaars wiskundige bewijzen kunnen gebruiken om ervoor te zorgen dat hun contracten aantoonbaar correct zijn.

Dit is slechts één benadering, en ik ben er zeker van dat er nog vele zullen komen, aangezien meer projecten veel meer op beveiliging gerichte oplossingen willen ontwikkelen. Hoewel we de waarde van talen zoals Javascript en Solidity niet kunnen bagatelliseren, en hoe ze grotendeels het traject van slimme contractontwikkeling hebben gevormd, is het duidelijk dat onze weg als branche daar niet ophoudt.

Terwijl we ernaar streven om in de toekomst best practices vast te stellen, zullen taalontwerpers in staat zijn om ervaringen uit het verleden op te halen en nog iets beters te ontwikkelen – een taal die meer veiligheid biedt en tegelijkertijd expressiviteit en traceerbaarheid mogelijk maakt..

Sharding vormt de kern van het ontwerp van Zilliqa. We weten dat een hogere doorvoer een aanzienlijke meerwaarde oplevert, maar wat zijn enkele van de mogelijke nadelen??

zilliqa schaalvergroting

Zilliqa implementeert sharding om de schaalvergroting te verbeteren.​Bron: Zilliqa

Als je een sharded-architectuur vergelijkt met een niet-sharded-architectuur (zoals Ethereum in zijn huidige vorm), is er zeker een daling van de decentralisatie, omdat in een sharded-netwerk slechts een subset van knooppunten van het hele netwerk een bepaalde transactie verwerkt. Als de omvang van die subset van knooppunten echter voldoende groot is, zou het niveau van decentralisatie acceptabel moeten zijn. Zilliqa vereist bijvoorbeeld dat dat aantal 600 knooppunten is.

Je hebt dit jaar het Zilliqa-mainnet uitgebracht. Welke dApps je het meest opwinden?

Niet te stoppen domeinen is een project dat draait op het Zilliqa-mainnet waar ik erg enthousiast over ben, vooral vanuit het perspectief van de gebruikerservaring. Ze bouwen een naamregistratieservice om lange hexadecimale accountadressen te vervangen door eenvoudige voor mensen leesbare namen. Dit project is belangrijk om het voor niet-blockchain-gebruikers gemakkelijker te maken om door blockchain ondersteunde activa te bezitten en deze over te dragen.

niet te stoppen domeinen

Unstoppable Domains creëren voor mensen leesbare Zilliqa-portemonnee-adressen.​Bron: Niet te stoppen domeinen

Anders dan Zilliqa, welke blockchain-projecten je het meest interesseren?

In een zich snel ontwikkelende ruimte was het spannend om getuige te zijn van het voortdurende onderzoek en de ontwikkeling in de branche. In de afgelopen jaren zijn er veel opwindende ontwikkelingen gaande in de respectieve Bitcoin- en Ethereum-ecosystemen als het gaat om gebieden als governance, schaalbaarheid en consensusalgoritmen. Meer specifiek ben ik echter ook geïnteresseerd in enkele van de meer recent gelanceerde projecten die verschuiven naar meer privacygerichte aanbiedingen en laag 2 (off-chain) oplossingen.

Aan Twitter, u heeft het belang van kritische feedback benadrukt. Welke kritische feedback heb je voor de blockchain-industrie?

Als onderzoeker en een academicus in hart en nieren, vind ik dat kritische, maar constructieve feedback nodig is om groei mogelijk te maken. Voortdurende, consistente verbetering moet het doel zijn.

Dat gezegd hebbende, in deze snelle industrie waar ondernemerschap, innovatie en technische uitmuntendheid zo worden gewaardeerd, is het gemakkelijk om te vergeten dat we nog maar net zijn begonnen.

Ik wil u persoonlijk bedanken voor uw feedback. Ik waardeer het echt, inderdaad. Dat gezegd hebbende, ben ik het op een aantal punten oneens. Persoonlijk geef ik als onderzoeker alleen maar om kritische feedback. Ik weet al waar ik goed in ben. https://t.co/rcD9FsDLNJ

– Amrit Kumar (@maqstik) 23 juni 2019

Hoewel het moeilijk is om de speculatie van cryptocurrency-prijzen te scheiden van de zinvolle technologische ontwikkelingen die in de ruimte plaatsvinden, moeten mensen niet vergeten dat cryptocurrencies meer zijn dan de prijs, en dat blockchain meer is dan alleen de waarde van de token van een project..

Binnen een inherent vluchtige ruimte, waar cryptocurrencies nog steeds als een speculatief bezit worden behandeld, kan het voor velen frustrerend zijn dat veel van het werk dat achter de schermen wordt gedaan niet altijd wordt vertaald naar de prijsbewegingen van een token, en ik begrijp dat . Er moet echter ook rekening mee worden gehouden dat er grotere macro-economische factoren spelen, of het nu gaat om ontwikkelingen op het gebied van regelgeving of zelfs om sentimenten op het gebied van regelgeving als geheel..

De komst van traditionele spelers in de ruimte kan de prijzen evenzeer verschuiven, zoals we zagen met de lancering van Calibra door Facebook en de lancering van de Libra Association. Uiteindelijk komt het allemaal neer op sentiment.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat verstoring tweerichtingsverkeer is. We veranderen misschien de manier waarop dingen worden gedaan in bepaalde industrieën, maar door samen te werken met traditionele leiders in deze branches, voegen ze de legitimiteit toe en dragen ze bij aan de bredere attitudeverschuivingen die op grote schaal plaatsvinden. Door samen te werken met legacy-bedrijven of beursgenoteerde organisaties, betekent dit een meer afgemeten benadering van hoe aankondigingen worden gedeeld en nieuws door de hele ruimte wordt verspreid.

Wat is het volgende voor Zilliqa?

Vorige maand hebben we onze eerste kennismaking met de betalingsruimte aangekondigd door middel van ons partnerschap met Xfers, een aanbieder van FinTech-betalingsoplossingen. Als een van de toonaangevende betalingsplatforms voor online bedrijven en eindgebruikers in Singapore en Indonesië, en als het eerste niet-gouvernementele bedrijf in Singapore dat door de Monetary Authority of Singapore is geaccrediteerd als een Widely Accepted Stored Value Facility (WA SVF) , we zijn verheugd hen te ondersteunen bij het verkennen van het potentieel van gedistribueerde grootboektechnologie in deze volgende fase van transactiegroei.

Daarnaast hebben we een aantal spannende aankondigingen in de pijplijn voor deze maand, dus let op deze ruimte!

Op technologisch gebied hebben we een roadmap met veel technologie voor de komende 8-12 maanden waarin we werken aan het verbeteren van de infrastructuur die we al hebben gebouwd door er nieuwe functies aan toe te voegen. We zullen ook zeer uitgebreid werken aan toolchains en het ontwikkelen van dapps op Zilliqa zo gemakkelijk mogelijk maken.

Bedankt, Amrit, voor je tijd en inzicht!