ASIC Mining: The Early Days

januari 2013 markeerde het begin van een nieuw tijdperk voor cryptocurrency-mijnbouw: de opkomst van ASIC-mijnwerkers. Rond deze algemene datum begonnen ASIC-mijnbouwinstallaties de consumentenmarkt te betreden. Vóór januari 2013 gebruikten de meeste cryptocurrency-mijnwerkers relatief eenvoudige, veel goedkopere GPU- of CPU-mijnbouwinstallaties om cryptocurrency te minen. Deze bewerkingen maakten het voor individuele hobbyisten gemakkelijker om cryptocurrency te verdienen door Proof-of-Work-consensusalgoritmen te ondersteunen.

De opkomst van ASIC-mijnbouwinstallaties verhoogde niet alleen de drempel voor markttoegang voor hobbyistische mijnwerkers, maar maakte het ook veel gemakkelijker voor ondernemingen om massale mijnbouwactiviteiten te starten.

Impact van ASIC’s op Cryptocurrency-projecten

Vanuit het perspectief van een cryptocurrency-project bood deze vooruitgang in de mijntechnologie zowel duidelijke voor- als nadelen.

Een voordeel van ASIC-mijnbouwinstallaties was dat op Proof-of-Work-consensus-algoritme gebaseerde cryptocurrencies in staat waren om met veel snellere hash-snelheden te minen, waardoor transactieverwerkingstijden veel sneller dan ooit tevoren waren. Door de verificatietijden voor transacties te verkorten, werden P2P cryptocurrency-betalingen een beetje praktischer dan de dagen van GPU- en CPU-mining.

Hoewel de hogere transactiesnelheden cryptocurrency hielpen om meer gebruik te maken van de echte markt, hadden ASIC’s ook één groot nadeel: de centralisatie van mijnbouw. Omdat het mogelijk was om grootschalige ASIC-mijnactiviteiten uit te voeren, werd mijnbouw een manier voor een paar kleine groepen mensen om in wezen de geldvoorraad van verschillende cryptocurrencies te beheersen..

Impact van ASIC’s op gebruikers van cryptocurrency

Het feit dat de mijnbouw meer gecentraliseerd werd met de opkomst van ASIC-platforms, werd een grote zorg onder de early adopters van cryptocurrency. De meeste mensen die oorspronkelijk munten zoals BTC hadden geadopteerd, deden dit immers omdat ze beloofden oorspronkelijk een nieuw, gedecentraliseerd monetair systeem. ASIC-mijnbouwplatforms werden door veel early adopters van cryptocurrency gezien als een bedreiging voor de kernprincipes van blockchain en cryptocurrency.

Ook al zijn sommige mensen gecreëerde bedrijven rond ASIC-mijnbouw en grote hoeveelheden tijd, energie en geld geïnvesteerd in het kopen van ASIC-mijnbouwplatforms, begon een groot deel van de gebruikers van cryptocurrency zich af te vragen of ASIC-mijnbouw moet worden toegestaan ​​vanwege de toenemende centralisatie van het geldaanbod gecreëerd door de komst van ASIC-mijnbouw operaties.

Het kat- en muisspel

Sinds het begin van het ASIC-mijntijdperk rond januari 2013 hebben op PoW gebaseerde cryptocurrency-projecten veranderingen in de mijntechnologie op verschillende manieren benaderd. Projecten zoals Bitcoin (BTC) zijn dit probleem bijvoorbeeld blijven negeren.

In wezen was de Bitcoin-gemeenschap (en vele andere cryptoprojecten) verdeeld over hoe precies om te gaan met de opkomst van ASIC-mijnbouw. Voor de Bitcoin-gemeenschap leidde dit tot de oprichting van de BTC-hardfork genaamd Bitcoin Gold (BCG) in 2017, die de Donald Trump-achtige slogan “maak Bitcoin weer gedecentraliseerd” gebruikt.

Hoe probeerden BCG en andere grote cryptocurrency-projecten ASIC-mijnbouw te stoppen? Verschillende projecten begonnen ASIC-resistente PoW-consensusalgoritmen te gebruiken die in feite elke poging om met ASIC-platforms te minen als spam markeerden. Hierdoor is een kat-en-muisspel ontstaan. Projecten die hun algoritmen niet hebben gewijzigd om ASIC-resistent te zijn, worden door hun gemeenschap onder ogen gezien.

Voor projecten die bang zijn voor centralisatie van hun geldvoorraden als gevolg van grootschalige mijnbouw, zijn algoritmewijzigingen erg tijdrovend. Verhuizen naar nieuwe algoritmen in de hoop ASIC-mijnbouw te stoppen, hebben dat ook gedaan zorgde voor veel spanning tussen fabrikanten van mijnbouwinstallaties en cryptocurrency-projectteams. Deze kloof werd volledig duidelijk in de Monero-Bitmain-ruzie die plaatsvond in maart 2018. Een nog grotere zorg is het feit dat mijnwerkers nieuwe mijnbouwhardware en mijnsoftware zullen maken die nieuwere ASIC-resistente algoritmen omzeilen, waardoor centralisatie van mijnbouw weer mogelijk wordt en de inspanningen van cryptocurrency-projectteams in wezen allemaal voor niets doen.

Wat gebeurt er met ASIC Mining in 2018 en daarna?

Bitmain en andere fabrikanten van mijnbouwinstallaties zullen mijnbouwinstallaties blijven produceren voor mijnwerkers die cryptocurrency willen minen. Het is echter nog steeds onduidelijk wie er bovenop het ASIC / grootschalige mijndebat komt. Zelfs de mede-oprichter van Bitcoin.org en Bitcointalk schreef een open brief in februari 2018 waarin wordt gepleit voor een ASIC-resistent algoritme voor BTC. Naarmate meer projectteams hun algoritmen blijven updaten en fabrikanten van mijnbouwinstallaties zich aanpassen aan deze veranderingen, zal de hele industrie waarschijnlijk voortdurende veranderingen zien en meer van hetzelfde kat-en-muisspel.

GPU- en CPU-mijnbouw zouden de enige opties voor mijnbouw kunnen worden, maar met de hoge winstgevendheid van mijnbouwapparatuur en grootschalige mijnbouw, is het waarschijnlijker dat fabrikanten van mijnbouwinstallaties zullen blijven proberen om algoritmewijzigingen voor te blijven. Zelfs een overstap van PoW naar PoS kan niet snel worden gedaan. Het kost tijd en planning, zoals het projectteam van Ethereum heeft aangetoond. Voorlopig lijkt het erop dat het debat over de centralisatie van de mijnbouw zal voortduren.