Mediakanalen die ooit verheerlijkende verhalen over de opkomst van Bitcoin publiceerden, beschrijven nu een Bitcoin-bubbel die is opgedoken. Economen die aanvankelijk nieuwsgierig waren naar een nieuw type monetair systeem, voorspellen nu paniek. In dit vreemde klimaat na een val van grote hoogte, is het de moeite waard om te bedenken hoe we hier zijn gekomen en wat het allemaal betekent.

In dit artikel zullen we een afgemeten blik werpen op Bitcoin, wat het succes ervan heeft betekend voor crypto, de kansen voor toekomstige groei en de implicaties van de dalende prijs..

De Bitcoin Bubble trok aandacht voor Crypto

De opkomst van Bitcoin van obscuriteit naar de mainstream is een verhaal voor alle leeftijden. Satoshi’s uitvinding maakte mensen miljonair. Maar wat nog belangrijker is, het opende een nieuwe wereld van cryptotechnologie voor het opslaan van informatie en het uitwisselen van waarde. Zelfs zonder de daaropvolgende waardestijging tot duizenden dollars, zou Bitcoin een belangrijke prestatie zijn alleen al voor de uitvinding van blockchain.

En toch groeide Bitcoin in waarde. Van enkele centen tot het huidige niveau van duizenden dollars, iedereen die gedurende een periode van meer dan twee jaar in Bitcoin investeerde, verdiende geld. In de dagelijkse nieuwscycli van volatiele prijsveranderingen en de enorme neergang van de afgelopen maanden, is het soms moeilijk om te onthouden dat als je vóór 2017 in Bitcoin hebt geïnvesteerd, je momenteel minimaal 6x terugverdient..

utxo tellen

Aantal transacties op Bitcoin – Door Ladislav Mecir – CC

De meeste mensen leerden echter in 2017 over Bitcoin, wat enorme prijswinsten opleverde. Tijdens de recessie van dit jaar sloegen de meeste van die nieuwe investeerders op de vlucht. Die vlucht is zeker negatief als je het leuk vond om naar je portfolio te kijken terwijl Bitcoin meer dan $ 15k bedroeg.

Op bredere schaal maakte de Bitcoin-bubbel van nieuwe investeerders echter duidelijk dat cryptocurrency toegankelijk was voor het grote publiek. Die publieke bekendheid bracht volatiliteit met zich mee, maar het moedigde ook nieuw talent, innovatie en investeringen in de cryptogemeenschap in het algemeen aan.

De focus terugzetten op blockchain-use cases

Omdat de prijs van Bitcoin na de bubbel is gedaald, heeft het een deel van de waanzin bij cryptohandel getemperd. Investeerders zijn slimmer geworden door de algemene neergang op de markt. Ze willen projecten zien met echte use-cases en bewezen technologieën. Meer nog, investeerders willen projecten zien die het last mile-probleem oplossen, waar zoveel vroege ICO’s fout gingen. De last mile verwijst naar de moeilijke stap om op een voorspelbare basis een nuttige dienst rechtstreeks naar een retailconsument te brengen.

bitcoin-technologie

Blockchain uitgelegd in het Bitcoin-witboek

Deze terugkeer naar legitieme use-cases met echte klanten was de schok die het cryptocurrency-systeem nodig had. Hoewel het pijnlijk is in de nasleep van de ineenstorting voor investeerders die bijna de piek bereikten, zal de verkrapping van de markt uiteindelijk de bedrijven en projecten versterken die het halen.

Ze zullen blockchain dwingen om minder over altcoins te gaan en meer over echte technologie. Omdat daar altijd het grootste potentieel van blockchain is geweest, is dit een veelbelovende ontwikkeling voor degenen die het lange spel spelen en gokken op het ecosysteem als geheel.

Valuta versus investering: de grootste hindernis van Bitcoin

Die focus op echte use-cases voor gewone gebruikers geldt ook voor Bitcoin. Het oorspronkelijke idee achter Bitcoin was als betalingssysteem en valuta. Natuurlijk kun je met Bitcoin coole dingen kopen. Tot op heden was het echter niet rendabel om het op die manier te gebruiken.

Tot nu toe was Bitcoin in de eerste plaats een waardeopslag en een investeringsvehikel. Ondanks talloze argumenten dat het niet bedoeld is als een gesecuritiseerd actief, is het een feit dat Bitcoin een investering is geweest voor de meeste mensen die het bezitten.

De grootste hindernis op het pad van Bitcoin is om het bruikbaarder te maken voor kleinere betalingen. Vergoedingen moeten worden verlaagd en transacties moeten sneller gebeuren. Een neveneffect van de Bitcoin-bubbel is dat mensen zich de schaalbaarheidsproblemen en kosten van Bitcoin hebben gerealiseerd wanneer duizenden mensen het constant gebruiken. Na de bubble is er een grote impuls geweest voor schaalbaarheidsmaatregelen zoals SegWit om vergoedingen en bevestigingstijden te verminderen.

Het belangrijkste is dat serieuze ontwikkeling en vroege implementatie van het Lightning Network na de bubbel zijn gekomen. Als dit lukt, kan het Lightning Network onmiddellijke, lage vergoedingen op Bitcoin mogelijk maken, waardoor een nieuwe wereld van potentieel voor retailtransacties wordt geopend.

Bitcoin is misschien niet langer de beste munt

bitccoin-transactie

Een echte Bitcoin-transactiekraken naar een hardware-portemonnee – van Wikipedia CC

Bitcoin heeft de meest legendarische geschiedenis en verreweg de grootste merknaam van alle munten. Er is ook een goede reden voor de dominantie van Bitcoin. Het is gedurende een lange periode veilig, eenvoudig en succesvol gebleken. Zijn eerste voordeel op de markt maakt het nog steeds een leider.

Desalniettemin is het gebruikelijk om artikelen te lezen over “Bitcoin-killers” die het einde kunnen betekenen voor de moeder van alle crypto. Bij gebrek aan Lightning Network-implementatie en met slechts 40% van de transacties die SegWit ondersteunen, wachten een aantal munten in de coulissen om de mantel van het dominante betalingsplatform over te nemen.

Andere munten zoals Litecoin, XRP of zelfs Bitcoin Cash zijn ongetwijfeld beter geschikt om de taken uit te voeren waarvoor Bitcoin oorspronkelijk was ontworpen. Geschiedenis en merk zijn misschien niet genoeg om Bitcoin voor altijd drijvend te houden. Er zijn grote upgrades van de infrastructuur nodig om er de beste munt van te maken.

Hodl of Nah?

Veel mensen zullen in dit artikel bezwaar maken tegen de titel van Bitcoin-bubbel. Ze noemen het liever een dip in de weg naar een groter herstel. Het is vrij duidelijk dat een beetje marktmanie een zeepbel in de Bitcoin-prijs veroorzaakte. Dat betekent niet dat langetermijninvesteringen in Bitcoin een achterhaalde strategie zijn.

Veel economen hebben hun mening over de dip gegeven, maar economen waren historisch gezien niet erg goed in het voorspellen hoe het Bitcoin- en crypto-ecosysteem zich zullen gedragen.

bitcoin zeepbel

Prijs versus volatiliteit in Bitcoin – Ladislav Mecir – CC

Uiteindelijk zou de beslissing om geïnvesteerd te blijven na de Bitcoin-bubbel gebaseerd moeten zijn op de langetermijnvooruitzichten in de loop van vele jaren. Gelooft u dat Bitcoin een lange levensduur heeft? Zal de Bitcoin-gemeenschap de wil hebben om te veranderen als reactie op uitdagingen van andere snellere, goedkopere cryptobetalingsopties? Dit zijn de grote vragen die beleggers zichzelf zouden moeten stellen in de nasleep van de dip van dit jaar.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me