Weerstand tegen censuur

Een van de grootste kenmerken van een gedecentraliseerde blockchain is weerstand tegen censuur. Met het geld op uw bankrekening heeft een derde partij controle over waar en wanneer u het kunt verzenden. Met Bitcoin kunt u geld naar elk gewenst adres sturen zonder bang te hoeven zijn voor inmenging van de overheid. Vrijheid is echter niet de natuurlijke orde van de wereld. De strijd tegen onderdrukking en censuur is een constante strijd. Hoewel Bitcoin een belangrijke geschiedenis heeft in het omzeilen van censuur, zullen we kijken naar de alomtegenwoordige bedreigingen tegen de cryptocurrency en het niveau van weerstand..

Wikileaks

In 2010 zette de Amerikaanse overheid betalingsverwerkers zoals Visa en Mastercard onder druk om betalingen aan Wikileaks te blokkeren. In reactie daarop wilde Julian Assange, oprichter van Wikileaks, in plaats daarvan Bitcoin-betalingen accepteren. Satoshi Nakamoto wilde destijds echter niet dat Wikileaks het Bitcoin-netwerk zou gebruiken. Satoshi zei: “het project moet geleidelijk groeien, zodat de software gaandeweg kan worden versterkt. Ik doe een beroep op Wikileaks om geen bitcoin te gebruiken. Bitcoin is een kleine bètagemeenschap die nog in de kinderschoenen staat. “

Assange stemde ermee in om op dat moment geen Bitcoin te gebruiken, maar uiteindelijk gingen er in 2011 donaties open

WikiLeaks accepteert nu anonieme Bitcoin-donaties op 1HB5XMLmzFVj8ALj6mfBsbifRoD4miY36v

– WikiLeaks (@wikileaks) 14 juni 2011

Wikileaks ontving uiteindelijk meer dan 4000 Bitcoins tot grote ontsteltenis van de Amerikaanse regering. Gezien de prijsstijging sinds 2011, had het verbod op creditcardverwerking tegen Wikileaks ongetwijfeld het tegenovergestelde beoogde effect. Assange was zeker blij met het resultaat, met dank aan de Amerikaanse regering.

Mijn diepste dank aan de Amerikaanse regering, senator McCain en senator Lieberman voor het onder druk zetten van Visa, MasterCard, Payal, AmEx, Mooneybookers, et al., Om een ​​illegale bankblokkade op te werpen tegen @WikiLeaks vanaf 2010. Het zorgde ervoor dat we in Bitcoin investeerden – met > 50000% rendement. pic.twitter.com/9i8D69yxLC

– Julian Assange ⌛ (@JulianAssange) 14 oktober 2017

Wikileaks en Coinbase

In 2018, Coinbase heeft de Wikileaks Shop geblokkeerd account van het maken van transacties op de cryptocurrency-uitwisseling. Coinbase zei dat ze “wettelijk verplicht zijn om mechanismen voor naleving van de regelgeving te implementeren.” Coinbase zei ook dat Wikileaks “in strijd is met onze servicevoorwaarden en het spijt ons u te moeten meedelen dat we u geen toegang meer kunnen verlenen tot onze service.”

Er werd gezegd dat Coinbase zou helpen censurerende betalingsbedrijven te vernietigen, niet om zich bij hen aan te sluiten. Breng balans in censuurweerstand, laat het niet in duisternis achter. Maar Wikileaks vindt dat ze de morele hoge grond hebben en pleiten voor een ‘wereldwijde blokkade van Coinbase volgende week als een ongeschikt lid van de cryptogemeenschap’. De ironie is hier verbazingwekkend, aangezien Wikileaks, een website die Bitcoin populair maakte, wordt aangevallen door Coinbase, een bedrijf gepopulariseerd door Bitcoin.

Het vermogen van Coinbase om een ​​specifiek bedrijf te verbannen, is slechts een van de vele mogelijke aanvallen op Bitcoin. Terwijl Wikileaks accepteert nog steeds donaties in Bitcoin, Litecoin, Zcash, Monero en Ethereum, lijkt het erop dat ze ergens anders moeten zoeken om cryptocurrency-activa te liquideren.

Bitcoin geldautomaat

Als u geen uitwisselingen meer kunt gebruiken, kunt u zich altijd wenden tot uw dichtstbijzijnde Bitcoin-geldautomaat. Hoewel het niet ideaal is voor grote sommen geld, kan niemand u ervan weerhouden Bitcoin te ontvangen en naar een Bitcoin-geldautomaat te gaan om munten in contanten om te zetten. Op deze manier vecht Bitcoin terug tegen censuur door betalingen toe te staan ​​die anders onmogelijk zouden zijn.

Helaas, totdat er meer concurrentie is op de Bitcoin ATM-markt, hebben de machines vaak het probleem van roofzuchtige vergoedingen en wisselkoersen die slechter zijn dan de marktkoers.

Anonimiteit

Een anoniem gebruikte Bitcoin-geldautomaat helpt bij weerstand tegen Bitcoin-censuur. Als u een portemonnee maakt zonder persoonlijke informatie te verstrekken, zou u Bitcoins moeten kunnen verzenden en ontvangen terwijl u uw ware identiteit verbergt. Als u echter Bitcoin aanschaft op een beurs die KYC volgt, kunt u er zeker van zijn dat overheden al uw transacties op de blockchain kunnen opsporen..

In vergelijking met Monero en Zcash legt Bitcoin veel minder nadruk op anonieme transacties, waardoor de mogelijkheid voor meer censuur ontstaat. Hoewel overheden Bitcoin-transacties niet kunnen stoppen, kunnen ze zeker achter u aan komen nadat de transactie is voltooid.

Bestuursmodel

Een andere manier om een ​​cryptocurrency mogelijk te censureren, is door middel van governance. Het updaten van software, het wijzigen van regels of het forken van een blockchain zijn allemaal manieren om transacties te controleren. Het verdwijnen van Satoshi biedt Bitcoin een enorm voordeel op dit gebied. Ontwikkelaars en miners moeten een overweldigende consensus bereiken voordat ze wijzigingen in het Bitcoin-protocol kunnen aanbrengen. Hoewel gecentraliseerde ontwikkelingsteams updates snel implementeren, gaat dit ten koste van censuur, mogelijk in de vorm van een harde vork.

Censuurbestendige cryptocurrencies zouden een onveranderlijke blockchain moeten hebben. In tegenstelling tot Ethereum, dat transacties terugdraaide met een hard fork, staat de geschiedenis van Bitcoin stevig in de blockchain. Als een vork uw transacties kan terugdraaien, opent dit de deur naar censuur.

Mijnbouw

Vanwege ASIC-mijnbouw is het niveau van centralisatie in Bitcoin-mijnbouw niet ideaal. Omdat grote spelers dure mijnbouwbedrijven opzetten, nemen minder mensen deel aan het mijnbouwproces. Naarmate de mijnbouw echter meer gecentraliseerd wordt, neemt de kans op collusie en een aanval van 51% toe. Momenteel hebben mijnwerkers geen reden om samen te spannen en de blockchain aan te vallen vanwege de winsten die worden behaald door simpelweg Bitcoin te minen. Echter, voor weerstand tegen censuur, zou Bitcoin in een positie willen zijn waarin het logistiek gezien niet kan bezwijken voor overweldigende hashingkracht.

Een voorbeeld van een munt met minder censuurweerstand is Bitcoin Cash. Omdat het hetzelfde mijnbouwalgoritme gebruikt als Bitcoin, kunnen grote mijnbouwpools van Bitcoin theoretisch 51% Bitcoin Cash aanvallen. Het belangrijkste doel van een grote mijnbouwboerderij is echter om winst te genereren. Bitcoin Cash aanvallen, hoewel haalbaar, zou uiteindelijk een aanzienlijke verspilling van geld zijn. Mijnwerkers hebben geen prikkel om tijd en energie te gebruiken om Bitcoin Cash te vernietigen. Hoewel vanuit het perspectief van censuurweerstand, Bitcoin Cash faalt vanwege zijn kwetsbaarheid.

Vergoedingen

Wat als de kosten voor het gebruik van het Bitcoin-netwerk voor veel gebruikers onbetaalbaar worden? Is het een vorm van censuur om betalingen van mensen met minder geld te voorkomen? Toen de netwerkkosten van Bitcoin op het hoogtepunt van populariteit stegen, begonnen veel mensen Bitcoin in te wisselen voor Litecoin om geld te verplaatsen. Een dergelijke transactie zou echter eens tegen het gebruik van een derde partij zijn, en het doel van censuurweerstand tenietdoen. Bitcoin zal zeker manieren moeten blijven zoeken om transacties op het netwerk te schalen en tegelijkertijd de kosten laag te houden. Het bliksemnetwerk is momenteel de beste keuze. Helaas zijn er ook zorgen over centralisatie en censuur bij bliksem.

Gevolgtrekking

In vergelijking met andere cryptocurrencies op de verdiensten van censuurweerstand, komt Bitcoin voorop. Geen enkele andere munt kan hetzelfde niveau van betrouwbaarheid en decentralisatie claimen als Bitcoin. Het bestuursmodel, de onveranderlijke blockchain en de mogelijkheid om te liquideren via geldautomaten dragen allemaal bij aan het niveau van vrijheid dat Bitcoin biedt. Er is echter nog werk aan de winkel. Uitwisselingen van derden, mijnwerkers, vergoedingen en regeringen proberen allemaal druk uit te oefenen op Bitcoin. Ondanks alle mogelijke bedreigingen blijft de munt echter één blok tegelijk aansluiten, zonder onderbreking en zonder dat derden uw transactie censureren.