Bitcoin gaat dood. Iedereen die al meer dan een paar jaar met crypto werkt, heeft dat voor het eerst niet gehoord. Onlangs hield het Fast Money-segment van CNBC een mock begrafenis voor Bitcoin. Terwijl de langste bearmarkt in de geschiedenis van cryptocurrency voortduurt, kondigde de ironisch genoemde business show het einde van Bitcoin aan.

Er is geen tekort aan crypto-positieve prijsvoorspellingen van gasten van de show, met name invloedrijke zwaargewichten zoals Mike Novogratz van Galaxy Digital en Tom Lee van Fundstrat. Nog een andere verklaring van de dood van Bitcoins komt aan als traditionele Amerikaanse markten zoals de S.&P 500 inch dichter bij nieuwe recordhoogtes.

Een perspectief krijgen

Het strekt tot eer dat de CNBC-show overging op de stier Brian Kelly die de zaak voor de koning van crypto bepleitte. Gelukkig heeft Kelly zijn huiswerk op Bitcoin gedaan. Dit is niet de eerste keer dat de markt een dergelijke drastische daling heeft gezien. Kelly ging verder met uit te leggen: “Weet je toen die Bitcoin-bug zich voordeed, dat was net rond de hoogtepunten. Dus als we een begrafenis beginnen af ​​te kondigen en het wordt echt verschrikkelijk, dan nadert het sentiment het dieptepunt. ” Wijze woorden zoals iedereen die door een grote Bitcoin-achteruitgang wordt vastgehouden, weet.

Hoewel niet volledig weergegeven in deze grafiek, was de eerste grote mislukking van Bitcoin eigenlijk de ergste. Van juni tot november 2011 daalde Bitcoin maar liefst 93 procent. De volgende twee substantiële dalingen waren respectievelijk 57 en 83 procent.

Grote terugval in de exponentiële prijsgroei van Bitcoin tussen 2012 en 2014

Grote terugval in de exponentiële prijsgroei van Bitcoin tussen 2012 en 2014

Dat soort vluchtigheid zou iedereen de stuipen op het lijf jagen. Het is dan ook geen verrassing dat de reguliere media de dood van Bitcoin rond hebben genoemd 347 keer zelfs, volgens sommigen. En hoewel je dat soort kritiek vaak hoort op veel plaatsen in Internetland en inderdaad op straat, realiseren veel mensen zich één belangrijk ding niet: dit is een exponentieel bullish markt..

Met andere woorden, kopen en aanhouden voor de lange termijn zou u meer dan tien, twintig of zelfs honderden keer uw investering hebben opgeleverd. Tenzij uw timing profetisch is, is snel rijk worden geen haalbare strategie. Misschien zijn de HODLers hier echt iets van plan.

Terug terzake

De realiteit is dat er niets wordt gedaan als de prijzen van dag tot dag met dubbele cijfers stijgen. In crypto-bullmarkten glimlachen bedrijven die portfoliotrackers bouwen waarschijnlijk van oor tot oor. Twitter is bezaaid met screenshots en opscheppen. Het is bijna onmogelijk om geen geld te verdienen. Maar haat de beer niet. Natuurlijk voelen speculanten de pijn wanneer het aankomt, maar misschien wel de belangrijkste bijdragers aan deze beweging (de ontwikkelaars) krijgen dingen gedaan.

#BUIDL https://t.co/DKoPtTnLWD

– Vitalik niet-gever van Ether (@VitalikButerin) 7 maart 2018

Cryptocurrency-uitwisseling Coinbase probeerde het zelfs brutaal een octrooi indienen voor de populaire ontwikkelingsterm “BUIDL” van de crypto-industrie. Ze lieten het idee later varen, maar het laat alleen maar zien dat de industrie een gezond evenwicht nodig heeft tussen het bouwen van producten en diensten en het zien van de waarde ervan op de lange termijn..

Succes definiëren

Misschien is het grootste probleem bij het definiëren van het succes van Bitcoin de statistiek die wordt gebruikt om het te meten. Helaas richten veel nee-zeggers zich puur op de prijs. Dat is een ietwat oppervlakkige manier om blockchain en zijn vele functionele onderdelen te meten. Het is tijd om wat dieper te graven. Onder een aantal andere nuttige analytische tools die iedereen kan gebruiken, is de dagelijkse transactionele grafiek van Bitcoin.

Bitcoin dagelijkse bevestigde transacties

Bitcoin dagelijks bevestigde transacties (Bron: Blockchain

Dit registreert het aantal bevestigde transacties op het Bitcoin-netwerk sinds het live ging in 2009. Heeft u iets opgemerkt? Hoewel de prijs van Bitcoin in 2018 lager was, deden de dagelijkse transacties dat niet. In feite gebeurde het tegenovergestelde. De adoptie blijft groeien en nadert opnieuw het hoogste verbruik ooit.

Dit is volkomen logisch als we rekening houden met de financiële situatie van verschillende landen. Zuid-Amerikanen in Argentinië en Venezuela blijven meer dan ooit in crypto transacties uitvoeren. Verbluffende inflatiecijfers dwingen steeds meer burgers over de hele wereld om zich te wenden tot alternatieve waardewinkels die deze zogenaamde cryptowinter trotseren die de markt momenteel doormaakt..

Bovendien laten andere statistieken, zoals hash-snelheid, hoewel ze niet op hun hoogtepunt zijn, nog steeds een gezond algemeen beeld van het Bitcoin-ecosysteem zien. Geen enkele statistiek is perfect, maar brede acceptatie is misschien wel de grootser visie van Satoshi in vergelijking met de speculatieve waarde van Bitcoin.

Bitcoin is dood, lang leve Bitcoin!

Het beroemde gezegde komt uit de tijd van monarchen toen de dood van een koning een nieuwe in zijn plaats zou zien komen. De vindingrijkheid van programmeerbaar geld betekent dat concepten zoals forking een manier introduceren waarop cryptocurrencies zichzelf opnieuw kunnen uitvinden. Bitcoin-maximalisten houden ervan om altcoins te haten, maar er is op zijn minst één belangrijke service die ze bieden: Bitcoin-ontwikkelaars scherp houden.

Ongetwijfeld zijn veel altcoins en ICO’s gevuld met hete lucht en lippendienst. Dat betekent echter niet dat ontwikkelaars in de alternatieve ruimte geen interessante ideeën en tools bedenken. Als Bitcoin het peloton voor wil blijven, zal het dev-team continu moeten innoveren.

De revolutie zal niet van de ene op de andere dag worden opgebouwd. En het zal zeker niet worden gebouwd op basis van prijsbewegingen in één richting. Je zou je kunnen voorstellen hoe de eerste prijsdaling van 90 procent in 2011 ertoe zou hebben geleid dat de gemeenschap serieus de vraag zou stellen: “Gaat Bitcoin dood?”

Nu in zijn negende jaar van gebruik en vijfde of zesde serieuze terugval, kan het elke ervaren HODLer waarschijnlijk niets schelen. Het herstel van de cryptocurrency is immers niet echt een herstel. Ondanks een daling van 84 procent van piek naar dieptepunt sinds december 2017, is Bitcoin nog steeds een paar honderd procent gestegen ten opzichte van enkele jaren geleden. Jij doet de wiskunde.

Bitcoin gaat niet dood, het is gewoon in winterslaap. En als de beer wakker wordt, is de kans extreem groot dat hij weer in een razende stier zal veranderen.