Bezorgdheid over het energieverbruik van bitcoin mining blijft wereldwijd alarmbellen doen rinkelen. In het afgelopen jaar heeft een combinatie van factoren, waaronder betere hardware, meer mijnwerkers en grotere mijnbouwbedrijven, het elektriciteitsverbruik van Bitcoin naar nieuwe hoogten getild. Nu zoeken Bitcoin-enthousiastelingen van over de hele wereld naar een duurzamere oplossing voor de huidige problemen met het stroomverbruik.

Wat is mijnbouw??

Bitcoin functioneert via een proces dat bekend staat als een consensusmechanisme. Simpel gezegd, duizenden computers behouden de Bitcoin-blockchain in zijn geheel in tweevoud. Elk van deze pc’s, ook wel knooppunten genoemd, concurreren om het proof of work-algoritme op te lossen. Degene die de vergelijking als eerste voltooit, voegt het volgende blok toe aan de blockchain. Het knooppunt dat het volgende blok toevoegt, ontvangt een BTC-beloning voor zijn inspanningen. Momenteel is deze beloning 12,5 BTC.

Naarmate Bitcoin aan populariteit wint, neemt het aantal miners op zijn blockchain toe. Een recent verslag doen van plaatst het aantal actieve mijnwerkers net ten noorden van 300.000. U kunt verwachten dat dit aantal zal toenemen naarmate de schaarste van Bitcoin toeneemt.

Meer gigawatts

Bijgevolg leiden meer mijnwerkers tot meer elektriciteitsverbruik. een studie ontdekte dat Bitcoin-mijnactiviteiten vorig jaar 2,55 gigawatt aan elektriciteit verbruikten. Hierdoor is het energieverbruik van Bitcoin vergelijkbaar met landen als Servië, Bahrein en Ierland.

Om dit enorme verbruik in perspectief te plaatsen: als Bitcoin een land was, zou het qua energieverbruik 66 van de 195 rangschikken. Volgens de meest recente versie zou je 4.892.381 Amerikaanse huishoudens kunnen voorzien van zoveel elektriciteit Digiconomist statistieken.

bitcoin-energy-consumpti

Bron: bitcoin-energy-consumption.com

Dezelfde statistieken laten zien dat Bitcoin goed is voor 0,24 procent van het totale elektriciteitsverbruik ter wereld. Dat is ongeveer 144.760.846 KWh in gebruik de afgelopen dag. De eerste crypto ter wereld creëert ook een jaarlijkse CO2-voetafdruk van 26.248 kton CO2.

Hoewel dit niveau van energieverbruik verontrustend klinkt, is het gewoon een plons in de emmer als je kijkt naar toekomstige groei. Bitcoin-mijnbouw zit in de lift. Vorig jaar zag het netwerk het elektriciteitsverbruik wereldwijd met 413 procent toenemen. Deze verhoogde netwerkactiviteit verhoogt de hashrate. Op zijn beurt neemt de moeilijkheidsgraad van het netwerk toe.

Deze moeilijkheidsgraad zou het toekomstige energieverbruik van Bitcoin-transacties kunnen doen stijgen van 478 kWh per transactie vandaag tot 900 kWh tegen het einde van het jaar. Deze zorgen hebben ertoe geleid dat sommige mensen aandringen op innovatieve en voordelige oplossingen.

Groene energie

Een oplossing is de mijnbouw van groene energie. Een van die operaties kwam aan het licht in februari van dit jaar, toen het was gemeld dat Plouton Mining van plan is om een ​​van de grootste Bitcoin-mijnbouwfaciliteiten op zonne-energie ter wereld te creëren in de Mojave-woestijn in Californië. De operatie zou profiteren van het feit dat de Mojave-woestijn de 12e heetste plek ter wereld is.

Bij de bespreking van de beslissing legde Sammy Del Real, CEO van Plouton Mining, uit hoe mijnbouwfaciliteiten op zonne-energie iedereen ten goede komen. Hij beschreef hoe elektriciteitskosten een grote “moeilijkheidsgraad zijn waarmee iedereen wordt geconfronteerd”. Het team probeert hun nieuw verworven 50 hectare woestijnland te gebruiken om hun concept te realiseren.

Efficiëntie verbeteren

Wanneer we het hebben over groene energie Bitcoin-mijnbouwprojecten, valt er veel te vieren. Volgens een recent rapport van het onderzoeksbureau Coinshares, mijnbouwactiviteiten op het gebied van hernieuwbare energie nemen toe. Het rapport schat dat ongeveer 78 procent van al het elektriciteitsverbruik van Bitcoin afkomstig is van hernieuwbare bronnen.

Dit rapport toont ook de migratie van mijnwerkers in de afgelopen twee jaar naar meer hernieuwbare-vriendelijke landen. Het rapport onthult een toestroom van mijnwerkers die China verlaten voor de VS, IJsland, Rusland en Canada. Al deze landen bieden meer alternatieven voor groene energie aan potentiële mijnwerkers die op zoek zijn naar grote boerderijen.

Verander van PoW

Een andere strategie die door de Bitcoin-gemeenschap wordt overwogen, is het veranderen van het huidige PoW-consensusmechanisme naar een andere optie. Een van die opties is het proof of stake (PoS) -algoritme. Dit consensusmechanisme vereist niet dat computers met elkaar concurreren om complexe en zware rekenvergelijkingen op te lossen.

In plaats daarvan zijn knooppunten gebruikers die hun tokens uitzetten. In dit systeem verifiëren knooppunten de blockchain met hun ingezette tokens als onderpand. Als een node eerlijk handelt, worden ze beloond met meer tokens. Wanneer een knooppunt kwaadwillig handelt, verspelen ze hun tokens.

Dit consensusmechanisme wordt steeds populairder en wordt al gebruikt door een aantal grote cryptocurrencies. Interessant is dat de oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, bekend gemaakt dat de ETH-blockchain ergens vóór 2021 ook zal updaten naar een PoS-systeem.

Oppositie tegen PoS

Het is waar dat overschakelen naar een PoS-systeem het benodigde energieverbruik van Bitcoin aanzienlijk vermindert, maar er zijn veel andere problemen die moeten worden aangepakt voordat deze verandering ooit plaatsvindt. Maar eerst moet u de dynamiek van de Bitcoin-gemeenschap begrijpen.

Bitcoin-gemeenschap

Voordat er veranderingen kunnen optreden in het netwerk van Bitcoin, is er een consensus binnen de mijnbouwgemeenschap. Hierin schuilt een belangrijk obstakel dat PoS-voorstanders zouden moeten aanpakken om de code van Bitcoin te veranderen. Bitcoin-mijnwerkers hebben miljarden dollars uitgegeven aan krachtige ASIC-mijnchips. Deze dure hardware zou nutteloos zijn als het PoW-algoritme niet bestond.

Mijnwerkers hebben zich verzet tegen veranderingen die veranderen wat velen in het verleden beschouwen als de doctrine van Bitcoin. In 2017 ging het hele Bitcoin-netwerk in de verdediging terwijl het besprak of de blokgrootte met 1 MB moest worden vergroot. Uiteindelijk eindigde het argument met de hard-fork-formatie van Bitcoin Cash.

Technische zorgen

Er zijn ook enkele technische problemen die PoS-systemen moeten aanpakken. Een van die problemen is een aanval op lange afstand. In dit scenario gebruikt een persoon een combinatie van oude sleutels, met een privé-gedolven aanvalsketen met dubbele uitgaven, om een ​​aanzienlijke overval te plegen. De aanval was beschreven door Buterin in zijn recente PoS-analyse. Dit type aanval is niet mogelijk met behulp van een PoW-algoritme.

Bitcoin’s beveiliging

Er staat veel op het spel bij het bespreken van het wijzigen van de Bitcoin-code. De blockchain van Bitcoin is momenteel de veiligste en grootste ter wereld. Deze beveiliging is wat het vertrouwen in Bitcoin als de beste cryptocurrency ter wereld handhaaft. Het PoW-algoritme, hoewel verspillend, is een beproefd concept. Bijgevolg is de kans groter dat u een duw in de richting van mijnbouwfaciliteiten voor hernieuwbare energie ziet in plaats van de codering van Bitcoins te wijzigen.

Dus, wat is de oplossing??

Helaas heeft de gemeenschap geen beproefde oplossing bedacht voor de energieproblemen van Bitcoin. De opkomst van groene energie-initiatieven geeft echter hoop dat, nu Bitcoin de mainstream raakt, zijn energiekritiek tot het verleden zal behoren..