Bitcoin is een uitstekende manier om geld wit te wassen. Dat is tenminste het verhaal dat de reguliere media het publiek voeden. Het witwassen van geld is waarschijnlijk zo oud als de uitvinding van geld zelf. Per definitie betekent het witwassen van geld dat onrechtmatig verkregen winsten lijken alsof ze allemaal op legitieme wijze zijn verdiend, ongeacht of u de leider bent van een drugssmokkelring, een krijgsheer, of gewoon niet kunt helpen bij die van uw rijke tante. handtas.

De anonimiteit van internet heeft fraudeurs aangemoedigd om steeds ingewikkelder manieren te vinden om hun buit uit handen van de autoriteiten te krijgen. En het is hun verdienste dat de vindingrijkheid van sommige oplichters verbijsterend is. Als liefhebber van cryptocurrency loont het om je ogen op de bal te houden als je met de technologie gaat spelen. Laten we met dat in gedachten eens kijken naar wat cryptocurrency-criminaliteit die de ronde doet en kijken wat u kunt doen om veilig te blijven.

De Bitcoin Money Laundering Scams

Sims wisselen

In een digitale wereld is de samenleving gewend geraakt aan het gebruik van apparaten voor identiteitsbeheer. Dit betekent meestal dat u uw privérekeningen, zoals bankieren en cryptocurrency-uitwisselingen, valideert via een smartphone. Sims wisselen is een vrij nieuwe vorm van fraude waarbij nabootsers contact opnemen met uw telefoonprovider in de hoop uw mobiele nummer over te zetten naar een andere simkaart die ze onlangs hebben verkregen.

Fraude met het ruilen van simulaties is tegenwoordig relatief eenvoudig te trekken

Fraude met het ruilen van sims is in opkomst. Afbeelding met dank aan PublicDomainPictures.

De zelfverzekerde bedriegers leggen de basis voor dit soort zwendel door middel van social engineering. Ze verzamelen zoveel mogelijk persoonlijke informatie over u voordat ze contact opnemen met een bedrijfsvertegenwoordiger en onderweg beveiligingsvragen beantwoorden.

Als u deze beveiligingsvraag ooit persoonlijk heeft moeten beantwoorden, weet u zeker dat ze niet bijzonder moeilijk te beantwoorden zijn. Sims ruilen is behoorlijk lucratief voor Bitcoin-witwassers omdat het hen in staat stelt om illegale fondsen, in ieder geval tijdelijk, via legitieme accounts te verplaatsen.

Wat u eraan kunt doen

Telkens wanneer u uw telefoon gebruikt om uw identiteit te verifiëren, gebruikt u zoiets als tweefactorauthenticatie (of afgekort 2FA). Helaas vertrouwen veel diensten, waaronder bankieren, nog steeds op sms voor authenticatie. Uiteraard is SMS onderhevig aan de hierboven genoemde risico’s van sim-swapping.

Veiligere methoden zoals authenticator-apps of hardwareapparaten worden ten zeerste aanbevolen voor gevoelige accounts. Een fraudeur zou uw apparaat fysiek moeten bemachtigen voordat hij / zij u zou kunnen nabootsen. Niet onmogelijk, maar veel veiliger. Bekijk ons ​​gedetailleerde 2FA-artikel voor meer informatie.

Ransomware

Ransomware houdt meestal in dat hackers toegang krijgen tot de computer van een nietsvermoedend slachtoffer. In ernstige gevallen kan het echter een infrastructuur van de hele stad. Zodra een aanvaller toegang krijgt tot uw machine, zullen ze uw gegevens versleutelen en losgeld vragen om deze te ontgrendelen. Betaling is meestal vereist in cryptovaluta. Maar slimme lezers zullen weten dat Bitcoin om te beginnen niet bijzonder anoniem is. Maar dat zal de oplichters niet stoppen, want er zijn veel munten en verschillende manieren om je sporen uit te wissen.

Een ernstig voorbeeld hiervan deed zich voor in 2017 toen de WannaCry-cryptoworm zich richtte op computers met Windows-besturingssystemen. De aanval trof maar liefst 200.000 computers in 150 landen voordat Microsoft het probleem kon verhelpen.

Landen die getroffen zijn door de WannCry-ransomware-bijlage van 2017. Bron: wikipedia

Landen die getroffen zijn door de WannCry-ransomware-bijlage van 2017. Bron: wikipedia

Wat u eraan kunt doen

De belangrijkste manier om u tegen dit soort afpersing te beschermen, is door gezonde internethygiëne te beoefenen. Ja, je leest het goed. Voor uw persoonlijke gezondheid zorgen, betekent hard werken. Bewegen, gezond eten, voldoende slapen, etc. Dezelfde houding geldt bij het gebruik van internet.

Plaats geen gevoelige informatie op socialemediakanalen, maak regelmatig back-ups van waardevolle gegevens zoals foto’s en werkdocumenten op externe apparaten, informeer uzelf over de nieuwste phishing-aanvallen en houd uw systeem up-to-date. Je snapt het wel.

Ongereguleerde Cryptocurrency-uitwisselingen

Blockchain-tracking-outfit CipherTrace schat dat voor ongeveer $ 2,5 miljard aan vuile Bitcoin is schoongespoeld door ongereguleerde uitwisselingen. Deze uitwisselingen voldoen niet aan Know Your Customer en antiwitwaswetten. Volgens een CipherTrace-studie, niet-gereguleerde beurzen ontvingen ook de meeste witgewassen Bitcoin.

Bovendien bieden over-the-counter-diensten en gedecentraliseerde uitwisselingen gebruikers ook de mogelijkheid om op een anonieme manier crypto uit te wisselen. Veel van deze services zijn moeilijk te volgen. Liquiditeit kan echter een probleem zijn, waardoor grote overdrachten niet kunnen plaatsvinden. Het meten van de impact van deze services op het witwassen van geld in Bitcoin is op zijn best moeilijk.

Wat u eraan kunt doen

Hardcore cryptoliefhebbers klagen graag over gecentraliseerde diensten en corrupte autoriteiten. Als u ooit het slachtoffer bent geweest van oplichting of cryptogerelateerde criminaliteit, weet u dat gereguleerde autoriteiten één groot voordeel hebben: u heeft een grotere kans om uw geld terug te vorderen.

Blijf bij gerenommeerde uitwisselingen. Er is een veel kleinere kans dat uw account wordt gehackt voor witwasdoeleinden.

Het schoonmaken

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe criminelen in de eerste plaats aan vuil geld komen. Maar hoe maken ze het schoon? Een veel voorkomende benadering wordt mixen genoemd. Bitcoin-mixers maken blijkbaar vuile crypto schoon door deze tussen verschillende portemonnee-adressen te stuiteren voordat ze het volledige bedrag opnieuw combineren. Het eindadres komt vaak op het darkweb terecht, wat moeilijk te traceren is. Dit proces wordt ook wel tumbling genoemd en verschillende providers bieden dit aan als service, uiteraard tegen betaling.

Het is belangrijk op te merken dat Onderzoek heeft geconstateerd dat deze aanpak tamelijk ineffectief is voor het witwassen van geld in Bitcoin. Het is dan ook niet verwonderlijk dat andere munten zoals Monero zijn opgedoken om serieuze privacyfuncties te bieden waar Bitcoin faalt. Wat betreft andere methoden dan mixen, wie weet. De experts mogen hun geheimen nooit prijsgeven.

Bitcoin Money Laundering – Laatste gedachten

Bitcoin is nog een jonge technologie met een relatief kleine marktkapitalisatie in vergelijking met traditionele valuta. De meerderheid van de mensen, inclusief criminelen, verdient in de eerste plaats in fiatvaluta’s zoals de dollar of de euro. De reguliere media missen misschien het hele punt als het gaat om het hele debat over het witwassen van geld over Bitcoin.

Met andere woorden, het is belangrijk om onderscheid te maken. Zowat alles kan worden gebruikt om geld wit te wassen: auto’s, bedrijven, eigendommen, cryptovaluta of zelfs beurzen voor rijke tantes. Bitcoin is slechts een hulpmiddel, een ruilmiddel.

De baby met het badwater weggooien is geen haalbare oplossing. Als dat het geval was, zou de samenleving elke avond $ 100 biljetten bij de open haard hebben verbrand. Dat gezegd hebbende, zoals hierboven aangegeven, zijn er natuurlijk nog steeds risico’s bij het omgaan met crypto. Zorg ervoor dat je niet op die waslijst staat.