Wanneer u de relatieve sterkte (RS) van Bitcoin versus goud of andere metalen en grote financiële markten meet, ziet u een vooringenomen beeld van de relatieve sterkte (of zwakte) ervan. Deze statistieken kunnen u helpen bij het nemen van cruciale investeringsbeslissingen. Ze kunnen u zelfs helpen bij het voorspellen van belangrijke omslagpunten op de markt, zodat u nauwkeurigere transacties kunt invoeren (of verlaten).

Dit artikel onthult de RS van Bitcoin vs. goud (ticker: GLD, de SPDR-goudaandelen) over zes belangrijke tijdsperioden. U zult zien hoe BTCUSD het deed ten opzichte van GLD in de afgelopen drie, zes, 12, 24 en 36 maanden. U zult ook zien hoe Bitcoin de afgelopen vijf jaar consequent beter heeft gepresteerd dan GLD.

U zult zien dat Bitcoin zelfs beter presteerde dan de aandelen van twee van ‘s werelds grootste goudmijnbedrijven. Ten slotte krijgt u inzicht in waarom het opnemen van Bitcoin en goud in uw handels- en investeringsportefeuilles een goed idee kan zijn.

Bitcoin vs. goud: belangrijke RS-statistieken

De Bitcoin (BTCUSD) vs. GLD RS-statistieken sinds de top van december 2017 zijn zwaar gestapeld in het voordeel van GLD. In ieder geval voorlopig. Het is waar dat BTCUSD zich in een bearmarkt bevindt, maar er blijven bullish tekenen van leven verschijnen voor deze munt. Wat GLD betreft, het kan een krachtige rally van meerdere maanden (of een jaar?) Zijn, een die ook in 2019 positief zou kunnen verrassen..

Statistieken op korte termijn (één jaar of minder)

BTCUSD-prestaties van drie maanden: (39,16) procent

GLD-prestatie over drie maanden: + 7,36 procent

RS winnaar: GLD

Zesmaandelijkse BTCUSD-prestaties: (30,97) procent

GLD-prestatie van zes maanden: + 2,40 procent

RS winnaar: GLD

12 maanden BTCUSD-prestatie: (71,82) procent

GLD-prestatie over 12 maanden: (1,46) procent

RS winnaar: GLD

bitcoin versus gouden GLD-cycli

GLD, maandelijks: met sleutelcyclusoscillatoren in bullish-modus, zoek GLD om een ​​doorbraak te proberen in begin tot midden 2019. De voortschrijdende gemiddelden van de grafiek over 50 en 200 maanden zijn ook in een bullish configuratie. Afbeelding: NinjaTrader 8

Het is duidelijk dat er geen wedstrijd is geweest in de RS-ranglijst op korte termijn. GLD versloeg BTCUSD in alle drie de korte perioden. Gemakkelijk. Zodra u echter doorgaat naar de RS-metingen van 2 tot 5 jaar, dweilt BTCUSD eenvoudig de vloer met GLD’s, relatief middelmatige prestatienummers:

Lange termijn statistieken (twee jaar of meer)

24 maanden BTCUSD-prestatie: + 311,02 procent

GLD-prestatie over 24 maanden: + 11,20 procent

RS-winnaar: BTCUSD

36 maanden BTCUSD-prestatie: + 860,84 procent

GLD-prestatie over 36 maanden: + 18,37 procent

RS-winnaar: BTCUSD

Vijfjarige BTCUSD-prestaties: + 466,16 procent

GLD-prestatie over vijf jaar: + 3,29 procent

RS-winnaar: BTCUSD

bitcoin versus gouden BTCUD-cycli

BTCUSD, 2-week chart: het is mogelijk dat de dieptepunten van Bitcoin in december 2018 zullen leiden tot een aanzienlijk opwaarts potentieel in 2019. Afbeelding: MotiveWave Ultimate

Belangrijkste goudaandelen: Bitcoin wint ook

Als u op 28 december 2015 had geïnvesteerd in aandelen van Barrick Gold (ABX) en BTCUSD, zouden uw crypto-eenheden aanzienlijk meer zijn gestegen dan uw ABX-aandelen:

36 maanden BTCUSD-prestatie: + 860,84 procent

ABX-prestatie over 36 maanden: + 74,24 procent

RS-winnaar: BTCUSD

Hier is een blik op de driejarige prestatievergelijking van Newmont Mining Corp. (NEM) versus BTCUSD:

36 maanden BTCUSD-prestatie: + 860,84 procent

36 maanden NEM-prestatie: + 92,46 procent

RS-winnaar: BTCUSD

Alle gegevens via TradingView.com. De definitieve afsluitdatum voor gegevens was 28 december 2018 voor ABX, BTCUSD, GLD en NEM. Geen rekening gehouden met provisies, ontsporingen en stockdividenden.

Niet noodzakelijk Ofwel

Ja, Bitcoin heeft de afgelopen 2-, 3- en 5-jarige periodes aanzienlijk beter gepresteerd dan GLD (en spotgoud, goudfutures). Aan de andere kant heeft GLD Bitcoin handig verslagen sinds eind december 2017. Als je hier één inzicht krijgt, is het dit: gok nooit op de ranch op een markt, hoe bullish (bearish) je er ook over denkt. Markten zijn niet rationeel, en de meeste fundamentele factoren die de prijzen beïnvloeden, worden waarschijnlijk in uw technische grafieken verwerkt.

bitcoin versus gouden GLD- en BTCUSD-correlatie

GLD en BTCUSD, wekelijks: Goud en Bitcoin hebben de neiging om over te schakelen van niet-gecorreleerde naar sterk gecorreleerde fasen. Momenteel is er wellicht een verschuiving naar het laatste scenario gaande, met grote winsten mogelijk voor beide markten in 2019. Afbeelding: NinjaTrader 8

Ongeacht de crypto’s, aandelen of ETF’s die u verhandelt, er zijn marktkrachten aan het werk die niemand 100 procent van de tijd nauwkeurig kan begrijpen, laat staan ​​perfecte prijsvoorspellingen uit.

Gebruik daarom een ​​soort rationeel plan voor activaspreiding (misschien over vijf tot acht niet-gecorreleerde financiële markten, waaronder Bitcoin en goud), vooral als u een langetermijnbelegger bent. Dit geeft u veel betere kansen om te overleven, welke steeksleutel dan ook die Mr.Market onvermijdelijk in de richting van uw beleggingsportefeuille gooit.

Intrinsieke versus extrinsieke waarde

Een Bitcoin-analist suggereerde onlangs dat Bitcoin een winkel van waarde

“(Bitcoin) is de grootste winkel met waarde die ooit is gecreëerd.”

– Lou Kerner van CryptoOracle, 21 november 2018, CNBC-interview

Net als de Amerikaanse dollar (USD) heeft Bitcoin een intrinsiek waarde van nul. De USD wordt niet gedekt door goud en zilver, zoals eerder was vereist (vóór 15 augustus 1971) door het Amerikaanse Congres. De USD heeft een willekeurig toegewezen waarde-eenheid of extrinsiek waarde. De regering zegt dat een dollar valuta een dollar aan goederen en diensten zal kopen, en u accepteert die waarheid gewoon en gaat verder met uw zaken. Natuurlijk fluctueert de USD in waarde ten opzichte van andere soevereine valuta’s, maar dat heeft geen invloed op uw dagelijkse transacties in USD.

Bitcoin wordt, net als de USD, niet gedekt door tastbare goederen zoals goud of zilver. U handelt in Bitcoin voor goederen en diensten, terwijl u zich er volledig van bewust bent dat de waarde ervan snel kan veranderen. Bitcoin-handelaren zijn het tijdens de handelssessie eens over de reële waarde ervan. In december 2017 kwamen handelaren overeen dat het $ 19.870 waard was, maar in december 2018 zakte dat punt van overeenstemming naar $ 3.215. De prijs van Bitcoin is alle extrinsieke waarde. Het is alles waard wat een koper en verkoper op een beurs kunnen overeenkomen.

Aloude winkel van waarde

Goud wordt echter al eeuwenlang erkend als een tastbare waardeopslag. In de oudheid was goud er altijd beschouwd als echt geld, met intrinsieke waarde. U kunt goud ruilen voor voedsel, land, kleding, medicijnen, olie, verzamelobjecten, motorvoertuigen, huizen, enz. Het is ook een tastbaar item dat u kunt opbergen in een bankkluis, uw huiskluis of zelfs in een koffiekan kunt begraven. in de achtertuin.

Bitcoin is daarentegen een elektronische, immateriële valuta. Zelfs afgezien van het feit dat het geen intrinsieke waarde heeft, lijkt het onwaarschijnlijk dat het zou kunnen worden gebruikt om goederen en diensten in een offline omgeving te ruilen. Stel je voor dat het elektriciteitsnet zou worden uitgeschakeld vanwege een Large aanval. Alle vormen van communicatie kunnen worden verstoord. Het internet kan donker worden. Crypto-beurzen kunnen tijdelijk worden gesloten, net als alle andere financiële markten.

Bitcoin, alle andere crypto’s en aandelen zouden nutteloos zijn als een vorm van echte valuta. Zelfs uw bankpasjes en creditcards zouden levenloos plastic zijn. Goud heeft geen elektriciteit of communicatienetwerk nodig om zijn inherente waarde te ondersteunen. In zo’n apocalyptisch scenario lijkt het hebben van fysiek goud de voorkeur te hebben boven het bezitten van Bitcoin. Zelfs fiat-valuta zou de voorkeur hebben, behoudens een hyperinflatoire economische achtergrond.

Inflatie-afdekking

Tijdens de door inflatie geteisterde jaren zeventig steeg goud van $ 35 per ounce naar $ 875 per ounce (in minder dan acht jaar), zelfs toen de consumentenprijzen (gewoonlijk inflatie genoemd) in de VS verdubbelden (1970 tot 1979). In feite is het goud van $ 35 uit 1972 nu meer dan $ 1.275 per ounce waard, waarmee het de inflatie van de consumptieprijzen in de afgelopen 46 jaar ruimschoots overtrof..

De consumentenprijzen zijn met 501 procent gestegen sinds 1972 (basis: 1972 = 100 en 2018 = 600,71). Toch is goud een factor 39,84 keer of 3884 procent gestegen in dezelfde periode ($ 1.275 gedeeld door $ 32). Daarom presteerde goud beter dan de inflatie met een verhouding van 7,75 tot 1 (3.884 gedeeld door 501). Goud heeft absoluut bewezen een waarde op de lange termijn te zijn tegen de steeds stijgende kosten van levensonderhoud.

Het beste van beide werelden

Misschien wordt Bitcoin op een dag als een winkel van waarde beschouwd. Misschien niet. Echt, wat maakt het uit? Het enige dat hier en nu van belang is, is dat u in Bitcoin kunt handelen. De hele dag en de hele nacht. Lang en kort. U kunt Bitcoin-futurescontracten kopen en verkopen. Je kunt zelfs elke maand wat Bitcoin kopen, in afwachting van weer een nieuwe run naar recordhoogtes.

Nog beter, u kunt uw Bitcoin-handels- en investeringsactiviteiten uitvoeren met duidelijke risicobeheersing en winstgevende doelstellingen. U kunt zelfs een beter rendement op lange termijn behalen dan degenen die goud aanhouden als afdekking tegen inflatie. Onthoud echter dat Bitcoin geen intrinsieke waarde heeft. Goud heeft die inherente waarde en kan altijd worden beschouwd als een toevluchtsoord voor beleggers.

Gebruikmakend van zowel goud als Bitcoin

Overweeg om ze te verhandelen:

  • Swing trade Bitcoin (cash, leveraged of futures) met een bewezen mechanisch systeem
  • Swing trade goud (GLD-, GLD-opties, futures en futures-opties) met een vergelijkbare, 100 procent objectieve methodologie

Leg wat weg als investering:

  • Gemiddelde kosten in dollar (DCA) in een Bitcoin-investering op lange termijn
  • DCA in een langetermijngoud (fysiek goud van een makelaar of gebruik GLD als een proxy) investering
  • Gebruik nooit hefboom- of futurescontracten voor langetermijninvesteringen

De Turnaround Twins?

Op basis van hun respectievelijke grafiekpatronen zou 2019 een belangrijk ommekeerjaar kunnen worden voor zowel Bitcoin als goud. Maak een degelijk handels- en investeringsplan dat hun potentieel krachtige omkeringen in uw eigen portefeuille aan het werk kan zetten.