Er zijn veel manieren om de prestaties van de resultaten van uw Bitcoin-handelssysteem te meten. Wanneer u de relatieve sterkte (RS) van Bitcoin versus technische aandelen of andere crypto’s en belangrijke financiële markten meet, krijgt u een realistisch beeld van de relatieve sterkte (of zwakte) ervan. Deze gegevens kunnen u helpen bij het nemen van belangrijke investeringsbeslissingen. Het kan u zelfs helpen grote omkeringen te voorspellen, waardoor u een sprong voorwaarts kunt maken op andere investeerders.

Dit artikel laat je de relatieve relatieve sterkte (RS) zien van Bitcoin vs. technische aandelen (ticker: QQQ, de NASDAQ 100-trackingvoorraad) over zes belangrijke tijdsperioden. U zult zien hoe BTCUSD het deed ten opzichte van QQQ in de afgelopen periodes van 3, 6, 12, 24 en 36 maanden. Je zult ook zien hoe de koning van de munten de afgelopen vijf jaar aanzienlijk beter presteerde dan QQQ. Elke markt die het beter kan doen dan een aandelenindex met onder meer Apple, Netflix, Amazon en Google, is een markt om te respecteren. In het geval van Bitcoin heeft het die specifieke tech-indexreuzen de afgelopen vijf jaar verslagen.

Bitcoin versus technische aandelen: belangrijke RS-statistieken

De Bitcoin (BTCUSD) vs. QQQ RS-statistieken sinds de all-time high (ATH) van december 2017 zijn duidelijk gestapeld in het voordeel van QQQ. Nu tenminste. Alle doorgewinterde handelaren weten dat markten in een oogwenk van richting kunnen veranderen, waardoor zelfs de best onderzochte voorspellingen onbruikbaar worden. Zowel BTCUSD als QQQ bevinden zich nu echter in technische bearmarkten. Bovendien ziet de maandelijkse grafiek van QQQ er voor sommige markttechnici bijzonder eng uit. Velen pleiten voor nog lagere dieptepunten in technologieaandelen in 2019.

De timingvoorspellingsgrafieken van BTCUSD suggereren dat in januari 2019 een grote rally zou kunnen uitbreken uit een reeks gelijktijdige cyclusdieptepunten. Daarentegen suggereren de cyclusgrafieken van QQQ een potentiële bullish omkering veel later, ergens eind Q1 of zelfs Q2 van 2019.

Statistieken op korte termijn (één jaar of minder)

BTCUSD-prestatie van 3 maanden: (44,60) procent

QQQ-prestatie over 3 maanden: (17,64) procent

RS-verhouding van 2,53 tot 1 in het voordeel van QQQ

6 maanden BTCUSD-prestatie: (39,55) procent

QQQ-prestatie over 6 maanden: (9,83) procent

RS-verhouding van 4,02 tot 1 in het voordeel van QQQ

12 maanden BTCUSD-prestatie: (75,89) procent

QQQ-prestatie over 12 maanden: (2,23) procent

RS-verhouding van 34,02 tot 1 in het voordeel van QQQ

bitcoin vs technische aandelen RS-ratio

BTCUSD en QQQ, wekelijks: hoewel QQQ een duidelijk relatief sterktevoordeel had ten opzichte van QQQ gedurende het grootste deel van 2018, kan de machtsverhoudingen nu in het voordeel van Bitcoin veranderen. Afbeelding: NinjaTrader 8.

De bearmarkt Grizzlies is sinds eind december 2017 zeker populair op het pad van Bitcoin.QQQ, hoewel sindsdien zelfs een paar procent gedaald, heeft de afgelopen twaalf maanden zelfs BTCUSD met een factor 34 tot 1 overtroffen. Maar tijdens de meest recente periode van drie maanden is de RS-ratio gekrompen tot een meer rationele 2,53 tegen 1. Zoals eerder vermeld, heeft de voorspelling van de 2019-cycli voor BTCUSD ook het potentieel om van de munt het komende jaar een QQQ-outperformer te maken. Extreme RS-ratio’s zijn over het algemeen niet houdbaar en keren meestal terug naar het gemiddelde. Later in het artikel zult u zien hoe het identificeren van dergelijke extremen in RS potentieel krachtige investeringsmogelijkheden kan creëren.

Lange termijn statistieken (twee jaar of meer)

24 maanden BTCUSD-prestatie: + 295,90 procent

QQQ-prestatie over 24 maanden: + 26,68 procent

RS-ratio van 11,09 tot 1 in het voordeel van BTCUSD

36 maanden BTCUSD-prestatie: + 777,86 procent

QQQ-prestatie over 36 maanden: + 36,01 procent

RS-ratio van 21,60 tot 1 in het voordeel van BTCUSD

5-jaars BTCUSD-prestatie: + 418,13 procent

QQQ-prestatie over 5 jaar: + 74,87 procent

RS-ratio van 5,58 tot 1 in het voordeel van BTCUSD

Appels versus Crypto

U hoeft geen statisticus te zijn om te beseffen dat de afgelopen 12 maanden een moeilijke tijd zijn geweest voor Bitcoin-investeerders. Als je echter naar de RS van de munt kijkt in de meest recente periodes van 2, 3 en 5 jaar, wordt het plotseling een superster. Dit was met name het geval in de 3-jarige lookback-periode, waarbij QQQ meer dan 20 keer beter presteerde dan QQQ!

Belangrijke NASDAQ 100-componenten presteren ondermaats

Als u op 27 december 2015 had geïnvesteerd in aandelen van Netflix (NFLX) en BTCUSD, zouden uw crypto-eenheden aanzienlijk meer zijn gestegen dan uw NFLX-inzet:

36 maanden BTCUSD-prestatie: + 777,86 procent

36 maanden NFLX-prestatie: + 120,00 procent

RS-ratio van 6,48 tot 1 in het voordeel van BTCUSD

Hier is een blik op de driejarige prestatievergelijking van Google (GOOGL) versus BTCUSD:

36 maanden BTCUSD-prestatie: + 777,86 procent

36 maanden GOOGL-prestatie: + 34,40 procent

RS-ratio van 22,61 tot 1 in het voordeel van BTCUSD

Door de bomen het bos zien

Uiteindelijk zal de bearmarkt van Bitcoin eindigen. Het kan zelfs beter presteren dan QQQ in 2019 en daarna, aangezien nieuwe futurescontracten en beurzen meer belangstelling van beleggers trekken. Stijgende prijscycli kunnen ook samenvallen met die hernieuwde publieke aandacht voor de munt.

Momenteel presteert QQQ beter dan BTCUSD (meest recente periode van 12 maanden) met een RS-factor van 34 tot 1. Denk daar even over na. Tenzij BTCUSD binnenkort waardeloos zal worden of QQQ binnenkort extreme nieuwe ATH’s zal raken (beide scenario’s uiterst onwaarschijnlijk), dat bizarre RS-ratio lijkt onhoudbaar.

Terwijl beginnende investeerders gefocust zijn op wat is gebeurd, je zou ervoor kunnen kiezen om naar die opgeblazen RS-spreiding te kijken en in plaats daarvan je een gebeurtenis voor te stellen die zeer waarschijnlijk is gebeurt. Hier is een recente BTCUSD-voorspellingsgrafiek voor maandelijkse cycli, gevolgd door een andere grafiek voor QQQ. Cycles-analyse suggereert dat BTCUSD veel dichter bij het maken en ondersteunen van een bullish trendomkering is dan QQQ:

bitcoin vs. tech aandelen bitcoin cyclus

BTCUSD, maandelijks: Bitcoin handelt nu in maat 12 van een typische maandelijkse cyclus van 16 maten. Het probeert ook zijn recente dieptepunten te testen, zelfs als het tekenen van uitputting van de beer vertoont. Afbeelding: MotiveWave Ultimate.

Een blik op het maandelijkse cycli-scenario van QQQ, dat extreem bearish is:

bitcoin vs. technische aandelen QQQ-cyclus

QQQ, maandelijks: een typische halve cyclus van een beer duurt minstens vijf tot acht maten. Momenteel voltooit QQQ maat twee van die cyclus van vijf tot acht maten, wat in 2019 nog veel meer nadelen suggereert. Bitcoin zou in 2019 een superieur beleggersalternatief voor QQQ kunnen zijn. Afbeelding: NinjaTrader 8

Relatieve kracht extremen en cycli

Vergelijkingen van relatieve sterkte laten duidelijk zien welke markten leiders en achterblijvers zijn. Extreme bullish of bearish RS-ratio’s kunnen u ook vroegtijdig waarschuwen voor een grote omkering. Dat is een van de meest geschikte momenten om cyclusanalyse aan het werk te zetten. Onthoud dat cyclusanalyse geen perfecte wiskundige wetenschap is.

Het kan u echter helpen om in extreme tijden rationele investeringskeuzes te maken intermarket onbalans. In de bovenstaande voorbeelden zijn de waarschijnlijkheden gunstig voor BTCUSD die beter presteert dan QQQ tot ver in 2019. Doe je eigen onderzoek en kijk of dat overeenkomt met je eigen conclusies.