Op verschillende momenten in het afgelopen decennium hebben zowel Bitcoin- als aandelen van opkomende markten aanzienlijke winsten geboekt. Toch heeft elk van hen soms ook een aantal woeste slagen van Mr. Market te verduren gehad. Laten we dus eens kijken naar de prestaties van Bitcoin versus aandelen van opkomende markten, en de relatieve sterke en zwakke punten van deze twee belangrijke financiële markten onderzoeken. Bezoek Wijsheid brandstof voor de beste gidsen over het leren van nieuwe vaardigheden.

Dit artikel zal de relatieve relatieve sterkte (RS) van Bitcoin ten opzichte van een belangrijk op de beurs verhandeld fonds van opkomende markten demonstreren (ticker: EEM, de iShares MSCI Emerging Markets ETF) over zes belangrijke periodes. U zult zien hoe BTCUSD het ten opzichte van EEM verging in de afgelopen perioden van drie, zes, 12, 24 en 36 maanden. U zult ook zien hoe Bitcoin de afgelopen vijf jaar dramatisch beter heeft gepresteerd dan EEM. U zult zien dat Bitcoin zelfs beter presteerde dan de aandelen van een groot Braziliaans mijnbedrijf en een enorm Aziatisch halfgeleiderbedrijf dat een geweldige prestatie neerzette. Lijst met manieren om boeken te vinden over cryptomunten waar u zeer waardevolle informatie vindt.

Ten slotte krijgt u inzicht in waarom u in Bitcoin investeert en beleggen in aandelen van opkomende markten (EM) kan een goede combinatie zijn van langetermijnbeleggingen.

Bitcoin versus opkomende markten: belangrijke RS-gegevens

EEM werd om de volgende redenen geselecteerd als proxy voor aandelen in opkomende markten:

 • Het handelt de hele dag door (930 tot 1600 ET), van maandag tot en met vrijdag (behalve op feestdagen).
 • Het is een van de meest liquide ETF’s van niet-Amerikaanse aandelen.
 • De holdings omvatten een gevarieerd aanbod van meer dan 900 aandelen.
 • Het biedt een uitgebreide reeks liquid call en put opties.
 • Net als Bitcoin kunt u het in realtime kort kopen, verkopen of verkopen.
 • Deze ETF biedt beleggers een realistisch beeld van investeringsmogelijkheden buiten de Amerikaanse aandelenmarkt.

De Bitcoin (BTCUSD) vs. EEM RS-statistieken sinds de piek van de cryptomarkt in december 2017 zijn momenteel in het voordeel van EEM. Beide markten maken sindsdien een neerwaartse trend door, maar de uitverkoop van EEM is minder ernstig geweest. Desalniettemin suggereren verschillende bullish technicals een aanstaande BTCUSD-rally. Wat EEM betreft, het maakt opnieuw een belangrijke lage formatie met meerdere wielen die momenteel een winnende reeks van zeven voor zeven heeft.

Statistieken op korte termijn (één jaar of minder)

BTCUSD-prestaties van 3 maanden: (39,99) procent

EEM-prestatie van 3 maanden: (3,17) procent

RS-winnaar: EEM

6 maanden BTCUSD-prestatie: -39,99 procent

6 maanden EEM-prestatie: -7,31 procent

RS-winnaar: EEM

12 maanden BTCUSD-prestatie: -73,91 procent

EEM-prestatie over 12 maanden: -18,52 procent

RS-winnaar: EEM

Het is duidelijk dat er geen wedstrijd is geweest in de RS-ranglijst op korte termijn. Het is waar dat EEM een paar treffers heeft gehad in alle drie de tijdsbestekken op korte termijn. De waarde ervan is echter veel langzamer uitgehold dan bij BTCUSD.

Lange termijn statistieken (twee jaar of meer)

24 maanden BTCUSD-prestatie: +247,04 procent

EEM-prestatie over 24 maanden: +11,18 procent

RS-winnaar: BTCUSD

36 maanden BTCUSD-prestatie: +813,58 procent

EEM-prestatie over 36 maanden: +26,76 procent

RS-winnaar: BTCUSD

5-jaars BTCUSD-prestatie: +370,82 procent

EEM-prestatie over 5 jaar: -0,13 procent

RS-winnaar: BTCUSD

Belangrijkste aandelen van opkomende markten: Bitcoin wint ook

Als u op 4 januari 2016 had geïnvesteerd in aandelen van Taiwan Semiconductor and Manufacturing (TSM) en BTCUSD, zou uw crypto-bezit aanzienlijk meer zijn dan uw TSM-aandelen:

36 maanden BTCUSD-prestatie: +784,12 procent

TSM-prestaties van 36 maanden: +58,31 procent

RS-winnaar: BTCUSD

Hier is een blik op de driejarige prestatievergelijking van de Braziliaanse mijnbouwgigant Vale, S.A. (VALE) versus BTCUSD:

36 maanden BTCUSD-prestatie: +784,12 procent

36 maanden VALE-prestatie: +343,67 procent

RS-winnaar: BTCUSD

Het maakt niet uit of het wordt vergeleken met EEM, TSM of VALE, de prestaties op lange termijn van Bitcoin zijn indrukwekkend. Op de lange termijn vindt de vraag Bitcoin vs. opkomende markten zeker zijn antwoord in het gedecentraliseerde, digitale geesteskind van meneer Nakamoto.

EEM: mogelijke voor- en nadelen

EEM heeft een breed scala aan aandelen uit ontwikkelingslanden zoals Argentinië, Brazilië, China, India, Indonesië, Maleisië, Mexico, de Filippijnen, Rusland en Thailand. Het neemt ook posities in in aandelen afkomstig uit meer geavanceerde landen zoals Zuid-Korea en Taiwan, plus nog enkele andere. Individuele aandelen uit opkomende markten kunnen zowel investeerders als speculanten het potentieel bieden voor buitensporige winsten. Deze volatiele aandelen kunnen echter ook in snel tempo in waarde dalen, wat tot ernstige portefeuilleopnames leidt. Gezien deze realiteit is het verhandelen van een mand van gediversifieerde opkomende aandelen via EEM kan resulteren in een ietwat vlottere portefeuille-aandelencurve.

Het toevoegen van EEM aan uw beleggingsportefeuille kan u de volgende voordelen bieden:

 • Internationale investeringsblootstelling voor Amerikaanse investeerders
 • Wereldwijde vertegenwoordiging van de aandelensector en de branchegroep
 • Minimalisering van bedrijfsspecifiek risico (slechte winstrapporten, bedrijfsschandalen, regelgevings- of handelskwesties)
 • Een bovengemiddeld groeipotentieel, afhankelijk van de economische cycli van de landen die worden vertegenwoordigd door de voorraden in EEM

Nu, alleen omdat er identificeerbare voordelen zijn aan het houden van sommige EEM-aandelen in uw portefeuille, mag u de mogelijke risico’s niet negeren:

 • Landspecifieke valuta stort in of hyperinflatie (Argentinië is een recent voorbeeld)
 • Politieke instabiliteit (militaire staatsgrepen, een president die dictatoriale macht op zich neemt, enz.)
 • Internationale handelsoorlogen kunnen ook grote schade aanrichten aan de bedrijfsresultaten en aandelenkoersen van opkomende bedrijven.

EEMs ​​huidige technische achtergrond

De technische grafiek die u gaat bekijken, is een van de meest unieke die u waarschijnlijk ooit zult tegenkomen. EEM heeft een van de meest betrouwbare prijscyclusritmes onder grote ETF’s. Het is uiterst zeldzaam om te zien zeven opeenvolgende meerwielige dieptepunten die zich precies op tijd vormden, op elke financiële markt. Toch is EEM erin geslaagd om deze verbazingwekkende prestatie opnieuw te bereiken:

bitcoin vs. opkomende markten EEM-cycli

EEM, tweewekelijkse grafiek: deze belangrijke ETF voor opkomende markten heeft zojuist weer een multi-wiel laag gemaakt. Zal dit diepteproces leiden tot een nieuwe koopmogelijkheid? Afbeelding: MotiveWave Ultimate.

De kans lijkt de komende dagen een verhandelbare rally te begunstigen, maar alleen de tijd zal het leren. Onthoud dat alleen omdat een grafiekpatroon zich keer op keer herhaalt (en met een succesvol beleggingsresultaat), de uitkomst van een handels- of investeringsmogelijkheid een puur willekeurige uitkomst is, niet verbonden met een reeks winnaars of verliezers die eraan voorafging. Dit is de reden waarom je de ranch nooit wedt op een handelsconfiguratie of markt, hoe bullish of bearish de kans zich ook kan voordoen als.

Bitcoin’s nieuwste grafiekpatroon

Bitcoin is schijnbaar gestabiliseerd na de duik van eind 2018 (bijna 50% gedaald in vijf weken). Het heeft ook een nominaal bullish cyclisch patroon, en een verhandelbare rally terug naar het $ 5.000-gebied lijkt een realistische mogelijkheid in Q1 2019:

bitcoin vs. opkomende markten BTCUSD alligator

BTCUSD, wekelijks: Bitcoin handelt opnieuw in een smal bereik. De cycli suggereren dat er binnenkort een rally komt, en er is weinig overhead om deze te stoppen voordat $ 6.500 wordt bereikt. Afbeelding: MotiveWave Ultimate.

De huidige zijwaartse prijsactie van Bitcoin wordt vaak gezien voordat een bullish breakout beweegt. Aangezien verwacht werd dat de munt ergens in januari 2019 zou dalen en er een enorm ‘volumegat’ opdoemt net boven het niveau van $ 4.000, zal het voor sommige grote handelaren niet veel kosten om hier een mooie rally op gang te brengen. Zonder hier in een volledige tutorial te gaan, de Bill Williams Alligator (de drie verplaatste voortschrijdende gemiddelden op de grafiek) indicator helpt u uitstekend bij het bevestigen van zowel het handelsbereik als de trending markten. Als uw handelsplatform de Alligator aanbiedt, besteed dan zeker wat tijd aan het leren gebruiken ervan. U zult waarschijnlijk merken dat het vanaf nu een technische tool is.

Allemaal samen nu

Als u BTCUSD en EEM samen bekijkt, is het duidelijk dat dit specifieke marktpaar niet overdreven gecorreleerd is. Wanneer de een zich verzamelt, kan de ander stagneren of zelfs de andere kant op gaan. Soms handelt de ene markt in een smal bereik, zelfs als de andere sterk tendens is. Uitgaande van een vergelijkbare non-correlatie op lange termijn, kunnen BTCUSD en EEM uitstekende diversificatoren voor uw portefeuille blijken te zijn:

bitcoin vs. opkomende markten Bitcoin en EEM-correlatie

BTCUSD en EEM, wekelijks: Bitcoin en aandelen van opkomende markten zijn over het algemeen niet gecorreleerd, waardoor ze aantrekkelijke componenten zijn binnen een gediversifieerde beleggingsportefeuille. Afbeelding: NinjaTrader 8

Op dit moment lijken zowel Bitcoin als EEM klaar voor rally’s, maar hun respectievelijke timing en duur zijn natuurlijk onkenbaar. Een voor de hand liggende tip van een opkomende rally is het verschijnen van brede prijsbalken en bovengemiddelde handelsvolumes. Als u van plan bent om een ​​van beide markten te kopen, zorg er dan voor dat u het risico per transactie klein houdt, namelijk 2 procent van uw accountwaarde of minder.

Evenwichtsoefening

Misschien bent u vastbesloten om Bitcoin voor de lange termijn vast te houden. Misschien wilt u zelfs uw Bitcoin-positie behouden totdat het hoogste punt van vorig jaar met een factor drie of zelfs vijf keer (of meer) wordt overschreden. Dat is zeker een bewonderenswaardig doel, maar zorg ervoor dat u niet al uw hoop (of geld) vestigt op die ene, alleen maar bullish uitkomst.

Overweeg om uw beleggingsportefeuille in cryptocurrency in evenwicht te brengen met een verscheidenheid aan andere niet- of omgekeerd gecorreleerde financiële instrumenten, zoals goud, technische aandelen, onroerend goed en aandelen in opkomende markten. U zult misschien niet de sensatie krijgen om uw portefeuille met alleen Bitcoin met 300 procent te zien stijgen (nou ja, ooit). U zult echter ook niet de gruwel en ontzetting ondergaan van nog eens 85 procent Bitcoin-opname, zelfs als andere activaklassen in waarde stijgen of slechts kleine dalingen ervaren. Het spelen van een goede verdediging is wat de grote wedstrijden in de sportwereld wint. Hetzelfde geldt ook voor het spel van intelligent beleggen en speculatie op de financiële markten.

Alle gegevens via TradingView.com. De laatste afsluitdatum voor gegevens was 4 januari, 2019, voor BTCUSD, EEM, TSM en VALE. Geen rekening gehouden met provisies, ontsporingen en stockdividenden.