Stel u een dag voor waarop uw auto volledig autonoom rijdt, parkeert en tankt. Hoewel dit klinkt als sciencefiction, is de technologie al in de maak. Als ‘s werelds grootste autofabrikanten hun zin krijgen, zal blockchain in de nabije toekomst veel meer sturen dan alleen de markten.

Er vond dit jaar een stille revolutie plaats in de automobielsector toen meerdere fabrikanten op blockchain gebaseerde initiatieven lanceerden. Deze concepten varieerden van logistieke systeemupdates tot onderling verbonden autonome voertuigen. Dit zijn de topbedrijven die het nieuwe tijdperk van de blockchain-automobiel smeden.

Mobiliteit Open Blockchain Initiative (MOBI)

In mei 2018 hebben ‘s werelds beste autofabrikanten hun krachten gebundeld om de grootste automotive blockchain-groep ooit te creëren, MOBI. MOBI is het resultaat van de inspanningen van meerdere fabrikanten om hun investeringen in blockchain-technologie te maximaliseren.

De oprichters van MOBI zijn onder meer auto-zwaargewichten Ford, BMW, GM, Bosch, ZF en Renault. De groep omvat ook de blockchain-bedrijven Consensys, Hyperledger, en computergigant IBM.

Het doel van MOBI is om een ​​gestandaardiseerd blockchain-netwerk te creëren waar alle partijen gebruik van kunnen maken. Deze standaardisatie zal autofabrikanten veel tijd besparen op onderzoek en ontwikkeling. Bovendien stelt het de markt in staat zich sneller te ontwikkelen en te innoveren.

Chris Ballinger via Blockchain East

MOBI-CEO Chris Ballinger via Blockchain East

MOBI is ook geïnteresseerd in verschillende manieren om geld te verdienen met de gegevens die u maakt wanneer u uw voertuig bestuurt. Deze gegevens kunnen adverteerders helpen om meer impactvolle marketingstrategieën te ontwikkelen. Het is buitengewoon waardevol en het verzamelen ervan is een prioriteit van veel van de grote technologiebedrijven die we tegenwoordig kennen.

Google, Amazon en Apple hebben dit jaar allemaal autoproducten uitgebracht, wat aantoont hoe gewild de auto-datamarkt is. Deze producten omvatten Android Auto, Echo Auto en Apple CarPlay. Zoals u waarschijnlijk al weet, gebruiken deze bedrijven de gegevens die hun producten verzamelen op een aantal verschillende manieren. Blockchain-technologie zou bestuurders kunnen helpen eigendomsrechten op deze gegevens te behouden en consumenten te bevrijden van de huidige bedrijfssystemen voor het scalperen van gegevens.

MOBI’s voorzitter, oprichter en CEO, Chris Ballinger, besprak onlangs het belang van een blockchain-standaard binnen de auto-industrie. Hij ging kort in op hoe de auto’s van de toekomst moeten kunnen communiceren, zichzelf identificeren en betalingen doen via een standaardset protocollen..

Ford

Ford probeert de verkeersopstoppingen van de toekomst te verminderen met hun nieuwste blockchain-patent. Volgens het patent dat in 2016 is ingediend, Ford-ingenieurs ontwikkelde een verkeersregelingssysteem voor “voertuig-voertuig-samenwerking”. Het systeem monitort chauffeurs en andere voertuigen op de weg door middel van datadeling via de blockchain-technologie.

Het platform maakt gebruik van een Cooperively Managed Merge and Pass (CMMP) -systeem om de activiteiten van de weg te monitoren. Met CMMP-tokens kunnen voertuigen in realtime communiceren. De blockchain slaat alle gegevens op die de voertuigen verzamelen. Interessant is dat het systeem consumenten (reguliere chauffeurs) toegang geeft tot snelle rijstroken, terwijl koopvaardijauto’s in langzamer verkeer blijven rijden.

Bijgevolg stelt het concept gebruikers in staat om extra snelheid te kopen tijdens hun reizen. Gebruikers passen eenvoudig meer CMMP-tokens toe om de mogelijkheid te krijgen om meerdere koopvaardijvoertuigen te passeren. Een paar extra CMMP-tokens betalen om verkeer over te slaan, klinkt voor de meeste mensen niet slecht.

Mercedes

Op 28 juni 2017 betrad Daimler, het moederbedrijf van Mercedes, officieel de blockchain-ruimte op een belangrijke manier. Het bedrijf onthuld de lancering van een blockchain-pilotprogramma van $ 110 miljoen. Mercedes probeert de financiële aspecten van hun bedrijfssystemen te vereenvoudigen door het gebruik van blockchain-technologie.

In het openbaar spreken, Kurt Schäfer, Vice-president Daimler Treasury, besprak hoe de integratie van blockchain-technologie de klantrelaties, verkoop, marketing, supply chain management en financiële diensten aanzienlijk verbetert. De digitalisering van papieren financiële overeenkomsten is een belangrijk doel van het project.

Porsche

In februari 2018 kwam Porsche onthuld een samenwerking met het op blockchain gebaseerde bedrijf XAIN. Het partnerschap testte meerdere toepassingen voor de technologie, waaronder het openen van deuren via een dapp en het versleutelen van voertuiggegevenslogboeken. Gegevens verzameld uit het project toonden aan dat autodeuren zes keer sneller opengaan bij gebruik van een blockchain-gebaseerd systeem.

In de toekomst zouden chauffeurs tijdelijk toegang tot hun voertuigen kunnen verlenen als ze niet aanwezig zijn. Stel je voor dat pakketbezorgdiensten je pakket in je kofferbak achterlaten als je niet thuis bent. Oliver Döring, financieel strateeg van Porsche, zegt dat blockchain-technologie hun klanten meer “gemoedsrust” geeft. Het bedrijf heeft ook gekeken naar de integratie van blockchain in hun auditproces.

BMW

Bedrijfsleiders van BMW wendden zich tot blockchain-technologie om het aantal kilometers van hun leaseauto’s beter te volgen. Het bedrijf partnered met de blockchain-startup DOVU via BMW’s Innovation Lab. De ontwikkelaars achter dit project willen dat chauffeurs worden betaald voor hun gegevensbijdragen.

Het concept is simpel. BMW programmeert tokenbeloningen voor in hun slimme blockchain-contracten. Chauffeurs verdienen tokens voor deelname aan het DOVU-systeem en het uitvoeren van de vereiste taken. Zodra ze een bepaald aantal tokens hebben verdiend, kunnen ze hun tokens inruilen voor autodiensten zoals reparaties, upgrades of zelfs een nieuwe set banden.

Tesla

Aanbieder van elektrische auto’s Tesla en de populaire cryptocurrency EOS hebben in april van dit jaar een strategisch partnerschap onthuld. Het doel van het project is om de integratie van het internet der dingen (IoT) in Tesla’s reeds succesvolle programma voor autonome voertuigen te onderzoeken..

Tesla Model S interieur via Autocar

Tesla Model S interieur via Autocar

Als het project slaagt, kan uw Tesla de komende jaren een stuk nuttiger worden. Stel je voor dat je auto naar de winkel rijdt om nog een liter melk voor je te pakken, omdat je slimme koelkast het voertuig vertelde dat je bijna leeg was. Klinkt als sciencefiction, maar met IoT is dit allemaal en meer mogelijk.

Tesloop CEO en medeoprichter Rahul Sonnad legde uit dat Tesla’s deelauto’s in eerste instantie aan het project zouden deelnemen. Deze strategie is geleidelijk, aangezien dit een zeer klein percentage van de Tesla’s op de weg is. Hij legde uit dat IoT nog steeds beperkingen heeft op het gebied van gegevensverwerking die moeten worden overwonnen voordat het project in volle gang gaat.

Voorlopig voegen de voertuigen de gegevens gewoon toe aan de EOS-blockchain. Deze gegevens omvatten locatie, snelheid, voertuigprestaties en andere relevante informatie. Tesla hoopt met deze informatie de efficiëntie van hun huidige autonome rijsystemen te verbeteren.

DAV-netwerk

Het in Zwitserland gevestigde Stichting DAV tracht de ruggengraat te creëren van de automotive blockchain-revolutie. Het bedrijf denkt dat een gedecentraliseerd navigatienetwerk precies is wat de autowereld nodig heeft. DAV heeft een gedecentraliseerde navigatie-app ontwikkeld die gebruikmaakt van de eigen cryptocurrency van het platform, de DAV Token.

DAV-tokens registreren alle voertuigactiviteit en gegevens op de blockchain. Met deze informatie kunnen voertuigen behoorlijk coole dingen bereiken. Afgezien van zelfrijdende auto’s, kunnen DAV-aangedreven auto’s parkeerplaatsen reserveren op uw geplande bestemming, wegafsluitingen volgen, omleiden en automatisch tanken. Spreken publiekelijk, de CTO en medeoprichter van het bedrijf, Tal Ater, noemde decentralisatie de ‘sleutel tot de toekomst van transport’.

DAV biedt startups de mogelijkheid om nieuwe technologieën te ontwikkelen met behulp van het netwerk van het platform. Dit is een belangrijk kenmerk, aangezien megaproviders zoals Uber de ruimte voor autonome voertuigen willen monopoliseren.

Blockchain Automotive: A Match Made in Heaven

Blockchain-technologie zal de auto-industrie transformeren op manieren die tien jaar eerder onmogelijk leken. De auto’s van de toekomst rijden niet op benzine, maar op data en blockchain zijn de wegen die ze afleggen. De dag nadert snel dat de klassieke tv-serie Knight Rider als niets meer wordt beschouwd dan een show over een normale auto.