Blockchain-drones zullen het waanzinnige tempo van automatisering over de hele wereld voortzetten. Het is niet ongebruikelijk om fraaie overheadfoto’s van exotische landschappen te zien die mogelijk worden gemaakt door de nieuwe golf van drones die op de markt komen, maar waar komt blockchain om de hoek kijken en hoe integreren bedrijven deze twee technologieën om de samenlevingen van de toekomst te beïnvloeden??

Drone-bezorging

Gekronkeld

De meest voor de hand liggende oplossing waar veel lezers naar toe neigen, is huis-aan-huis-pakketbezorging. In 2016 Chronicled (nu de TrustedIoTAlliance) ontwierp en ontwikkelde een prototype van een drone-bezorgservice. Het grootste probleem van bezorgdiensten met drones is het creëren van vertrouwde toegang wanneer een drone toegang nodig heeft tot een veilige locatie, zoals een huis of magazijn.

Om dit te bereiken, kan een drone verbinding maken met een chiplezer op een IoT-verbonden (Internet of Things) toegangspunt zoals een deur of raam. Zodra de chiplezer de identiteit op de blockchain verifieert, komt de drone binnen en kan de levering worden voltooid. Bekijk hier een prototype in actie:

Dorado

Dorado is een ander blockchain-bedrijf dat de on-demand bezorgindustrie van $ 215 miljard wil verstoren. De oprichters hebben een achtergrond in het bezorgen van voedsel. Maar uiteindelijk hoopt het team klanten te helpen zo ongeveer alles te leveren wat een drone kan dragen. Dorado lanceerde in mei 2018 een ICO en haalde ongeveer $ 21 miljoen op om het idee te financieren.

Amazon

Ondanks tal van projecten die ambitieus hun eigen drone-bezorgoplossingen lanceren, zal het niet gemakkelijk zijn om de koning van de bezorging aan te nemen. Amazon Air Prime is in ontwikkeling sinds 2013 en Jeff Bezos heeft al een gezonde voorsprong in het veld. Hij heeft ook het geld om zijn eigen cryptocurrency te lanceren als andere projecten het voortouw gaan nemen. Nog geen woord over de vraag of de rijkste man ter wereld van plan is blockchain te integreren in zijn toekomstige leveringsplannen.

Amazon Prime Air heeft een voorsprong bij het bezorgen van drones, maar zal het blockchain opnemen?

Amazon Prime Air heeft een voorsprong bij het bezorgen van drones, maar zal het blockchain opnemen?

Veiligheid

Een andere logische use-case waarbij drones het meest zinvol zijn, is in de beveiligingsindustrie. Drones kunnen het volgende niveau van mobiele cameradiensten tot stand brengen die zeer gevoelige locaties beschermen. Als alternatief kunnen ze optreden als de volgende generatie robotachtige lijfwachten. Deze gevallen zijn enigszins twijfelachtig voor blockchain-integratie. Een incident vorig jaar op de luchthaven van Gatwick laat zien hoe dit zou kunnen veranderen.

In december (2018) duizenden vluchten werden aan de grond gehouden op het drukke Britse vliegveld toen drones werden gespot in de buurt van commerciële start- en landingsbanen. Meer dan 1.000 vluchten werden aan de grond gehouden en hadden gevolgen voor de vakantiereisplannen van ongeveer 140.000 mensen, waardoor chaos ontstond. Autoriteiten vreesden de mogelijkheid van terroristische activiteiten, hoewel er geen grote incidenten werden gemeld. Het drama resulteerde in een verlies van £ 15 miljoen ($ 19 miljoen) voor slechts één van de vliegmaatschappijen, EasyJet.

Er zijn nog geen verdachten geïdentificeerd in het Gatwick-incident, wat de noodzaak van adequate drone-tracking in de toekomst onderstreept. Een mogelijke oplossing zou kunnen komen van IBM, die een octrooi in 2017 waarin wordt uiteengezet hoe blockchain kan worden geïntegreerd met onbemande luchtvaartuigen (UAV). Volgens ontwikkelaars van het bedrijf kan een toegestane blockchain de bloktijd van een netwerk verlengen en luchtruimcontrollers voorzien van gegevens over UAV’s en operators.

Behoud

Misschien wel het meest opwindende gebied waar blockchain-drones een echt verschil kunnen maken, is het behoud. Nationale parken zetten drones in om stroperij in veel delen van Afrika te bestrijden. Nationale parken zijn duidelijk verboden terrein voor openbaar gebruik van drones. In andere gebieden zijn drones echter toegestaan ​​en een bedrijf wil profiteren van de wereldwijde groei van persoonlijke drones.

Stijgen, een bedrijf uit Australië wil luchtfotografie verzamelen om industrieën zoals slimme landbouw, stadsplanning, rampenbestrijding en beheer van natuurlijke hulpbronnen te verbeteren. Gebruikers vertrouwen traditioneel op internationale bedrijven zoals Google om hen kaarttechnologie te bieden. Amir Farhand, CEO van Soar, is van mening dat de dagen van statische mapping voorbij zijn en dat het publiek een nieuwe set dynamische supermapping-mogelijkheden zal bieden. Al die gegevens zullen op de blockchain liggen en makers zullen worden gecrediteerd en gecompenseerd voor hun bijdrage aan het systeem.

Uitdagingen

Strijden om de lucht

Een of twee drones in de lucht vormen misschien geen probleem. Maar als er honderden strijden om hetzelfde luchtruim, zijn er ongetwijfeld enkele problemen. Wat is het openbare luchtruim? Kunnen drones over andermans huizen vliegen of moeten ze zich aan wegen houden? Hoe gaan bedrijven botsingen in de lucht vermijden? Zal de mensheid worden geconfronteerd met een nieuw soort luchtverontreiniging?

Bedrijven zullen deze en andere problemen moeten aanpakken, willen drones een vast onderdeel van ons luchtruim worden. Projecten zullen nauw moeten samenwerken met lokale gouvernementele organisaties, toezichthouders en natuurlijk het grote publiek. Anders kunnen ze merken dat ze geld laten zinken in verheven taart-in-de-lucht en niet in drone-in-the-sky-idealen.

Schendingen van de privacy

Het zou inmiddels duidelijk moeten zijn dat drones een ernstige bedreiging voor de privacy kunnen vormen. Om dit te voorkomen, kunnen openbare blockchains in plaats van private (zoals IBM voorstelt) het antwoord zijn. Als het grote publiek toegang heeft tot een blockchain voor het registreren van drones, kunnen ze drones die zich in hun buurt wagen, valideren of weigeren. Dit is natuurlijk afhankelijk van drones die in de eerste plaats een openbaar signaal uitzenden.

Zijn Blockchain Drones de toekomst?

Dit is een bijzonder moeilijke vraag om te beantwoorden. Technologie is een tweesnijdend zwaard. Enerzijds brengt het interessante nieuwe mogelijkheden met zich mee, en anderzijds voegt het een hele reeks nieuwe problemen toe. Bepaalde toepassingen zoals spoedeisende medicijnen en campagnes tegen stroperij zijn situaties waarin de voordelen onmiddellijk duidelijk zijn.

Met name afgelegen locaties zouden de meeste groei kunnen vertonen vanwege de beperkte impact daar. Het introduceren van drones in dichtbevolkte stedelijke gebieden is een heel ander verhaal. Als er iets is, moet de samenleving misschien vertrouwen op blockchain-oplossingen om deze hoogvliegende robots onder controle te houden.