Met groeiende bezorgdheid over gegevensprivacy en -beveiliging, roepen gebruikers bedrijven op om betere manieren te vinden om met gevoelige informatie om te gaan. Blockchain-gegevensopslag heeft het potentieel om sterk verbeterde beveiligingsoplossingen te bieden in vergelijking met traditionele databases die tegenwoordig worden gebruikt. Maar wat zijn de concepten, zorgen en voordelen van het gebruik van de blockchain-gegevensopslag? Laten we kijken.

Waarom overstappen naar Blockchain-gegevensopslag?

Datalekken zijn de afgelopen decennia een urgent probleem geweest voor veel technologiebedrijven. Met een toenemende hoeveelheid gevoelige gegevens die in bedrijfsdatabases worden opgeslagen, blijven we nieuwe hacks zien die een breed scala aan industrieën treffen, waardoor gebruikersgegevens worden blootgesteld. Als gevolg hiervan hebben hackers informatie verzameld die heeft geleid tot wijdverbreide identiteitsdiefstal, illegale gegevensverkoop op het dark web en andere grote problemen.

Bijvoorbeeld, de Equifax-hack van 2017 blootgestelde belasting-ID en rijbewijsgegevens van 145,5 miljoen mensen. In 2018 lijkt het probleem alleen maar erger te worden. Dat meldde Dixons Carphone 7 miljoen individuen was getroffen door een hack die in juli 2017 begon, maar pas in juni 2018 werd ontdekt.

In veel gevallen hoeven consumenten zich niet alleen zorgen te maken over de mogelijkheden van dergelijke hacks, maar ook over het feit dat bedrijven vaak maanden of zelfs jaren niet op de hoogte zijn van de problemen..

Hoewel de implementatie van de AVG ervoor zorgt dat meer bedrijven voldoen aan de normen voor gegevensprivacy, is betere beveiliging ook een belangrijke factor die bedrijven moeten onderzoeken en implementeren..

AVG

AVG

Mogelijke zorgen voor blockchain

Aangezien gegevens traditioneel worden opgeslagen in gecentraliseerde databases, is het waarschijnlijker geworden dat een bepaalde hack zal leiden tot een grote hoeveelheid gegevensblootstelling voor een groot aantal gebruikers.

Ondanks de beloften van blockchain om betere beveiliging te bieden, is het nog steeds belangrijk om enkele risico’s van blockchain-implementatie in overweging te nemen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de blockchain inderdaad hackbaar. Sybil-aanvallen, routing-aanvallen en DDoS-aanvallen vormen allemaal grote beveiligingsuitdagingen voor opkomende blockchain-projecten.

Voor PoW-consensus-algoritmeprojecten is bewezen dat 51% van de aanvallen uitgevoerd door mijnwerkers op blockchain-netwerken grote beveiligingsproblemen veroorzaken voor een aantal projecten. The Verge en andere projecten hebben bijvoorbeeld regelmatig te maken gehad met 51% aanvallen.

Het feit dat blockchain-technologie nog relatief nieuw is, betekent ook dat de teams die verantwoordelijk zijn voor het beveiligen van gegevens rekening moeten houden met een verscheidenheid aan mogelijke (vaak theoretische) beveiligingsscenario’s. Ze moeten vervolgens geavanceerde oplossingen ontwerpen om datalekken te voorkomen. In verschillende gevallen moesten projecten reactieve wijzigingen aanbrengen in hun beveiligingsmaatregelen in plaats van proactiever te zijn bij het voorkomen van bedreigingen.

Schaalbaarheid moet worden verbeterd

Hoewel beveiliging een grote zorg is, is het niet de enige factor waar bedrijven en gebruikers aan moeten denken. Zelfs met de komst van gedecentraliseerde blockchains zijn er nog veel ontwikkelingen die moeten gebeuren.

Het kan even duren voordat bedrijven en gebruikers grootschalige gegevensopslag op de blockchain als een algeheel betere oplossing kunnen beschouwen. Hoewel beveiliging essentieel is voor de acceptatie van blockchain-gegevensopslag, is bruikbaarheid dat ook.

Medio 2018 hebben de meeste grote blockchains nog niet voldoende schaalbaarheid getoond om aan de potentiële stijgende vraag van gebruikers te voldoen. Als je denkt aan cryptocurrency-betalingen op de blockchain, is de benodigde hoeveelheid gegevensopslag eigenlijk vrij laag, gezien de grote hoeveelheden gegevens die nodig zijn om foto- en videobestanden op te slaan.

Projecten als Storj en Filecoin werken eraan om cloudopslag van grote bestanden niet alleen mogelijk maar ook praktisch te maken.

Voor veel bedrijven en gebruikers hebben blockchains echter een nog directer potentieel om gevoelige gegevens op te slaan die minder opslagruimte vereisen. Financiële en identiteitsgerelateerde informatie die op de blockchain is opgeslagen, zou bijvoorbeeld snel praktisch kunnen worden geïmplementeerd, zelfs met een paar kleine verbeteringen in schaalbaarheid.

Er is een aantal schaaltechnologieën zoals sharding en off-chain protocollen die worden onderzocht en geïmplementeerd. Deze kunnen blockchain-gegevensopslag schaalbaarder maken, waardoor miljoenen (of zelfs miljarden) gebruikers gegevens veilig kunnen opslaan.

blockchain-gegevensbeveiliging

Voordelen van Blockchain-gegevensopslag

Zelfs met deze zorgen heeft blockchain nog steeds een paar voordelen ten opzichte van traditionele gegevensopslagbeveiliging. Zoals hierboven vermeld, zijn traditionele oplossingen voor gegevensopslag sterk afhankelijk van gecentraliseerde databases om de veiligheid te behouden. Voor hackers is het doelwit om aan te vallen veel duidelijker. Zodra een hack met succes is uitgevoerd op een gecentraliseerde database, kunnen hackers toegang krijgen tot enorme hoeveelheden gegevens.

Met blockchains en gedistribueerde grootboektechnologieën zijn hacks echter veel moeilijker uit te voeren. In Storj is bijvoorbeeld slechts een kleine hoeveelheid gegevens toegankelijk bij een hack, aangezien gegevens worden gecodeerd en gedistribueerd over een groot netwerk van databases.

Blockchain heeft uiteindelijk tot doel de al te vaak voorkomende nieuwsberichten van grootschalige hacks die miljoenen gebruikers treffen, te elimineren, zoals te zien is in bedrijven van vandaag die afhankelijk zijn van gecentraliseerde databases.

Het potentieel van blockchain-gegevensopslag

Een aantal blockchain-projecten heeft tot doel de gegevensopslag veiliger te maken. De potentiële voordelen beloven baanbrekend te zijn voor eindgebruikers. Blockchain-projecten hebben niet alleen het potentieel om de architectuur te creëren voor inherent veiligere gegevensopslagsystemen, maar ook om individuele gebruikers de volledige autoriteit te geven over welke partijen gegevens mogen bekijken.

In veel gevallen gebruiken blockchain-projecten native cryptocurrencies als onderdeel van tokenomische modellen. Hiermee kunnen gebruikers geld verdienen met datagebruik van derden, terwijl ook de mogelijkheid van identiteitsdiefstal en andere problemen die de afgelopen jaren zijn opgetreden als gevolg van grootschalige datalekken worden voorkomen..

Laatste gedachten

Met aanhoudende grootschalige hacks van traditionele databases, zijn consumenten in toenemende mate op hun hoede voor kwetsbare, verouderde technologieën voor gegevensopslag en ongeacht of bedrijven gevoelige gegevens veilig houden of niet.

Ja, blockchain-technologie heeft nog enkele verbeteringen in beveiliging en schaalbaarheid nodig voordat het kan worden beschouwd als de praktische oplossing voor gegevensopslag.

Het moet nog worden bepaald wanneer precies blockchain de ultieme oplossing kan worden en wanneer gebruikersacceptatie zal volgen. Toch zijn er veel tekenen van een momentumverschuiving weg van traditionele databasetechnologieën en naar betere gegevensbeveiliging via gedecentraliseerde blockchains.