De energiesector maakt een enorme verschuiving door, nu de wereld de schade begint te beseffen die wordt veroorzaakt door fossiele brandstoffen. Meer landen dan ooit tevoren zijn op zoek naar hernieuwbare energie en manieren om de afhankelijkheid van eindige hulpbronnen zoals olie te verminderen. Tegelijkertijd ondergaat de planeet een wereldwijde watercrisis, met het risico dat de vraag de komende decennia het aanbod overtreft. Zijn blockchain-hulpprogramma’s het antwoord? Hier pakken we elke nutsmarkt uit om te zien waar en hoe blockchain een verschil maakt.

Blockchain-hulpprogramma’s op energiemarkten – elektriciteit en gas

De groeiverwachtingen voor de markt voor blockchain-nutsvoorzieningen zijn aanzienlijk. ResearchandMarkets recent toegevoegd de ‘Blockchain in Energy Markets’ bij zijn rapportaanbod, dat schat dat de sector met een verbluffende CAGR van 59 procent zal toenemen tot meer dan $ 3 miljard in 2024.

Elektriciteit en hernieuwbare energie

Het potentieel van blockchain als enabler van peer-to-peer energiemarkten is goed gedocumenteerd. Projecten zoals Powerledger creëren een gedecentraliseerd netwerk van entiteiten die hun eigen energie opwekken en verhandelen uit hernieuwbare bronnen. Door de markten op deze manier te openen, konden we de energiekosten drastisch zien dalen.

Een dergelijke benadering brengt echter inherente infrastructuuruitdagingen met zich mee. Elektriciteit gaat door draden en palen, dus om een ​​P2P-energiemarkt werkelijkheid te laten worden, heeft het hele systeem een ​​fysieke revisie nodig. Daarom, hoewel P2P-energiemarkten een aantrekkelijke use case zijn, kan het enige tijd duren voordat ze hun volledige potentieel bereiken.

Hernieuwbare energiecertificaten

Er zijn echter meer directe use-cases voor blockchain-hulpprogramma’s. Hernieuwbare energiecertificaten (REC’s) zijn een handelsartikel dat afzonderlijk van elektriciteit wordt verhandeld. Ze verklaren dat de koper energie heeft gekocht uit een hernieuwbare bron. Momenteel worden REC’s uitsluitend uitgegeven op basis van voorspellingen en schattingen, omdat er momenteel geen manier is om precies te achterhalen welke energie in een bepaald elektriciteitsnet afkomstig is van een hernieuwbare bron.

Zonnepanelen

Blockchain kan REC-emittenten helpen te weten dat stroom afkomstig is van zonnepanelen in plaats van niet-hernieuwbare bronnen. (Afbeelding tegoed: Pixabay)

Nu zetten bedrijven blockchain in om bijdragen aan hernieuwbare energie bij te houden, zodat REC’s kunnen worden uitgegeven op basis van nauwkeurige informatie. Een bepaald zonnepaneel of windturbine wordt dus gekoppeld aan een blockchain. Elke megawattuur (MWh) hernieuwbare elektriciteit die het opwekt, wordt onveranderlijk geregistreerd op de blockchain en krijgt zijn eigen REC.

Spanje maakt al gebruik van blockchain voor de uitgifte van REC’s, waarbij zijn nationale elektriciteitsleverancier Iberdrola het blockchain-platform gebruikt dat wordt aangeboden door de Energy Web Foundation. De EWF heeft het Energy Web ontwikkeld, een maatwerkplatform voor gebruik door de energiesector. De stichting kijkt ook naar andere mogelijkheden op het gebied van blockchain utilities.

Energy Web Foundation

Homepage van de Energy Web Foundation

Olie en gas

Het extractieproces heeft waarschijnlijk niet veel baat bij de opkomst van blockchain-hulpprogramma’s. Zowel olie als gas worden echter verhandeld als grondstoffen, en handelsfinanciering vormt een enorme uitdaging in de grondstoffensector.

Het belangrijkste probleem is dat bij elke transactie doorgaans verschillende partijen betrokken zijn, waaronder banken en brokers. Alle partijen moeten akkoord gaan met de transactie, die de uitgifte en authenticatie van kredietbrieven inhoudt voordat een overboeking kan plaatsvinden.

Door een blockchain-oplossing te gebruiken, kunnen kredietbrieven en financieringen worden afgegeven, met volledige transparantie tussen de partijen bij de handel. Waar nederzettingen in het landschap van vandaag dagen of langer kunnen duren, maakt blockchain realtime nederzettingen mogelijk. Dit vermindert aanzienlijk de tijd die goederen in havens doorbrengen, wat op zijn beurt ook geld kost voor de eigenaar.

Water

Blockchain-hulpprogramma’s hebben bredere toepassingen buiten de energiesector. Hoewel de ontwikkelde wereld de beschikbaarheid van water als vanzelfsprekend beschouwt, bevinden we ons midden in een wereldwijde watercrisis.

Volgens het World Economic Forum, meer dan de helft van de wereldbevolking – 4,5 miljard mensen – heeft geen toegang tot elementaire sanitaire voorzieningen. En mensen in de derde wereld hoeven niet te denken dat dit nooit gevolgen voor hen zal hebben. Het WEF voorspelt ook een kloof van 40 procent in de wereldwijde vraag en aanbod van water tegen het jaar 2050.

Een van de grootste uitdagingen in de watersector is het beheer van de voorziening. Watersystemen zijn vaak afhankelijk van verouderde infrastructuur, die lek en inefficiënt is.

Bovendien controleert een klein aantal grote spelers die binnen black boxes opereren een groot deel van de watervoorziening. Om deze reden hebben we geen idee of water eerlijk wordt verdeeld.

Blockchain heeft de macht om de wereldwatercrisis te keren. Door een onderling verbonden netwerk van IoT-sensoren te gebruiken, is het mogelijk dat de watervoorziening beter kan worden beheerd op micro- of macroniveau. Het vastleggen van de sensorgegevens op de blockchain biedt veel meer transparantie dan wat beschikbaar is in de hedendaagse watersector.

Dit is het doel van een project genaamd Blockchain Water. Het brengt andere blockchain-projecten samen, waaronder Golem, IOTA, Filecoin en Siacoin om ‘s werelds waterinfrastructuur te beheren. Blockchain Water zal ook kunstmatige intelligentie integreren. AI kan snel verschillende simulaties analyseren om te proberen het gebruik van optimale waterbeheeroplossingen te garanderen.

Blockchain water

Gebieden van waterbeheer die vallen onder het Blockchain Water-platform

Er bestaat nog een water blockchain-project, genaamd Waterketen. Deze maakt echter gebruik van de crowdfunding-functies van blockchain. Financiering is voor startups en projecten die tot doel hebben de uitdagingen op het gebied van waterbeheer aan te pakken.

Overzicht

Energie en water zijn fundamenteel voor ons leven, maar beide bevinden zich in een crisis. De energiesector moet beter gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen als we klimaatverandering willen voorkomen. Alles wat de beschikbaarheid van water bedreigt, brengt mensenlevens in gevaar.

Blockchain kan helpen om de waterongelijkheid te verkleinen en ervoor te zorgen dat watervoorraden duurzaam en transparant worden beheerd. Het kan ook nieuwe wegen creëren voor het leveren en traceren van hernieuwbare energie. Blockchain-hulpprogramma’s bevinden zich nog in de begindagen van acceptatie, maar er is een groot potentieel op dit gebied om de planeet te helpen beschermen voor toekomstige generaties.

Uitgelichte afbeelding met dank aan Pixabay