Blockchain-identiteitsbeheer kan de volgende stap zijn in de evolutie van gegevensbeveiliging. Ondanks hun beloften zijn grote merken misschien niet zo veilig als we dachten dat ze waren. Equifax, Yahoo of Uber? Kies maar. Datalekken hebben al deze bedrijven de afgelopen jaren getroffen, en het meedogenloze tempo van hacks lijkt niet af te nemen.

Volgens de schending niveau index, slechts vier procent van de inbreuken sinds 2013 werd onbruikbaar gemaakt door encryptie. Dit is een behoorlijk opmerkelijke statistiek als je bedenkt dat cryptografie al meer dan 50 jaar bestaat. Het publiek begint zich merkbaar ongerust te maken, maar wat kunnen deze grote namen aan deze trend doen? En, zal blockchain-identiteitsbeheer helpen?

Cryptografie ingebakken

Bitcoin levert sinds 2009 een real-world case op het gebied van beveiligde datacommunicatie. Tel daarbij op dat de technologie open-source is, en je moet je echt afvragen waarom grote bedrijven hun eigen crypto-beveiligingsoplossingen niet implementeren. Voor zover we weten, heeft niemand ooit de Bitcoin-blockchain gehackt. Iedereen die dat nog niet heeft gedaan, zou waarschijnlijk goed moeten kijken naar wat blockchain hen te bieden heeft.

In eenvoudige bewoordingen gebruikt Bitcoin cryptografie met openbare / privésleutel, waardoor gevoelige informatie veilig via een netwerk kan worden doorgegeven. Het mooie van Bitcoin is dat de beveiliging vanaf het begin deel uitmaakt van het netwerk. Vergelijk dit met veel bedrijven die proberen de beveiliging van hun toch al verouderde netwerken te verbeteren.

Een aantal andere cryptocurrency-projecten en blockchain-startups breiden deze kernprincipes uit om gebruikers in staat te stellen hun identiteit op de blockchain effectief te beheren. Grote problemen vragen om grote oplossingen. Degenen die de beste blockchain-oplossing voor identiteitsbeheer bieden, zullen hoogstwaarschijnlijk enorme inkomsten genereren naarmate deze industrie volwassener wordt.

Waar de huidige systemen falen

Centralisatie

Bedrijven zoals IBM hebben dit potentieel al geïdentificeerd en racen om de leider te worden in goedgekeurde blockchain-oplossingen. Sommigen hebben echter betoogd dat private blockchains niet echt levensvatbaar zijn. Ongeacht waar u staat, het is handig om erachter te komen hoe we hier zijn gekomen.

De eerste grote tekortkoming waar de huidige systemen voor identiteitsbeheer last van hebben, is centralisatie. Het internet is oorspronkelijk ontworpen als een peer-to-peer-netwerk. Voor het eerst in de geschiedenis zorgde dit netwerk voor een vrije informatiestroom zonder censuur en over de grenzen heen. Degenen die het medium bezaten, hadden niet langer controle over de boodschap.

Identiteitsbeheer zou idealiter het peer-to-peer internetmodel moeten volgen

Identiteitsbeheer volgt idealiter het peer-to-peer internetmodel.

Helaas hebben privé-entiteiten sindsdien een groot deel van het internet veroverd: Google met zoeken op internet, Facebook met sociale media, ICANN met domeinnaamregisters, Amazon in e-commerce, enzovoort. Je snapt het wel. Deze (en vele andere) bedrijven slaan enorme hoeveelheden persoonlijke gegevens op, waardoor ze aantrekkelijke doelen worden. Door deze opslag ontstaat het zogenaamde honingpoteffect. Hackers breken veel eerder in deze systemen dan zich op individuele gebruikers aan.

Censuur

Het tweede probleem dat hierdoor ontstaat, is de grotere kans om misbruik te maken van uw machtspositie. Grote techreuzen hebben al een reputatie inhoud censureren gebaseerd op politieke en ideologische opvattingen. Dit vormt een reële bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en authentieke zelfexpressie, die door velen wordt omschreven als de kenmerken van welvarende samenlevingen.

Houd er rekening mee dat voor veel online applicaties u zich moet registreren bij een van deze bedrijven via hun e-mail of sociale profiel. Als ze ooit uw accounts verwijderen of ze censureren, om welke reden dan ook, waar blijft u dan achter? Een virtuele nomade die niet bestaat.

Blockchain-identiteitsbeheer

De makers van internet zagen de noodzaak van goed identiteitsbeheer niet in toen ze de allereerste protocollen aan het ontwikkelen waren. Dat hadden ze destijds natuurlijk niet kunnen weten. Helaas is het resultaat de grootschalige privatisering van onze gegevens. Technologiebedrijven hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om zoveel mogelijk van onze gegevens te bezitten die ze in handen kunnen krijgen. Zoals ze zeggen, als het gratis is, is de kans groot dat jij het product bent! Deze bedrijven hebben veel uitstekende gratis producten. Ze moeten er op de een of andere manier voor betalen.

Dat is de fundamentele verandering die blockchain brengt in identiteitsbeheer. Centraal gehoste dataservers (inclusief cloudgebaseerde oplossingen) zijn duur om te onderhouden, en vele zullen worden geëlimineerd wanneer gebruikers hun eigen identiteit kunnen beheren met blockchain-technologie. Er zijn een aantal projecten die op dit gebied de leider willen zijn. De concurrentie is zwaar en het voorspellen van de beste aanpak is een moeilijke uitdaging.

Sommige projecten, zoals Civic, promoten blockchain-identiteitsbeheer via hun app. Anderen houden van Blockstack een browsergebaseerde oplossing bieden voor interactie met gedecentraliseerde applicaties. Een andere interessante functie die ze ontwikkelen, is een peer-to-peer Domain Name Service (DNS) die rechtstreeks op de blockchain is gebouwd. U bent niet langer overgeleverd aan één organisatie, zoals ICANN, wanneer u uw favoriete of controversiële inhoud host.

Laatste gedachten

Het is moeilijk om erachter te komen welke aanpak het beste is. Er zijn veel factoren waarmee u rekening moet houden bij het bouwen van de toekomst van identiteitsbeheer: taal, cultuur, toegang tot technologie, enzovoort. Het zal helpen om het vanuit een globaal perspectief te bekijken. We zijn nog niet op een punt dat iedereen ter wereld toegang heeft tot zijn eigen smartphone. Het succes van het internet van vandaag is grotendeels te danken aan eenvoudige technologieën zoals HTTP- en TCP-protocollen, die veel van de technische details van ons wegnemen, zodat we gewoon verder kunnen met het ‘internetten’.

Het verbinden van opkomende blockchain-protocollen met bestaande internetprotocollen lijkt de logische keuze. Er zijn bedrijven die op de blockchain-kar rijden die van plan zijn de volgende generatie machtscentra te worden. De kans is groot dat ze zullen falen. In de niet al te verre toekomst zullen we ons bewust worden van alle keuzes die vandaag voor ons worden gemaakt. Consumenten beginnen zich te realiseren dat gegevens die elders worden gehost, niet bijzonder veilig zijn. Eindelijk kunnen we de controle over de eigen online identiteit overnemen.