Kunstenaars zijn meestal geen goede zakenmensen. Ze concentreren zich tenslotte liever op hun vak. En meestal hebben ze geen toegang tot marketeers, advocaten en managers, wat het voor tussenpersonen gemakkelijker maakt om ze uit te buiten in vergelijking met andere professionals. Deze branche heeft een aantal van de meest diepgewortelde tussenpersonen in de zakenwereld. Maar de introductie van blockchain in de muziekindustrie zou dat allemaal kunnen veranderen.

De wereldwijde opgenomen muziekindustrie bracht binnen $ 17,3 miljard alleen al in 2017. Dat is veel deeg! Helaas leiden platenlabels het grootste deel van deze inkomsten weg van artiesten naar zichzelf. Het is nogal ironisch dat de mensen die de meeste waarde creëren in het systeem, meestal degenen zijn die het minst ontvangen.

Er zijn verschillende blockchain-startups in opkomst om dit probleem aan te pakken. Vergis je niet, de muziekindustrie is rijp voor verstoring.

Eigendomsrechten

Ondanks jaren van technologische vooruitgang heeft de samenleving nog steeds geen concrete manier gecreëerd om de eigendomsrechten van artiesten op een eerlijke en transparante manier te beheren. Rechten blijven grotendeels in handen van de platenlabels die over enorme juridische middelen beschikken. In 2015 waarschuwde de legendarische muzikant Prince jonge artiesten voor de gevaren van platencontracten, en noemde ze een soort moderne slavernij.

“Platencontracten zijn net als – ik ga het maar zeggen – slavernij. Ik zou elke jonge kunstenaar zeggen … niet tekenen. “

Laten we eens kijken naar enkele projecten die opkomen om dit probleem op te lossen:

Project Ujo

Projecten zoals Ujo gebruiken cryptotechnologie om een ​​gedecentraliseerde database van rechten en eigenaren van rechten voor muzikanten te creëren. Omdat Ujo is gebouwd op de Ethereum-blockchain, willen de ontwikkelaars royaltybetalingen automatiseren met de slimme contractoplossingen van Ethereum.

Blockchain in de muziekindustrie: Ujo-logo

Ujo heeft een artiestenportaal gecreëerd waar artiesten de volledige controle hebben over hun gepubliceerde werken. Upload je originele werk en bepaal je betalingstarief en hoe je muziek wordt geconsumeerd. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe Ujo dit bereikt, maar ze slaan hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste gegevens op (zoals identiteit van de maker, licentie-opties en distributiekanalen) op de blockchain.

Project Mycelia

Mycelia Creative Passport is een project ontwikkeld door Imogen Heap. Imogen is geen onbekende in de cryptocurrency-industrie. Ze experimenteert sinds 2014 met blockchain in de muziekindustrie. Mycelia is een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor muziekmakers. Ze zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de muziekindustrie de diensten van een artiest volledig erkent en ervoor betaalt.

Imogen zal in 2018 wereldwijd toeren in een poging om te laten zien Creatief paspoort dat ook bedoeld is om muzikanten in staat te stellen hun eigen gepubliceerde werken te beheren:

“Door gebruik te maken van opkomende blockchain-technologie, met template‘ slimme contracten ’, zal het‘ Creative Passport ’snelle en gemakkelijke rechtstreekse betalingen mogelijk maken, om de samenwerking van zinvolle commerciële partnerschappen tot creativiteit te vereenvoudigen en te democratiseren.”

Streamingdiensten

Streaming is het snelst groeiende segment in de muziekindustrie. Naarmate goedkoper en sneller internet wereldwijd op grotere schaal beschikbaar wordt, blijven deze services een deel van traditionele inkomstenkanalen zoals cd’s, lp’s en digitale downloads wegnemen..

Blockchain in de muziekindustrie: wereldwijde geregistreerde inkomsten uit de muziekindustrie tussen 1999-2017 in miljarden. De inkomsten zijn tussen die tijd gedaald van 25,2 miljard naar 17,3, maar de rechten zijn gediversifieerd.

Wereldwijde inkomsten uit de muziekindustrie

De meeste mensen zijn bekend met populaire streamingdiensten zoals Spotify, Apple Music of Pandora. Deze bedrijven zijn echter sterk gecentraliseerd en vertegenwoordigen in veel gevallen de artiesten niet eerlijk op hun platforms. In 2015 werd Spotify getroffen met een $ 150 miljoen class action-rechtszaak meer dan onbetaalde royalty’s.

Kunstenaars moeten er volledig op vertrouwen dat platforms hen eerlijk zullen betalen en hen nauwkeurige streaminganalyses zullen bieden. Het is dan ook geen wonder dat blockchain-muziekstreamingservices in de maak zijn:

Project Bitsong

Bitsong beweert een van de eerste gedecentraliseerde blockchain-muziekstreamingplatforms te zijn. Het platform betaalt artiesten en zelfs luisteraars! Adverteerders kunnen hun inhoud promoten via het Bitsong-netwerk, maar het zijn de gebruikers die beslissen of en wanneer ze de advertenties willen bekijken. In deze gevallen crediteert Bitsong de gebruiker 90% van de investering van de adverteerder.

Kunstenaars daarentegen kunnen hun liedjes verkopen en donaties ontvangen van luisteraars. Bitsong lanceert momenteel hun ICO (juli 2018) en is van plan artiesten en gebruikers op het netwerk te betalen met hun native BTSG-token.

Project Choon

Choon is een andere blockchain-startup voor het streamen van muziek met een visie op een eerlijke beloning voor muzikanten. Choon wil artiesten helpen om maar liefst 80% van hun inkomen te behouden ten opzichte van traditionele distributie methoden:

Blockchain in de muziekindustrie en inkomensverdeling. Meestal verdienen artiesten slechts 7% korting op hun muziek, maar op Choon, een blockchain-streamingdienst, kunnen ze 80% van de inkomsten uit hun werk behouden.

Inkomsten uit muziekstreaming vergeleken

Ze worden geleid door de zeer ervaren artiest en producer Gareth Emery. Hun tokenverkoop begint in juli 2018 en loopt tot augustus. Net als bij Bitsong, zal Choon ook hun eigen native token maken met de naam NOTES om te verspreiden onder gebruikers en artiesten via het netwerk.

Risico’s

Luchtfietserij

Blockchain heeft de twijfelachtige eer om alle problemen van de mens op te lossen … standaard. Toegang tot financiering is vrijwel zeker niet het probleem, zoals bij veel van deze projecten is aangetoond. Doorgaan met de professionele ontwikkeling van het platform is echter.

Veel projecten hebben enorme hoeveelheden geld. Het is duidelijk dat ontwikkelaars, marketeers en managers betaald moeten worden en dat er voor zakelijke uitgaven moet worden gezorgd. Maar de verleiding om de oorspronkelijke token van een project te dumpen voor iets waardevollers zoals Bitcoin, blijft sterk.

De meeste projecten beweren dat hun artiesten worden betaald in inheemse tokens, maar kun je brood kopen of je huur betalen met inheemse tokens? Er is een reëel risico dat artiesten hun tokens dumpen zodra ze ze krijgen. Dit soort neerwaartse druk op de prijzen kan er uiteindelijk voor zorgen dat artiesten betaald willen worden voor iets dat echt zijn waarde heeft en gemakkelijk kan worden ingewisseld, zoals Bitcoin of Ethereum.

Ik ga het niet liggend gebruiken

Denk bovendien niet dat platenlabels gewoon zullen blijven zitten en toekijken hoe blockchain de industrie binnendringt. Grote platenlabels hebben de tijd, het geld en de middelen om hun eigen projecten op te starten of mogelijk zelfs andere te ondermijnen. De muziekindustrie is berucht om piraterij bestrijden en we kunnen verwachten dat sommige van deze tactieken worden overgedragen wanneer ze worden bedreigd door blockchain-technologie.

Laatste gedachten: Blockchain in de muziekindustrie

We moeten de fundamenten van cryptocurrencies centraal houden in elke discussie over echte verandering. Is het netwerk realistisch gedecentraliseerd? Zal het project een toegevoegde waarde hebben voor alle deelnemers in het netwerk: artiesten, luisteraars en het projectteam?

Het is waar dat het zoeken naar huur al tientallen jaren in de muziekindustrie bestaat. Maar nu klopt blockchain aan de deur van deze dikke katten. Blockchain is echter slechts een hulpmiddel en elk hulpmiddel kan worden gebruikt voor positieve of negatieve resultaten. Blockchain in de muziekindustrie is op dit moment vooral een theorie. Startups moeten nu echt beginnen met het waarmaken van hun beloften.

De projecten die overleven, zullen die zijn die echte waarde bieden: projecten die echte netwerken opbouwen door artiesten en luisteraars in het hart van de muziekindustrie te houden.