Blockchain staat vooral bekend om zijn vermogen om cryptocurrencies en dapps te ondersteunen, maar het aantal blockchain-applicaties blijft toenemen naarmate de technologie geavanceerder wordt. Tegelijkertijd evolueert ook het gebruikersbestand. Overheden beginnen niet alleen de mogelijkheden van blockchain-technologie uit te testen, maar deze technologie ook te gebruiken om het bestuur in de echte wereld te verbeteren. Hier zijn een paar voorbeelden van huidige toepassingen voor blockchain in de publieke sector.

Dataveiligheid

Hacks van overheidsdatabases zijn de afgelopen jaren gemeengoed geworden. Zelfs met de geavanceerde beveiligingsfuncties zijn oudere databasetechnologieën niet te vergelijken met het beveiligingsniveau van blockchains. Ondanks de voortdurende mogelijkheid van database-hacks, zijn agentschappen binnen de publieke sector over het algemeen optimistisch over het potentieel voor blockchain-gebaseerde opslag van gevoelige gegevens.

Als je nadenkt over gegevensbeveiliging, is het gemakkelijk in te zien dat overheden over de hele wereld bereid zijn te investeren in technologieën om gegevens in de defensie-industrie te beschermen. De publieke sector spant zich echter ook in om gegevens van burgers en overheidspersoneel te beschermen. In september 2017 heeft het Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS) Directorate Science and Technology (S.&T) kreeg een contract van $ 749.241 van het Small Business Innovation Program (SBIR) om op blockchain gebaseerde identiteits- en toegangsbeheeroplossingen te ontwikkelen tot een softwarebedrijf genaamd Digital Bazaar Inc.

Verantwoording en vertrouwen

Burgers pleiten al eeuwen voor meer transparantie van regeringen. Dit doel is echter om een ​​aantal redenen moeilijk te bereiken. Hoewel veel van dit gebrek aan verantwoording kan worden veroorzaakt door systeemproblemen, spelen technische uitdagingen ook een grote rol. Door blockchain te gebruiken voor het bijhouden van gegevens, kunnen meerdere partijen veilig kopieën van een grootboek bewaren, waardoor het vertrouwen en de verantwoordelijkheid toenemen.

De nationale regeringen van Zweden, Estland en Georgië hebben allemaal met succes blockchain-kadasters gelanceerd. Specifiek kijkend naar Georgië, ondertekende de natie in april 2016 een memorandum van overeenstemming met BitFury. Een van de eerste voorbeelden van de acceptatie van blockchain in de publieke sector, creëerde een efficiënter systeem voor het registreren van nieuwe landtitels, sloop van eigendommen, hypotheken, aankopen / verkopen van landtitels, verhuur en notarisdiensten. Met alleen 25 procent van het land van het land is officieel geregistreerd, er is een grote vraag naar de implementatie van een blockchain-oplossing die het beheer van eigendomsrecords in Georgië kan stroomlijnen.

Diagram dat laat zien hoe de blockchain van het nationale kadaster van Georgië werkt

Diagram dat laat zien hoe de blockchain van het nationale kadaster van Georgië werkt

Verlagen van kosten en wachttijden

Omdat de staatsschulden blijven stijgen, moet de publieke sector manieren bedenken om kosten te besparen. Het implementeren van een blockchain-oplossing kan helpen besparen op database- en cyberbeveiligingskosten. Een voorbeeld: regeringen hebben voortdurend problemen met niet-verzoende fondsen. Dit gebeurt wanneer een persoon of systeem een ​​transactie niet afvinkt tijdens het afstemmingsproces. Veel regeringen hebben een inefficiënte boekhouding, wat resulteert in hogere uitgaven. Het gebruik van blockchain als een intern boekhoudsysteem kan daarentegen voor een veel grotere efficiëntie in budgetbeheer zorgen.

General Services Administration, een onafhankelijk bureau van de Amerikaanse overheid, heeft geëxperimenteerd met blockchain om contracten te volgen. Jose Arrieta, directeur contractactiviteiten voor het Schedule 70 IT-programma van het bureau, heeft gezegd dat blockchain leveranciers in de industrie in staat zou kunnen stellen informatie slechts één keer in te voeren in plaats van in te loggen op meerdere systemen. Arrieta gelooft dat blockchain de directe kosten van het analyseren van een voorstel zal verlagen met bijna 80 procent. Het doel van GSA is om de onboarding-tijd voor geplande contractanten te verkorten. Vanaf 2018 duurt onboarding 110 dagen via het normale proces en 40 dagen via het snelle proces. Blockchain streeft ernaar dit terug te brengen tot minder dan tien dagen.

General Services Administration Headquarters Building

In november 2018 breidde GSA zijn blockchain-pilootprogramma.

Publiek-private partnerschappen

Hoewel er veel rivaliteit is tussen verschillende cryptocurrencies, is de algehele blockchain-ruimte meer samenwerking dan competitieve. We hebben dit al gezien bij veel particuliere bedrijven die overwegen applicaties te lanceren op openbare blockchains zoals Ethereum. Voor overheden zijn publiek-private partnerschappen een andere vorm van samenwerking die aanzienlijke resultaten begint op te leveren.

Dergelijke partnerschappen vormen een belangrijk onderdeel van de Chinese implementatie van blockchain voor toepassingen in de publieke sector. Alibaba is bijvoorbeeld werken met de stad Changzhou om zorggegevens op een blockchain te beveiligen. Samen met Tencent, de China Federation of Logistics & Inkoop is het bouwen van een blockchain-gebaseerd logistiek platform. Vanaf medio 2019 voert China het meeste blockchainbeleid van de publieke sector op lokaal niveau uit. Steden als Shanghai, Shanxi, Henan, Guangzhou, Guiyang en Hangzhou hebben allemaal programma’s gestart om de ontwikkeling van blockchain te stimuleren. Xiongan New Area, gelegen in de provincie Hebei, is een nieuw ontwikkelingsgebied dat wordt gebouwd als een blockchain-innovatiehub.

Budgetvooruitzichten voor blockchain-applicaties in de Amerikaanse publieke sector

De bovengenoemde voorbeelden laten zien dat blockchain-technologie snel opkomt van een overheidsexperiment tot een technische kerncomponent van het verhogen van de operationele efficiëntie. Net als bij de particuliere sector is het belangrijk om de budgettoewijzingen te begrijpen om een ​​goed beeld te krijgen van het belang van blockchain. Voor veel regeringen zijn er wellicht geen budgettoewijzingen voor een specifieke technologie beschikbaar. Er is echter één rapport dat laat zien dat de financiering van de publieke sector voor blockchain-ontwikkeling toeneemt.

Op 18 april 2019, IDC Government Insights publiceerde een rapport dat stelt dat de Amerikaanse regering naar verwachting tegen 2022 $ 123,5 miljoen aan blockchain-technologie zal uitgeven. Dit is een toename van meer dan 10x vergeleken met de $ 10,7 miljoen die in 2017 is uitgegeven. Het rapport voorspelt dat de financiering voor blockchain-technologie bij de staat en lokale overheden zal groeien van $ 4,4 miljoen in 2017 tot $ 48,2 miljoen in 2022. Net als bij federale financiering is dit bijna een 10x toename in een tijdspanne van vijf jaar.

Het is belangrijk op te merken dat dit schattingen zijn, dus de uiteindelijke toewijzingsbedragen kunnen veel verschillen. Kijkend naar de algemene technologie-uitgaven op federaal niveau, zijn de voorgestelde bedragen voor blockchain nog steeds vrij laag. Bijvoorbeeld, een rapport schat dat 87,2 miljard dollar zal gaan naar uitgaven voor informatietechnologie (IT) van de federale overheid in 2020. Toch toont het feit dat de financiering voor blockchain-projecten snel toeneemt, de groeiende relevantie van de technologie in de publieke sector.

Conclusie

Blockchain-applicaties in de publieke sector hebben al een positieve impact over de hele wereld. Overheden op verschillende niveaus (lokaal, provinciaal, nationaal) realiseren zich de voordelen van deze technologie. Toch bevinden veel van deze toepassingen zich nog in de testfase of medio 2019. Met verhoogde interesse en investeringen in blockchain; de betekenis van blockchain in de publieke sector zal de komende jaren echter alleen maar toenemen.