De talrijke knikken in toeleveringsketens

Supply chain management kan een logistieke nachtmerrie zijn. Wat nederig begon in de begin 1900 als een manier om magazijnruimte beter te benutten is uitgegroeid tot een complex, $ 10 biljoen industrie dat zal naar verwachting niet snel vertragen. Een enkele toeleveringsketen kan zich nu over meerdere landen uitstrekken en miljoenen dollars aan producten verplaatsen, waarbij verschillende bedrijven bij elke stap eigenaar worden. En om die reden zijn toeleveringsketens bijna perfecte kandidaten voor verstoring van blockchain.

Omdat toeleveringsketens zijn uitgegroeid tot de enorme afmetingen die ze vandaag zijn, hebben ze geen gebrek aan problemen. Laten we eens kijken naar enkele van de grootste waarmee ze vandaag worden geconfronteerd en hoe ze een retail blockchain want dergelijke bedrijven kunnen een deel van de pijn verlichten.

Informatie inconsistenties

Inconsistente gegevens in een toeleveringsketen kunnen om verschillende redenen voorkomen. De meest voorkomende zijn de verschillen in registratiesystemen tussen aangesloten bedrijven.

Neem bijvoorbeeld een eenvoudige melktoeleveringsketen die een boer, een transportbedrijf en een winkel omvat.

Aan het begin van de keten haalt de boer de melk op en schrijft zijn productie-informatie op een vel papier. Vervolgens voert hij het handmatig in een spreadsheet in. Van daaruit geeft hij de melk met de spreadsheet door aan de transporteur.

De transporteur gebruikt echter een app van derden om de melkvoorraad bij te houden. Sommige systemen zullen de gegevens automatisch uit de spreadsheet overbrengen, maar vaak is er meer handmatig werk nodig. En door handmatig werk is er ruimte voor fouten.

Bij aflevering geeft de transporteur de melkinformatie door aan de winkelmedewerker. Maar nogmaals, de winkel heeft zijn eigen systeem, een in eigen huis gebouwd programma. Vanwege de verschillende systemen is er een grote kans op menselijke fouten telkens wanneer de gegevens van eigenaar wisselen.

De blockchain is een onveranderlijke bron van supply chain-waarheid

Door blockchain in een supply chain te integreren, krijgt u één enkele bron van waarheid. In plaats van te proberen informatie van verschillende systemen te vergelijken, hoef je alleen maar naar het blockchain-grootboek te verwijzen. Deze overeenstemming verkleint het risico op fouten, menselijk of anderszins, bij het verwijzen naar datapunten.

Sommige blockchain-projecten zoals VeChain en Waltonchain plaatsen zelfs fysieke ID-apparaten op producten om de verantwoording te verbeteren. Bij elke stap van het proces scannen werknemers bijvoorbeeld een RFID-tag die het product uniek identificeert, waardoor de hoeveelheid handmatige gegevensinvoer verder wordt verminderd.

Blockchain-ID’s zijn ook nuttig voor kwaliteitsborging. Als iemand zou proberen van product te wisselen, zou een quick scan de authenticiteit bepalen. Deze oplossing is vooral gunstig voor de sector van luxeartikelen, een branche die vol zit met fraude.

Wie is er bij Fault?

Producten kunnen in een toeleveringsketen tientallen keren van eigenaar wisselen. Als een product gedurende deze tijd verloren, beschadigd of vertraagd raakt, is het een intensieve taak om de dader te vinden en kan dit leiden tot een spelletje wijzende vingers.

Er zijn een paar redenen waarom dit het geval is. De complexiteit van het systeem, fouten bij het bijhouden van gegevens (per ongeluk of niet) en vertrouwelijke gegevens zorgen er allemaal voor dat het moeilijk is om uit te zoeken waar de fout ligt.

Blockchain lost geschillen in de supply chain op

Het belangrijkste dat blockchain-technologie aan supply chains biedt, is transparantie. Alle belanghebbenden kennen de status van producten en kunnen gemakkelijk zien waar een fout is opgetreden.

Bovendien kunnen leden slimme contracten opstellen, zodat eenvoudige geschillen, zoals vertragingen bij de levering, automatisch worden opgelost en betaald. Alleen al de hoeveelheid tijd die wordt bespaard bij geschillenbeslechting, leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen.

Traceren van vertraagde problemen

Als supply chain deelnemer wilt u uw proces continu verbeteren en eventuele problemen die zich voordoen snel oplossen. Helaas, de isolatie van verschillende onderdelen van een toeleveringsketen kan dit problematisch maken. Laten we teruggaan naar ons melkvoorbeeld.

U bent de eigenaar van de winkel. Op een dag merk je dat 20% van je melk bijna onmiddellijk bederft. Nadat je het uit de schappen hebt getrokken, begin je de bron van de melk te volgen. Nou, dat is moeilijk.

U ontving deze week vijf zendingen van drie distributeurs die hun melk van twintig verschillende boerderijen haalden. Zelfs als u erachter komt van welke boerderij de melk afkomstig is, heeft de boer misschien geen fout. De fout kan zijn opgetreden tijdens het transport.

Inspelen op supply chain-problemen met blockchain

Op een basisniveau kunt u blockchain-technologie gebruiken om bij te houden waar een product zich bevindt in de levenscyclus van de toeleveringsketen. Je scant eenvoudig bij elke stap een RFID-chip of QR-code en de productstatus voegt zichzelf toe aan de blockchain. Alle leden van de toeleveringsketen hebben toegang tot de gegevens en kunnen met zekerheid weten waar de vertragingen optreden.

Het kennen van de locatie is echter niet voldoende om de meeste kwaliteitsproblemen op te sporen. Door de blockchain verder te koppelen aan IoT-apparaten, wordt kwaliteitsborging echt interessant.

Blockchain-toeleveringsketen IBM

Voordelen van het gebruik van blockchain in supply chains. Bron: IBM

Nogmaals, we keren terug naar ons melkprobleem – dit keer met blockchain en IoT. Alle melk die u ontvangt, heeft een QR-code die u kunt scannen om de levenscyclus te zien, helemaal terug naar de boerderij waar het vandaan kwam. Bovendien bevat elke bestelwagen temperatuursensoren die de blockchain waarschuwen als de temperatuur ooit hoog genoeg stijgt om de melk te bederven.

Bij ontvangst van uw zending scant u de melk in. Je ziet meteen dat de melk van truck # 3 snel zal bederven omdat de temperatuur van de truck boven de drempel is gestegen. U hoeft geen tijd en middelen te verspillen aan het identificeren van het probleem – een scan is voldoende.

Uitbetaalde betalingen

De huidige betalingscycli voor logistieke bedrijven duren tussen de 60 en 90 dagen. Zoals de meeste problemen met betalingen, is de uitgespeelde lengte te wijten aan onnodig papierwerk en afhankelijkheid van tussenpersonen om de transacties te vergemakkelijken. Deze inefficiënties veroorzaken vaak aanzienlijke cashflowproblemen die bedrijven kunnen ruïneren.

Rederijen lopen ook het risico dat betalingen vertraging oplopen of zelfs nooit aankomen. Om dit risico af te dekken, zullen velen van hen hun tarieven verhogen, wat een negatieve invloed heeft op de hele keten.

Slimme contracten automatiseren betalingen

Slimme contracten voor de toeleveringsketen kunnen zo simpel zijn als het betalen van een leverancier op het moment dat een product wordt ontvangen. Dit is nu al een verbetering ten opzichte van de eerder genoemde procestijden van 60 tot 90 dagen.

Slimme contracten bieden echter veel meer waarde. Ze kunnen voorwaarden stellen voor elke relatie in de toeleveringsketen en die voorwaarden uitvoeren zonder tussenkomst van een tussenpersoon. Is een bestelling beschadigd aangekomen? Stuur een terugbetaling. Is het product laat bij de leverancier vertrokken? Geef $ X terug voor elke minuut over de geplande tijd. Slimme contracten kunnen veel van de complexe betalingslogica aan die tussenpersonen momenteel beheersen.

Wat is het volgende voor Blockchain-toeleveringsketens?

Het integreren van blockchain-technologie in supply chains is nog maar het begin. Ja, het zorgt voor meer efficiëntie en elimineert de behoefte aan vertrouwen. Maar in combinatie met machine learning en AI is er potentieel voor veel meer.

Met behulp van gedistribueerde rekenkracht kunnen we nu logistieke problemen oplossen die voorheen onoplosbaar waren. Het is ook niet onhaalbaar om te geloven dat we toeleveringsketens zullen hebben die uiteindelijk zonder menselijke tussenkomst lopen. We konden geautomatiseerde magazijnen zien die IoT-apparaten gebruiken om te communiceren met zelfrijdende voertuigen, allemaal volgens slimme contracten op de blockchain.

Deze stukken bestaan ​​al onafhankelijk, dus het is slechts een kwestie van tijd voordat ze samenkomen. Als het gaat om blockchain-toeleveringsketens, is de toekomst misschien dichterbij dan het lijkt.