Waarom Blockchain internet?

Het internet nadert zijn dertigste verjaardag of daaromtrent. We hebben een lange weg afgelegd sinds de begintijd van floppy disks en inbelmodems. Sommigen zouden zich afvragen of de technologie aanzienlijk is verbeterd, maar de democratie ervan niet. Wij mensen hebben dit kleine probleem dat controlehiërarchieën wordt genoemd. Dat is waarschijnlijk de reden waarom regeringen, banken en instellingen zo’n grote rol in ons leven spelen.

Het internet is niet anders, want dat probleem lijkt ook over te zijn gegaan naar het digitale rijk. Populaire services zoals Google, Facebook en Twitter, om er maar een paar te noemen, sturen tegenwoordig een groot deel van ons informatieverbruik en gegevensopslag. In de jaren ’90 was er veel meer peer-to-peer-informatie-uitwisseling. De dynamiek is veranderd. Wat aanvankelijk werd gebouwd als een gedecentraliseerd wetenschappelijk netwerk voor het delen, is min of meer veranderd in een gigantische marketingtool voor een paar grote spelers.

Poortwachters

Voorstanders van Blockchain-internet beweren dat veel van de informatie die we op het moderne internet openen of opslaan, wordt beheerd door poortwachters. In sommige gevallen is hun aanwezigheid subtiel en in andere nogal dramatisch. Hoe dan ook, het is enigszins de vraag of deze keepers onze belangen voor ogen houden. Zij zijn immers in de eerste plaats verantwoording verschuldigd aan hun stakeholders / bestuurders. Laten we een paar voorbeelden bekijken.

Het Domain Name System

De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) is een non-profitorganisatie gevestigd in Californië. Het werd oorspronkelijk opgericht om de Amerikaanse regering te helpen bij het beheren van de vroege infrastructuur van internet. ICANN houdt toezicht op het Domain Name System (DNS), dat, in eenvoudige bewoordingen, de nummers die servers over de hele wereld identificeren, vertaalt naar een beter leesbaar formaat zoals https://coincentral.com in plaats van zoiets als https://104.31.67.109.

Hoewel ICANN een hoognodige service biedt, lijdt het ook aan dezelfde problemen als grote technische giganten als Microsoft en IBM: centralisatie. Het Amerikaanse beleid heeft een grote invloed op ICANN en hoewel het geen regulering van webinhoud reguleert, kan het domeinnamen censureren. De non-profitorganisatie heeft controversieel handhaafde een verbod van zes jaar op .islam- en .halal-domeinnamen. Dit ondanks anders advies van de eigen toezichtscommissie. ICANN heeft voor het grootste deel de vrijheid van meningsuiting van internet gepromoot sinds de aanvang in 1998. Deze recente gebeurtenissen doen echter twijfels rijzen over de echte democratische toekomst van DNS op het wereldtoneel..

Overheidscensuur

Als dat verontrustend was, hoeven we alleen maar over de Stille Oceaan te kijken naar de zware internetcensuur die in een groot deel van Azië wordt aangetroffen. In China houdt de overheid strikte controle over welke inhoud te zien is en wie bekritiseerd kan worden. Internetgemeenschappen noemen het toepasselijk de “Grote Firewall van China”. Zoals hieronder wordt opgemerkt, treft internetcensuur vooral landen in het Oosten, maar zelfs landen als het VK en de VS, die lang als pilaren van vrijheid werden beschouwd, zien steeds meer problemen met censuur..

Zoeken

Het wereldwijd delen van informatie is een lastige zaak. Zoekmachines zijn voor mensen overal ter wereld een alomtegenwoordige manier geworden om hun favoriete inhoud te vinden. De laatste schattingen laten zien dat Google heeft vastgelegd 90 procent van het marktaandeel in deze ruimte. Hoewel het duidelijk een waardevolle dienst is, heeft het ook veel kracht. Hoewel velen van ons dit niet in twijfel trekken, is een aanpak met één zoekmachine om ze allemaal te beheersen waarschijnlijk niet de beste manier om onpartijdige inhoud aan te bieden.

Sociaal

Hetzelfde kan gezegd worden van sociale media. Het valt te betwijfelen of Mark Zuckerberg de volledige impact van zijn platform kende toen hij het in 2005 begon te bouwen. Verbinding maken met anderen op een centraal online ontmoetingspunt is niet echt het probleem, het opslaan van onze gegevens is er wel. Verborgen tussen urenlange privacyverklaringen die niemand ooit leest, ligt het recht van bedrijven om onze gegevens op elke gewenste manier te gebruiken. Zelfs meneer Zuckerberg zou waarschijnlijk toegeven dat zijn huisdierenproject is afgeweken van de oorspronkelijke bedoelingen.

In het geval van Facebook is er het toegevoegde element van identiteitsbeheer, aangezien veel websites Facebook-profilering gebruiken om hun gebruikers te identificeren. Bovendien worden gebruikers geconfronteerd met de zeer reële mogelijkheid om waardevolle gegevens te verliezen. Hoewel het niet wordt aanbevolen, plaatsen veel gebruikers foto’s en maken ze inhoud op Facebook waarvan nergens anders een back-up wordt gemaakt. Het zou nu duidelijk moeten zijn dat gedistribueerde systemen enkele echte voordelen hebben.

Sommige Blockchain-internetoplossingen

ZeroNet

Tamas Kocsis is de maker van ZeroNet, een peer-to-peer website-hostingoplossing. Zeronet verwijdert traditionele gecentraliseerde hostingservers door gebruikers toe te staan ​​hun websites te hosten op de machines van andere gebruikers over de hele wereld. Klinkt goed, maar wat weerhoudt anderen ervan uw site te vernielen? Bitcoin-cryptografie natuurlijk!

Zolang u uw privésleutels bewaart, blijft uw website veilig. Alleen u kunt op de gebruikelijke manier inhoud toevoegen, bewerken en bijwerken. Bovendien is het ook robuuster. Als een server / knooppunt uitvalt, zijn er andere om het draaiende te houden. Kocsis legt vervolgens enkele van de uitdagingen uit waarmee we vandaag worden geconfronteerd als censuur inbreuk maakt op onze persoonlijke vrijheden:

Graphite Docs

Graphite docs is een gedecentraliseerde oplossing voor het maken van documenten, vergelijkbaar met Google Documenten. Het verschil? Google gebruikt uiteindelijk elk stukje gegevens dat u invoert voor marketingdoeleinden, of dit nu via zoeken, documenten of kaarten is. Datalekken komen tegenwoordig veel voor en grote opslagbedrijven verliezen snel hun geloofwaardigheid als een veilige manier om onafhankelijk gebruikersgegevens te beheren.

Met Graphite docs distribueert en beveiligt de applicatie uw gegevens met dezelfde eerder genoemde cryptografie. Alleen u heeft er echter toegang toe. U behoudt te allen tijde de volledige controle over uw gegevens, waar ter wereld u zich ook bevindt.

Laatste gedachten: Blockchain-internet

Dit zijn slechts enkele van de gevallen waarin gedecentraliseerde cryptocurrency-architectuur de aard van internet verandert. Als je zoiets als Graphite Docs of ZeroNet hebt gebruikt, weet je dat het proces nog steeds een beetje technisch en onhandig is. Dit spreekt tot de ontwikkeling van de industrie als geheel op dit moment.

Net als in de begintijd van internet, worden de basislagen van blockchain momenteel uitgebouwd. Zodra ontwikkelaars de knikken hebben gladgestreken, zouden we gebruikersinterfaces moeten zien verschijnen die gebruikers een meer naadloze interactie bieden. Dat betekent echter niet dat de huidige technologie verdwijnt.

Wat zijn uw gedachten? Zijn er interessante applicaties die u gebruikt voor interactie binnen het gedecentraliseerde web? Zorg dat je tweet ons hoe u uw rol speelt in de toekomst van blockchain-internet.