Over de hele wereld zijn blockchain-kadasterprogramma’s in de maak. Het transparante karakter van deze technologie maakt het perfect geschikt voor gebruik in openbare registersystemen. Tegenwoordig zie je een groeiend aantal regeringen die blockchain willen integreren in hun kadasterprotocollen. Integratie is logisch als je bedenkt dat blockchain efficiënter, betrouwbaarder en kosteneffectiever is dan de huidige modellen die in gebruik zijn.

De huidige systemen zijn verouderd. Bijhouden van wie welke eigendommen bezit, is moeilijk als u honderden of zelfs duizenden jaren aan landrecords heeft. Het is normaal dat er discrepanties optreden in het papierwerk, waaronder vervalste documenten, vervalste titels en, in sommige gevallen, volledig verlies van alle documentatie. Wanneer deze situaties zich voordoen, kan dit leiden tot kostbare gerechtelijke gevechten tussen eigenaars in conflict, die beiden geloven dat ze de rechtmatige eigenaar zijn van een bepaald stuk eigendom..

Ontwikkelingslanden

Ontwikkelingslanden kampen met notoir slechte kadastrale gegevens als gevolg van een combinatie van factoren. Corruptie bij de overheid, het gebruik van systemen voor alleen papier en natuurrampen dragen allemaal bij aan de groeiende problemen waarmee kadasters in deze landen worden geconfronteerd. Blockchain-technologie is een kosteneffectieve oplossing voor deze problemen.

Blockchain-oplossingen

Investeerders zoeken een transparantere manier om de eigendom van een bepaald perceel grond te valideren. Overheden proberen de kosten te verlagen die gepaard gaan met het bewaken, bijwerken en valideren van eigendomsrecords. Zoals je gaat ontdekken, geloven beide partijen dat blockchain de oplossing is voor hun huidige problemen.

Wyoming

Teton County, Wyoming, heeft op 20 december 2018 een Memorandum of Understanding getekend met Medici Land Governance (MLG), de blockchain-dochteronderneming van Overstock.com. De vennootschap richt zich op de migratie van de huidige landrecords van de provincie naar een nieuw blockchain-gebaseerd systeem. Volgens het persbericht zal het systeem de blockchain van MLG gebruiken om het kadaster van de provincie te volgen, vast te leggen en openbaar weer te geven.

Als onderdeel van het programma migreren alle records van na 1996 naar het nieuwe blockchain-systeem. Sprekend over het partnerschap beschreef Patrick M Byrne, oud-crypto-advocaat en CEO van Overstock, het belang van toekomstige blockchain-kadastersystemen. Hij wees ook op de kracht van technologie om de vertrouwenskwesties in de markt weg te nemen.

Vermont

In januari van dit jaar kondigde het Clerks Office van South Burlington een partnerschap aan met de op blockchain gebaseerde startup Propy, Inc. persbericht, Propy is belast met het ontwikkelen van een veilig gedistribueerd grootboek met de eigendomsinformatie van de stad. Stadsbestuurders willen weten wat voor soort kostenbesparingen een op blockchain gebaseerd systeem oplevert.

Momenteel geeft de stad duizenden uit aan het opslaan en beschermen van deze gegevens. Een digitaal systeem zou deze kosten kunnen elimineren en de broodnodige fondsen voor de stad kunnen vrijmaken. De gemeentesecretaris, Donna Kinville, legde uit hoe South Burlington er trots op is innovatieve oplossingen te vinden om hun burgers te dienen.

De staat Vermont blijft een groeiende interesse in blockchain-technologie zien. Vorig jaar heeft de staat een cryptogroep opgericht om use-cases voor de nieuwe technologie verder te onderzoeken.

India

EEN vennootschap tussen de Blockchain Learning Group, Blockscale Solutions en het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties kan de manier waarop kadastrale gegevens in India worden opgeslagen voor altijd veranderen. Panchkula, India, een kleine stad in de staat Haryana, is de proeftuin voor dit nieuwe blockchain-kadastersysteem.

Haryana India via The Financial Express

Haryana India via The Financial Express

Onderzoekers willen een proof-of-concept. En dankzij deze gegevens kunnen ontwikkelaars grotere steden in het hele land benaderen. Het concept maakt gebruik van de Ethereum-blockchain om een ​​gedistribueerd grootboeksysteem te creëren dat specifiek is ontworpen om te voldoen aan de steeds groeiende behoeften van het kadaster in India..

De gegevens van alle eigendommen die in de provincie worden verkocht, worden in bijna realtime aan de blockchain toegevoegd. Bovendien maakt het gebruik van slimme contracten automatische ondertekening mogelijk door zowel koper als verkoper zodra de transactie de laatste goedkeuringsfase bereikt. Als een van de meest bevolkte landen ter wereld heeft India te kampen met talrijke geschillen over land als gevolg van tegenstrijdig papierwerk.

Nederland

Koen Huisstede, architect van het Nederlandse kadaster, onlangs verklaarde dat binnen één tot drie jaar een blockchain-oplossing zal worden geïntegreerd in het kadasterprotocol van het land. Deze stap is in overeenstemming met de beslissing van het land in april om een ​​verklaring te ondertekenen ter ondersteuning van de oprichting van een EU Blockchain-partnerschap.

Het Kadaster wil onderzoeken hoe blockchaintechnologie de huidige systemen kan vereenvoudigen. Deze systemen omvatten hypotheekrechten en alle gegevens van derden met betrekking tot de vastgoedmarkt. Ontwikkelaars zoeken een flexibelere organisatie die beter geschikt is voor de taken die in de huidige economie vereist zijn.

Zweden

De Wall Street Journal gemeld in maart van dit jaar dat de Zweedse landeigendomautoriteit (Lantmäteriet) de laatste testfase had bereikt van hun tweejarige blockchain-kadasteronderzoeksprogramma. Het programma is opgericht in 2016 en maakt gebruik van de privé-blockchain van ChromaWay om de verkoop van grond en onroerend goed te registreren.

De Chief Solutions Architect bij ChromaWay, Jörgen Modin, beschreef hoe het met de huidige systemen drie tot zes maanden kan duren vanaf het moment van ondertekening van het contract tot de daadwerkelijke overdracht van het eigendom van het pand. Het nieuwe systeem reduceert deze wachttijd tot een kwestie van uren.

UK

Op 1 oktober 2018 heeft het kadaster van het VK een publiek vrijgegeven uitspraak over een nieuw partnerschap met de blockchain-gebaseerde firma Methods. Het partnerschap beoogt de groeiende bezorgdheid over het kadaster van het VK te vereenvoudigen. De naam van het project is Digital Street en het zou veel van de problemen kunnen verminderen waarmee Britse kadasters vandaag worden geconfronteerd.

UK Kadaster via Law Society Gazette

UK Kadaster via Law Society Gazette

Het project maakt gebruik van de open-source Corda-blockchain van R3 om de traditionele kadastrale processen te stroomlijnen. Graham Farrant, de chief executive van het land, sprak over het partnerschap over de wens van zijn land om wereldleider te worden op het gebied van blockchain-kadastersystemen..

Columbia

Latijns-Amerika heeft een geschiedenis van notoir moeilijke kadastersystemen. Colombiaanse functionarissen proberen dit stereotype te veranderen met de integratie van blockchain-technologie. In augustus 2018 kondigde het land de lancering aan van een op Ethereum gebaseerd landtitels en registratiesysteem.

Het project is een joint venture tussen de National University of Columbia, UST Global uit Spanje en de Colombiaanse overheid. Universitair onderzoeker Mauricio Tovar legde uit hoe het nieuwe systeem verlies van documentatie voorkomt en zowel efficiëntie als veiligheid verhoogt. Deze manoeuvre past in de lijn van de recente poging van de Colombiaanse regering om transparanter te zijn in haar omgang met haar burgers.

Dubai

Dubai is lange tijd een broeinest geweest voor crypto-activiteit. Daarom zou het geen grote verrassing moeten zijn om te horen dat deze pro-crypto-gemeenschap al werkt aan een blockchain-kadastersysteem. Het nieuwe register maakt deel uit van de grotere blockchain-verbintenis van de landen, genaamd de Dubai Blockchain-strategie.

Het nieuwe blockchain-systeem van de stad slaat zowel verkoop- als leasecontracten op. Deze informatie is beschikbaar voor publieke en private investeerders om te beoordelen. Dubai streeft ernaar om in de nabije toekomst ook een huurdersdatabase in hun systeem op te nemen.

Blockchain Kadaster: The New Kid on the Block

Blockchain-kadaster blijft een gebied van enorme ontwikkeling. Landen van over de hele wereld erkennen de onmiskenbare voordelen die blockchain-technologie de markt biedt. U kunt verwachten dat andere landen dit voorbeeld volgen, aangezien de resultaten van deze proefprogramma’s vooruitgang blijven laten zien.