De traditionele uitgeverij van boeken ziet nog steeds lagere betalingen, licenties en rechten voor auteurs in een reeks categorieën. Verschillende projecten en organisaties die zich richten op het publiceren van blockchain hebben als doel deze industrie ten goede te veranderen. Hier zijn enkele voorbeelden van de huidige uitdagingen en voorgestelde blockchain-publicatieoplossingen.
De achteruitgang van traditionele boekpublicaties
Al een aantal jaren is er een discussie gaande over de vraag of e-books gedrukte boeken al dan niet overbodig zouden maken. Hoewel de focus van de industrie en de consument op dit debat belangrijk is, is een nog belangrijker aspect de algemene daling van de boekverkopen in het algemeen. De dagen van rijk worden van alleen de boekverkoop zijn, met mogelijke uitzondering van een beperkt aantal auteurs, in wezen voorbij. Volgens experts, auteurs verdienen over het algemeen tussen de $ 0,34 – $ 2,00 per boek.
Als een auteur bijvoorbeeld op de bestsellerlijst van de New York Times wil komen kan zelfs meer dan $ 200.000 kosten om ‘het systeem te bedriegen’. Dit is een algemeen aanvaarde praktijk die niet het geval zou moeten zijn. Hoewel het bijvoorbeeld mogelijk is om goedkopere opties voor zelfpublicatie te kiezen via Amazon, is de tractie van lezers waarschijnlijk niet hetzelfde. Ook zijn de huidige kaders om een ”# 1 bestsellerauteur” te worden gemakkelijk te manipuleren, zoals blijkt uit Het experiment van Brent Underwood waar hij een boek van één pagina creëerde met de titel “Putting My Foot Down”, waarin alleen een foto van zijn voet staat.
In plaats van te accepteren dat het publiceren van boeken slechts een marketingtool is voor betaalde spreekbeurten of een geautomatiseerd proces dat kan worden opgetuigd, zou blockchain het vermogen van auteurs kunnen verbeteren om meer geld te verdienen aan de directe verkoop van hoogwaardige boeken..
ALLi— Een stichting voor het publiceren van blockchain
Organisaties zoals de Alliantie van onafhankelijke auteurs (ALLi) zijn ontstaan om de ontwikkeling van een door makers geleide blockchain-uitgeversindustrie te ondersteunen. Een studie uitgevoerd door ALLi schetst hoe blockchain het toekomstige publicatielandschap zou kunnen veranderen door het rechtstreeks volgen van de intellectuele eigendom en monetaire rechten van auteurs, en door het creëren van en gedecentraliseerde handelsplatforms..
Volgens de website van de organisatie was “Self-publishing 1.0 desktop publishing. Zelfpublicatie 2.0 was e-boeken en online boekhandels. Self-publishing 3.0 zijn duurzame bedrijfsmodellen voor auteurs. “
Po.et en publicatierechten
Er zijn al een paar blockchain-projecten bezig met het opzetten van gedecentraliseerde systemen voor het publiceren van boeken. Dichter is zo’n platform. Hiermee kunnen auteurs inhoudsitems op de blockchain registreren en de toewijzing van metagegevens veilig, verifieerbaar en onveranderlijk maken.
Het platform stelt eigenaars van inhoud ook in staat om hun eigen aangepaste licenties te creëren en de mogelijkheid te hebben om het eigendom van licenties op elk moment via Po.et over te dragen. Dit model lijkt sterk op op blockchain gebaseerde systemen voor het indienen van octrooien die in een vorige post zijn besproken.
Misschien wel het slimste deel van dit project is het vermogen om te integreren in gevestigde standaarden voor het creëren van inhoud. Auteurs die WordPress gebruiken, kunnen bijvoorbeeld de Po.et WordPress-plug-in om met een paar eenvoudige stappen automatisch nieuwe literaire werken te registreren bij de Po.et-blockchain. Om projecten zoals Po.et te laten werken, moeten blockchain-publicatieprojecten zich richten op integratie is een must voor acceptatie in de echte wereld.
Publica en Book ICO’s
Publica biedt een ander type bedrijfsmodel voor uitgevers van boeken. Het doel is om “het boek ICO” te creëren. Voor schrijvers kan Publica worden gebruikt als een soort crowdfunding-evenement, zodat het niet nodig is om voor vooruitgang op traditionele uitgevers te vertrouwen.
Lezers hebben de mogelijkheid om tokens voor boeken te kopen, waarmee ze het project kunnen financieren voordat het van start gaat en tokens kunnen inwisselen voor een exemplaar van het boek zodra het is uitgebracht. Auteurs kunnen eenvoudig hun eigen slimme contracten opzetten op de Publica-blockchain zonder technische kennis te hoeven hebben.
Het zal interessant zijn om te zien hoe deze symbolische economie werkt. Crowdfunding-modellen op sites als Kickstarter zijn succesvol gebleken, vooral voor de ontwikkeling van technische producten. Publica is een project dat dit concept zou kunnen gebruiken en het zou kunnen combineren met blockchain-technologie om de manier waarop auteurs hun werk promoten fundamenteel te veranderen. Het stelt een oplossing voor die auteurs de mogelijkheid geeft om de publieke belangstelling voor nieuwe boekideeën te peilen en de ontwikkeling van een nieuw type boekdistributiemodel aanmoedigt, waardoor traditionele uitgeverijen mogelijk worden vervangen..
Betere distributiesystemen voor inhoud creëren
Blockchain-publicatie kan uiteindelijk verschillende problemen helpen voorkomen, zoals piraterij, inbreuk op auteursrechten en het gebrek aan transparantie bij royalty-distributies. Het doel van de bovengenoemde platforms is om een betere toekomst voor auteurs te creëren door middel van blockchain-technologie. Het is echter belangrijk om te beseffen dat het nodig is om ook de interesse van lezers te winnen.
Het zal interessant zijn om te zien of op blockchain gebaseerde platforms voor het maken van inhoud ervoor kunnen zorgen dat lezers hun perceptie veranderen van wat een boek de moeite waard maakt om te kopen. Moet een boek bijvoorbeeld worden bestempeld als een New York Times Bestseller om de aandacht van potentiële lezers te trekken? Als dit het geval is, zullen blockchain-projecten uiteindelijk niet direct meer inkomsten kunnen genereren via boekverkopen. Blockchain-projecten kunnen hoe dan ook invloed hebben op de huidige markt voor zelfpublicatie voor niche-onderwerpen.
Gevestigde zelfpublicatieplatforms zoals Amazon hebben nu strikte regels die de uitbetalingen van royalty’s bepalen. Bovendien zijn betalingen niet zo lucratief, omdat ze verschillende commissies bieden op basis van verschillende factoren, zoals geografische locatie, of het boek al dan niet op andere platforms is gepubliceerd en zelfs de bestandsgrootte van het e-boek. Uiteindelijk, commissies voor auteurs zijn slechts 35 tot 70%.
Gevolgtrekking
Een blockchain-gebaseerd contentdistributieplatform zou meer zekerheid betekenen voor auteurs die op zoek zijn naar betrouwbare royalty-uitbetalingen. In plaats van zich zorgen te hoeven maken over zaken als verschillende prijzen op basis van het land waarin de koper is gevestigd, kunnen auteurs veel gemakkelijker één globale prijs bepalen. Bovendien zouden auteurs meer transparantie kunnen krijgen door op blockchain gebaseerde licenties en slimme rechtencontracten.
Het moet nog worden bepaald of de bestandsgrootte de prijsbepaling van e-books op de blockchain zal bepalen, maar het is heel goed mogelijk dat gedecentraliseerde bestandsopslag blockchain-gebaseerde publicatieplatforms veel goedkoper te onderhouden kan maken dan gecentraliseerde..