In de wereld van vandaag wil iedereen alles met haast. Hoe sneller, hoe beter. In de wereld van digitale betalingen is er een grote concurrentie gaande tussen de blockchain en PayPal. De blockchain is de relatieve nieuwkomer, terwijl PayPal al zo’n twintig jaar bestaat. Hier volgt een overzicht van enkele van de voor- en nadelen van beide geldoverboekingssystemen om u te helpen de winnaar op de lange termijn te bepalen in het blockchain- versus PayPal-debat.

Blockchain-technologie en andere wereldveranderaars

Blockchain-technologie is een van die digitale revoluties die maar één of twee keer per generatie voorkomt. Het is een even belangrijke uitvinding als de geïntegreerde schakeling (1958), de microprocessor (1971), de personal computer (MITS Altair 8800, 1975), het internet (ARPANET, 1969), Windows (1985) en smartphones (2007). De gedistribueerde grootboektechnologie (DLT) van Blockchain biedt een nieuwe, gedecentraliseerde infrastructuur voor betalingsverwerking, transacties op de financiële markten, boekhoudkundige taken en vele andere gegevensgestuurde functies, zowel persoonlijk als openbaar.

PayPal kan ook worden opgenomen in de bovengenoemde technische erelijst, omdat het zeker de weg vrijmaakte voor e-commerce om in een razend tempo te groeien. Het bood de wereld ook een alternatief voor traditionele bankoverschrijvingen, Western Union en dergelijke. PayPal hielp consumenten en bedrijven ook meer vertrouwd te raken met het idee van elektronisch geld, waardoor ze niet langer afhankelijk waren van contanten.

De voor- en nadelen van blockchain-betalingen versus PayPal

Blockchain-betalingsvoordelen:

 • Decentralisatie: Geen enkel storingspunt kan de inhoud van het grootboek vernietigen.
 • Onveranderlijkheid: Zodra gegevens in de blockchain zijn ingevoerd, kunnen deze niet worden gewijzigd, behalve in zeldzame gevallen, en dan alleen met instemming van alle betrokken partijen.
 • Peer naar peer: Grensoverschrijdende betalingen nemen minder tijd in beslag met blockchain door minder checkpoints.
 • Toestemmingloos: Betalingen hebben geen goedkeuring van een bank nodig voordat ze kunnen worden verzonden. De betaler en begunstigde controleren het transactieproces, niet een derde partij.
 • Geen limiet op de betalingsgrootte: Moet u iemand voor vijf miljoen dollar aan Bitcoin sturen, pronto? Je kunt het op de blockchain doen. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van eventuele toepasselijke fiat-to-crypto-kosten (en vice versa).

blockchain versus paypal

Blockchain-technologie zorgt ervoor dat peer-to-peer internationale betalingen snel en efficiënt verlopen. Foto door Craig Cooper op Unsplash

Blockchain-betalingsnadelen

 • Lagere transactiesnelheden (transacties per seconde) in vergelijking met PayPal, Visa en Mastercard.
 • Kostbare fouten: Als u een fout maakt en geld (cryptovaluta) naar het verkeerde adres stuurt, zoek dan niet naar een overheidsregelgever om u te redden.
 • Conversiekosten van Fiat naar crypto: Tenzij al uw betalingen plaatsvinden binnen het crypto-ecosysteem, moet u uw USD, EUR of GBP, enz. Converteren naar Bitcoin, Ether, enz. Als u betalingen in crypto ontvangt, moet u ook transactiekosten maken om het geld terug naar fiat.
 • Transparantie: Blockchain-grootboeken zijn algemeen bekend, aangezien iedereen met de juiste toegangscodes de details van elke transactie erin kan zien. Privacybewuste individuen en bedrijven zijn misschien niet gezellig bij die regeling.

PayPal-voordelen

 • Stuur geld naar iemand in maximaal 26 verschillende (fiat) valuta’s met een e-mailadres. Tenminste, als ze een bankrekening hebben en zich hebben aangemeld voor PayPal.
 • Regelgeving en toezicht: PayPal-gebruikers worden beschermd door ten minste enkele van de regels en wetten die gelden voor traditionele banken, zoals Voorschrift E en de USA PATRIOT Act. Betalen via een creditcard in uw PayPal-rekening biedt een veel betere bescherming van de consument dan betalen met een pinpas of PayPal-kassaldi.
 • Snelle transacties: PayPal biedt gebruikers de mogelijkheid om hun PayPal-tegoeden in slechts 30 minuten over te schrijven naar hun bankrekening wanneer dit met een bankpas is gedaan.
 • Vaste tarieven: Het ontvangen van betalingen voor uw goederen en diensten kost u een vast bedrag van 2,9 procent, plus 30 cent per transactie. Er zijn echter geen kosten verbonden aan het kopen van goederen en diensten via PayPal. Geld sturen naar familie en vrienden is ook gratis. Er zijn echter kosten voor het omrekenen van valuta van toepassing als u internationaal geld overmaakt.
 • eCheck: Dit is een andere gratis betalingsoptie via PayPal. Het is vergelijkbaar met een ACH-transactie bij een traditionele bank, maar het kan enkele dagen duren voordat deze is voltooid. Dit is een uitstekende keuze voor begunstigden die willen voorkomen dat ze worden geraakt met de vergoeding van 2,9 procent. U kunt uw betaler altijd vragen om een ​​eCheck te gebruiken in plaats van een gewone PayPal-betaling.

blockchain versus PayPal PayPal OneTouch

PayPal blijft zijn klantenbestand uitbreiden, dat nu gebruikers in 200 landen verbindt met miljoenen webwinkels. Afbeelding: mohamed_hassan op Pixabay

PayPal-nadelen

 • Wisselkoersen van valuta: PayPal bepaalt de wisselkoers die u ontvangt. U moet met deze extra kosten rekening houden bij het berekenen van uw uiteindelijke PayPal-transactiekosten.
 • Betalingslimieten: U kunt maximaal $ 10.000 per PayPal-transactie verzenden.
 • Fondsen in de wacht: Als u geld ontvangt via eCheck, verwacht dan dat uw geld ten minste enkele werkdagen in het ongewisse zal blijven. Dit is de keerzijde van het zonder kosten ontvangen van uw geld. Het is ook een enorme bron van inkomsten voor PayPal, omdat ze rente innen op de praalwagen.

Blockchain versus PayPal, of een nieuwe hybride?

Tegenwoordig kan PayPal nog steeds transacties sneller verwerken dan blockchain, maar dat zal in de toekomst misschien niet het geval zijn. PayPal is zelfs zeker geïnteresseerd in blockchain en het potentieel ervan verstoring in de financiële wereld.

Kunnen PayPal-betalingen in de nabije toekomst via DLT worden verzonden? Niemand weet het, maar het is zeker een mogelijkheid om na te denken, aangezien dit decennium snel ten einde loopt. Voor zover iedereen weet, kan blockchain versus PayPal veranderen in zoiets als BlockPal of PayChain.

De joker in de mix

Bitcoin hash-tarieven blijven stijgen, zij het langzaam vanaf begin 2019. Steeds meer handelaren zijn bereid crypto’s als betaling te accepteren. Met de mogelijkheid dat er in 2019-2020 een grote recessie in de VS (wereldwijd?) Dreigt, is het mogelijk dat winkeliers die geld verdienen met elke vorm van betaling die ze kunnen krijgen, inclusief grote crypto’s.

Maar wat gebeurt er als 100 miljoen Amerikanen besluiten elke dag crypto te gebruiken om hun persoonlijke en zakelijke transacties te voltooien? Verder, wat als de meeste van die consumenten er gewoon voor kiezen om hun geld binnen het crypto-ecosysteem te houden, en nooit meer hun munten om te zetten in fiat??

Wees optimistisch en toch altijd waakzaam

Over het algemeen ziet de toekomst er geweldig uit voor zowel blockchain als PayPal als betalingssystemen van wereldklasse, wereldwijd. Wees u echter altijd bewust van het potentieel van overheidsbeperkingen op het gebruik van cryptovaluta (op consumentenaankopen, niet op daadwerkelijke cryptohandel). Als crypto-aankopen worden beperkt door een overheidsdecreet, zal de blockchain ook worden beïnvloed en kan de ontwikkeling ervan worden vertraagd.

PayPal lijkt immuun te zijn voor zo’n hypothetisch hardhandig optreden, tenzij ze crypto’s als extra valuta gaan aanbieden. Ongeacht toekomstige gebeurtenissen, zou de blockchain vs. PayPal-saga in de jaren 2020 en daarna een interessante wedstrijd moeten blijken te zijn.