Cryptocurrency in Oost-Europa is geschiedenis in beweging.

Het zal je misschien verbazen hoe actief Oost-Europese landen zijn in de cryptocurrency-ruimte. Volgens Statista onderzoek, Polen, Letland, Georgië, Estland en Litouwen, allemaal gerangschikt in de top 15 van landen op basis van de totale waarde van alternatieve financiële markttransacties in Europa in 2018. In hetzelfde jaar was de financiering per hoofd van de bevolking voor alternatieve online financieringstransacties het hoogst in het VK, maar gevolgd door Letland en Estland.

Dit is niet het enige bewijs dat Oost-Europa financiële paradigma’s onderzoekt buiten de traditionele kanalen zoals centraal bankieren. Het zal je misschien verbazen te horen dat Georgië na China het op één na grootste mijnland ter wereld is, Moldavië de mijnbouw van cryptocurrency heeft gelegaliseerd en dat Wit-Rusland naar verwachting het Europese Hong Kong zal worden.?

Dit artikel wordt u aangeboden door Solomon Brown, hoofd PR bij Freewallet, om u een idee te geven van welke landen de voorkeur geven aan Bitcoin en andere cryptocurrencies, en welke dit strikt verboden zijn. Krijg het volledige beeld van het plotseling hete crypto-ecosysteem van Oost-Europa.

Cryptocurrency-verordening in Oost-Europa

De meeste landen in Oost-Europa zijn verdeeld over cryptocurrency: pro of contra. Hier is een grafiek die laat zien waar crypto en mining legaal (+), niet legaal (-) of ongereguleerd (0) zijn.

Land Cryptogeld Mijnbouw
De Republiek Wit-Rusland + +

Georgië 0 +
Tsjechië 0 0
Rusland
Bulgarije 0 0
Hongarije 0 0
Slowakije 0 0
Polen + +
Moldavië 0
Oekraïne 0

+ De Republiek Wit-Rusland en cryptocurrency

Laten we beginnen met het feit dat Wit-Rusland zijn eigen Silicon Valley heeft dat werkt volgens het principe van extraterritorialiteit. Hi-Tech Park (HTP) is een Belarussische fiscale en juridische zone die de IT-evolutie bevordert en de thuisbasis is van 450 bedrijven die actief zijn in softwareontwikkeling.

In 2017 kregen de cryptocurrency-activiteiten van de inwoners van de HTP volledige wettelijke ondersteuning van de overheid. De administratie van het HTP heeft samen met de Nationale Bank, het Departement Financieel Toezicht van het Staatscontrolecomité, internationale experts en andere organen alle nodige documenten samengesteld en ondertekend.

Bijvoorbeeld, Decreet nr.8 “Over de ontwikkeling van de digitale economie” gelegaliseerde crypto-uitwisselingen en cryptocurrency exchange-operators, mijnbouw, slimme contracten, blockchain, tokens, enz..

Vanaf het moment dat het besluit werd aangenomen, werden alle transacties met tokens (mijnbouw, crypto opslaan, kopen, ruilen) tot 1 januari 2023 vrijgesteld van inkomstenbelasting en btw. De regels voor de activiteiten van bedrijven die betrokken zijn bij de cryptosfeer zijn geaccepteerd door de HTP en de volledige wettelijke regulering van cryptocurrencies in Wit-Rusland is vastgesteld. Het is vermeldenswaard dat alleen entiteiten die zijn geregistreerd als inwoners van het Hi-Tech Park, activiteiten mogen uitvoeren die verband houden met cryptocurrencies. Als u geïnteresseerd bent in dit onderwerp, vindt u hier nog een artikel over Veel voorkomende cryptocurrency cyberaanvallen die je misschien interessant vindt.

– De krachtige mijnzwembaden van Georgië

In 2019 VN-statistisch publicaties, Georgië is toegewezen aan West-Azië, niet aan Oost-Europa. Maar geografisch behoort het tot Oost-Europa en is het lid van de Raad van Europa. We hebben besloten om het niet op te nemen vanwege de gunstige cryptowetgeving, maar vanwege de triomfen in de mijnbouw.

Een document van het Ministerie van Financiën merkt op dat elke eenheid van een crypto-actief een marktwaarde heeft, het kan worden uitgegeven, het kan een eigenaar hebben, zijn eigendomsrechten kunnen aan een ander worden overgedragen en in delen worden verdeeld en het kan worden gekocht en verkocht. Tegelijkertijd stelt de notitie dat, in overeenstemming met de wetgeving van Georgië, een crypto-activum geen legaal betaalmiddel of elektronisch geld is.

Niettemin ervaart het land een door waterkracht aangedreven Bitcoin-boom. Volgens BBC, het feit dat cryptocurrency-mijnbouw ‘zijn elektriciteitsnet leegzuigt’, doet er niet toe vanwege de enorme reserves van Georgië hernieuwbare waterkracht. Waarschijnlijk hebben deze reden en het gebrek aan regelgeving mijnwerkers aangemoedigd en buitenlandse bedrijven aangetrokken. Volgens NPR, de meeste Georgische mijnbouwinstallaties zijn eigendom van het Amerikaanse bedrijf Bitfury.

En hoewel de Georgische wetgeving geen activiteiten regelt die verband houden met virtuele valuta en cryptocurrency in het land geen legaal betaalmiddel vormt, worden er toch transacties van virtueel geld tussen individuen uitgevoerd. De regering van Georgië heeft echter de eerste stap gezet in de richting van regulering van de cryptobusiness. De meerdere mijnbouwpools die gebruik zullen maken van de diensten van tussenbedrijven die in Georgië zijn geregistreerd, zijn onderworpen aan een belasting over de toegevoegde waarde van 18%.

+ Tsjechië pioniert Bitcoin-voorschriften

Tsjechië was een van de eerste Europese landen die openstonden voor transacties met Bitcoin, zelfs vóór de hausse op de cryptocurrency-markt van 2017. In april 2015 gaf de Tsjechische Nationale Bank een document dat verduidelijkte de houding van de staat ten opzichte van cryptocurrencies genaamd “Veiligheid van online betalingen en virtuele valuta vanuit het oogpunt van de Tsjechische Nationale Bank.” Volgens dit document werden transacties met cryptocurrencies niet beperkt door het recht van het land, alleen de normen van het EU-recht waren op hen van toepassing.

Later, in 2017, besloot Tsjechië om te voldoen aan de EU-vereisten voor de bestrijding van het witwassen van geld en voerde het de wijzigingen door in de wet inzake geselecteerde maatregelen tegen de legitimering van opbrengsten van misdaad en financiering van terrorisme. Volgens de nieuwe wet moeten alle beurzen, inclusief banken, de klant-ID verifiëren voor crypto-naar-fiat-transacties van € 1000 en meer.

– Rusland en cryptocurrency

Op 16 maart 2020 kondigde het lokale nieuwscentrum Vesti.ru aan dat de productie en circulatie van cryptocurrency zou zijn verboden in Rusland. De uitgifte en circulatie van cryptocurrency in Rusland brengt een ongerechtvaardigd risico met zich mee, aldus de Bill over “Digitale financiële activa”.

Het wetsvoorstel legde een verbod op de uitgifte en circulatie van cryptocurrency in Rusland in en legde sancties vast voor overtredingen van het verbod. Desalniettemin zijn de autoriteiten niet van plan het bezit van digitale valuta te verbieden.

+ Bulgarije’s geprezen voorraad van bijna $ 2 miljard Bitcoin

Een Bitcoin-retailer gespot in de straten van Bulgarije (via Reddit)

De Bulgaarse regering beschouwt cryptocurrencies als een financieel actief (en bezit 213.519 BTC die in beslag zijn genomen door criminelen, wat meer is dan het BBP van Bulgarije). Deze staat heeft de legitimiteit van Bitcoin noch erkend verklaard het is illegaal. De belangrijkste voorwaarde voor het gebruik van cryptocurrency in Bulgarije is de betaling van een belasting ter hoogte van 10% van de uitwisseling of verkoop.

– Hongarije en cryptocurrency-belastingen

Cryptocurrencies worden in het land niet als een legaal betaalmiddel beschouwd. Volgens het plaatselijke nieuwscentrum Portefeuille (beperkte toegang) heeft de regering een speciale groep van de Hongaarse centrale bank, het ministerie van Financiën en de belastingdienst opgericht die de sector bestudeert om een ​​wettelijk kader te ontwikkelen. Alle cryptocurrency-transacties worden gearchiveerd onder “overige inkomsten” en belast volgens de Hongaarse vermogenswinstbelastingcode, die 15% vermogenswinstbelasting en 19,5% gezondheidsbijdrage bevat die wordt genoemd als (EHO).

+ Slowakije bewaakt cryptocurrency-transacties

Slowakije staat op de lijst met landen die Bitcoin en andere cryptocurrencies officieel hebben erkend. In 2018 hebben de autoriteiten echter hun standpunt over digitaal zakendoen aangescherpt. Op initiatief van een nationale toezichthouder – de Slowaakse Nationale Bank – begonnen alle banken de rekeningen van bedrijven die met cryptocurrencies te maken hebben, af te sluiten. Een soortgelijke vijandige reactie van het bestaande financiële systeem op digitale valuta werd waargenomen in Tsjechië en Bulgarije.

Ondanks de beperkende maatregelen worden niet-fiat valuta’s op geen enkele manier gereguleerd in de Slowaakse wetgeving en vallen hun ruil-, mijnbouw- en andere activiteiten niet buiten het wettelijke kader. Net als de rest van de Europese Unie erkent Slowakije dat cryptocurrency-transacties moeten worden gecontroleerd en belast.

+ Polen Forward Thinking Finance

De Republiek Polen staat op de 36e plaats in de wereld qua bevolking. Het spreekt voor zich dat zo’n groot Europees land vooruitstrevend is als het om financiën gaat. De houding van lokale financiële toezichthouders ten aanzien van investeren in cryptocurrencies is vrij positief. Het centrale bureau voor de statistiek (GUS) van het land heeft herkend het verhandelen en delven van virtuele valuta als een officiële economische activiteit. In een uitspraak vanaf 2016 verklaarde het ministerie dat, ondanks dat virtuele valuta niet onderworpen zijn aan afzonderlijke voorschriften onder Poolse wetgeving, ze volledig legaal zijn en onderworpen zijn aan inkomstenbelasting.

Daarnaast ondersteunt de overheid blockchain-startups. In januari 2019 heeft de financiële en budgettaire toezichtsdienst van Polen (KNF) bijvoorbeeld staatslicenties verleend aan blockchain-startups Coinquista en Bitclude.

+ Oekraïne’s benadering van digitaal geld

De Verchovna Rada heeft een wetsvoorstel ingediend waarin wordt voorgesteld om cryptocurrency te legaliseren. Plannen hiervoor werden al in 2017 aangekondigd, maar toen durfden de autoriteiten zo’n stap niet te zetten. En nu kan “digitaal geld” worden erkend als legale activa. Het document met de titel “Over het wijzigen van de belastingwetgeving en andere wetten van Oekraïne met betrekking tot de belasting van operaties met crypto-activa” is ontwikkeld door vertegenwoordigers van de blockchain-gemeenschap, gekozen vertegenwoordigers tussen de facties, het Bureau voor Effectieve Regulering van de BRDO en het Ministerie van Digitale Transformatie.

Daarnaast waren de recente introducties van de wetgevingsstructuur niet zo positief. De wet “Over de wijziging van bepaalde wetgevingshandelingen van Oekraïne om de doeltreffendheid van het institutionele mechanisme voor de preventie van corruptie te waarborgen” Nr. 140-IX, die op 18 oktober 2019 in werking is getreden, wijzigingen heeft aangebracht in de wet “ter voorkoming van corruptie” en de noodzaak vaststelt om cryptocurrency aan te geven als immaterieel actief.

– Moldavische legale mijnbouw

Transacties met cryptovaluta zijn in het land niet gelegaliseerd, maar volgens lokale mediaberichten is digitaal geld populair in Moldavië. In het centrum van Chisinau zijn er verschillende punten die digitaal geld accepteren als betaalmiddel.

In mei 2018 introduceerde de Association of Digital and Distributed Technologies van het land zijn eigen cryptocurrency-exchange die fiat accepteert zoals de Moldavische Leu, de Russische roebel, de Amerikaanse dollar en de euro, evenals alle top tien cryptocurrencies. Hoewel de Nationale Bank van Moldavië officieel niet heeft toegestaan ​​om transacties met cryptovaluta uit te voeren, heeft ze een brief gestuurd naar Drachme-markt, de eerste lokale crypto-uitwisseling in Moldavië, waardoor het indirect bankieren kan doen.

Bovendien organiseerde dit kleine land in 2018 zijn eerste conferentie over blockchain en cryptocurrencies, de World Blockchain en Cryptocurrency Summit Chisinau – WBCSummit. Rapporteren over de conferentie, Crуptovest merkte op dat “de centrale bank het potentieel van blockchain voor het financiële systeem inzag en onthulde dat zij de implementatie van technologie via lokale banken aan het beoordelen was.” De wetgeving inzake cryptocurrency is mogelijk aan de horizon in Moldavië, aangezien mijnbouw hier al legaal is.

Mijnbouw van cryptocurrency in Oost-Europa

De Transdniestrian Moldavian Republic (DMR) heeft een wet aangenomen over de ontwikkeling van informatie-blockchaintechnologieën, waardoor cryptocurrency-mijnbouw technisch gezien legaal is. Volgens de president van DMR zal de wet bijdragen aan de ontwikkeling van de informatietechnologie-industrie en investeringen aantrekken van entiteiten die actief zijn op het gebied van blockchain-technologieën. DMR kan een paradijs worden voor mijnwerkers.

De wet voorziet in de oprichting van een gerichte vrijhandelszone, waar buitenlandse bedrijven en individuen rechtspersonen kunnen worden zonder aanvullende bureaucratische procedures. Zo wordt het land een relatief aantrekkelijke investeringsregio. Lokale autoriteiten hebben de belastingvrije import en export van mijnbouwapparatuur voor inwoners en speciale elektriciteitstarieven voor mijnwerkers gegarandeerd. De president beloofde dat de energievoorziening aan mijnbouwbedrijven zal worden geleverd door de waterkrachtcentrale Dubossary en drie thermische centrales.

Wie had gedacht dat zo’n klein land als Georgië een wereldleider zou kunnen worden op het gebied van cryptocurrency-mijnbouw? EEN studie van het Cambridge Alternative Finance Center (CCAF), dat in 2018 werd gepubliceerd, gaf aan dat Georgië na China de tweede plaats in de wereld inneemt qua mijnbouwvolume. Ten minste 60 MW aan elektriciteit werd officieel uitgegeven aan het delven van virtuele valuta in het land.

Het eerste en misschien wel belangrijkste ding dat mijnliefhebbers naar Georgië trekt, is goedkope elektriciteit. En er is er genoeg van, want na de ineenstorting van de USSR heeft het kleine Georgië 20 waterkrachtcentrales geërfd van de ter ziele gegane Sovjetstaat. Het land moest een soort energiehub in de Kaukasus worden. Het is duidelijk dat zo’n grote hoeveelheid elektriciteit voor een land met een bevolking van 3,7 miljoen mensen veel is. Als gevolg hiervan behoren de elektriciteitskosten in Georgië tot de laagste ter wereld.

Dus vanaf mei 2019 was de prijs van 1 kW in Tbilisi ongeveer 6 cent. Maar er zijn nog steeds bergachtige gebieden waar elektriciteit goedkoper of zelfs gratis is (vanwege overheidssubsidies), en vrije industriële zones (waar de elektriciteitskosten 18% lager zijn vanwege het ontbreken van btw).

Wit-Rusland is een andere sterke Oost-Europese speler op het gebied van mijnbouw. Zoals u al weet, maken een cryptovriendelijk economisch beleid en de oprichting van een eigen Silicon Valley deel uit van de strategie van het land om een ​​wereldwijd IT-centrum te worden. Hoewel de mijnbouw terrein heeft verloren na de halvering van Bitcoin, is Wit-Rusland bereid om zijn redelijk goedkope energie te investeren om winst te maken met BTC-mijnbouw.

In 2019 zei Alexander Loekasjenko tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van de IT-sector in Hi-Tech Park dat hij een nieuwe Wit-Russische kerncentrale ging gebruiken om Bitcoins te mijnen. De president legde uit dat hij de overschotten aan elektriciteit wilde gebruiken om de exploitatie van mijnbouwbedrijven te verzekeren. “Ik heb daar zelfs speciaal een plekje achtergelaten! Laten we boerderijen bouwen en deze Bitcoin ontginnen (…) Als er Bitcoin is, kun je het altijd verkopen. ” – Lukashenko merkte op.

Cryptocurrencies in Oost-Europa: waar te kopen en hoe te besteden

Om cryptocurrencies te kopen, gebruiken veel landen in de zogenaamde “tweede wereld” een van de grootste crypto-uitwisselingen, Exmo. Dit handelsplatform ondersteunt 183 handelsparen met veel toonaangevende cryptocurrencies en lokale fiat-valuta’s zoals de euro, Russische roebel, Oekraïense hryvnia en Poolse zloty. De website is beschikbaar in het Russisch, Oekraïens, Roemeens en andere talen. Gebruikers kunnen crypto kopen met een creditcard, SEPA-overschrijving, Yandex Money, Qiwi en Payeer.

Voormalige Sovjetlanden van buiten de EU, zoals Rusland en Oekraïne, gebruiken Bestchange.ru. De service biedt gestructureerde informatie over automatische en handmatige wisselaars van cryptovaluta en elektronische valuta, en ondersteunt ook de roebel en hryvnia.

In Oost-Europese landen wonen er veel Freewallet‘S vaste klanten met Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Roemenië, Polen, Rusland, Oekraïne, Bulgarije, Wit-Rusland en Moldavië, die ongeveer 10% van ons gebruikersbestand uitmaken. Uit onze familie van eenvoudige en veilige portemonnees kiezen deze landen het vaakst voor Freewallet: Crypto Wallet, die BTC, ETH en 100+ andere cryptocurrencies ondersteunt, en onze Bitcoin Wallet. Freewallet-apps worden hoog gewaardeerd vanwege hun ingebouwde uitwisseling en gratis transacties binnen het ecosysteem.

In Georgia verscheen in maart 2018 de eerste geldautomaat waarmee je fiatgeld kunt wisselen voor cryptocurrency in het New York Burger-diner. Een paar maanden later werd er een tweede geïnstalleerd in Tbilisi. Vanaf november 2019 zijn er 14 cryptomats actief in het land.

Polen is een van de grootste landen in Europa die de ontwikkeling van blockchain-technologie verwelkomt. In 2018 verschenen de eerste Bitcoin-geldautomaten met BTC, LTC en ETH in Gdansk en Bialystok.

De grootste Poolse maaltijdbezorgdienst Pyszne.pl begon in 2017 cryptocurrencies te accepteren. Deze innovatie vond plaats na de aankoop van de dienst door Nederlandse investeerders. Momenteel bedient Pyszne.pl meer dan 8 duizend horecagelegenheden. Het gemiddelde aantal klanten is 955 duizend en 7% van de gebruikers betaalt in cryptovaluta.

Tsjechië is misschien klein, maar staat op de zesde plaats in de wereld wat betreft het aantal crypto-geldautomaten. Wereldwijd zijn er bijna vijfduizend geldautomaten, en in Tsjechië zijn dat er ongeveer 70. De meeste bevinden zich in Praag. Bitcoin-geldautomaten zijn niet alleen te vinden in grote winkelcentra en elektronicawinkels, maar ook in kiosken op metrostations, samen met gedrukt materiaal, sigaretten en kaartjes.

Het aantal Tsjechische bedrijven en organisaties dat Bitcoins als betaling accepteert, neemt toe en ze zijn niet allemaal gerelateerd aan het IT-veld. Op de lijst vind je de grootste elektronicawinkel Alza.cz, een coffeeshop in Paralelni Polis (naast BTC accepteren ze ook Litecoin, Dash en Monero) en het Paper Hub coworking-bureau met betrekking tot hetzelfde project.

Een makelaarskantoor Home Hunters is in de publieke belangstelling sinds het een 35-Bitcoin-deal sloot, die op dat moment 5 miljoen kronen overschreed. Ook zijn er plaatsen zoals Krypto, een lokaal tankstation, FairPlayAuto, een tweedehands automarkt en een aantal hotels en restaurants.

Er is een grote lijst met opwindende blockchain- en cryptoprojecten uit Oost-Europa. We beginnen met de fintech-startup met Russische roots Zerion. Het bedrijf houdt zich bezig met het investeren en beheren van gedecentraliseerde activa. Het werd in 2016 opgericht door afgestudeerden van de Higher School of Economics en heeft 15 duizend gebruikers. Eind 2019 haalde de startup $ 2 miljoen op tijdens de seeding-ronde met het Amerikaanse durfkapitaalfonds Placeholder, met Blockchain Ventures onder de investeerders. Onlangs heeft Zerion het cryptoplatform verworven MyDeFi dat het bekijken van cryptoportfolio’s vergemakkelijkt.

Geen wonder dat Wit-Rusland op de lijst van de 10 beste Europese landen staat voor het lanceren van een blockchain-startup. Een van de lokale projecten waar je misschien van hebt gehoord, is Raket DAO, een gedecentraliseerd crowdfundingplatform met onafhankelijke deskundige evaluaties van startups. Deze durfkapitalistische marktanalisten werken samen met Hi-Tech Park, Angels Band, Volat Capital, Belagroprombank, vriendelijke accelerators en buitenlandse fondsen om startende oprichters in staat te stellen snel en veilig financiering aan te trekken. Het bedrijf biedt startup-audits, mentorprogramma’s en unieke assessments. De afgestudeerden van hun Startup Training Camp krijgen een gratis Startup Pack dat meestal meer dan $ 7.000 kost.

Tsjechië staat op de 27e plaats in de Global Innovation Index. Het land is de bakermat van innovatieve projecten zoals Bijenstal wiens moederorganisatie is Oracle Corporation. Het werd opgericht in 2014 en is gespecialiseerd in het leveren van frameworks en tools voor het maken van Application Programming Interfaces (API’s), inclusief de Blockchain API’s waarmee u Bitcoin kunt verzenden en ontvangen, en handige manieren om moderne cloudapplicaties te ontwerpen. De startup trok in 2015 $ 6,8 miljoen aan investeringen in een Serie A in San Francisco.

Heeft u ooit gedacht aan traceerbaarheid van voedsel van boer tot bord?? TE-Food, een Hongaarse oplossing voor de voedselvoorzieningsketen, biedt deze service aan op een blockchain. Met experts uit de voedingsindustrie en adviseurs op het gebied van dierenwelzijn en veehouderij in hun management en FAO (The Food and Agriculture Organization) en Deloitte als partners, zorgt het bedrijf voor de logistiek en maakt de informatie over de levering van vee en vers voedsel transparant.

Sofia, Bulgarije herbergt het hoofdkantoor van Open Source University dat probeert de wereld van het onderwijs te veranderen door middel van gedistribueerde technologieën. Het project verbindt onderwijsinstellingen, studenten en bedrijven rechtstreeks door de tussenpersonen uit te schakelen. Het helpt organisaties inzicht te krijgen in de persoonlijkheden van kandidaten. Studenten kunnen zich inschrijven en de voltooiing van op maat gemaakte educatieve en professionele ontwikkelingservaringen volgen. Het bedrijf achter Rechained Ltd. besloot het probleem van vertrouwen over de institutionele en nationale grenzen in de authenticiteit van formele diploma’s en certificaten op te lossen na het schrijven van een boek met de naam Blockchain in het onderwijs.

De vooruitzichten van cryptocurrency in Oost-Europa

Cryptocurrency in Oost-Europa zal een facet van het dagelijks leven worden. Als mensen die financiële instabiliteit en veranderende politieke regimes hebben meegemaakt (vaak swingend van communisme naar democratie), zijn de inwoners van Oost-Europa mentaal beter voorbereid op cryptocurrencies dan westerlingen.

Het Westen wordt gekenmerkt door een hogere levensstandaard en betere bankdiensten, evenals een hogere gemiddelde leeftijd van de bevolking. Oost-Europa daarentegen zit vol met actieve jonge ondernemers die zich bezighouden met kleine bedrijven en daarom vooral geïnteresseerd zijn in razendsnelle financiële transacties van betere kwaliteit en zonder tussenpersonen.

Veel regeringen willen profiteren van de voordelen van blockchain. Georgië en Wit-Rusland profiteren bijvoorbeeld ten volle van de economische voordelen van mijnbouw. Hopelijk zullen nieuwe wetten en wijzigingen de ontwikkeling van de crypto-industrie in Oost-Europa niet belemmeren, maar eerder ertoe leiden dat deze regio een wereldwijde blockchain-hub wordt..