Er zijn maar weinig projecten die eerder een robuuste mening zullen uitlokken dan Bitcoin Cash (BCH). Ondanks het drama, de omstreden harde vorken en kleurrijke persoonlijkheden, hebben de ontwikkelteams die aan het protocol werken de afgelopen 18 maanden verschillende radicale wijzigingen aangebracht in de blockchain..

Met de visie om te dienen als een snel, goedkoop, peer-to-peer (P2P), wereldwijd contant geld, was het project erop gericht om van BCH het ideale medium voor het uitwisselen van crypto-activa te maken. Critici hebben echter vaak de bedreigingen voor de mijnbouw en de decentralisatie van knooppunten genoemd die deze ambities met zich meebrengen.

In tegenstelling tot veel monetair gerichte crypto-activa, houden BCH-ontwikkelaars vol dat massaschaling superieur is in de keten. Bovendien heeft het project sinds de splitsing stappen ondernomen om de functionaliteit en slimme contractmogelijkheden te vergroten en tegelijkertijd het protocol zo merchant- en betalingsvriendelijk mogelijk te maken. Onlangs is er ook een duwtje geweest om de privacy en fungibiliteit van het project te verbeteren

Vandaag kijken we naar de unieke eigenschappen van Bitcoin Cash en wat we de komende maanden kunnen verwachten.

Schalen van de blockchain

Een van de eerste onderscheidende kenmerken van Bitcoin Cash was de grotere blokgrootte. In de ogen van de BCH-gemeenschap waren Bitcoin-ontwikkelaars vastbesloten om de blokgrootte van Bitcoin te beperken tot 1 MB. Velen in de BTC-gemeenschap geven er de voorkeur aan om extra transactievraag buiten de keten uit te stellen via tweedelaagoplossingen zoals het Lightning Network.

In plaats daarvan hebben Bitcoin Cash-ontwikkelaars, na de Bitcoin-hard fork in augustus 2017, de blokgrootte vergroot tot 8 MB.

In mei 2018 planden de ontwikkelaars nog een harde vork met een verdere verhoging van 8 MB naar 32 MB. Dit was echter niet te wijten aan een gebrek aan doorvoer, aangezien de blokken vóór de wijziging nog lang niet op volle capaciteit waren. In plaats daarvan, zoals Amaury Séchet, hoofdontwikkelaar van Bitcoin ABC heeft opgemerkt, was de stap gedeeltelijk om de voortdurende toewijding aan het vergroten van de blokgrootte aan te geven..

bitcoin cash block grootte

Bitcoin Cash-blokken zijn doorgaans niet in de buurt van hun capaciteit.

Buiten dit, de lange termijn doel van de ontwikkelaars is om de markt de vraag helemaal te laten stimuleren tot Blokken van 1 TB, waardoor meer dan 5 miljoen transacties per seconde mogelijk zijn.

Ondanks dat velen in de gemeenschap een antagonisme hebben tegen het Lightning Network, opent een recente upgrade naar Bitcoin Cash door de opname van Schnorr Signatures feitelijk de deur naar dergelijke off-chain betalingsnetwerken die compatibel zijn met de BCH-blockchain..

Optimaliseren voor volledige knooppunten

Ondanks de enorme toename van de doorvoer die de BCH-roadmap belooft, zijn er wijdverbreide zorgen over mijnbouw en centralisatie van knooppunten. Door aanzienlijk grotere blokken toe te staan, zou de BCH-blockchain lineair in omvang toenemen. Omdat volledige knooppunten een volledige kopie van de blockchain moeten downloaden, kan de enorme omvang onbetaalbaar zijn voor kleinere spelers die de hardwarevereisten voor deze opslag niet kunnen betalen. In theorie zou dit dan leiden tot een steeds meer gecentraliseerde pool van volledige knooppunten en volledig werkende mijnwerkers. Dit ondermijnt volgens veel critici een van de meest cruciale redenen om in de eerste plaats een openbare blockchain te gebruiken, namelijk decentralisatie en censuurbestendigheid..

Om een ​​aantal van deze effecten te verzachten, werd in november 2018 een andere wijziging aangebracht, genaamd canonical transaction order (CTOR). In Bitcoin worden transacties door middel van zogeheten topologische transactieordeningen (TTOR) in een bijna willekeurige volgorde en structuur opgebouwd. Door CTOR te integreren, worden transacties alfanumeriek gestapeld. Het effect van dit alles is dat het parallelle validatie van transacties mogelijk maakt. Dit zorgt op zijn beurt voor een veel snellere validatie en verspreiding van grotere blokken.

Parallellisatie is een van de belangrijkste mechanismen waarmee ontwikkelaars de druk van grote blokken willen verlichten. Daarnaast zijn er nog plannen voor parallellisatie met een protocol genaamd Grafeen belooft verdere verbeteringen te leveren.

grafeen

Grafeen en CTOR maken massa-parallellisatie mogelijk

Een uitbreidbaar protocol

Behalve dat het peer-to-peer cash is, heeft Bitcoin Cash het kernprotocol aanzienlijk uitgebreid. Sinds de oprichting hebben ontwikkelaars verschillende opcodes toegevoegd die oorspronkelijk deel uitmaakten van Bitcoin.

Er zijn twee opcodes in het bijzonder die belangrijke functionaliteit hebben toegevoegd, namelijk OP_CHECKDATASIG en OP_CHECKDATASIGVERIFY. Door deze wijzigingen kunnen de handtekeningen van externe berichten worden gevalideerd in een transactie. In wezen maken deze het mogelijk om de Bitcoin Cash-blockchain en externe gegevens te overbruggen via orakels. Dit is een aanzienlijke toename van de functionaliteit, omdat het een veel breder scala aan gebeurtenissen en waardeoverdrachten op de blockchain mogelijk maakt.

De visie voor deze verbeterde uitbreidbaarheid is om een ​​zo breed mogelijk scala aan activa mogelijk te maken en aan te moedigen om op de blockchain te verhandelen, terwijl ook zoveel mogelijk zakelijke gebruiksscenario’s mogelijk worden gemaakt. In dit opzicht dringt Bitcoin Cash het grondgebied van platformprotocollen binnen door geavanceerdere slimme contracten en interoperabiliteit met niet-blockchain-systemen mogelijk te maken. Een vaak gehoorde kritiek op dergelijke verbeterde functionaliteit is dat het het aanvalsoppervlak van het protocol en zijn kwetsbaarheid voor bugs vergroot. Hoewel dit enigszins waar is, moeten deze aanvalsvectoren toch relatief klein worden gehouden door de scripttaal te behouden in plaats van een volledige Turing-taal te vervangen..

Gemak en gebruikerservaring

Ongeacht de schaalveranderingen, maakt de Bitcoin Cash-blokkeertijd van tien minuten het ongeschikt voor snelle, veilige betalingen. Als zodanig heeft de ontwikkelaarsgemeenschap plannen geschetst om op een veilige manier vrijwel onmiddellijk betalingen zonder bevestiging uit te voeren. Voorlopig is het plan om dit te bereiken door een secundair complementair consensusmechanisme genaamd Avalanche te introduceren. Dit zal dienen naast het bestaande Proof of Work (PoW) -systeem.

Koppelen met Avalanche

Avalanche is een byzantijns fouttolerant protocol dat nodes een andere manier biedt om consensus te bereiken. In dit systeem zullen knooppunten een groep andere knooppunten willekeurig vragen welke transactie ze als geldig beschouwen. Het vragende knooppunt zal dan de mening van de meerderheid van deze groep accepteren. Dit proces herhaalt zich vervolgens over meerdere rondes. Het effect is dat het netwerk over deze rondes consensus bereikt.

Dit mechanisme kan bescherming bieden tegen een meerderheid van kwaadwillende knooppunten die doen alsof ze samenwerken. Om deze bescherming te maken, is het echter nodig om een ​​zeer groot aantal rondes toe te staan. Dit druist op zijn beurt in tegen het doel van snelle nulbevestigingsbetalingen. Daarom, de voorstel door Chris Pacia, een BCH-ontwikkelaar moet het bestaande PoW-mechanisme gebruiken om deze Sybil-aanval te voorkomen en het aantal lawinerondes te beperken.

Ontwikkelaars hopen dat deze verbeteringen ervoor kunnen zorgen dat transacties zonder bevestiging binnen drie seconden veilig zijn.

lawine

Het Avalanche-protocol opent de deur naar snelle en veilige nulbevestigingstransacties.

Als dit lukt, zouden deze wijzigingen Bitcoin Cash veel geschikter maken voor tijdgevoelige transacties.

Privacy & Fungibiliteit

Privacy en fungibiliteit zijn twee eigenschappen die in toenemende mate worden erkend als voorwaarden voor gezond geld in de crypto-ruimte. Hoewel we al op privacy gerichte blockchains hebben zoals Monero en ZCash, besteden andere protocollen zoals Bitcoin en Litecoin meer aandacht aan deze functies.

Hoewel privacy noch fungibiliteit deel uitmaken van de officiële Bitcoin Cash-roadmap, heeft het protocol onlangs Schnorr-handtekeningen geïntegreerd. Dit handtekeningschema is een alternatief voor de veelgebruikte ECDSA-regeling. Belangrijk is dat het ervoor zorgt dat de gegevens binnen slimme contracten identiek lijken aan reguliere transacties. Als gevolg hiervan zouden de scheidslijnen tussen reguliere Bitcoin Cash-transacties, atomic swaps en off-chain transacties vervagen. Het is echter belangrijk op te merken dat dit op geen enkele manier transactiebedragen of blockchain-adressen versluiert. Als gevolg hiervan schiet het protocol niet op de juiste fungibiliteit.

Er zijn momenteel geen plannen voor verdere privacy-upgrades op protocolniveau. Dit is gedeeltelijk uit bezorgdheid over de schaalbaarheidscompetenties die het met zich mee zou kunnen brengen. Dat gezegd hebbende, kunnen gebruikers ervoor kiezen om de Cash Shuffle applicatie die het mixen van munten mogelijk maakt, zodat toeschouwers iemands Bitcoin Cash-outputs niet kunnen identificeren.

Dus hoewel er pogingen zijn gedaan om enkele privacy-opties aan te bieden, heeft Bitcoin Cash minder aandacht voor zowel fungibiliteit als privacy dan de andere grote monetaire crypto-activa. Voorlopig lijkt het er zeker op dat schaalvergroting en uitbreidbaarheid op de keten van groter belang zijn voor de community- en ontwikkelteams.

Een gouden toekomst?

De komende 12 maanden zijn waarschijnlijk cruciaal voor Bitcoin Cash. Met de voortgang van het Lightning Network zullen we eindelijk zien of on-chain scaling de off-chain-methoden kan overtreffen.

Met de integratie van Avalanche, Graphene, verdere vergroting van de blokgrootte en extra opcodes, heeft het protocol zichzelf een hoge lat gelegd. Het zal fascinerend zijn om de markt te zien beslissen of de visie van Bitcoin Cash voor een wereldwijde P2P on-chain cryptocurrency de meer conservatieve weg die zijn tweelingbroer is ingeslagen, kan vervangen..