Nu we 2019 ingaan, lijkt het een goed moment om terug te blikken op de ontwikkelingen van het voorgaande jaar. In 2018 hebben we de lancering gezien van EOS en Tron, die bijdragen aan het bestaande ecosysteem van platforms, waaronder Ethereum, Lisk en Cardano. Er is veel discussie over de verschillende voordelen van deze gedistribueerde applicatieplatforms, waaronder beveiliging en schaalbaarheid. Het is echter ook interessant om het gebruik van deze platforms te overwegen als basis voor gedistribueerde applicatie-ontwikkeling.

Hier kijken we naar de meest populaire gebruiksvoorbeelden van gedistribueerde applicaties tot nu toe. We hebben de populariteit beoordeeld op basis van het gebruikersvolume en een aantal gevallen van elk gebruik op de belangrijkste platforms, zoals weergegeven op sites zoals Dapp Radar en Staat van de DApps. Aangezien de cijfers en beoordelingen op verschillende sites vaak niet met elkaar overeenstemmen, is dit eerder een hoogstaand dan een wetenschappelijk overzicht.

Gedistribueerde toepassingsgevallen

1. Gokken en gokken

Gamen en gokken zijn verreweg een van de meest populaire gebruiksvoorbeelden van gedistribueerde applicaties, en het is een brede categorie. Het bevat applicaties als pure games, waarvan er vele profiteren van de mogelijkheid van blockchain om digitale activa veilig op te slaan in de vorm van verzamelobjecten. Cryptokitties was de eerste die gebruik maakte van de niet-vervangbare tokens van Ethereum ERC-721. Blockchain collectible gaming omvat nu echter ook EOS Knights en Etheremon.

EOS Knights gedistribueerde applicatiespel

EOS Knights-startpagina

Gokspellen zijn ook populair. Dobbelstenen spellen zoals dice2win en Endless Dice komen vaak voor als een van de meest gebruikte spellen.

Naast puur gedistribueerde applicatiespellen zijn er ook een paar spelplatforms die de toptafels beginnen binnen te komen. FunFair is er een, een online casinoplatform waarmee iedereen zich als game-operator kan instellen door FUN-tokens uit te zetten. Decentraland is een ander, een gedecentraliseerd virtual reality-universum waar u land kunt kopen en uw eigen bedrijf kunt bouwen, mogelijk gemaakt door het MANA-token van het systeem.

2. Gedecentraliseerde beurzen

Gedecentraliseerde beurzen worden steeds populairder. Deze stijging is niet in de laatste plaats te wijten aan de aanhoudende beveiligingsproblemen met gecentraliseerde uitwisselingen en hun kwetsbaarheid voor hackers. De Coincheck overval is een van de grootste ooit, en het gebeurde pas dit jaar. Het is dus niet verwonderlijk dat de gemeenschap zich wendt tot gedecentraliseerde, niet-bewarende uitwisselingen als een veiliger alternatief.

IDEX is tot dusver een van de meest gebruikte gedecentraliseerde uitwisselingen en ondersteunt meer dan 200 ERC-20-tokens. ForkDelta (oorspronkelijk EtherDelta) is een andere die hoog op de ranglijst staat.

Hoewel het technisch gezien geen gedecentraliseerde centrale is, maar een conversieprotocol, wordt Bancor ook vaak aangetroffen in de toplijsten van gedistribueerde applicaties.

Bancor gedistribueerde applicatie

Bancor startpagina

3. Financiën

Hoewel exchanges hun eigen categorie van gedistribueerde applicaties verdienen, zijn er binnen het bredere financiële gebied veel meer populaire use-cases te vinden. Stablecoin MakerDAO is een van de best beoordeelde financieringsapplicaties. Misschien is het niet verwonderlijk dat stablecoins zo populair worden, gezien de voortdurende bearmarkt.

Het gedecentraliseerde peer-to-peer-leningsplatform Ethlend is een andere consistent populaire financieringsapplicatie, mogelijk als gevolg van de onwil van crypto-investeerders om hun posities te verkopen terwijl de markt nog steeds daalt..

4. Hulpprogramma’s

Nog een brede categorie, maar wel een met een aantal echt innovatieve gedistribueerde toepassingsgevallen die de kern raken van wat blockchain kan doen. Hulpprogramma’s omvatten decentralisatie van computerbronnen, dus hier zien we projecten zoals Golem. Het op Ethereum gebaseerde platform heeft tot doel een gedecentraliseerde supercomputer te creëren die AI-algoritmen en grafische weergaveprocessen kan aandrijven. In dezelfde geest is de gedecentraliseerde cloudopslagprovider Storj, nu ook mogelijk gemaakt door Ethereum.

Een andere gedistribueerde toepassing van het utility-type is Origin Protocol. Dit project is gericht op de deeleconomie en stelt ontwikkelaars in staat om hun eigen marktplaatsen op te zetten voor het delen van middelen zoals auto’s, huisvesting of arbeid.

5. Voorspellingen

Wellicht ook gekoppeld aan de markt, vormen voorspellingsapplicaties de laatste categorie op onze lijst. Het lijkt erop dat cryptoliefhebbers graag in de toekomst kijken, vooruitkijkend naar de tijd dat Lambo-memes weer wat context zullen hebben.

Ethereum-applicaties maken opnieuw de eerste plaats. Gnosis en Augur zijn de twee populairste voorspellingsplatforms in de ranglijsttabellen. Beiden gebruiken vergelijkbare mechanismen van crowdsourcing-wijsheid over toekomstige gebeurtenissen.

Inzichten

We hebben hier bewust geen harde cijfers vermeld. Ten eerste zijn er, zoals reeds vermeld, verschillende ranking-sites en is er weinig consistentie in gebruikers- of volumeaantallen tussen hen. Dit kan in ieder geval gedeeltelijk zijn omdat ze niet allemaal dezelfde dapps vermelden.

Dapp Radar laat bijvoorbeeld zien dat er meer dan 1500 dapps worden vermeld, met 91.000 dagelijkse gebruikers.

Dapp Radar

Een knipsel met Dapp Radar-statistieken

State of the Dapps bevat bijna 2400 dapps, maar met slechts ongeveer 60.000 gebruikers.

State of the Dapps-statistieken

Een knipsel met State of the Dapps-statistieken

Het vinden van een bron van waarheid is dus een beetje lastig.

Een ding dat opvalt aan deze lijst is dat zoveel van de gedistribueerde toepassingsvoorbeelden die we uit de hoogste ranglijsten hebben gehaald, op Ethereum zijn gebaseerd. We kunnen alleen maar aannemen dat dit komt omdat Ethereum bestaat sinds 2014, terwijl platforms zoals EOS veel nieuwer zijn. Dit heeft gedistribueerde applicatie-ontwikkelaars meer tijd gegeven om hun product te creëren en te verfijnen. Ze hebben ook meer tijd gehad voor marketinginspanningen en het opbouwen van gebruikersgemeenschappen.

Na verloop van tijd zullen ontwikkelaars waarschijnlijk de platforms gaan gebruiken die de uitdagingen van Ethereum, zoals schaalbaarheid, overwinnen. Als dat gebeurt, zullen dapps van andere platforms in populariteit beginnen te stijgen.

Uitgelichte afbeelding: Pixabay