Een verscheidenheid aan kapitaalmarkten speelt een cruciale rol in de moderne economie. Enkele voorbeelden zijn pensioenen, levensverzekeringen en beurzen. Ongetwijfeld zullen verschillende kapitaalmarkten in de loop van de tijd samen met technische innovatie blijven evolueren. Dit is hoe blockchain de manier waarop kapitaalmarkten werken, begint te verbeteren.

Internationale transacties tussen banken regelen

Het afhandelen van handelsregelingen is de afgelopen twee decennia een van de grootste technische uitdagingen geweest voor traditionele, online banken. Het proces is verre van gestroomlijnd. Zo moeten Amerikaanse banken vaak swapcontracten afhandelen met Europese banken (en vice versa). Dit proces lijkt geen grote taak in de fiat-economie. Het is echter eigenlijk best moeilijk te bereiken met traditionele technologieën. Dit komt voornamelijk door regelgevingsrisico’s.

Spiegelhandel vormt bijvoorbeeld een enorme uitdaging op het gebied van regelgeving. Een realistisch voorbeeld vond plaats tussen 2012 en 2015 toen Deutsche Bank per ongeluk toegestane Russische mirror-transacties, waardoor klanten geld kunnen witwassen en Russische kapitaalcontroles kunnen omzeilen. Als gevolg hiervan legde de Britse Financial Conduct Authority Deutsche Bank een boete op van £ 163 miljoen ($ 204 miljoen) wegens het niet beschikken over een adequaat AML-controlekader.

Blockchain-technologie had dit helemaal kunnen voorkomen. In dit scenario hadden de twee banken technologieën zoals digitale grootboeken en slimme contracten kunnen gebruiken om problemen gemakkelijker te identificeren via het volgen van de cashflow. Bovendien voegt blockchain in deze kapitaalmarkt transparantie toe en kan het zelfs worden gecombineerd met AML-detectie- en preventietechnologieën om als een complete end-to-end-oplossing te dienen. Dit zou financiële instellingen uiteindelijk behoeden voor onbewuste deelname aan financiële misdrijven.

Minder overtredingen van handelslimieten

Grote banken moeten zich ook bewust zijn van andere mogelijke schendingen van de regelgeving, zoals handelslimieten. Zelfs met transacties die niet aan boord zijn, hebben verschillende overheden wettelijke vereisten voor specifieke handelscategorieën (d.w.z. limieten voor positiegrootte). De London Whale Trade van 2012 is een uitstekend voorbeeld van een scenario waarin blockchain een handelslimietovertreding had kunnen voorkomen.

Dit evenement kostte JP Morgan Chase $ 6,2 miljard aan handelsverliezen. Hoewel de bank in 2012 nog steeds een recordbedrag van $ 21,3 miljard verdiende, voelde ze de impact zeker kort daarna. Dit was vooral duidelijk in 2013 met $ 7,2 miljard aan juridische kosten, waaronder een schikking van $ 100 miljoen met de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). De aandelenkoersen van JP Morgan Chase daalden ook direct na dit incident van $ 45 naar $ 31. Hoewel de bank zich uiteindelijk herstelde, veroorzaakte deze gebeurtenis op korte termijn schade.

JPMorgan Chase

JP Morgan Chase begint blockchain-technologieën toe te passen.

Banken die Blockchain gebruiken op kapitaalmarkten

De belangrijkste reden waarom Deutsche Bank, JP Morgan Chase en andere financiële instellingen ten tijde van deze gebeurtenissen geen blockchain-oplossingen gebruikten, is simpelweg dat de technologie een paar jaar geleden niet zo geavanceerd was. Zelfs voor grote ondernemingen kost de logistiek van de implementatie van dergelijke technologieën tijd. Flash-forward naar 2019, en we beginnen te zien hoe de theoretische oplossingen van een paar jaar geleden vorm beginnen te krijgen. Real-world blockchain-oplossingen worden nu gebruikt in traditionele financiën.

Hoewel veel details over de onlangs aangekondigde JPM Coin onbekend zijn, is het mogelijk om te zien hoe deze op de kapitaalmarkten kan worden toegepast. Deze cryptocurrency kan bijvoorbeeld op een blockchain draaien die problemen zoals mirror trading of overtredingen van handelslimieten beter kan voorkomen. Indien correct geïmplementeerd, kunnen dergelijke oplossingen traditionele financiële instellingen helpen om jaarlijks miljoenen (of zelfs miljarden) te besparen op boetes en juridische kosten.

Pensioenfondsen

Het directe gebruik van blockchain-technologie voor de kapitaalmarkten van pensioenfondsen is nog niet veel toegepast. Blockchain heeft echter nog steeds een indirect momentum gewonnen als onderdeel van toekomstige toewijzingen van pensioenfondsen. In februari 2019, twee pensioenfondsen uit de staat Virginia besloten om te investeren in cryptocurrency en blockchain-technologie. Het bedrag was met $ 21 miljoen vrij groot. Deze investeringen vertegenwoordigen echter slechts 0,3 procent en 0,8 procent van het totale vermogen van deze fondsen. Hoewel deze investering een risicovolle stap zou kunnen zijn in de huidige bearmarkt, zou ze op de lange termijn ook gunstig kunnen zijn.

Morgan Creek Capital, het bedrijf dat dit initiatief leidt, heeft verklaard dat het bedrag uiteindelijk wel 15 procent van de totale activa van de fondsen kan bedragen. Morgan Creek heeft ook gezegd dat het het fonds zal gebruiken om te investeren in blockchain-bedrijven. Coinbase en Bakkt zijn twee van dergelijke voorbeelden. Met dit pad is het succes of falen van de crypto-investering van het pensioenfonds niet direct gekoppeld aan cryptoprijzen. In plaats daarvan is de kans groter dat het wordt gekoppeld aan zaken als beursinkomsten uit handelskosten.

Screenshot van de Morgan Creek-website

Morgan Creek investeert in cryptovaluta als onderdeel van het pensioenbeheer van twee in Virginia gevestigde fondsen.

Kredietrisicobeheer

Het beoordelen van het kredietrisico is een belangrijk onderdeel van het uitgifteproces van leningen. De kredietscore van een persoon is van invloed op verschillende aspecten, zoals geschiktheid, rentetarieven en meer. In veel gevallen kan het moeilijk zijn om te bepalen wat de parameters zouden moeten zijn. Bovendien vereist de communicatie tussen verschillende bedrijven of binnen één bedrijf in deze branche verschillende stappen. In veel scenario’s is er geen vereenvoudigde manier om informatie te delen tussen kredietrisicofunctionarissen bij de bank en het kredietteam van de tradingdesk. Bijgevolg is het proces om een ​​kredietlijn te krijgen kostbaar voor de financiële instelling en langdurig voor de klant.

Het gebruik van blockchain in deze specifieke kapitaalmarkt zou de huidige inefficiënties kunnen aanpakken. Door gebruik te maken van een gedeeld grootboek dat up-to-date blijft, kunnen financiële instellingen en kredietinstellingen bedrijfsprocessen verbeteren. Ten eerste dient de combinatie van blockchain (onveranderlijke database) en machine learning (geautomatiseerde risicobeoordeling) als een potentiële technische basis voor het verbeteren van de nauwkeurigheid van kredietrisicoscore. Bovendien kan een blockchain-oplossing individuen de mogelijkheid bieden om in realtime toegang te krijgen tot deze informatie. De klant kan ook beslissen met de relevante partijen om deze gegevens te delen, waardoor de privacybescherming wordt verbeterd.

Gevolgtrekking

De blockchain-technologie die nodig is om de efficiëntie van verschillende kapitaalmarkten te verbeteren, is al grotendeels aanwezig. In de komende jaren zal de schaalbaarheid van blockchain waarschijnlijk toenemen en zullen er verbeteringen zijn in het UI / UX-ontwerp van blockchain-gebaseerde producten. Dit heeft het potentieel om nieuwe gebruikers aan te trekken (zowel individuen als grote ondernemingen).

Hoewel deze acceptatie nog in de kinderschoenen staat, lijkt het erop dat enkele kapitaalmarkten zich aan deze technologieverschuiving beginnen aan te passen. Hierdoor ontstaan ​​kansen voor bedrijven om oude bedrijfsprocessen te verbeteren en tegelijkertijd de kosten te verlagen.