De opkomst van nepnieuws

Met het toenemende gemak van communicatie verspreiden nepnieuws en valse verhalen zich nu sneller dan ooit. De enorme hoeveelheid inhoud die elke dag wordt gedeeld, maakt het een hele klus om het authentieke uit de B.S. En de meeste mensen hebben daar geen tijd voor. Volgens een MIT-studie op nepnieuws op Twitter hebben gebruikers 70% meer kans om onwaarheden te retweeten dan echte feiten. Simpel gezegd, nepnieuws verspreidt zich sneller en bereikt een groter publiek dan de waarheid.

MIT Twitter-studie die de verspreiding van leugens versus waarheid laat zien

Als een onveranderlijke opslag van gegevens heeft blockchain-technologie het potentieel om nepnieuws voorgoed uit te roeien. Gebruikmakend van digitale identiteiten en een verifieerbaar reputatiesysteem, werken op blockchain gebaseerde sociale media om nauwkeurige informatie te promoten en onwaarheden te begraven.

Hij zei zij zei

In de strijd tegen nepnieuws vertrouwt blockchain op een fenomeen dat ‘de wijsheid van de menigte’ wordt genoemd. Het idee achter dit fenomeen is dat de collectieve mening van een groep mensen meestal nauwkeuriger is dan die van een enkele deskundige. Met talloze lezers die de geldigheid van nieuwsartikelen verifiëren, zal valse informatie nauwkeuriger aan het licht komen dan wanneer een enkele bron of een panel van juryleden hetzelfde werk zou doen. Deze gedecentraliseerde vorm van verificatie past precies in blockchainsystemen.

Sommige blockchain-projecten gebruiken de wijsheid van de menigte al voor verschillende doeleinden. Augur heeft een robuuste voorspellingsmarkt opgebouwd die gebruikmaakt van de wijsheid van het publiek om toekomstige gebeurtenissen te voorspellen. En Cindicator gebruikt een vergelijkbare strategie om complexe financiële analyses uit te voeren.

Reputatie

Je vraagt ​​je misschien af: “Wat weerhoudt mij ervan om in een systeem als dit simpelweg nepnieuws te verifiëren om verkeerde informatie te verspreiden?” Dit is waar digitale identiteiten en reputatie een rol gaan spelen. Elk contentplatform kan dit opzetten en identiteiten op verschillende manieren verifiëren, maar het onderliggende principe is hetzelfde. Als nieuwsconsument heb je een digitale identiteit op de blockchain. Je hebt ook een reputatiescore die aan deze identiteit is gekoppeld. Wanneer u nauwkeurige informatie promoot, neemt uw reputatie toe. Bij het delen van sommige onnauwkeurig, is het tegenovergestelde waar.

U heeft een paar opties wanneer een artikel uw feed tegenkomt:

  • Deel + Verifieer artikel. Als de meerderheid van de andere mensen ook het artikel dat u promoot door deze acties verifieert, neemt uw reputatiescore toe. Aan de andere kant, het promoten van een artikel dat door het publiek als nepnieuws wordt beschouwd, verlaagt je score.
  • Rapporteer artikel. U kunt ook artikelen melden waarvan u denkt dat ze onwaarheden bevatten. Als de meerderheid van de andere lezers het met u eens is, groeit uw reputatie opnieuw. Het melden van geverifieerde artikelen schaadt uw reputatie.
  • Niets doen. Dit heeft hoe dan ook geen invloed op uw reputatie.

Hoe hoger uw reputatie, hoe meer mensen uw posts en shares bereiken. Naarmate uw reputatie toeneemt, neemt ook uw invloed toe. Omdat reputatie invloed bepaalt, zullen kwaadwillende gebruikers snel hun reputatiescore verpesten en elke invloed die ze hebben gehad, verliezen.

Als gebruikers een artikel verifiëren of rapporteren, verandert ook de reputatiescore van het artikel. Artikelen met een goede reputatie krijgen bekendheid. Bovendien kunnen platforms uw reputatiescore gebruiken om meer (of minder) gewicht te geven aan de verificaties en shares die u ook aan artikelen geeft.

Omdat artikelen en hun reputatie worden opgeslagen in het openbare, onveranderlijke grootboek, kunt u direct zien waar een artikel waarin u geïnteresseerd bent, op de waarheidsschaal staat. Na verloop van tijd zullen feitelijke artikelen die door legitieme gebruikers worden gedeeld, naar de top stijgen, terwijl artikelen die worden aangestuurd door nepnieuws niet het daglicht zullen zien.

Stimulansen

Naast een groter bereik kunnen platforms gebruikers met een hoge reputatie belonen met andere incentives. Of het nu gaat om geld, via een scorebord of met andere soorten voordelen, er zijn tal van mogelijkheden om goed gedrag aan te moedigen bij het maken en delen van inhoud.

Een intern beloningssysteem kan zelfs worden getokeniseerd, geautomatiseerd en uitgevoerd met behulp van slimme contracten naast de digitale identiteiten en reputaties die al op de blockchain worden gebruikt.

Blockchain schiet te hulp

Hoewel nog niet beschikbaar, zijn er een aantal teams die oplossingen bedenken om nepnieuws te bestrijden.

Gebruikersfeeds is een protocol om relevante informatie aan lezers te verstrekken, zodat ze hun aandacht effectiever kunnen toewijzen. Als social media platform kunt u het Userfeeds-protocol integreren om ervoor te zorgen dat uw gebruikers niet bezwijken voor nepnieuws. Het protocol bevat ‘Proof-of-Evaluation’-berichttypen om het belang van verschillende berichten op het protocol te meten. Bovendien gebruikt het reputatiemunten om een ​​reputatiesysteem te creëren dat vergelijkbaar is met het eerder genoemde.

PUBLIQ is een stichting zonder winstoogmerk die ook de goede strijd vecht door middel van blockchain-technologie. Het PUBLIQ-platform is censuurvrij, maar beloont auteurs op basis van hun PUBLIQ-score. Deze score wordt gevormd door de reputatie die een auteur krijgt door de meningen, gedeelde items, vind-ik-leuks en rapporten van lezers. Bovendien beloont PUBLIQ kanalen die artikelen delen die kwalitatief hoogstaand verkeer hebben verzameld. Door te focussen op kwaliteitsweergaven, wordt voorkomen dat bots en andere nepaccounts het systeem gamen om onnauwkeurige verhalen te promoten.

Er is nog geen project op de voorgrond en het project dat er wel is, bestaat misschien niet. Met de recente ongelukken van Facebook en Twitter is het echter duidelijk dat er binnenkort een oplossing moet komen.

Vaarwel nepnieuws, hallo geïnformeerd lezerspubliek

Zelfs als blockchain-technologie nepnieuws probeert te begraven, is het onvermijdelijk dat sommige verhalen door de kieren glippen. Het is onze verantwoordelijkheid als lezers om sceptisch te zijn over wat we tegenkomen en alleen de artikelen te delen waarvan we weten dat ze feitelijk waar zijn. Met een beetje moeite en scepsis bij het lezen, kunnen we de manipulatie van nepnieuws voor eens en voor altijd uitroeien.