Gedecentraliseerde financiering wordt een van de crypto-modewoorden van 2019. Naast de hype biedt de DeFi-beweging een intrigerend potentieel. Het heeft tot doel een echt gedecentraliseerd financieel systeem te creëren, een systeem dat het traditionele banksysteem niet nodig heeft. Een systeem dat beter aansluit bij de oorspronkelijke bedoelingen van de ongrijpbare maker van Bitcoin dan alles wat we eerder hebben gezien. Dus wat is gedecentraliseerde financiering en wat betekent het voor de toekomst van crypto?

Satoshi’s visie (niet die van Bitcoin Cash)

Laten we, in het licht van recent nieuws, even de tijd nemen om de term ‘Satoshi’s visie’ ondubbelzinnig te maken voordat we beginnen. Lang voordat Craig Wright deed zijn oorlog weer oplaaien met praktisch de hele cryptoverse door het sturen van staakt-en-ophouden-brieven naar iedereen die de authenticiteit van zijn ‘I am Satoshi’-beweringen in twijfel durfde te trekken, had de feitelijke Satoshi (zoals in degene waarvan we weten dat hij Bitcoin heeft uitgevonden) een eenvoudige visie. Het had niets te maken met de harde forks van Bitcoin Cash, en het staat daar in de eerste regel van het Whitepaper over Bitcoin:

“Met een puur peer-to-peer-versie van elektronisch contant geld kunnen online betalingen rechtstreeks van de ene naar de andere partij worden verzonden zonder tussenkomst van een financiële instelling.”

Hoewel Bitcoin grotendeels trouw blijft aan deze visie, zijn het blockchain- en cryptolandschap uiteengelopen. Vooral de financiële sector merkte al snel het potentieel van de onderliggende technologie.

Het is niet verwonderlijk dat voor een sector die zijn brood en boter maakt als tussenpersoon, de banken en veel regeringen niet enthousiast waren over Satoshi’s oorspronkelijke visie. Blockchain biedt echter een enorm potentieel voor de financiële sector. Dus gingen de banken en financiële instellingen samen met overheden en grote bedrijven zoals IBM onderzoeken wat blockchain kan.

IBM Blockchain

IBM – waarschijnlijk het grootste private blockchain-aanbod dat momenteel op de markt is

Nu bestaan ​​er consortia om het potentieel van blockchain in bijna elke branche te verkennen. Naast financiën maakt blockchain furore in de toeleveringsketen en logistiek, verzekeringen, reclame, lucht- en ruimtevaart, gezondheidszorg en zo veel, vele andere sectoren. Veel van deze ontwikkelingen hebben echter plaatsgevonden in particuliere gedistribueerde grootboeken, die de voordelen van decentralisatie niet volledig benutten. Om deze reden keuren veel cryptopuristen het afwijken van Satoshi’s oorspronkelijke visie af.

Voer gedecentraliseerde financiering in.

Over gedecentraliseerde financiering

De Gedecentraliseerde financiële beweging (#DeFi) gelanceerd tegen het einde van vorig jaar, als een netwerk van vijftien op Ethereum gebaseerde projecten met het verenigde doel om een ​​meer open financieel systeem te creëren. De eerste projecten van leden waren MakerDAO, Origin Protocol en Paradigm. Latere deelnemers waren onder meer Kyber Network en Compound.

Het netwerk versterkte ook enkele richtlijnen voor deelname. Deze expliciet vermelden dat om deel te nemen aan #DeFi, het project voortbouwt op of bouwt aan een dienst voor een gedecentraliseerde blockchain binnen de financiële sector, die voldoet aan gemeenschappelijke normen en aandringt op interoperabiliteit, en moet aansluiten bij de kernprincipes van #DeFi. De principes praten over financiële inclusie, toegankelijkheid en transparantie.

Momenteel omvatten leden van #DeFi gedecentraliseerde beurzen, portefeuilles, stabiele munten, voorspellingsmarkten, liquiditeitsprotocollen en vele anderen.

Wat betekent #DeFi voor Ethereum?

De meeste van de eerste verhuizers in de gedecentraliseerde financiële beweging zijn gebaseerd op Ethereum. Daarom is DeFi behoorlijk goed nieuws voor de baby van Vitalik.

Laten we het opsplitsen. MakerDAO is verreweg het grootste Ethereum-project dat betrokken is bij #DeFi als we ETH als maatstaf gebruiken. Op het moment van schrijven, meer dan 2 miljoen ETH worden ingezet in Maker.

ETH ingezet in Maker

ETH ingezet in Maker

De op een na grootste zijn Compound en Uniswap, met respectievelijk 55k en 27k.

ETH zet in op Compound en Uniswap

ETH zet in op Compound en Uniswap

Om nog maar te zwijgen van Bancor, dat geen puur Ethereum-project is, maar fungeert als een liquiditeitsnetwerk voor op Ethereum gebaseerde tokens. EEN recente blogpost van Bancor heeft aangekondigd dat het nu $ 12,8 miljoen aan Ethereum en EOS heeft ingezet in zijn netwerk.

Hoe meer ETH er inzet in dit soort gedecentraliseerde financieringsprojecten, hoe schaarser de ETH wordt. Verhoogde schaarste van ETH verhoogt de vraag van handelaren en investeerders, waardoor de marktwaarde toeneemt. Daarom is de groei van de # DeFi-beweging geweldig nieuws voor iedereen die speculeert op ETH.

Wat betekent gedecentraliseerde financiering voor blockchain??

De eerste groep projecten binnen #DeFi is grotendeels gebaseerd op Ethereum. Maar dit betekent niet dat een gedecentraliseerd financieel ecosysteem niet in alle blockchains kan floreren. In feite zou dit de convergentie van blockchain en financiën terugbrengen naar de oorspronkelijke visie van Satoshi.

Sinds de langdurige bearmarkt veranderde in de crypto-winter, is dat zo geweest veel kritiek en nee zeggen gericht op blockchain en cryptocurrency. Helaas (of misschien, als je een purist bent van decentralisatie), leidt dit er ook toe dat velen speculeren dat blockchain als technologie zijn moment heeft gehad.

Zelfs zelfbenoemde “ex-believers” hebben gebruik gemaakt van spraakmakende platforms om hun “we hebben het geprobeerd, het werkte niet” positie te zeggen. Het feit dat Amerikaanse toezichthouders geen Bitcoin ETF hebben goedgekeurd, helpt niet om het idee van crypto als een succes in de financiële wereld te verkopen. Evenmin geldt het feit dat gereguleerde futures die Bakkt aanbieden voor onbepaalde tijd worden aangehouden.

Dit lijkt enorm oneerlijk. De prijs van Bitcoin op zijn laagste punt in 2018 was nog steeds vier keer hoger dan twee jaar eerder, vóór de hausse. Bovendien is geen enkele bedrijfsimplementatie van blockchain voor welk gebruik dan ook operationeel voor meer dan een jaar of twee. Dat is nauwelijks genoeg tijd om het hoe dan ook tot een succes of een mislukking te verklaren. Zeker gezien de snelheid waarmee de versnellingen van bedrijven slijpen.

Zelf maken

In ieder geval wijkt gedecentraliseerde financiering af van de behoefte aan externe validatie van blockchain en cryptocurrencies. #DeFi vereist niet dat banken en financiële instellingen de technologie integreren.

Het laat eerder zien dat de cryptowereld op zichzelf bloeit, zonder dat externe validatie of regulering nodig is. #DeFi creëert nieuwe kanalen voor het adopteren van crypto. Het stimuleert een nieuwe golf van financieel ondernemerschap die in de wereld van traditioneel bankieren zou worden verstikt.

Bovendien is #DeFi gebaseerd op peers die online digitale valuta uitwisselen. Afgezien van de voor de hand liggende noodzaak om vanaf fiat naar crypto te gaan, is er geen tussenkomst van een financiële instelling vereist. Het komt zo dicht bij Satoshi’s visie dat het is alsof de man zelf op het idee kwam. Wat, als je erover nadenkt, hij een beetje deed.

Voor iedereen die geïnteresseerd is in het meer in detail onderzoeken van gedecentraliseerde financiële projecten, zijn er enkele vriendelijke zielen curator een behoorlijk uitgebreide lijst op GitHub. #DeFi staat ook aan Telegram en Reddit.

Uitgelichte afbeelding: Pixabay