Kunstmuren afbreken
Kunstgalerijen – traditioneel grote, ruime gebouwen met kostbare kunstwerken van muur tot muur. Nou, dat is niet langer het geval. De kunst blijft misschien hetzelfde, maar gedecentraliseerde kunstgalerijen veranderen de manier waarop we de werken bezitten en de werken binnen (of online) ervaren. Deze op blockchain gebaseerde galerijen maken kunst toegankelijker voor de gemiddelde persoon en helpen beginnende kunstenaars gemakkelijker erkenning te krijgen in de ruimte.
Omdat het combineren van de blockchain met kunst nog een relatief nieuw idee is, heb je misschien nog nooit gehoord van gedecentraliseerde kunstgalerijen. Maak je geen zorgen. We zijn hier om u een insider-gids te geven voor enkele van de beste gedecentraliseerde kunstgalerijen die momenteel over de hele wereld opduiken.
Maecenas Gedecentraliseerde kunstgalerie
Maecenas is een gedecentraliseerde kunstgalerie die ‘de toegang tot beeldende kunst democratiseert’. Met behulp van het Maecenas-platform kunt u fracties van kunstwerken kopen met ART-tokens. Hoewel de eigenaren het fysieke kunstwerk in bezit houden, profiteert u van elke waardevermeerdering.
Aan de andere kant van de transactie kunnen kunstgalerijen in het Maecenas-ecosysteem delen van hun kunstwerken verkopen om nieuwe installaties te financieren. In plaats van een lening met hoge rente af te sluiten, werven galeriehouders geld door bijvoorbeeld 20% van hun meest waardevolle werk te verkopen.
Maecenas stelt ons niet alleen in staat om doorsnee joes mooie kunstwerken te bezitten, het creëert ook een efficiëntere markt die de tussenpersoonskosten wegneemt. Dit zou op zijn beurt moeten leiden tot meer beschikbaar kapitaal om nieuwe kunstenaars en hun werken te financieren.
Het Maecenas-team hield een succesvolle token crowdsale waarbij ze meer dan 50.000 ETH ophaalden. De crowdsale bracht verschillende opmerkelijke investeerders binnen, waaronder Pantera Capital, de eerste in de VS gevestigde Bitcoin-investeringsmaatschappij. Het team verdeelde de tokens op de volgende manier:
- 30%: Crowdsale deelnemers
- 30%: Reserve liquiditeitsfonds
- 20%: Acquisitie van partners en klanten
- 20%: Maecenas-team
Er zijn, en zullen er nooit meer zijn, 100 miljoen ART-tokens.
DADA.nyc
Gespecialiseerd in Dada-genrekunst, DADA.nyc is een gedecentraliseerde kunstgalerie op het Ethereum-netwerk. Elk kunstwerk op het platform is een beperkte editie met een eigendomsbewijs dat rechtstreeks aan de blockchain is gekoppeld.
Als kunstenaar promoot en verkoop je je kunstwerken rechtstreeks op de DADA-website. U ontvangt 70% van elke verkoop (DADA ontvangt 30%) en 30% van alle winst van de secundaire markt voor uw werken.
De galerie begon in 2014 als een ‘visueel conversatieplatform’ waar kunstenaars met elkaar konden praten via hun tekeningen. In maart 2016 bereikte de galerij meer dan 150 duizend geregistreerde gebruikers. En in oktober 2017 voltooide het team de ontwikkeling van de gedecentraliseerde kunstgalerie.
Curiosa kaarten
Curiosa kaarten zijn digitale afbeeldingen en geanimeerde GIF’s in een specifiek kaartformaat. De gerelateerde galerij, bekend als de automaat, is volledig online en gebruikt de Ethereum-blockchain om de werken te verkopen. Om een kaart te kopen, hoeft u alleen maar:
- Maak een Curio Card-portemonnee. Deze portemonnee is compatibel met zowel de Trezor als Ledger Nano S.
- Stuur de juiste hoeveelheid Ethereum uit uw portemonnee naar het juiste adres van de automaatportefeuille.
- Vervolgens kunt u uw kaarten in de galerij bekijken of rechtstreeks vanuit uw Curio Card-portemonnee.
Er is een beperkt bedrag van elke kaart, dus ze zijn vaak uitverkocht. Kunstenaars krijgen honderd procent van de omzet uit de Curio Card-automaat. Er is niemand in het midden om te snijden.
De website biedt momenteel zes artiesten in een breed scala aan stijlen.
Gedecentraliseerde Art Blockchains
Een heel nieuw soort gedecentraliseerde kunst is direct op de blockchain verschenen en heeft een nieuwe definitie gegeven van wat eigenlijk als een galerij wordt geclassificeerd. Collectibles, bijv. CryptoKitties bestaan op het Ethereum-netwerk en kunnen met elkaar communiceren. Je kunt ze kopen, verkopen of zelfs met elkaar fokken om een geheel nieuw kunstwerk (kat) te produceren – geen galerij nodig. Deze digitale katten waren op een gegeven moment zo populair dat ze aanzienlijke congestie veroorzaakten op het Ethereum-netwerk, wat zelfs leidde tot de vertraging van sommige initiële muntenaanbiedingen (ICO’s).
Een ander voorbeeld, de Zeldzame Pepe Directory is een eenvoudige website die Rare Pepe-ruilkaarten host. Kunstenaars maken deze kaarten met behulp van het tegenpartijnetwerk. En nogmaals, u kunt het eigendom rechtstreeks op de blockchain overdragen. Deze kaarten hebben een sekte-achtige aanhang opgeleverd en hebben specifieke gemeenschappen, zeldzame Pepe-critici en zelfs een pseudo-religie voortgebracht. De duurste Rare Pepe-kaart, Homer Pepe, werd onlangs verkocht voor iets minder dan $ 40.000.
Ten slotte nemen projecten zoals Anime Coin de behoefte aan een gecentraliseerde kunstgalerie verder weg. Met Anime Coin upload je je anime-afbeelding naar het netwerk naast het aantal exemplaren dat je wilt verspreiden. Daarmee kunnen andere gebruikers uw kunstwerken kopen met behulp van de gedecentraliseerde ANIM-uitwisseling van het project. Het is deze uitwisseling die in feite een gedecentraliseerde kunstgalerie wordt.
Laatste gedachten
Hoewel er momenteel maar weinig gedecentraliseerde kunstgalerijen zijn, is er een duidelijke trend die hun opkomende populariteit laat zien. Ze mogen nooit fysieke ruimtes vervangen; Hybride oplossingen die het gecentraliseerde met het gedecentraliseerde samenvoegen, zijn echter niet uitgesloten.
Door blockchain-technologie te combineren met galerijen, wordt de toegankelijkheid van kunst verbeterd en worden kunstenaars die misschien moeite hadden om rond te komen, enorm ondersteund. Met de waarde die het decentraliseren van kunst met zich meebrengt, is het geen verrassing dat de industrie deze richting op gaat.