Ethereum-mijnbouw bereikt mogelijk het einde van zijn levensduur

Het Ethereum-netwerk is gestaag gegroeid en hashrate en moeilijkheden op het netwerk zijn de afgelopen maanden tot bloei gekomen naarmate de mijnbouw is uitgebreid en meer ondernemers meedoen aan de actie. Beide statistieken zijn zowat verdubbeld sinds begin 2018 (wat logisch is, aangezien ze zijn ontworpen om elkaar nauwlettend te volgen), hoewel sommigen de snelle toename toeschrijven aan de geheime introductie van ASIC-mijnwerkers door Bitmain voordat de technologie officieel te koop werd aangeboden..

Ethereum Hashrate-grafiek april 2018

We hebben de afgelopen maand een afname van zowel hashrate als moeilijkheid gezien, mogelijk als gevolg van de plannen van de ontwikkelaar om af te stappen van Proof-of-Work, mogelijk als gevolg van kritiek die Ethereum heeft gekregen van degenen die jonger geloven , kunnen meer complete dapp-platforms de gevestigde exploitant een run voor zijn geld geven. Wat de oorzaak ook is, het landschap van Ethereum-mijnbouw is zeker veranderd en als u erover denkt om een ​​operatie te starten, zijn er overwegingen die u moet maken.

ASIC’s en hoe ze het spel kunnen veranderen

ASIC-mijnbouwhardware krijgt tegenwoordig veel pers. Sommigen beweren dat de introductie van de gespecialiseerde hardware dient om de mijnbouw te centraliseren door grote operaties ten goede te laten komen aan normale gebruikers. Anderen beweren dat ASIC-ontwikkeling altijd een onvermijdelijke en natuurlijke progressie van mijntechnologie is geweest.

Afbeeldingsresultaat voor antminer e3Tot voor kort was ASIC-mijnbouw niet iets waar de Ethereum-gemeenschap mee te maken had, hoewel het zeker iets was dat ze in overweging hadden genomen. Begin april bracht Bitmain, de grootste producent van ASIC-hardware, echter de Antminer E3 Ethereum mining ASIC uit. Hoewel ze de verkoop van de nieuwe mijnwerker beperken op basis van aantal en geografie, is het slechts een kwestie van tijd voordat de Ethereum ASIC wijdverspreid is.

Vitalik op ASIC’s

Ethereum-maker Vitalik Buterin spreekt al geruime tijd over de uiteindelijke intrede van ASIC-technologie in het Ethereum-mijnspel en maakt zich geen zorgen over het effect ervan op de toekomst van het netwerk.

Het probleem met ASIC-mijnbouw in zijn huidige staat en de reden waarom velen in de gemeenschap bang zijn voor de centraliserende effecten ervan, heeft in werkelijkheid minder te maken met de ASIC’s en meer met de producenten van die ASIC’s. Bitmain is verreweg de grootste ASIC-maker op de markt en is er daarom in geslaagd om veel mining power te centraliseren in hun eigen mining pools. De oplossing hiervoor is niet om de effectiviteit van ASIC’s op protocolniveau te bestrijden, maar om de toetreding van concurrenten tot Bitmain aan te moedigen..

In een blogpost vanaf 2014 legt Vitalik uit hoe degenen die transacties bij het netwerk indienen, de bron kunnen ‘vergiftigen’ door transacties in te dienen die niet compatibel zijn met bepaalde ASIC-systemen, en voegt eraan toe dat ‘het mooie is dat er een reden is waarom mensen de transactiekosten om dit te doen: elk individueel ASIC-bedrijf heeft de prikkel om de put te vergiftigen voor zijn concurrenten. “

Moet Ethereum vork voor ASIC-weerstand?

Onlangs ging het Monero-project door een nogal controversiële splitsing rond de kwestie van ASIC-resistentie. De ontwikkelaars hebben besloten het mijnalgoritme te wijzigen om ASIC’s onbruikbaar te maken, terwijl verschillende groepen besloten het oorspronkelijke algoritme te behouden door de munt te forceren.

De meeste ontwikkelaars en community’s van Ethereum lijken het erover eens te zijn dat dit niet nodig is. Ze zijn van mening dat de ASIC-mijnwerker slechts ongeveer drie keer efficiënter is dan populaire grafische mijnbouwkaarten en daarom geen enorme bedreiging vormt in termen van het snel centraliseren van mijnbouw..

Volgens Vitalik zal binnen een paar maanden de vraag wie Ethereum delven niet eens een probleem zijn. Het Casper-protocol, de overstap van Ethereum naar een Proof-of-Stake-consensusmodel, bevindt zich naar verluidt in de laatste testfase en zou binnen enkele maanden live moeten zijn..

Casper en is van plan om de mijnbouw te verlaten

Ethereum Casper-logo

De overgang van een proof-of-work-consensusmechanisme naar een proof-of-stake-systeem heeft altijd deel uitgemaakt van de langetermijnroadmap voor het Ethereum-project. De Casper PoS-protocolupgrade zal ergens in 2018 worden uitgebracht, waarna het minen van Ethereum veel minder winstgevend zal worden. De weg naar Casper was lang en gevaarlijk, met vertragingen en aankondigingen in overvloed, maar de ontwikkelaars en hun leider Buterin lijken zelfverzekerd.

Casper zal in fasen worden uitgebracht, waarbij de eerste fase het netwerk verplaatst naar een hybride PoW / PoS-protocol dat mijnbeloningen zal verminderen van 3ETH / blok naar 0.6ETH / blok. Uiteindelijk zal de tweede fase van Casper de mijnbouw volledig uit de vergelijking verwijderen.

Dus … moet ik Ethereum gaan minen?

Zodra Ethereum-mijnbouw niet meer bestaat, zullen degenen die in een ASIC hebben geïnvesteerd, de trotse eigenaar worden van een in wezen waardeloos stuk hardware. Degenen die met grafische kaarten aan het minen waren, zullen beter af zijn, omdat ze die kaarten kunnen hergebruiken om een ​​andere munt te delven of ze gewoon doorverkopen.

Als u erover denkt om in het Ethereum-mijnbouwracket te stappen, raden we u aan opnieuw na te denken met deze informatie in gedachten. Hoewel er op korte tot middellange termijn nog geld te verdienen valt, kan dit een enorme kapitaalinvestering vergen om een ​​Ethereum-operatie op gang te krijgen met een omvang die winst oplevert. Doe zoals altijd je eigen onderzoek!