Fysieke activa op de blockchain: waarom zou u zich druk maken?

Blockchain is echt goed voor het registreren, beheren en overdragen van activa. Dankzij het gedecentraliseerde grootboek kan iedereen transacties uitvoeren in een vertrouwd netwerk en er zeker van zijn dat de activa die ze bezitten veilig zijn. Tot nu toe was blockchain echter grotendeels beperkt tot digitale activa. Onlangs hebben nieuwe bedrijven voorgesteld om ook fysieke activa op de blockchain te plaatsen.

Dat kan een moeilijk idee zijn om je hoofd rond te wikkelen. Op dit moment is het bezitten van fysieke activa zoals een auto, olie of land een kwestie van het verhandelen van juridische documenten. Deze documenten kunnen verwarrend zijn en het kan moeilijk zijn om de echte eigenaar van een activum te bepalen. Het plaatsen van fysieke activa op de blockchain zou betekenen dat ze tokeniseren, zodat ze onderdeel kunnen worden van slimme contracten. Het verkopen van een boot of een ons goud kan net zo eenvoudig zijn als het overdragen van het digitale token aan de nieuwe eigenaar.

Trend naar tokenisatie

Tokenization van real-world assets heeft het afgelopen jaar veel publiciteit gegenereerd. De sleutel tot het begrijpen van deze trend is om er vanuit een juridisch perspectief naar te kijken. De feitelijke fysieke objecten veranderen niet alleen omdat ze zich op de blockchain bevinden. Het tokeniseren van fysieke activa op de blockchain maakt het echter wel transparanter wie wat bezit. Het creëert een centrale bron van waarheid voor zaken als handel in grondstoffen, veilingen of vastgoedontwikkeling.

tractor in veld

Neem bijvoorbeeld blockchain-landbouw waar dagelijks tonnen maïs, tarwe en andere grondstoffen worden verhandeld en overgedragen tussen leveranciers. Deze overdrachten hebben vaak ingewikkelde contracten voor kwaliteit, aansprakelijkheid en levertijden. Met behulp van tokenisatie kunnen die contracten allemaal op de blockchain worden afgehandeld met een enkele bron van realtime gegevens over de status van alle tarwe, maïs, enz. Op elk gewenst moment.

Fungible vs. uniek

In juridische en technische zin kunnen activa en hun tokens fungibel of uniek zijn.

Fungibiliteit is het kenmerk van tokens en activa die elkaar gemakkelijk kunnen vervangen. Een pond zilver is gelijk aan een ander pond zilver (zolang het van dezelfde kwaliteit is), en ze kunnen dienovereenkomstig worden onderverdeeld en verhandeld.

Unieke items kunnen niet eenvoudig worden onderverdeeld of gelijkwaardig worden verklaard. Een boot is een unieke aanwinst, aangezien deze niet direct kan worden geruild voor een andere boot. Hoewel je een uniek token zou kunnen onderverdelen (zoals het bezitten van een derde van een bepaalde boot), zou je niet noodzakelijkerwijs onderverdelingen kunnen verhandelen op de manier waarop je een vervangbaar actief zou kunnen zijn. Misschien wel een van de beste voorbeelden van een unieke blockchain-asset zijn CryptoKitties, waarbij elke tokenized kat zijn eigen waarde en unieke eigenschappen heeft..

Zowel vervangbare als unieke activa kunnen op de blockchain voorkomen. Ethereum heeft een tokenstandaard voor vervangbare activa – ERC-20, binnenkort ERC-223 – en een andere standaard voor niet-vervangbare (unieke) activa – ERC-721.

Eigendom versus beperkte rechten

Een andere manier waarop blockchain het rechtenbeheer zou kunnen vereenvoudigen, is door eigendom versus beperkte rechten te verduidelijken. Een verhuurder kan bijvoorbeeld een stuk onroerend goed bezitten, maar het verhuren aan een huurder. Die huurder heeft niet dezelfde rechten of verantwoordelijkheden als wanneer hij eigenaar zou zijn van het onroerend goed. Het is mogelijk dat beperkte rechten kunnen worden ingebouwd in een slim contract.

Er gelden beperkte rechten voor ideeën zoals streamingdiensten of kunstmusea die schilderijen leasen van particuliere verzamelaars.

Dit soort contracten zou complexer zijn, maar ze zouden eenvoudiger te beheren en te begrijpen zijn op de blockchain dan vaak het geval is op papier.

Nadeel: onomkeerbaar, zelfs voor de rechtbank

De echte uitdaging voor het plaatsen van fysieke activa op de blockchain is de duurzaamheid van blockchain-transacties. Stel je voor dat de akte van je huis op de blockchain stond en je hypotheekverstrekker je huis per ongeluk naar het verkeerde adres van de ontvanger heeft gestuurd. Er is geen manier om het op te halen. Erger nog, als dat adres van iemand is, dan is die persoon nu de eigenaar van uw huis!

Zelfs een rechtszaak kon uw huis niet terugkrijgen. De enige manier zou zijn dat het netwerk overeenstemming bereikt over een splitsing van de blockchain. Met elke dag fouten die zich voordoen, zou dat snel onhoudbaar worden. Het oplossen van dit omkeerbaarheidsprobleem is de sleutel tot het succes van fysieke activa op de blockchain.

Conclusie

Fysieke activa op de blockchain kunnen veel van de problemen van supply chain, logistiek en contractbeheer vereenvoudigen. De technologie heeft echter nadelen die een uitdaging kunnen zijn voor de bruikbaarheid. Voordat een dergelijk systeem kan werken, hebben we betrouwbare manieren nodig waarop transacties de identiteit kunnen verifiëren, fouten kunnen voorkomen en geschillen kunnen beslechten.